torsdag 29 april 2021

Månadens inköp

Då var det den 29:e april och jag är ett par dagar sen med uppdatering gällande månadens inköp. Ni som följt min blogg ett tag vet att jag brukar göra ett inköp när jag får lön den 27:e. Denna månad valde jag att amortera av skulden jag hade efter mitt inköp av 200 stycken Handelsbanken aktier för några dagar sedan. 

Förutom detta har jag stärkt min buffert ganska rejält. Innan Corona krisen slog till hade jag 30 000 kr i buffert. Denna buffert förbrukades under 2020 och har inte fyllts på sedan dess. Efter denna lön har jag åter en buffert på ungefär 20 000 kr utanför börsen. Detta blev möjligt då jag den senaste tiden bytt anställningsform hos en av mina arbetsgivare. I och med det fick jag en månadslön i förskott istället för efterskott som jag fått tidigare. Det blev helt enkelt dubbel lön denna månad kan man säga. Lönen slutade i och med det på ungefär 39500 kr efter skatt. Detta är dock en engångsföreteelse och lönerna framöver kommer ligga betydligt lägre. Totalt fördes i alla fall 10000 kr över till mitt långsiktiga sparande. Till idag har jag legat med ungefär 1800 kr i likvida medel i portföljen. 

Men idag slog jag till på 15 stycken Tele2 aktier för 108.65 kr st + 2 kr i courtage. Tele2 sjönk ganska rejält idag efter en rekommendations sänkning. Mitt top pick i telesektorn är egentligen Telenor. Men eftersom skatten höjts på norska aktier den senaste tiden i kombination med den höga valutaväxlingsavgiften man får betala för handel i utlandet (0.25%) valde jag att ta in Tele2 till portföljen. Potentialen i Tele2 ser jag som begränsad på kort sikt. Telesektorn har under lång tid underpresterat på börsen men på längre sikt kanske vi kan se en liten uppvärdering i och med att 5g rullas ut och att vi då förhoppningsvis förbrukar mer data. Om aktiens pris fortsätter ner framöver kan jag tänka mig öka i Tele2 till runt 0.1 % av portföljen eller runt 100 stycken aktier. Tele2 är alltså inte tänkt som något stort innehav i portföljen. Men min förhoppning är att aktien i alla fall kan det ge en bättre avkastning än den riskfria räntan på lite längre sikt. Vi får se väll se hur det går för Tele2 samt telesektorn överlag framöver. Förövrigt äger jag även sen tidigare både Tele2 och Telia via fonden Avanza Zero. 

Min nya portfölj ser ni på höger sida av bloggen.

Är det någon läsare som äger Tele2 aktien? Hur är er syn på bolaget?

6 kommentarer:

 1. Jag måste erkänna att jag är skeptisk till Tele2 efter sammanslagningen med Comhem, jag har själv Comhem men håller på att avveckla deras tjänster utav en väldigt enkel anledning: det måste vara en av dom sämsta tjänsteleverantörerna jag träffat på.

  Dom klarar inte av att leverera den bredbandshastigheten du betalar för, deras system för TV är föråldrat med mycket dålig användarupplevelse och deras playfunktion är långt ifrån färdigutvecklad.

  SvaraRadera
 2. Jag äger Tele2 och har gjort ett tag. Ligger ungefär +/-0 gällande investeringen om ca 250 aktier. Jag tycker den är ganska lågt värderad, men å andra sidan verkar ingenting hjälpa aktiekursen uppåt. Jag avvaktar och hoppas den sakta stiger. Tänker iaf inte sälja nu.

  Till skillnad mot "yxan" har jag bara goda upplevelser av ComHem dock, även om de säkert behöver modernisera saker och ting för att hänga med utvecklingen framåt...

  Skönt med "dubbel" lön :-)

  SvaraRadera
 3. Jag äger också Tele2. Det är utdelningen som är intressant.
  Du Louise hoppas att kursen stiger uppåt. Då antar jag att du vill sälja dem senare och ta hem en vinst.
  Eftersom utdelningen är mest intressant så bryr jag mig inte så mycket om hur kursen går.

  SvaraRadera
 4. Hej Yxan, Louise och W18.

  Jag har själv använt Comhems bredband här hemma tidigare och för egen del har jag inte haft några problem. Det var väll först när Comhem slogs ihop med Tele2 och de kraftigt höjde sina priser som jag avslutade deras tjänst och det var av kostnadsskäl. Idag kan jag tycka att priserna känns mer rimliga. I alla fall Comhems billigaste bredbandsval. Gällande Tv har det också fungerat bra för egen del. Men jag förstår att det inte fungerar lika bra överallt och att det finns kunder som är mindre nöjda.

  Jag ser i alla fall min investering i Tele2 som ett utdelningscase och aktien känns rimligt värderat i dagsläget. Eftersom innehavet utgör en så liten del av portföljen så kommer utvecklingen ha minimal påverkan på den totala avkastningen. Men jag håller som sagt tummarna att bolaget utvecklas väl på sikt.

  Tack för era kommentarer.

  Mvh Slimis

  SvaraRadera
 5. Hej Slimis kort fråga bara, vilken courtage ligger du i?

  Mvh Simon

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Simon.

   Jag ligger i prisklassen för PB-kunder hos Avanza. För mindre affärer ligger courtage på 0.15 %. Men överlag har jag använt fast pris 99 Kr de senaste året. Tyvärr måste man ju välja courtage klass hos Avanza. Det gör att jag väljer den courtage klass som passar bäst för för stunden.

   Mvh Slimis

   Radera