fredag 14 april 2023

Långtidssjukskriven

 Då var det åter Fredag och dagarna går fort även om jag inte gör så mycket ansträngande sedan jag blev sjukskriven.

Efter att ha ramlat och slagit mig för drygt 5 veckor sedan hade jag en tro att snabbt bli återställd. Jag hade bara ont i handleden efter fallet och tänkte att det här går väll över om några dagar. Så blev det inte och med stor sannolikhet blir jag sjukskriven till mitten av Juni. Som läget ser ut just nu har ständig värk eftersom jag råkat ut för en ledbandsskada i handleden och det tar tid att återhämta sig igen. Jag hoppas att bli bra igen på sikt men har det inte blivit bättre till sommaren kan det bli aktuellt med en operation och isåfall lär jag bli sjukskrivningen längre ändå.

Sedan jag blev sjuk är allt jag vill är att bli frisk igen. Har man inte hälsan i behåll kan man inte heller leva ett riktigt bra liv. Att gå och ha ont varje dag och vissa kvällar ha svårighet att somna pga värk är inget jag vart med om tidigare i livet. Men jag närmar mig nu 40 och det märks att man inte är odödlig längre. I det hela har jag stanna upp och reflekterat över mitt leverne de senaste 10 åren. Jag har i princip bott på jobbet och kanske har denna sjukskrivning fått mig att inse att det inte är värt att jobba så hårt över tid. Jobbar man ihjäl sig och dör har man ändå ingen nytta av pengarna man tjänat. Men när man är inne i en intensiv arbetsperiod är det lätt att pressa sig lite till och det är inte så lätt att bara lugna ner tempot när man är inne i det hela. Det blev även värre när jag tog en fast tjänst och inte hade möjlighet till återhämtning när jag kände att kroppen sa ifrån. Så här i efterhand tror jag det är just stressen i kombination med alldeles för mycket jobb som gjorde att jag åkte på Ulcerös kolit förra året.

I allt detta har jag ju även sagt upp mig från min fasta tjänst och slutar där i Juni och börjar sedan hos en annan arbetsgivare efter det. Blir jag bara frisk igen är tanken att jobba lite mindre i framtiden. Jag ska helt enkelt jobba på timme där jag trivs att jobba och de arbetstider som passar mig. När det gäller vården lär det inte bli någon lönekarriär över tid så länge jag jobbar här i Sverige. Men blir jag frisk igen kommer det tids nog bli någon vända till Norge och där betalar de bättre. 

Förövrigt tycker jag vården vart otroligt bra sedan jag blev sjuk och det har även fungerat bra med försäkringen jag har via jobbet och kontakten med försäkringskassan. Så här i efterhand får man vara tacksam att det finns försäkringar när man skadar sig på jobbtid och inte kan jobba mer.

Samtidigt önskar jag att arbetsgivaren kunde prioriterat arbetsmiljön mer. Det är dyrt för samhället med långtidssjukskrivningar och en hel del sjukskrivningar kunde undvikas om det funnits kompetenta chefer som brydde sig mer om sin personal istället för bara sin egna höga lön. Bryr man sig inte om människor i sin närhet borde man söka till ett annat yrke istället. Det är lätt att bli frustrerad när det är fel chefer som sitter och bestämmer och ser sig lite bättre än alla andra. Så här i efterhand är jag glad att jag kommer sluta hos min nuvarande arbetsgivare och gå vidare i livet.  

Förövrigt har jag nu lagat min gamla dator och kan åter uppdatera lättare här på bloggen. Jag hade tankarna på att byta ut min 11 år gamla dator genom att köpa en ny dator. Men då jag är väldigt miljömedveten vet jag att det är bättre att reparera än att köpa nytt för jämnan. En reparation av datorn gick på strax under 1200 kr och datorn har aldrig vart bättre än nu. Hade jag satsat på något nyare hade det säker gått på i alla fall 10 000 kr. Så nu hoppas jag att datorn håller ett par år till.

När det gäller börsen har jag fortsatt köpa Avanza Zero för 25000 kr per dag och ligger för stunden 66 % likvid. Jag kan tycka att börsen gått lite väl starkt på sistone med tanke på höjda räntorna som väntar. Men som vanligt är det inte alltid lätt att förstå sig på aktiemarknaden och vi får väll se om några intressanta lägen dyker upp framöver. Annars är tanken att fortsätta öka på lite mer i Avanza Zero framöver.


Hoppas att allt är bra med er läsare iallafall :-)

Mvh Slimis

13 kommentarer:

  1. Vad har du för yrke inom vården?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hallå Slimis!
      Du är en för mig grundpelare inom FIRE rörelsen som jag tursamt nog hittade dit runt 2017. Jag förstår, antagligen bättre än vad du förstår, vad du går igenom men livet är inte lätt. Trist med skada och som vanligt sker skitet när man minst anar det, stod på huvet över cykeln för en veckan sedan (utan hjälm förstås då jag är från 70-talet). Det gick dock otroligt bra så superman titeln lockar lite!

      Hoppas du repar dig, det gör du! Livet är inte lätt och många är vi som inte fötts in i rikedom eller lättjans lag. Vi kämpar, vi vill och vi ger oss fan inte. Du imponerar mycket på mig med dina alla kortaffäer. Aldrig fått till dem... Mot FIRE Slimis!

      Radera
    2. Hej Anonym.

      Jag är utbildad Undersköterska med inriktning psykiatri.

      Tack för kommentar.

      Mvh Slimis

      Radera
    3. Hej Kalkyl. Vilken tur att det gick bra för dig och att du inte skadade dig. Ja FIRE rörelsen är inte alls dum även om den inte passar alla. I dagens samhälle tror jag att de flesta skulle må bra av att spara en liten slant varje månad över tid. Detta för att trygga sin framtida ekonomi. Min generation ska jobba till man är runt 70 år och långt ifrån alla kommer klara detta. Det är en sak om man sitter vid ett skrivbord men har man ett tungt fysiskt jobb är risken stor att man är sliten långt innan man blir gammal. Du är en förebild även du Kalkyl och tack att du delar med dig dina tankar via bloggen. Vidare mot FIRe och tack för kommentar.

      Mvh Slimis

      Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  3. Hej Slimis, önskar allt gott till dig och lycka till med dina affärer för en lysande framtid utan löneslavande!

    Visst är det så att hälsan saknar man inte förrän ohälsan kommer...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Peter. Tack för de fina orden. Önskar även dig allt gott och lycka till med dina framtida planer. Förhoppningsvis blir hälsan bättre tids nog. Det gäller bara att ha tålamod när livet känns lite tyngre i det korta perspektivet.

      Mvh Slimis

      Radera
  4. Fint att det funkar bra med vård och försäkring, det är inte alltid man hör detta! Jag hoppas handleden repar sig och att smärtan minskar inom kort.

    Det där med att inte jobba så mycket att det inkräktar på hälsan ligger det mycket i, men inte alltid så lätt att inse förrän i efterhand, tyvärr.

    Kämpa på!

    Mvh

    Egon

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Egon. Det är nog lätt att bli fartblind ibland och även lätt att man ignorerar kroppens signaler. Men det är ingen som tackar en när man blir sjuk och inte kan bidra längre som man gjort tidigare. Nu blir det mer fokus på hälsan framöver. Ett av mina mål i livet är att bli 100 år gammal och ska jag lyckas uppnå detta lär jag leva ett liv jag själv trivs med och som är mer hållbart på sikt. Som läget är just nu ska det sparas alldeles för mycket i vården och detta kommer bidra med ökad ohälsa på sikt. Jag tror det är viktigt att man inte bara accepterar försämringar utan istället göra något åt sin situation. Byter arbetsplats, jobba mindre eller utbilda sig inom något annat. Alla möjligheter finns om man vill.

      Lycka till och kämpa på även du framöver. Tack för kommentar.

      Mvh Slimis

      Radera
  5. Hej
    Hoppas att det ordar sig för dig. Att du försöker lugna ned livet är klokt.
    Som en läkare sa till mig för ca 50 år sedan.
    Ulcerös kolit hittar man ofte hos relativt unga människor som vill för mycket.

    Jag ser av din blogg att du ofta handlar med stora positioner.
    Kan stress i samband med det även bidra till din sjukdom?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anonym.

      Som du skriver kan givetvis börsen orsaka stress men jag har svårt att tänka mig att just det utlöste min Ulcerös kolit. Min slutsats baseras på att jag inte nyttjar tobak eller alkohol och lever ett väldigt sunt liv i övrigt. Ingen i min släkt har heller Ulcerös kolit så det är inte ärftliga faktorer. Däremot har jag alltid ställt upp och jobbat mycket mer än en normal arbetare och samtidigt haft väldigt lite återhämtning. Jag jobbade tidigare på timme och hade mer möjlighet att vara ledig när jag kände att kroppen behövde vila. Men senaste 2 åren har jag vart fast på ett hälso schema och svårt att ta ut semester dagar överhuvudtaget. Möjligheten att ta ut friskvård på arbetstid har också försvunnit eftersom det måste sparas så mycket att arbetsbelastningen blivit högre. Det blir bra att gå ner i tid och fokusera mer på hälsan framöver.

      När det gäller börsen är det mer lönsamt att lägga sin tid där om man lyckas bra. Som i år har avkastningen på drygt 3 månader gett mig mer än om jag jobbat heltid i 3 år. Givetvis går det sämre vissa år men överlag har börsen hjälpt mig fått en bra ekonomi över tid.

      Kör du själv någon aktiehandel eller sparar på lång sikt?

      Hoppas allt är bra iallafall och tack för kommentar.

      Mvh Slimis

      Radera
    2. Hej,
      Jag driver ingen aktiv aktiehandel längre. Det handlar mest om att bevaka den långa portföljen och göra lite omplaceringar vid behov. Jag har fyllt 75 år och vi har båda hyggliga pensioner. Men jag tycker det är roligt att följa en del bloggar ändå.
      Det som sagt ca 50år sedan jag fick diagnosen Ulcerös kolit.
      Den försvann 22 år senare samband med att grovtarmen togs bort.
      Så får du erbjudanden om sceening, så ta det.

      Men sjukdommen är egentligen inget hinder för att föra ett aktivt liv. Jag är just nu tillbaka efter en påskvecka i skidspåren runt Bruksvallarna.

      Radera
    3. Hej igen.

      Det var längesen du fick diagnosen. Vilken tur att det gått bra för dig även om grovtarmen tagits bort. Vad jag förstår finns det en större risk att få stomi samt cancer i framtiden när man drabbas av sjukdomen. Själv har allt gått bra sedan jag fick min medicin. I början märke jag av lite biverkningar av medicinen men minskade sedan ner doseringen och då blev allt bra. Kan dock tycka att jag känner mig lite tröttare ibland nuförtiden. Det är väll bara hoppas att besvären inte blir värre med stigande ålder.

      Kul att du följer min blogg iallafall och att du fortsatt kan leva ett aktivt liv samt är intresserad av börsen. Det gäller att hålla igång både kroppen och hjärnan på äldre dar annars kan man tappa gnistan snabbt.

      Tack för kommentar. Önskar dig en trevlig Söndag.

      Mvh Slimis

      Radera