onsdag 5 april 2023

Köpt och sålt akiter för 5.8 MKR idag

Då var det åter Onsdag och nya möjligheter. Idag har jag vart in i Avanza aktien och handlat och dagens transaktion ser ni här under:


Det hela slutade med en vinst på nästan 3000 kr när courtage är betalt. Många bäckar små.

Gällande Avanza aktien var den idag ner på dels månadsstatistik från dem men även att deras VD ska lämna bolaget. Just VD avhopp brukar kunna oroa marknaden och min uppfattning är att Avanzas VD gjort mycket bra de senaste åren. Man vet aldrig hur bra en ny VD är. Aktien är dock inte billig men det har den i stort sett aldrig varit. Den värderas betydligt högre än våra storbanker. Men då har Avanza lyckats haft en väldigt fin resultat utveckling över tid och kundbasen har även den växt rejält över tid. För egen del tycker jag att de har en väldigt bra kundtjänst och överlag tror jag de har ganska nöjda sparare. Ska vi se framåt finns det både möjligheter och risker i aktien. Kanske kan banken fortsätta locka till sig en del nya kunder. Men frågan är hur mycket till man kan växa i Sverige då de redan har ca 1.8 miljoner kunder här. Det har även dykt upp rejält med konkurrenter de senaste åren. Allt från Savr, Levler + alla andra banker på fondsidan. Nyligen har även FreeTrade kommit till Sverige och vad jag förstår erbjuder de gratis aktiehandel för svenska aktier. Jag vet inte om FreeTrade erbjuder en bra tjänst. Men Avanza lever till stort på deras höga courtageintäkter och skulle en del av dessa försvinna blir även lönsamheten sämre och eftersom aktien har värderats så pass högt över tid finns det en risk att Avanza ska värderas mer likt våra storbanker och i så fall lär vi se en lägre värdering tids nog.  

Men som sagt så har Avanza gjort mycket bra över tid och det lär visa sig hur det går i framtiden.

Förutom min kortsiktiga affär fortsätter jag investera 25000 kr per dag i Avanza Zero. Jag ligger nu strax under 70 % likvid och det tar sin tid att öka på här. Under tiden har jag iallafall 1.5 % ränta på mina likviderna som ligger på ISK.

Som vanligt kommer det uppdatering om någon ny affär görs. Nuvarande portfölj ser ni på höger sida.


Med det sagt vill jag önska alla läsare en fortsatt trevlig vecka :-)

6 kommentarer:

  1. Hej! Vad hade du i courtage under år 2022?
    Vad hade du för courtage idag onsdag 5 april 2023?
    Vilken courtage klass har du ?
    Mvh Johan

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Johan. Jag betalade 54265 kr i courtage under 2022. Så det skulle vara en rejäl besparing med gratis courtage om det blir mycket kortsiktig handel under ett år. Jag kör med fastpris 99 kr när jag gör större affärer. Idag blev det fyra affärer totalt dvs 396 kr i courtage. Kör jag små affärer blir det Avanzas PB mincourtage på 0.15 % i courtage avgift.

      Vad betalar du själv i courtage just nu och över tid?

      Tack för kommentar.

      Mvh Slimis

      Radera
  2. Hej slimis jag körde en trading som du men det var på volvo aktien och efter jag köpt då forsatte den bara ner hela tiden. Nu är jag mycket back på aktien så vet inte vad jag ska göra. Hur lyckas du tjärna på varje trade och vad hade du nu gjort om avanza aktien hade backat efter du köpt som med volvo aktien?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anonym. Det finns alltid en risk att en aktie fortsätter ner när man kör kortsiktig handel. När marknaden är negativ överlag är det svårare att tjäna pengar på kortsiktig handel och för stunden tycker jag det är lite åt det hållet överlag. Det jag själv brukar tänka på är fler saker. För det första måste det vara i en aktie jag kan tänka mig äga på lång sikt. Den ska det vara med pengar jag inte behöver i närtid. Det är viktigt att man är säker på att man kan tänka sig äga aktien över en lång tid om man inte vill ta en förlust på kort sikt. Jag har själv sålt bort mig flera gånger då jag inte vart helt säker på min trade/investering och då är det bättre att avstå. Nu senast i Billerud. Gällande Billerud hade jag tjänat pengar bara jag haft lite is i magen men så blev det inte. Istället tog jag en förlust. När jag gick in i Avanza idag kunde jag tänka mig ligga kvar på längre sikt om det behövdes. Men jag valde att ta en vinst. Gällande Volvo gillar jag bolaget men följer det inte närmare. Men såg något att orderingången på lastbilar kommit in lite sämre än väntat. Kanske därför aktien handlas ner mer än utdelningen. Men sen har Volvo aktien gått väldigt bra de senaste åren precis som många andra cykliska aktier. Just cykliska aktier går ju väldigt bra när konjunkturen är bra men kan gå riktigt dåligt när det blir dåliga tider. Hur just Volvo aktien kommer gå framöver vet jag inte. Men jag köper lite Avanza Zero varje dag nu och då får jag en del Volvo genom fonden. Men så du vet tjänar man inte alltid pengar på kortsiktig handel och märker du att det kostar mer än det smakar är det bättre med en passiv strategi över tid. Det är så jag tänker och en gratis indexfond slår de flesta småsparare över tid. Jag försöker själv få in mer pengar i Avanza Zero och på sikt kommer det troligtvis bli mindre kortsiktig handel även om det är kul när det går bra.

      Lycka till framöver med ditt sparande och skriv gärna igen om du undrar över något mer.

      Tack för kommentar.

      Mvh Slimis

      Radera
  3. Hej Slimis,

    Hur är tanken med Avanza Zero framgent? Är det för att inte hålla likvider eller tror du på sikt att den ska prestera, dvs att du köper långsiktigt. Funderar själv på börja fasa in likvider i den fonden pga priset och den relativt goda utvecklingen på omx

    Mvh,

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anonym.

      Jag tror fonden kommer prestera bra över tid. Anledningen är framförallt att den följer index och är gratis. Just fondavgifter äter upp en stor del av avkastningen på sikt och på längre sikt är det inte så lätt att hitta de framtida vinnarna. En indexfond håller kvar vinnarna och de bolag som tids nog inte presterar åker ur fonden. Man behöver egentligen inte göra det svårare än att månadsspara i denna fond och bli en vinnare på sikt. Det som är bra idag är att det är lättare att förstå hur mycket man betalar i avgifter över tid. Dessa avgifter ser låga ut i det korta perspektivet men ofta är ett pensionssparande på över 30 år och då blir det stor skillnad när man räknar in ränta på ränta och en avgift i jämförelse med en fond som är gratis. När det gäller fonder vet man inte vilken fond som kommer prestera bäst framöver. Däremot vet man som sagt vilken fond som kommer ha högst avgifter över tid. Jag är iallafall nöjd med Avanza Zero och kommer fortsätta investera 25000 kr per dag framöver. Det tar tid att få in pengar här men jag spar iallafall in en hel del pengar på framtida fondavgifter. Till dess har jag 1.5 % på mina likvider som ligger på mitt ISK och möjlighet till lite kortsiktig handel om något bra läge dyker upp.

      Tack för kommentar.

      Mvh Slimis

      Radera