måndag 28 januari 2019

Månadens inköp

Då var det åter dags för lön och med det innebär det givetvis nya investeringar. December var en bra månad jobbmässigt. Som jag skrivit tidigare på bloggen jobbar jag nästan alltid när alla andra vill vara lediga. Även denna jul passade jag på att jobba så mycket jag kunde och det var endast julafton kväll jag var hemma och firade med familjen. Det hela resulterade i 234.5 timmar på jobbet och tidsmässigt blev det ett nytt rekord i antal timmar jobbade på 1 månad. Lönemässigt innebar det en lön på ca 51000 kr brutto. Det är min näst bästa månad lönemässigt någonsin. Enda gången jag lyckats haft en högre lön var när jag jobbade i Norge en period 2014. Då lyckades jag komma upp i 57 000 kr brutto men var i gengäld tvungen att vara i Norge 23 dagar den månaden. Med det har detta år börjat bra inkomstmässigt även om det blivit betydligt mindre jobb nu i Januari och med det en betydligt sämre lön nästkommande månad. 

Denna månad har jag iallafall fortsatt att stärka mitt ägande i Lundbergföretagen. Ytterligare 31 aktier har köpts in till portföljen för 281 kr st. På sikt är min tanke att fortsätta öka mitt ägande då jag ser Lundbergföretagen som ett välskött bolag som till stor del består av attraktiva fastigheter, skog , industri mm.

Efter att ha investerat en rejäl slant i Handelsbanken tidigare i månaden försvann hela min buffert och därför blev det som sagt endast en mindre investering nu i slutet av månaden. Framöver kommer jag fortsätta att jobba hårt samt hålla nere kostnaderna samt fortsätta investera i det som känns intressant för stunden. 

Den närmaste tiden kommer en hel del rapporter och det kommer blir spännande att följa. Mitt största frågetecken idag är hur H&M kommer göra med sin utdelning. Jag räknar med att det kan bli en utdelnings sänkning men tror samtidigt att H&M gör allt för att inte bryta sin fina utdelningstrend sen 1974. Hur de än gör räknar jag med att de gör de som är bäst för bolaget på längre sikt och det ska bli spännande att se hur rapporten kommer se ut nu den 31 Januari. Annars är min förhoppning att de bolag jag äger kommer visa skapliga siffror och med det behålla eller öka sina utdelningar. Jag ser iallafall fram emot både kommande rapporter samt utdelningar.

Min nya portfölj ser ni på höger sida av bloggen. 

Har ni gjort någon investering nu vid lön?
14 kommentarer:

 1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Jacke77 och tack för din kommentar. Vad du än skrev? :-)

   Mvh Slimis

   Radera
  2. Hej
   Jag skrev att jag sparar i Avanza Global och Avanza Zero månadsvis och kör på det. Lyckades radera på något sätt innan. Gillar billiga eller gratis indexfonder. Det ska vara minst 50% Globalt. Lycka till.
   Mvh.jacke77

   Radera
  3. Hej igen Jacke77.

   Tycker du har en bra strategi som fokuserar på låga avgifter samt indexsparande. Läs gärna mitt gamla inlägg om avgifternas betydelse vid pensionssparande. Inlägget finns på höger sida av bloggen. Genom att inse att höga avgifter äter upp din avkastning på lång sikt kan du istället välja fonder med låga avgift och på sikt blir det stor skillnad hur mycket pengar som finns kvar den dagen du ska gå i pension. Jag tycker själv att indexsparande är bra och min favorit är Avanza Zero. Men gillar ju även som sagt enskilda aktier och vissa investmentbolag.

   Lycka till även du framöver och tack för kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
  4. Tackar. Sedan tycker jag att man kan lika bra köpa bredare sveriges index som Spp Aktiefond Sverige. Spiltan aktiefond investement och Seb Sverige index som är bredast och har nästan samma årsavgift på 0.27% riktigt billigt det med och ingen max belopp som AZ om man ska flytta större summa pengar. Man borde nästan föredra Seb Sverige index som täcker hela stockholms börsen. Spiltan inv känns också bra långsiktig så man kunde köra.
   50% Avanza Global
   25% Spiltan inv
   25% Seb Sverige index.
   Den har riktigt bra potencial om manser det historisk. Eller vad tycker du?
   Mvh.jacke77

   Radera
  5. Jag tycker som sagt du har en bra riskspridning och tycker du ska köra på det som känns bäst för dig. För mig känns det viktigt att sparandet känns meningsfullt på lång sikt. Sen försöker jag även få lite extra avkastning på mitt sparande även om det är svårt att slå index på sikt. Tycker man ett månadssparande i indexfonder fungerar bra är det ju en perfekt lösning :-) Viktigast är att sparandet blir av och att man inte tar från det långsiktiga sparandet till onödig konsumtion. Tålamod och långsiktighet tror jag kan vara det svåra för många. Blir det dåliga tider och det lyser rött finns de många som ger upp. Det kanske säljer av när det är som bäst köpläge. När det är som tråkigast stämning på börsen gäller det att fortsätta med sitt månadssparande och inte ge upp. Det kan vara både jobbigt och tråkigt när portföljvärdet sjunker under en längre tid men börsen återhämtar sig alltid på längre sikt. Börsen handlar mycket om psykologi och man får komma ihåg att efter regn kommer solsken.

   Bredare fonder är inte alls ett dåligt alternativ. Men för egen del väljer jag Avanza Zero före Seb Sverige index. Dels för att jag gillar större bolag framför mindre men även att 0.27 % avgift blir en hel del pengar på 20-30 år. Jag vet inte idag om Avanza Zero kommer slå Seb Sverige Index på lång sikt. Men jag vet att avgiften kommer vara lägre hos Avanza Zero och det räcker gott för mig. Spar jag 3000 kr i månaden i 35 år och sedan tar ut pengarna under 20 år kommer jag med 0.27 % avgift få ut cirka 1300 kr mindre varje månad om båda fonderna ger 4 % i avkastning. Det enda jag vet idag är som sagt vilken avgift jag har på min fond. Sen kan man ju alltid hoppas att en dyrare fond ska prestera bättre men det finns som sagt inga garantier för det. Givetvis skulle aldrig banken föreslå en gratisfond. De tjänar ju inga pengar på dem.

   Fortsatt lycka till med ditt sparande och hade fint :-)

   Mvh Slimis

   Radera
  6. Bra skrivet. Jag kommer att ha 30-40% i Avanza Zero och köra så
   Just nu är portföljen på några miljonär och sparar 12 tusen i från månadslönen. Ska sälja en del Avanza Global för att köpa in mig i Avanza Zero.
   Mvh.jacke77

   Radera
 3. Hej Slimis,

  En kort reflektion bara, vi har uppenbarligen valt olika planhalvor gällande investeringar i alla våra fina svenska investmentsbolag.
  Du har Lundbergsföretagen och Industrivärden jag står på andra planhalvan med Latour och Investor, vilken spännande match :-) Jag tror och är övertygad om att det går bra för oss båda.

  Ha det bäst!
  /Rille

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Rille.

   Det är kul att vi alla är olika :-) Investor och Latour är fina bolag som även jag ägt en kortare period. Men jag tänker att man inte kan äga allt och därför har jag fokuserat på de bolag som legat mig närmast hjärtat. Med det sagt är det mycket möjligt att både Latour och Investor kommer prestera bättre än mina investmentbolag framöver. Samtidigt passar Lundbergföretagen och Industrivärden mig bra på längre sikt. Jag gillar Fredrik Lundbergs försiktiga syn på investeringar samt att han håller nere skuldsättningen i sina bolag. Jag gillar även att hans döttrar kommer styra investmentbolaget vidare den dag han lämnar rodret. Jag gillar i princip alla innehav i dessa investmentbolag. I framtiden vill jag äga mer fastigheter, skog, Handelsbanken men även industribolag som Skanska, Essity, Sandvik, Volvo. SSAB ser jag som ett plus i kanten och IcaGruppen känns inte heller helt fel även om det innehavet troligtvis säljs i framtiden. Precis som du skriver är även jag övertygad att det går bra för oss båda framöver. Det gäller bara att vara långsiktig och skynda långsamt.

   Hade bäst så hörs vi! :-)

   Mvh Slimis

   Radera
  2. Hej Slimis,
   Absolut tur att vi alla är olika! Annars skulle det inte bli någon kul värld att leva i :-)
   Trots att jag inte investerat i Lundbergs så är Fredrik en MYCKET respektingivande person och jag håller med dig om allt. Har ägt alla de företagen du räknar upp Skanska, Essity, Sandvik, Volvo och SSAB.
   Har dessutom Holmen som mitt nuvarande största innehav i portföljen och Handelsbanken utgör 8%, har också en liten skvätt Essity, mest som motvikt mot Holmen (höga råvarupriser gynnar den ene och inte den andre).
   Så jag är med och fuskar på din planhalva också :-)

   Det jag nu tycker är lite läskigt är fastigheter och bygg, som du kanske kommer ihåg så sålde jag mina innehav i dessa sektorer förra året eller året innan.
   Tycker mig känna igen ett tidigare mönster där byggsektorn rasar först följt av fastigheter och sedan banker, behöver ju inte bli så denna gång men jag törs inte gå emot (har varit med om det tidigare).

   Nu har jag gett mig fasen på att ABB är ett prisvärt företag att handla in sig i, så jag kommer att följa den tanken ett tag.
   Det är bara att hoppas på att det faller in i den procenten som utgör bra beslut, för det ska gudarna veta det är inte alla som man gör :-)

   Vi hörs!
   /Rille

   Radera
  3. Hej igen Rille och ursäkta för sent svar.

   Ja du har många fina bolag i din portfölj och just Essity fick en rejäl uppvärdering efter rapport igår :-)

   Kommer ihåg att du sålde av dina fastighetsaktier samt byggrelaterat. Den senaste tiden har varken bygg eller bank imponerat men fastigheter har gått desto bättre. Min förhoppning är att mitt innehav Hufvudstaden fortsätter tuffa på bra framöver. Men blir det en rejäl svacka i ekonomin får man väl räkna med att hela portföljen tappar. Men som du vet är min sparhorisont väldigt lång och därför tänker jag övervintra nästa lågkonjunktur med mina innehav och inte sälja av. Jag hoppas mina innehav även klarar lite sämre tider men det lär väl visa sig.

   Jag håller iallafall tummarna att din investering i ABB blir bra framöver :-)

   Japp vi hörs!

   Mvh Slimis

   Radera
 4. Slimis!

  Jag gillar att du går din egen väg när det gäller aktier. Det tycker jag du visar gång på gång, du följer inte bara strömmen utan du tar verkligen dina egna beslut. Stor cred för det, det kommer fortsätta gå bra för dig framöver, det är jag säker på.

  Stort lycka till under 2019

  SvaraRadera
 5. Hej drommaren.

  Jag tycker vi alla ska välja vår egen väg här i livet. Alla beslut vi tar idag påverkar framtiden. Jag har själv tagit flera större beslut de senaste åren. Bland annat valt att bilda familj, valt ut de vänner som betyder mest för mig, hittat ett jobb jag trivs med, men även blivit nykterist. Intresse för börsen har växt sig starkare med tiden och även här tycker jag man ska ta sin egen väg. Annars kan man lika gärna köpa en indexfond :-)

  Jag är säker på att det även kommer gå bra för dig framöver. Jag fortsätter följa din blogg med stort intresse :-)

  Stort lycka till under 2019.

  Mvh Slimis

  SvaraRadera