onsdag 5 maj 2021

Telenor åter i portföljen. Ökat i Tele2

 Då var det Onsdag igen och idag valde jag att ta in Telenor i portföljen igen. Ni som följt min blogg vet att jag ägt Telenor från och till under bloggens tid och senaste året har jag handlat i aktien för ungefär 500 000 kr. Jag sålde senast Telenor förra året för att öka i H&M som då för stunden hade sjunkit som en sten. Sedan dess har jag legat utanför aktien. För ett par dagar sedan kom bolaget med rapport. Rapporten kom in lite under förväntan men marknaden räknade inte med något annat då Telenor drabbats en hel del av Corona krisen den senaste tiden. Förutom detta har Telenor även drabbats hårt av oroligheterna i Myanmar. Telenor valde i detta kvartal att skriva ner hela värdet på sin verksamhet i Myanmar. Dvs 6.5 miljarder norska kronor. Av den anledningen tappade aktien förmodligen lite extra efter rapporten.

På sikt är jag dock mer positiv till både Telenor och telesektorn överlag. Sektorn har underpresterat rejält under en tid och jag tycker både Tele2 och Telenor känns köpvärda på dagens nivåer. Jag gillar båda bolagen då Telenor bland annat äger den fantastiska operatören Vimla som jag använt sedan några år tillbaka. Idag beställde jag även ett bredbands abonnemang från Tele2 som jag tyckte var riktigt prisvärt. Framöver kommer familjen nyttja deras 50 Mbit bredbands abonnemang för 199 kr i månad kommande 24 månader. Jag ser med det fram emot att bli kund hos Tele2 nu framöver. Ser vi på aktierna handlas både Telenor och Tele2 just just nu till en direktavkastning på runt 6 %. Jag räknar inte med någon större tillväxt i aktierna framöver utan ser dem mer som stabila utdelare.

Igår gick i alla fall Telenor aktien ner efter rapporten och jag tyckte aktien började kännas intressant på dessa nivåer igen. Men eftersom rapporten var svag i det korta perspektivet valde jag att avvakta. Idag på morgonen fortsatte aktien ner och jag valde därför att köpa in 50 stycken aktier till portföljen för 144.05 NOK per st + courtage. Förutom detta valde jag att utöka mitt innehav i Tele2 som var lite väl litet på sikt. Ytterligare 35 stycken aktier har köpts in till portföljen för 109.15 kr st + courtage. Efter dagens transaktioner ligger just nu belåningen på 0.3 % av portföljen. Men detta kommer betalas in i slutet av månaden.

Framöver kan jag tänka mig fortsätta öka på både i Telenor och Tele2 om priset känns rätt. Men inget av innehaven kommer bli ett av de större i portföljen. Istället har jag några andra bolag på bevakning. Portföljens riskspridning fortsätter i alla fall att förbättras efter att ha varit väldigt koncentrerad över tid. På sikt fortsätter jag jobba för en så god avkastning som möjligt till rimlig risk. Troligtvis kommer portföljen få något nytt tillskott i framtiden. Men det får ske tids nog då det just nu finns dåligt med likvider att investera.

Min nuvarande portfölj ser ni på höger sida av bloggen.

Med det sagt vill jag önska alla läsare en trevlig vecka :-)

8 kommentarer:

 1. Hej Slimis,
  Hoppas att allt är bra med dig.
  Enda kommentaren jag kan lämna till ditt köp av Tele2 är att jag har ägt dom sedan 2009, räknar man av inkommen direktavkastning efter skatt sedan dess så är jag nästan nere i 0 kostnad. På det har ju även kursen stigit en del sedan dess + split osv. Sen har man säkert också gjort några fina kronor på de nya innehaven som blivit av tack vare återinvesterad direktavkastning.
  Naturligtvis har det funnits betydligt bättre bolag med högre total avkastning under så lång tid, men dom har uppfyllt min egentliga mening med investeringen nämligen ett stabilt inflöde av fritt kapital i portföljen. Kan nog vara en bra tanke att ha ett par sådana innehav i sin portfölj, som du vet gillar jag att ha en "blandad påse".

  Vänliga Hälsningar
  /Rille

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Rille.

   Tack, det är bra här. Hoppas allt är bra med dig och familjen.

   Man kan lugnt säga att du är en långsiktig investerare i Tele2 :-) Jag tycker ändå du haft en helt okej avkastning i Tele2 över tid. Det är ju inte alla bolag som lyckas tjäna bra med pengar över längre tidsperioder. Eftersom Tele2 är förhållandevis litet i jämförelse med många andra bolag i branschen borde de finnas en chans att de kan ta marknadsandelar över tid. Kanske lyckas de växa sig större över tid. Jag gillar din din portfölj och tycker du har en sund inställning till riskspridning. Tele2 kommer förmodligen fortsätta ge oss fina utdelningar även kommande år och det får vi se fram emot :-)

   Tack för din kommentar.

   Vänliga Hälsningar
   /Slimis

   Radera
  2. Hej igen,
   Hahaha! Ja men det är dom som fått hänga med längst sedan HM åkte ut.
   Jag har 2-3 innehav från 2014 och 2-3 från 2015, sedan är det mest "nykomlingar" från 2019 och framåt.
   Tack för berömmet om riskspridningen, den har fungerat bra genom åren :-)

   Önskar en Trevlig Helg
   /Rille

   Radera
  3. Hej igen.

   Ja det är inte så lätt att hålla i de bolag man äger över riktigt lång tid. Många säger att de är långsiktiga investerare men det är inte alla som har det tålamod som krävs för att lyckas på sikt.

   Önskar även dig en trevlig helg :-)

   Med vänlig hälsning Slimis

   Radera
 2. Håller med, Telecom har verkligen inte presterat senaste tiden. Titta på Telia, At&T etc. Har du spanat på Millicom eller Orange? Där har vi också två andra ökenvandrare. Båda två sänkte dessutom utdelningen förra året.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Snålgrisen.

   Jag tittar främst efter bolag här hemma i Sverige till portföljen. På sikt hoppas jag att Telia kan ge något tillbaka till sina aktieägare. Men som kund har jag aldrig lockats till bolaget och aktien nöjer jag mig att äga via Avanza Zero. Jag vill helst inte köpa så mycket i utlandet då jag tycker valutaväxlingsavgiften kostar mer än den smakar. Kanske blir det mer handel i utlandet någon gång i framtiden. Men för stunden gillar jag Sverige bäst. Har inte tittat på något av de bolag du nämner men såg att Millicom i alla fall stigit en del sedan botten förra året. Äger du själv några telekom bolag här i Sverige eller utomlands?

   Tack för din kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
 3. Jag säger bara Cibus, för den som önskar månatliga utdelningar, guldkant den sista i månaden, mitt mål är 1000 vilket ger 800 kr/månad, just nu har jag 684 men tankar när möjlighet ges, mums mums

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Unknown.

   Vad jag förstår är Cibus en väldigt populär aktie för stunden. Kul att vi äntligen fått en månadsutdelare här i Sverige. Jag har själv inte tittat närmare på bolaget så har dålig koll på deras verksamhet. Men jag hoppas du får en riktigt fin avkastning på sikt :-)

   Tack för din kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera