torsdag 7 juli 2022

Ökat i Lundbergföretagen

 Då var det Torsdag och nya möjligheter. Idag tog jag beslutet att investera de likvider jag hade kvar från den senaste tidens kortsiktiga handel. Pengarna har investerats i Lundbergföretagen och Avanza Zero och dagens transaktioner ser ni här under:


Som ni ser fortsätter jag stärka mitt ägande i Lundbergföretagen. Efter att ha funderat sen igår hur jag skulle placera de likvider jag hade på kontot kom jag fram till att Lundbergföretagen passar mig bra på längre sikt. 

Anledningen är flera och här under är mina tankar gällande Investmentbolaget.

Lundbergföretagen handlas just nu till en substansrabatt på drygt 5 %. På det får man även Industrivärden som handlas till ungefär 13.5 % substansrabatt.

Historiskt har investmentbolaget handlats både till högre substansrabatt men även till en premie värdering. Jag anser dock att att många av Lundbergföretagens innehav har en attraktiv värdering just nu. 

Sandvik aktien är ner drygt 30 % i år. Volvo aktien är ner drygt 20 %. Även Handelsbanken är lågt värderad och här kanske vi kan få se en uppvärdering tids nog med lite högre räntor. När det gäller Hufvudstaden och Lundbergs fastigheter har hela sektorn värderats ner rejält i år och historiskt har fastigheter alltid återhämtat sig på sikt. Redan innan årskiftet tyckte jag Hufvudstaden var köpvärd och idag kan man handla fastighetsbolaget billigare ändå. 

Holmen är ett välskött bolag som haft en fantastisk värdering. Även denna aktie har kommit ner runt 27 % från toppen. Sen har vi Indutrade. Jag köpte detta fina bolag redan runt 2014. Men förstod inte då vilken fantastisk resa de hade framför sig. Sålde av med en vinst men så här i efterhand var det ett bolag jag aldrig skulle ha sålt. Även detta fina bolag är ner drygt 27 % i år. Sen har vi Industrivärden som handlas till 13.5 % rabatt och ger en bra riskspridning. Här är Volvo, Sandvik, Essity och Handelsbanken största innehav. 

På det hela får man även en fantastisk förvaltning av Fredrik Lundberg  till en förvaltningskostnad av 0.1 %. För er som inte vet vem Fredrik Lundberg är kan jag rekommendera att lyssna på hans senaste intervju som gjordes för en drygt månad sedan: Efter dagens transaktioner ligger min belåning på 3 % och som vanligt kommer det uppdatering om någon ny affär görs. Nuvarande portfölj ser ni på höger sida av bloggen.


Hur ser ni läsare på Lundbergföretagen som en långsiktig investering? 

6 kommentarer:

 1. Kan inget annat än att hålla med!

  SvaraRadera
 2. Vet inte om jag skulle kalla köp och behåll (öka) för "fantastisk förvaltning". Men det är fina bolag till okej pris, och aldrig några vilda chansningar på olönsamma förhoppningsbolag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anonym. Fredrik Lundberg har lång erfarenhet när det gäller kapitalförvaltning. Även om det sällan tas in något nytt bolag i portföljen har han lyckats över avkasta index på längre sikt. Många förvaltade fonder kan ta över 1 procent i förvaltningsavgift och har inte lyckats lika bra. Jag tycker iallafall att en förvaltningsavgift på 0.1 % är billigt för en aktiv förvaltning som lyckats bra över tid. Som du skriver håller sig även Fredrik Lundberg borta från förhoppningsbolag. Något som jag själv undviker.

   Tack för kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
 3. Hej Slimis. En fråga varför investerar du inte i XACT Norden Högutdelande (ETF) istället för Avanza Zero? ETF ger för tillfället ca 5% i direktavkastning samt haft bättre värdeökning än Avanza Zero både på 1år 3 år 5år kostar ju 0.32% i avgift men du hade ända fått ett bra kassaflöde varje kvartal vid utdelning sam en betydligt bättre totalavkastning samt troligtsvis bättre riskspridning eftersom hela Norden ingår i den. Nu när du har en sån stor påse guld investerat i Avanza Zero blir det ju bara 1 st kostnad för curage när du köper.
  sossemats

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Sossemats.

   Xact Norden Högutdelande har presterat bättre i år än 2020 och 2021 om vi jämför med index. Men på lång sikt tror jag fortsatt att en gratis indexfond kommer slå denna ETF. Detta då 0.32 % i avgift äter upp en stor del av avkastningen på längre sikt. Läs gärna avgifternas betydelse vid pensionssparande som jag skrivit på höger sida av bloggen. Jag tycker överlag de flesta ETF och fonder har en för hög avgift och föredrar därför olika aktier men gillar även de alternativ som erbjuder en gratis indexfond. Men för den som gillar en lite mer defensiv inriktning med utdelning samt kan tänka sig betala 0.32 % i avgift kan denna fond vara ett alternativ på längre sikt. Sparar du själv i denna ETF eller någon annan börshandlad fond?

   Tack för kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera