onsdag 23 januari 2019

Har tagit en mindre förlust i Mekonomen

Idag tog jag beslutet att avyttra mitt lilla innehav i Mekonomen. Tanken var att äga bolaget en längre tid men efter mitt inköp har aktien fortsatt ner och känns förvånansvärt svag. Nu har ju aktien gått ner en längre tid men min förhoppning var att fallet skulle stanna upp till viss del efter vinstvarningen. Så har dock inte hänt än. Fånga fallande knivar är lockande men svårt. Ofta fortsätter svaga aktier att falla och tyvärr kan problemen visa sig värre än man trott. Även om jag kan tänka mig äga Mekonomen på lite längre sikt valde jag idag att sälja mina aktier för 72 kr st och ta en mindre förlust på strax under 3000 kr. Om portföljen ska nå 2 miljoner i år krävs det att bolagen jag äger presterar. Därför valde jag idag att istället investera mina pengar från Mekonomen försäljningen i Handelsbanken. Jag tycker Handelsbanken är attraktivt värderad runt 100 kr och i dagsläget hoppas jag pengarna gör mer nytta där. Historiskt sett har ett köp i Handelsbanken runt 100 kr alltid vart en bra affär för mig och jag hoppas på det även denna gång. Med det stärker jag åter mitt ägande i banken då 500 aktier har handlats in för 101 kr st. Framöver måste jag jobba på att inte lockas av fallande knivar. När det ser billigt ut brukar det finnas en orsak till det och förlora pengar på fallande knivar är inte kul. Som Warren Buffet säger: Det är mycket bättre att köpa ett fantastiskt bolag till ett hyfsat pris än att köpa ett hyfsat bolag till fantastiskt pris.

Annars kom Castellum med en fin rapport idag. Bolaget har imponerat den senaste tiden och jag tycker det är kul då så många i bloggosfären äger bolaget. Själv har jag ju valt Hufvudstaden som top pick i sektorn och hoppas att rapporten kommer in bra nu den 14:e Februari. Annars ser jag närmast fram emot H&Ms rapport som kommer den 31 Januari.

Min nya portfölj ser ni på höger sida av bloggen. 

Med det vill jag även önska alla läsare en trevlig vecka :-)


8 kommentarer:

 1. Hej Slimis,
  Det glädjer mig att du sålde ditt Mekonomen innehav, jag brukar ju inte använda mig av hårda ord. Min erfarenhet av Mekonomen både på service och försäljnings sidan är dock att det är ett riktigt skitföretag. Ska inte gå djupare på det, blir f-bannad bara jag tänker på det men man kan ju alltid hoppas att dom är bättre på andra orter än här hos mig. Har dock aldrig ägt några Mekonomen aktier, tanken skulle aldrig falla mig in.

  Handelsbanken har jag dock mycket bättre erfarenhet av både som investering och som kund. Har du läst på något om hur de skulle drabbas av Brexit utvecklingen? Läste något om att man hade brutit ut den Brittiska delen som ett självständigt dotterbolag för att slippa en del trubbel.

  Har fortfarande inte investerat något mer, inte sedan jag köpte Nolato vid 3 tillfällen (gällande fallande knivar) Nolato är jag dock övertygad om att dom är ett betydligt sundare bolag än Mekonomen. Sitter fortfarande på en god kassa efter mina försäljningar ur bilsektorn förra året, funderar fortfarande på vad den skall investeras i och kanske framförallt när.

  Hoppas att du får ett fint investerings år, ja ett bra år överhuvudtaget :-)
  Vänliga Hälsningar
  /Rille

  SvaraRadera
 2. Hej Rille.

  Jag har aldrig anlitat Mekonomen så har ingen egen erfarenhet av bolaget. Det jag läste på nätet om Mekonomen verkade positivt samt att deras framtidsvision verkade helt ok. Jag tittade även på vad vissa reparationer kostade och de var lite billigare än märkesverkstäderna som ligger här. De verkade även vara ganska fullbokade i närheten där jag bor. Allt bra så långt. Efter ditt inlägg har jag tittat närmare vad kunder tycker om Mekonomen. Enligt Trustpilot har Mekonomen endast 1 av 5 stjärnor. 66 % av 85 kommentarer har get dom sämsta betyget samt att många varnar att lämna sin bil där. Detta ser inte alls bra ut och något jag missat helt i min analys av bolaget. Nu är det ju oftast så att missnöjda kunder berättar för fler bekanta än nöjda kunder. Men hursomhelst verkar deras kundnöjdhet riktigt usel. Just kundnöjdhet tycker jag är otroligt viktigt när jag investerar i ett bolag. Nöjda kunder kommer tillbaka och de är det man tjänar pengar på. Missnöjda kunder berättar till sina vänner och bolaget får ett dåligt rykte. Inte alls bra. Jag borde tittat närmare på just kundnöjdhet innan jag gjorde en investering. Jag är iallafall glad att jag endast tog en mindre förlust men det var klantigt av mig att missa detta med den usla kundnöjdheten. Tack att du berättar dina erfarenheter Rille. Framöver håller jag mig borta från Mekonomen.

  Gällande Handelsbanken har du rätt i att de har nöjda kunder och det är en av de främsta orsakerna att jag väljer att äga banken. Sen har ju även banken en imponerande historik och lyckats generera en fantastisk avkastning sedan början av 1900-talet.

  Handelsbankens brittiska verksamhet är formellt inte längre en filial till en svensk bank, utan ett självständigt dotterbolag. Handelsbanken har med det Brexit säkrat verksamheten. Åtgärden är ett sätt för Handelsbanken att skydda sig inför en potentiell brittisk krasch ut ur EU utan avtal. Syftet med det hela är att säkra långsiktig närvaro i landet. Handelsbanken är förbered på alla tänkbara scenarion. Med det litar jag som sagt att Handelsbanken gör det bästa av situationen.

  Även jag har börjat följa Nolato aktien efter din investering :-) Såg att aktien var ner i drygt 350 kr men nu står i snart 400 kr igen. Ja det är inte alltid lätt att veta vart och när man ska placera sina pengar. Jag ligger i dagsläget fullinvesterad och det känns bra även om konjunkturen verkar vika ner. Min förhoppning är att mina bolag kan prestera skapligt även i sämre tider. Vi får se hur det går.

  Hoppas att även du får en god fortsättning på året. Du får gärna skriva om du hittar några trevliga bolag till din portfölj.

  Hade bäst och tack för din kommentar :-)

  Mvh Slimis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej igen Slimis och tack för ditt svar.

   Det var ungefär så jag också uppfattat det om SHBs brittiska verksamhet, som vanligt ordning och reda där :-)

   Vad gäller Nolato så är dom ett bolag med hög soliditet och mycket liten skuld i förhållande till eget kapital. Dom har också hög volatilitet och låg omsättning av aktien. Vilket jag tror beror mycket på att hög andel av aktiestocken är låst till stora ägare. Utdelningen låg förra året på 12,50 ca 55% av vinsten vilket är helt ok och enligt min bedömning är den ganska säker åtminstone en tid framöver. Har köpt in så dom nu utgör 7-8% av portföljen och känner mig ganska tillfreds med det.

   Letar med ljus och lykta i börsmörkret efter ytterligare någonting att köpa in, gärna med god direktavkastning. Vi får se om jag hittar något som verkar tillräckligt intressant. Det är stor oro och blåser ordentligt på marknaderna, så det gäller att hålla i hatten :-)

   Ska bli spännande att se vad H&M tänker göra med utdelningen, kan det komma ännu ett försök med aktier tro? Tycker att dom klantade till det där förra året, det är inte bra att först komma med ett utdelningsförslag för att sedan dra tillbaka det. Ganska amatörmässigt tycker jag.
   Skulle dock tro att det blir en rejäl sänkning av utdelningen i år, det känns inte hälsosamt för företaget att fortsätta dela ut i samma takt vad tror du?
   Den som lever får se :-)

   Önskar en trevlig Helg
   /Rille

   Radera
  2. Hej Rille och ursäkta för sent svar. Det låter bra att Nolato har en låg skuldsättning. Lite lägre skuld är ju bra om vi ser räntehöjning framöver. Annnars ser jag det som positivt att Nolato även har flera större privata ägare som styr bolaget.

   Gällande H&M litar jag på ledningen att de gör vad som är bäst för bolaget. Vi får se den 31a hur de resonerar.

   Jag hoppas du hittarpå något nytt intressanta case framöver. Då får du kommentera här igen då :-)

   Ha en trevlig vecka och tack för kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
  3. Hej igen Slimis,

   Jag handlade in ABB Ltd. till portföljen idag, tycker att dom känns som ett spännande bolag som är under stor förändring/renodling. Robotar och elektricitet i många former, tycker jag verkar ligga bra i tiden.
   Planerar att köpa vi flera tillfällen om det verkar gynnsamt och har tänkt det som ett långsiktigt innehav. Direktavkastningen är god, en fortsatt svag krona gentemot Schweizer valutan är fördelaktigt i det fallet.
   Första halvåret 2020 rasar det in 100 miljarder kronor från Hitachi (försäljningen av Power Grids), det ska väl alltid finnas lite hål att stoppa dom i :-)

   Nu kommer en spännande tid där boksluten trillar in i en strid ström, det blir mycket spännande läsning.

   Önskar även dig en trevlig vecka.
   Med vänlig hälsning
   /Rille

   Radera
  4. Hej igen Rille.

   ABB har kommit ner en del i pris och är det ett bolag man vill äga kan det mycket väl vara ett bra tillfälle att köpa in sig nu. Jag är själv alldeles för oinsatt i deras verksamhet för att göra en direktinvestering i bolaget. Gällande Power Grids låter det iallafall fint med 100 miljarder från Hitachi framöver :-) Rapport säsongen blir spännande framöver och givetvis hoppas jag mina guldkorn i portföljen levererar. Kommer troligtvis några kommentarer om rapporterna här på bloggen framöver.

   Önskar även dig en trevlig vecka :-)

   Mvh Slimis

   Radera
 3. Hej

  Det gjorde du rätt i gå på din magkänsla. Jag har använd Mekonomen där jag bor. Billigt och smidigt att göra en enklare service än hos lokala konkur. Jag köpte själv Danske bank trodde att den skulle sluta falla. Men det verkar hitta nya vägar att falla varje dag. Vi får se än så länge behåller jag pga av låg utdelningsandel och för att kursen har tagit stryck rätt mycket på sistonde. Hur lång ner kan den falla mer??

  Hälsningar Tandläkaren

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Tandläkaren.

   Det finns säkert många bra Mekonomen verkstäder här i landet men givetvis tråkigt för de kunder som blir dåligt bemöta eller inte får sina bilar fixade på ett bra sätt. Det verkar även vara många som tycker att deras olja, reservdelar mm är för dyra även om servicen verkar prisvärd i jämförelse med många konkurrenter.

   Danske Bank är svår. Jag tyckte först det verkade vara ett bra case. Men sedan drog jag öronen åt mig lite mer när dom guidade ner 2018 år resultat mer. Häromdagen kom det fram att deras rykte nu är lika dåligt som Lehman Brothers. Sen är det givetvis svårt att säga hur mycket de framtida böterna kommer bli. I dagsläget väljer jag själv Handelsbanken även om aktien är dyrare än Danske Bank. Skulle jag äga Danske Bank just nu skulle jag följa banken noga framöver. Fortsätter de dra ner sina framtida vinstprognoser mer är det inga goda tecken och aktien kommer då falla mer. Bästa vore att få klarhet med framtida böter samt att penning tvättskandalen glöms bort. Sen får man hoppas att de inte förlorar allt för mycket kunder pga skandalen. Jag hoppas iallafall att din investering i Danske Bank blir bra tids nog. Kan banken fortsätta leverera framöver känns inte banken dyr iallafall men jag avstår som sagt en investering idag pga den högre risken samt att jag tycker Handelsbanken är rimligt värderad på nuvarande nivåer. Med Handelsbanken i portföljen sover jag bättre och får ändå en skälig avkastning.

   Tack för kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera