torsdag 31 januari 2019

H&M Q4 2018


Idag har mitt största innehav H&M rapporterat sitt resultat för det fjärde kvartalet 2018.

Resultatet var lägre än väntat och uppgick till 4.302 miljoner kronor för det fjärde kvartalet. Det kan jämföras med väntade 5.064 miljoner. Även bruttomarginalen blev lite lägre och hamnade på 54.2 procent jämfört med förväntade 54.9 procent.

Enligt H&M har man tagit kostnader i samband med tidigare genomförda byten till nya logistiksystem samt förberedande till kommande omställningar. Dessa kostnader påverkade resultatet negativt med cirka 560 miljoner.

Inför rapporten var det många analytiker som trodde att H&M skulle sänka sin utdelning men så vart inte fallet. H&M kommer i år att betala ut 9:75 kr per aktie och med det håller man i sin positiva utdelningstrend att aldrig ha sänkt utdelningen. Under 2019 kommer investeringarna (capex) minska med 1.8-2.3 miljarder kronor. Bolaget har en fortsatt stark finansiell ställning med beaktande av kapitalstrukturmålet.

Framöver ser H&M ett lägre behov av reor. H&M har under kvartalet haft en valutamotvind då koncernens valutakorg påverkats negativt av en stark dollar i jämförelse med motsvarande period förra året.

H&M planerar att öppna cirka 175 nya butiker netto under verksamhetsåret 2018/2019. Knappt hälften kommer utgöra de nyare varumärkena.

I och med skiftet i branschen räknar H&M med att det finns möjlighet att omförhandla och förbättra hyresvillkoren för upp till 1000 butiker under 2019.

H&Ms varulagret har uppgick till 37.7 miljarder i utgången av november. En ökning med 12 % i kronor räknat och 10 % i lokala valutor, jämfört med året innan.

Varulagernivån är fortsatt högt men har förbättrats från det tredje till det fjärde kvartalet. H&M ser successivt förbättrade lagernivåer framöver genom ett starkare kunderbjudande i kombination med effektivare inköp och logistik. 

H&M Club har växt till 30 miljoner medlemmar och finns nu på 16 onlinemarknader. Ytterligare 7 marknader väntas tillkomma 2019. Genom H&M Club erbjuds kunderna fri frakt och retur på onlineköp.

Kortsiktigt har detta en marginalpåverkan. Men långsiktigt skapar det positiva kassaflöden till bolaget.

H&M håller på att införa RFID-teknik (radio-frequency identification) för att snabba på varuförsörjningskedjan och skapa en större flexibilitet. I dagsläget finns RFID-teknologin i 1.200-1.400 av H&M:s butiker och målet är att det ska öka till 2.500 vid utgången av 2019.
H&M har även ändrat sig när det gäller att bredda försäljningen av huvudmärke H&M till tredje part och kan nu tänka sig fler plattformar i framtiden. Idag samarbetar H&M med Tmall och Zalando.

Reflektioner gällande dagens rapport
Jag tycker på många sätt det ser lovande ut för H&M framöver. Marknaden är fortsatt tuff inom klädindustrin och tids nog kommer de starkaste överleva och de svagaste gå under. H&M kommer under 2019 ha ett minskat investeringsbehov och kommer ha möjlighet att förhandla sig till bättre hyresvillkor. H&M har under en längre tid haft negativa valutaeffekter genom en stark dollar. Någon gång i framtiden kommer en svagare dollar gynna dem. Det jag ser mest positivt med H&M just nu är att det finns mycket som kan bli bättre framöver efter en tuff tid. Min tro är att det kommer vara mindre behov av reor framöver och med det kommer vi se bättre marginaler. Jag tror även det finns goda chanser att lagernivån kan fortsätta förbättras. På Instagram växer antalet följare till H&M så det knackar och detta ser jag som ett bra tecken att H&M är fortsatt väldigt populära bland mer modemedvetna. I dagsläget har H&M 28.8 miljoner följare och under 2018 tillkom ca 2,5 miljon följare. Som jämförelse har tex Zalando 594 tusen följare och ökade sitt följarantal med drygt 50 tusen under 2018. En annan fördel med H&M i jämförelse med tex KappAhl, Zalando mm är deras satsning på H&M home som jag tror kan bidra positivt på längre sikt. Det ska som sagt bli fortsatt intressant att följa H&M under 2019. Jag har stora förväntningar till förbättringar framöver och ser fram emot en fin utdelning nu 2019. Om inget drastiskt negativt sker tror jag även att H&M kommer kunna fortsätta dela ut en rejäl summa även kommande år. Detta genom att H&M fortsätter växa i kombination med kostnadsbesparingar samt mindre investeringsbehov framöver. Tids nog kommer troligtvis även dollarn försvagas till viss del och då kan man se en valutamedvind som i dagsläget våra svenska industribolag har.   
Med det behåller jag mina 4500 aktier och ser positivt på framtiden.

Hur ser ni på dagens rapport från H&M?
17 kommentarer:

 1. Jag tyckte att rapporten var sämre pga resultatet, men positivt med utdelningen och en del annat du beskriver. Det innebar att jag köpte HM igen, efter att inte haft aktien under en tid. Men jag tror att ledningen satsar och att de tror på en vändning, annars skulle de sänkt utdelningen nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Nyttboende och liv via börs och sparande.

   Precis som du skriver blev inte resultatet i överkant. Men man ska komma ihåg att marknaden är tuff just nu och H&M har iallafall sluppit att vinstvarna som vissa andra bolag gjort den senaste tiden. Detta år hoppas jag att H&M kan överraska positivt och med de hoppas jag vi ser en högre aktiekurs samt även en fin utdelning nästa år.

   Tack för kommentar :-)

   Mvh Slimis

   Radera
 2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 3. Jag tycker att H&M är bra investering långsiktigt. Själv köpte jag Seb Sverige index. Blir lite exta avg 0.27% då får jag hela Sveriges index stora.medelstora.småbolag och sköter sig själv. Avanza Global 50%. Seb Sverige index 50%. 15-20 årssikt. Lycka till.
  Mvh.jacke77

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Jacke77.

   Bra att du håller i ditt indexsparande :-) Det kommer bli bra på sikt.

   Fortsatt lycka till med dina mål.

   Mvh Slimis

   Radera
  2. Tackar Slimis.
   Läste på Placera.se finns varken Avanza Global eller Avanza Zero som favorit fonder att spara i. De billiga eller gratis indexfonder är inte bra för banken. Köpte mer Avanza Zero igår. Jag nöjer mig med Avanza Global och Avanza Zero. Att få 30st aktier som sköter sig själv långsiktigt och helt gratis kan man inte klaga på. Kommer också att börja liteAvanza Global för att köpa mer Avanza Zero under dem 2 månader. Ha det så bra.
   Mvh.jacke77

   Radera
 4. Avanza Global och Avanza Zero är även mina favorit fonder just pga avgiften :-)

  Hade det så bra du med.

  Mvh Slimis

  SvaraRadera
 5. Håller med dig och behåller mina aktier.
  Blir ingen ökning då H&M är 11% av min portfölj.

  Mvh PB?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej PB.

   Kul att även du behåller H&M. Då får vi se fram emot en fin utdelning snart då :-)

   Ha en fin helg.

   Mvh Slimis

   Radera
 6. Hej Slimis,
  Tycker det var svårt att ta ut riktning från den här rapporten, men det är i alla fall inte åt det sämre hållet. Intressant att hyrorna skall omförhandlas i hela butiksnätet, där tror jag att det finns goda möjligheter att dra ner kostnader.
  Minskning av lagret från höga nivåer var också bra. Åt det negativa hållet är definitivt den stenhårda konkurrensen, sämre resultat och bruttomarginal var det väl ingen som hade väntat sig nått annat?
  Tufft av HM att behålla utdelningen det trodde jag inte, hade nog förväntat mig att nyemissions spöket skulle väckas igen (men sista ordet kanske inte är sagt där ännu). Sitter kvar med mina HM aktier och dammar av dom ibland, behållen utdelning imponerar dock!

  Ha en Trevlig Helg.
  Med vänlig hälsning

  /Rille

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Rille.

   Jag hade väntat mig ett något högre resultat. Men precis som du skriver är konkurrensen stenhård och bruttomarginalen blev lägre. Något jag uppmärksammat den senaste tiden är att det är mindre rea hos H&M nuförtiden. De har fortsatt nedsatta priser men inte lika mycket prisnedsättning som förut. Min tro är att marginalerna kommer förbättras framöver genom höjda priser överlag. Kan de samtidigt sänka sina kostnader samt minska sitt lager till viss del tror jag det kan bli riktigt bra. Kul att de behåller sin utdelning. Detta ser jag som positivt då jag tror på en förbättring framöver som gör att vi ägare kommer få en fin utdelning även nästa år. Med det fortsätter jag hålla tummarna för en fin framtid.

   Önskar dig en trevlig vecka :-)

   Mvh Slimis

   Radera
 7. Tycker detta är en svår marknad att sia om, hur mycket E-handeln kommer påverka. Jag nöjer mig med att exponeras via Xact Högutdelande i dagsläget. Men jag hoppas det börjar gå åt rätt håll nu!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Investmentbolagsinvesteraren.

   Håller med om att marknaden har varit tuff de senaste åren. Xact Högutdelande verkar populär bland många i bloggosfären. Jag tycker fonden verkar bra men tyvärr lite för hög avgift för att jag själv ska lockas till den. Försöker hålla nere både courtageavgifter samt fondavgifter då dessa avgifter äter upp mycket av avkastningen på sikt. Håller tummarna att det går åt rätt håll nu framöver :-)

   Tack för din kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
 8. Gick ur H&M för ett tag sedan i samband med fastighetsaffär. Sneglat på bolaget men avvaktat än så länge men jag tror också att en vändning kan vara i sikte. Man gör omstruktureringar vad jag förstår och tillslut brukar det ge frukt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Mårten och kul att se dig aktiv igen :-) Kul att du flyttat och skaffat ett nytt boende. Det blir nog bra på sikt. Gällande H&M hoppas jag att de senaste årens satsningar tids nog bär frukt. Det ska iallafall bli intressant att fortsätta följa bolaget.

   Tack för kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
 9. Hej.
  Undrar om du har Nordea för att köpa aktier? 0.06% i avg. Hur fungerar det?
  Mvh.jacke77

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Jacke.

   Jag har i stort sett hela min aktieportfölj hos Nordea. Har dock kvar lite mindre innehav hos Avanza samt mina fonder hos Avanza. Från och till har Nordea haft tekniska problem men min förhoppning är att Nordea ska fungera bra framöver. Kör man buy and hold strategi som mig fungerar det perfekt med Nordea. Jag försöker hålla nere transaktionerna och courtageavgiften blir betydligt lägre hos Nordea än hos Avanza. Dessutom slipper man Avanzas olika courtageklasser som har stört mig i alla år. Sen är Avanza bra på många andra sätt. Bland annat en bättre plattform samt bättre fondutbud. Att kombinera de båda mäklarna passar bra för mig :-)

   Tack för kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera