fredag 21 december 2018

Årets sista inlägg

Idag kom åter lön in på kontot och som vanligt har det blivit en mindre investering. Denna månad har jag placerat 5000 kr i Avanza Zero och 1000 kr i deras globalfond. Tyvärr har kostnaderna dragit iväg denna jul och med det blev det mindre pengar än vanligt över till investeringar. Förutom en hel del utgifter för julklappar samt julmat kom även skatten på bilen denna månad. Min förhoppning är att kunna hålla uppe sparandet bättre under kommande år.

Några andra förändringar jag gjort i portföljen sedan jag senast köpte 1650 Handelsbanken aktier för 97 kr st var att jag avyttrat samtliga dessa aktier mellan 102.5-103 kr st. Med det blev det en snabb vinst på nästan 11 000 kr totalt. Dessa pengar har sedan placerats i H&M, Industrivärden och Lundbergföretagen som sedan dess har tappat i värde. Så i förhållande till vad portföljen tappat i värde den senaste tiden är vinsten på den korta traden i Handelsbanken en klen tröst.

Framöver ser det inte heller så roligt ut på aktiemarknaden. Jag kan tycka att många aktier kommit ner rejält i pris men ska vi se lägre vinster på börsen framöver finns det en övervägande risk att börsen fortsätter ner i en bear market istället för en korrigering. Räntorna är nu på väg upp och med det kommer det bli mindre pengar över till konsumtion för de flesta då var och varannan lånat alldeles för mycket. Även elpriset har gått upp det senaste året och framförallt den fasta avgiften som man inte kan göra något åt. Något positivt i det hela är att dieselpriset har gått ner den senaste tiden. Med det blir det lite billigare att ta sig till jobbet framöver. Även skatten på arbete sänks lite kommande år och med det blir lite mer över i plånboken. ISK skatten höjs däremot och blir 2019 ett dåligt börsår känns det inte alls roligt att betala skatt samtidigt som portföljen minskar i värde. Som sagt finns det många orosmoln på himlen men jag tycker inte man ska deppa ihop för det. För oss som placerar på längre sikt kan börsen bli billigare och kriser kommer och går.

Hur tänker jag om vi får en längre nedgång på börsen?

När börsen ständigt går upp brukar det vara en bra affär att köpa i dipparna. Detta fungerar inte när börsen ska ner. Börsen går då ett steg upp sen 2 steg ner. Belåning i en nedåtgående trend är inte heller roligt då man kan tvingas sälja sina aktier när det är som bäst köpläge. Jag minns både finanskrisen, 2011 och 2015 när börsen tappade 30 % på kort tid. Det är jobbigt att se portföljen tappa i värde varje dag men det är bara vänja sig för så är börsen. Ibland är det upp och ibland ner. På längre sikt förhoppningsvis upp. Jag har alltid kört på med mitt vanliga månadssparande och är man obelånad och köper varje månad behöver man inte vara orolig för en börsnedgång även om det svider när portföljen tappar ett par års sparande på några veckor. Varje månad börsen sjunker köper du lite billigare och för eller senare vänder börsen upp igen. Det gäller att ha en lång sparhorisont och inte sälja av när det gör som ondast. 2015 återhämtade sig börsen ganska fort. Hur lång denna börsnedgång kommer pågå är svårt att säga men som småsparare fortsätter jag mitt månad sparande som vanligt. Eftersom jag är född på 80 talet räknar regeringen med att jag ska jobba tills jag är 70 år. I så fall har jag 35 år kvar till pension och det är ingen rolig prognos alls. Jobbar man i vården får man även räkna med en pension på 8000-9000 kr i månaden och det är inte heller mycket att sträva efter. Mitt mål ligger kvar att kunna leva på utdelningar innan pensionsdagen och sen ta min pension som ett välkommet tillskott.  I dagsläget ser jag inget annat alternativ än att spara mina pengar på börsen på riktigt lång sikt. Jag har inga lån att betala av och att sitta med kontanter på ett konto är ingen lyckad strategi på längre sikt då inflationen äter upp pengarna. Vissa tror sig kunna sälja på toppen och köpa på botten men de flesta misslyckas med denna strategi.

Guld är ett annat alternativ som jag föredrog förr i tiden.
Även om mina investering i guld gick bra under finanskrisen håller jag mig från guld nu då jag inte alls tror på guld som då. Jag tror mer att vi hade en guldbubbla då börsen var mer eller mindre i kris mellan 2007-2011. Guld ger ingen ränta och om 30 år kommer en guldtacka inte vara mer än idag förutom att priset stigit. Jag tror mer på räntans effekt över tid. Tanken är att framförallt tanka mer Avanza Zero under kommande år. När börsen är deppig sjunker de flesta aktier i pris och genom köp i en gratis indexfond får jag mer för mina pengar samt en fin riskspridning.

Med det tar nu bloggen ledigt resten av året. Det kommer bli mycket jobb i jul samt lite tid över för firande med familjen. Min nya portfölj ser ni på höger sida av bloggen.


Ta hand om er och ha en God Jul och Gott Nytt År :-)

20 kommentarer:

 1. Bra inlägg!

  Nä, klarar man inte av en och annan större nedgång ska man antingen sälja vid första anblick av en lågkonjunktur/nedgång (typ för 2 månader sen) eller inte vara på börsen alls.

  Vår fina 9%iga uppgång i oktober kommer i denna takten vara helt bortblåst vid årsskiftet, men såklart kan man trösta sig med att utdelningarna, de ligger kvar :)

  Avvaktar fortsatta nedgångar innan fler köp är aktuella. Vill se lite mera rött i portföljen ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Snålgrisen.

   Ja det ska bli intressant att se hur börsen utvecklas under 2019. Hoppas ditt kommande år blir bra :)

   Tack för kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
 2. God Jul Slimis. Det är bara att fortsätta taktiken 2019 så blir det nog bra för eller senare. Tack för en mycket trevlig blogg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Investeraren.

   Tack själv för det du skriver och delar med dig.

   God fortsättning på 2019.

   Mvh Slimis

   Radera
 3. Bra inlägg och god jul. Viktigt att också ge familjen lite tid.

  Mvh
  http://www.kanjagblirik.se

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Kanjagblirik.

   Du har så rätt. Tack för 2018 och ha en god fortsättning på 2019.

   Mvh Slimis

   Radera
 4. Hej Slimis,

  Tack för allt jobb du lägger ner på bloggen (den enda jag följer), alltid bra med ett "bollplank" att slänga lite ideér mot :-)

  Ha nu en riktigt God Jul & Gott nytt År
  /Rille

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Rille.

   Tack själv för att du följer och kommenterar bloggen. Alltid kul att se dina kommentarer här :-)

   Ha en god fortsättning på 2019.

   Mvh Slimis

   Radera
 5. God Jul Slimis!
  Ha det riktigt gott.
  Börsen går upp och ner. I det långa loppet är det upp som gäller!

  Mvh PB?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej PB.

   Du har så rätt på längre sikt.

   Ha en god fortsättning på 2019 :-)

   Mvh Slimis

   Radera
 6. Svar
  1. Tack Daneiel.

   God fortsättning på 2019 och tack för 2018 :-)

   Mvh Slimis

   Radera
 7. Kloka ord. Historisk sett kommer börsen alltid igen och det finns ingenting som talar för att så inte kommer att bli fallet även denna gång. Vän av ordning brukar dock peka på utvecklingen i Japan där det tog en mycket lång tid.

  Jag själv tror på att bestämma sig för hur stor andel man vill ha i akter etc. och sedan omvikta t ex en gång per år (jag ska göra det inom de närmsta veckorna faktiskt). Ett annat alternativ är ju att man sätter x kronor på ett säkert ställe och investerar resten på det sätt man nu väljer.

  Jag ber att få tillönska en god jul.

  Mvh

  Egon

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Egon.

   Ja det gäller att hitta sin egen strategi som fungerar. Ha en god fortsättning på 2019.

   Mvh Slimis

   Radera
 8. Tack för intressanta inlägg under året! Det är bara att köra på, bli rik på börsen handlar om uthållighet, att inte kunna köpa mer under en månad är inte hela världen, utan se det som kul att man fortfarande har punkter att förbättra.

  Jag hoppas på att börsen är sur nästa år med, vill fynda fler aktier!

  Vi hörs 2019!

  Mvh

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Investmentbolagsinvesteraren.

   Tack själv för intressanta inlägg 2018. Du har så rätt när det gäller uthållighet. Vi får hoppas på billiga aktier detta år :-) Ha en god start på 2019.

   Mvh Slimis

   Radera
 9. Hej Slimis
  Jag har också mina investeringar belånade. Hade cirka 10% belåning i början på året. Nu har jag bettat av till cirka 7% detta. Faller börsen så försöker jag betala av lånen snabbare. Jag tror inte på något större fall men det kan bli att den stora fallet kommer efter 2020. Då vill jag vara utan lån och med krigskassa.

  Nåja nog om detta. Jag skriver till dig för att jag har nämnt dig i min slut rapport för året 2018.
  Har också släng iväg ett mejl.

  Go Jul och en trevlig fortsatt 2019.

  Hälsningar Tandläkaren.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Tandläkaren. Ska fixa en länk till din sida. Såg ditt mail men har inte hunnit att svara. Men återkommer med svar snart.

   Ha en trevlig fortsättning på 2019 :-)

   Mvh Slimis

   Radera
 10. Tack för ett fint 2018 Slimis, god jul och stort lycka till inför 2019! :)

  SvaraRadera