lördag 20 februari 2021

Mitt liv under den tuffa finanskrisen och tiden efter

Mitt sparande i fonder började redan i slutet av 2007. På den tiden hade jag ingen kunskap om börsen men förstod redan i tidig ålder att det var viktigt att spara pengar för framtiden. Precis när mitt sparande hade startat slog finanskrisen till. Det var tuffa tider och jag jobbade då som tidningsbud på nätterna. 6 nätter i veckan resulterade i en lön på ungefär 10 000 kr efter skatt. Jag sparade just då 1000 kr i månaden i en blandfond hos AMF och det var knappast något lyxliv jag levde. Det var helt enkelt inte det lättaste att spara stora summor pengar när det var fattiga tider och dåligt med jobb. Bara hyra och el låg just då på nästan 3000 kr i månaden. Men så en dag separerade jag med den flickvän jag var ihop med just då. Det gjorde att jag helt plötsligt fick ett bättre liv. Då de flesta andra flyttar till större och finare boende gjorde jag istället det omvända. Jag sålde min 2:a som jag då ägde för 20 000 kr och flyttade istället in på en vindsvåning. Denna lägenhet låg på under 30m2 men hade en hyra på endast 900 kr i månaden inklusive el. Ja det var nog den billigaste lägenheten man kunde hyra i hela kommunen. Trots en låg lön kunde jag då höja min sparkvot varje månad. Jag fortsatte med mitt månadssparade men köpte även lite guld som på den tiden inte var så dyrt. Tids nog blev det tuffare tider som Tidningsbud. Med tiden prenumererade mindre folk på dagstidningen och det skulle sparas pengar. Plötsligt fick vi jobba betydligt hårdare för samma lön. Efter 4 år med detta jobb funderade jag helt enkelt om det fanns något bättre att göra av mitt liv. Det högsta jag nådde inom denna bransch var att jobba som nattchef över en sommar men mer än så blev det inte. Efter att läst Handelsprogrammet på gymnasiet och inte kommit på vad jag ville göra med mitt liv kom det istället som ett kall att jag skulle hjälpa människor istället. 

Jag satt helt enkelt igång och utbildade mig till Undersköterska även om jag aldrig jobbat inom vården tidigare. Detta var det bästa jag gjort i mitt liv. Jag började med denna utbildning i mitten av 2011 och var klar i slutet av 2012. 

Det första jag gjorde efter det var att börja jobba som Undersköterska här i Sverige. Efter 3 månader kunde jag söka legitimation att jobba som Undersköterska i Norge. Det krävs nämligen 3 månaders arbetslivserfarenhet från vården samt godkänt undersköterskeutbildning för att få legitimation som Helsefagarbeider i Norge. Efter ytterligare 3 månader hade jag äntligen min legitimation och sökte mig genast till Norge. Eftersom jag är duktig på det norska språket var det inga problem att få jobb i Norge. Har man bara en norsk legitimation och är lite framåt finns det bra jobbmöjligheter där. 

Efter det började jag jobba kortare perioder i Norge samtidigt som jag jobbade här i Sverige. Jag hamnade i Bergen som är Norges näst största stad. Jag hade aldrig varit där tidigare men för er som inte vet så regnar det 300 av 365 dagar. Var det inte regn på morgonen så blev det regn på eftermiddagen.

Som anställd i Norge betalade företaget mina resor hemifrån till Stockholm och vise versa . De betalade flygresa tur och retur och jag fick även bo gratis i en riktigt fin lägenhet i centrala Bergen. På det fick jag en lön som var rejält mycket bättre än här hemma i Sverige. Som mest tjänade jag 57000 svenska kronor minus skatt på en månad. 

I Norge jobbade jag bland annat på Bergens Universitetssjukhus. Till en början lärde jag upp mig att jobba med respiratorvård. Det tog inte lång tid innan jag även fick utbilda Sjuksköterskor på detta område. Är det något som gör dig eftertraktad i vården är det att lära dig respiratorvård. Denna typ av behandling är mer vanlig i Norge och erbjuds framförallt patienter med sjukdomen ALS. Denna typ av jobb är ganska krävande och det är långt ifrån alla som klarar av att jobba med det. Det är tex betydligt lättare att hålla på med allmän omvårdnad. Som ett exempel gäller det som personal att hålla sig lugn när en person med respirator får svårt att andas. Är du som personal orolig blir det även värre för patienten. Det gäller även att få luftvägarna fria så att det blir lättare att andas. En person med respirator man kan inte hosta som en frisk människa. Som personal inom respiratorvård får man istället framkalla en konstgjord hostning och suga upp slem med en sugkateter. Efter att ha jobbat med detta har jag förstått hur tacksam man ska vara för att man får vara frisk.   

Jag hann dock inte jobba så länge i Norge innan jag hittade min nuvarande flickvän här hemma i Sverige. På den tiden körde jag en gammal Ford Fiesta från 90-talet och kanske var det den fina bilen som lockade henne vid vårt första möte. Redan när vi träffades första gången visste jag att hon var den rätta. Det tog inte lång tid och vi fick vårt första barn 2014. Jag var efter det till Norge några gånger men med småbarn hemma är det inte kul att ligga borta. Sedan dess har jag valt att jobba hemma här i Sverige. Men tids nog kommer jag åka till Norge i perioder igen. 

När vi tids nog väntade barn var det slut med det billiga boende. Med barn i bilden kan man inte bo i en liten etta. Vid det här laget hade jag fått ihop en bra summa som jag investerat på börsen. Det var som sagt under första halvåret 2014. Jag ägde då nästa 1500 st H&M aktier och bolaget hade gått som tåget. Istället för att låna pengar till boendet som de flesta gör sålde jag istället av aktier och betalade hela boendet kontant. I samma veva betalade jag även av min CSN skuld. H&M stod då i nästan 300 kr per aktie och jag gjorde en av mina bästa affärer någonsin. Nu i efterhand var det ett bra beslut. H&M står nu lägre och vår bostadsrätt är upp runt 300 % sedan vi köpte den. Just 2014 var ett fantastiskt tillfälle att köpa bostadsrätt så här i efterhand. Just detta år var det ingen direkt bostadsbrist här i kommunen. Men 2015 kom det många invandrare till Sverige och även minusräntan blev en verklighet tids nog. 

Under alla år har jag trots låglönejobb, 1 lön i perioder och 2 st barn kunnat haft en bra sparkvot över tid. För många ses jag säkert som en snålbloggare. Men det finns inga genvägar för att bli rik här i livet. Ska du bli förmögen gäller det att ha högre inkomster än utgifter över tid. Precis som när du ska gå ner i vikt så lär du få i dig mindre kalorier än du gör av med. 

Det har helt enkelt vart hårt arbete över en lång tidsperiod samt en del goda affärer som gjort att jag har den förmögenhet jag har idag. Jag kan säga att det inte är en dans på rosor att spara ihop till några miljoner på sikt. Det har vart många helger och storhelger jag jobbat från morgon till kväll och knappt sett min familj. Under Coronapandemin jobbade jag som aldrig förr när mina kollegor låg hemma sjuka. När många i min närhet springer på krogen på helgerna hjälper jag istället människor. Jag visste redan för några år sedan att det skulle löna sig att hjälpa andra människor istället för att sitta på krogen. Att hålla sig nykter och jobba ger både en bättre hälsa och bättre ekonomi på sikt. Jag spelar heller aldrig om pengar och nyttjar ingen tobak. Den enes bröd är den andres död och jag ser ingen anledning att varken spela bort mina pengar eller förstöra min hälsa genom dåliga val här i livet.

Eftersom jag älskar livet är mitt mål att åtminstone bli 100 år gammal på sikt. Jag vill helt enkelt uppleva så mycket som möjligt under den korta tidsperiod jag är här på jorden. Genom ett långsiktigt sparande kommer jag tids nog kunna styra min tid och det kommer ge mig en ovärderlig frihet.

Men som sagt så får du inget gratis här i livet och det sparande jag fått ihop har inneburit många uppoffringar. De val du gör idag kommer påverka hur ditt liv blir i framtiden. För min del har jag valt bort det som inte är viktigt för mig och satsar istället på det som gör gott för framtiden. 

Med det sagt har jag idag ett bra sparande. Vi har ett fint boende. Jag har en fantastisk sambo och två fina barn. Min tro är att hårt jobb tids nog ger lycka och välstånd. 

Framöver kommer jag fortsätta jobba hårt för att bli ekonomiskt oberoende. I dagsläget vet jag inte riktigt vart denna gräns ligger. Men jag tror inte att ett sparande på 5 miljoner kr ligger allt för långt fram i tiden om livet går som planerat. Förhoppningsvis kan jag nå dit innan min 40 årsdag men vi får som sagt se hur det går.


Hur har ni läsare gjort för att lyckas med ert sparande över tid?

 

43 kommentarer:

 1. Otroligt inspirerande, jag hoppas många inser vilken resa du har gjort och hur mycket du har fått kämpa för att komma dit du är. Du är det som alla bör vara, en människa som inte gnäller på samhället och alla andra utan tar tag i livet, hjälper andra och jobbar och sliter, många svenskar är otroligt bortskämda idag måste jag säga. Jag får se om jag skriver ett liknande inlägg där jag berättar om min resa. :)

  Mvh Thoke

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Thoke.

   Kämpar man på så blir livet oftast bra tids nog :-) Sen går det ju alltid lite lättare om man försöker se möjligheter istället för problem.

   Ja du får gärna skriva ett liknande inlägg. Det hade vart kul att läsa :-)

   Tack för din kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
 2. Vilken intressant livshistoria. Tack för det Slimis!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Aktiegrubbel.

   Kul att du uppskattade mitt inlägg :-) Har förövrigt lagt till din blogg bland mina läsvärda bloggar. Så kommer följa dig nu framöver.

   Tack för din kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
 3. Beundransvärt, håller tummarna att din resa fortsätter på den inslagna vägen och du når dina mål. Känns som du är värd det. / Hälsningar Christer

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Crister.

   Tack för de fina orden. Önskar även dig fortsatt lycka till på din resa.

   Tack för din kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
 4. Du är ju ett levande bevis på att hårt jobb och sparande lönar sig även om man inte har någon stor lön. Ja verkligen starkt jobbat slimis!

  Mvh // PP

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej PP.

   När det gäller börsen gäller det att ha tålamod och aldrig ge upp. Med ett månadssparande kan vem som helst lyckas bara man inte har bråttom.

   Tack för din kommentar och bra jobbat även du med ditt sparande! :-)

   Mvh Slimis

   Radera
 5. Fint inlägg och inspirerande läsning! Du är en god förebild!

  Mvh Louise

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Louise.

   Kul att du uppskattade mitt inlägg. Tack själv för allt du delar med dig :-)

   Önskar dig en trevlig vecka.

   Mvh Slimis

   Radera
 6. Bra jobbat och sunda värderingar!

  Mvh

  Egon

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Egon.

   Tack för de fina orden.

   Önskar dig en trevlig vecka :-)

   Mvh Slimis

   Radera
 7. Känns det tungt med utdelningssänkningen i Hufvudstaden, Slimi?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anonym.

   En utdelningssänkning är inget att deppa för. Pengarna som inte delas ut finns fortsatt kvar i bolaget. Nu är det bara titta framåt. Efter regn kommer tids nog solsken :-)

   Tack för din kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
 8. Tack för att du delar med dig av en intressant resa! Ingen dålig lön som undersköterska. Du har aldrig funderat på att läsa vidare till sjuksköterska? Tyvärr är lönen inget vidare känns det som. Min fru blev färdig för 4 år sedan och har ännu inte kommit upp över 30000 brutto. Känns lagom kul när man ser på Lyxfällan där en halvskum däckmontör tjänar 28 papp brutto, hahaha.

  Hur vi har gjort för att lyckas? Spardiciplin, excelark, köpa saker snålsmart, jobba hårt osv. Får nog skriva ett blogginlägg om vår resa känns det som...

  Vi började med ca 700000 r i sammanlagt sparande och nu är vi uppe i nästan 3 mille. Covid tog ett stort bett ur portföljen och det har fortfarande inte vuxit tillbaka helt. Dock är utdelningarna i bra form, om nu bara bankerna kan dela ut som de ska igen. Räknar med ca 220000 kr i utdelningar i år. Vi började 2017 med 16000 kr.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Snålgrisen.

   Min grundlön är inte så hög. Men genom att jobba mycket obekväm arbetstid blir det bättre betalt på sikt. Som du skriver får tyvärr inte de flesta Sjuksköterskor den lön de förtjänar. För stunden är jag inte intresserad att studera vidare. Men det kan ju ändra sig i framtiden.

   Får iallafall gratulera till en bra sparresa. Covid har gjort att många sektorer tagit mycket stryk men troligtvis återhämtar sig de flesta sektorer tids nog. Det gäller bara att ha tålamod. Mot 3 miljoner nu :-)

   Tack för din kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
 9. Kungen!

  Precis som Thoke skrev ovan verkar du i princip aldrig klaga. Hoppas på 5 Mkr om några år så du kan spendera resten av livet med familjen :-) (Om du nu vill det)

  Jag har ännu inte lyckats "över tid" med cirka 2,5 år i bagaget. Får se hur det är några år framåt! Jag vill bara ha lite mer tid över i livet, så min målsättning är betydligt lägre än din.

  Skulle vara intressant att se ert hushålls ungefärliga månadskostnader för lite vägvisning! Vad lägger ni på t.ex. boende och mat?

  Fortsätt kriga på, i alla fall ett tag till - så länge du bevarar din egen hälsa och välmående :-)

  /Arbetsplanen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Arbetsplanen.

   Ja tids nog kommer det finnas mer tid till annat än jobb. Men givetvis försöker jag träffa min familj så mycket som möjligt redan nu när jag väl är ledig.

   Gällande utgifter betalar vi 3785 kr i månaden för en bostadsrätt på 89m2. Till det kommer den fasta avgiften till Vattenfall. Elen är gratis via Fortum. Telefoni är gratis för både mig och min sambo via Vimla. Vi har även gratis internet via Vimla. Vi lagar all man här hemma och jag har alltid med matlåda till jobbet. Handlar mycket mat med kort datum men annars passar vi på att handla det som är på erbjudande. Gällande bilen betalar jag strax under 2000 kr per år i skatt. Runt 1500 kr i avgift för trafikförsäkring. Kör just nu en Skoda Octavia Grennline 2010. Den drar mellan 0.45-0.5 liter diesel per mil. Är bland de billigaste familjebilarna man kan äga och har inte kostat mycket att äga över tid. Men överlag försöker jag cykla så mycket som möjligt alternativt promenera dit jag ska.

   Fortsätt kämpa på även du och tack för din kommentar :-)

   Mvh Slimis

   Radera
  2. Man ser på dina utgifter och hur du lever att du sannerligen är en riktig kung! Kommer räcka bra med 5 Mkr! :-)

   Tack så mycket!

   /Arbetsplanen

   Radera
  3. Hej igen Arbetsplanen och ursäkta för sent svar.

   Ja det är helt klart bra att kunna klara sig på lite mindre pengar över tid. På så sätt kan man höja sparkvoten och få en bättre ekonomisk trygghet över tid :-)

   Tack för din kommentar. Önskar dig en trevlig helg.

   Mvh Slimis

   Radera
 10. Stor eloge för att ditt hårda arbete gett resultat och hoppas på fortsatt fin utveckling! Cred också för att du vågar vara contrarian, tycker din portfölj är kul att följa även om jag aldrig skulle välja samma upplägg själv :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej BF.

   Det skulle ju vara tråkigt om vi alla valde samma väg när det gäller vårt sparande. Med det sagt hoppas jag givetvis på en fortsatt god utveckling. Förövrigt har jag lagt till din blogg bland mina läsvärda bloggar.

   Tack för din kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
 11. Otroligt roligt inlägg!

  SvaraRadera
 12. Kul att läsa Slimis! Med rätt inställning kommer man långt. Max 10 år till sen är det "smooth sailing" :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Tystainvesteraren.

   Som du skriver kommer man långt med viljan. Det blir kul att se hur livet ser ut om 10 år. Mycket hinner förändras under en så lång tidsperiod :-)

   Tack för din kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
 13. Bra jobbat, jag tyckte första och andra miljonen var rolig att spara ihop för då såg man att insättningarna gjorde att det ökadevilket gjorde mig motiverad. Nu kan kontot förändras 100 000 kr upp eller ner på en dag så att sätta in några tusen i månaden känns som det kvittar. När jag nådde min 5 miljon tog jag superlånet på Avansa och köpte så mina tillgångar var över 9 miljoner. Nu tjänar jag förvisso mer än dig men jag bränner också mer. Med en kombinerad lön (frun jobbar som undersköterska) och jag sitter som VD på ett större bolag där lönen de senaste 5 åren inte understigit 1,5 miljoner kr om år. Men efter skatter och löneväxling, förmånsbil mm har vi tillsammans i runda slängar 70 000 kr netto i månaden fast allt var slut den 24:e.Jag har jobbat i flera år för 80-90 kr/tim och de senaste åren runt 1200 kr/tim. I samma bransch har jag klättrat. Inte av ambitionen att bli chef utan det bara föll sig så. Det jag vet med säkerhet är att vi levde lika bra med de olika inkomsterna. Ju mer lön desto mer onödig konsumtion och dyrare bilar. Insikten jag fått är att pengar bara spelar roll till en viss gräns. Efter 4-5 miljoner har det känts mer och mer oviktigt hur många miljoner jag måste ha.Du jag snart ska sälja ett ett bolag ger det mig ca 20 miljoner netto och detta låter nog svagbegåvat i mångas öron men om jag fått 10 eller 30 hade inte spelat mig någon roll, bara personalen får det bra. Att pengar ska spela roll igen måste jag bli miljardär för att förändra mitt liv. Jag började spara 10-15 tusen i månaden 2017 fram tills jag hade 2 miljoner, nu äger jag bara stabila utdelare och det tänker jag fortsätta köpa. Avkastningen kommer trygga min familjs liv och förhoppningsvis med rätt förvaltning (låt aktierna vara) kommer det påverka även mina kommande barnbarns liv. I början tordde jag att jag var proffs och förlorade pengar, när jag insåg min okunskap gjordes väldigt lite val av nya aktier och ränta på ränta har gjort resten. Sammanfattningsvis har pengar ingen betydelse för lycka om man inte har för lite och det är väldigt subjektivt. När jag köpt dyra klockor och bilar i miljonklassen kändes det nästan bara som jag ville visa min framgång. Jag trivs bäst i keps och arbetsbyxor och en oöm bil. Det är så jag kommer se ut när jag avyttrat mina verksamheter. är idag runt 40 år och har jobbat hårt i 20. Nu vill jag bara vara och leva mitt liv utan drama eller lyx.Det jag ska unna mig är en Ford Ranger och sälja RS6:an. Sen ska jag ta igen tiden jag förlorat pga jakten på pengar, om det går. Mina barn är snart vuxna och först nu förstår jag att inget är dyrbarare än tid. Jag hoppas mina barn kan finna lite lycka i pengarna de ärver för jag missade deras uppväxt till 90%.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anonym.

   Får gratulera till en fin karriär. Men precis som du skriver ger nog pengar en begränsad lycka när man har betydligt mer än man egentligen behöver. Själv ser jag mitt sparande som en trygghet men ingen garanti för ett lyckligt liv. Sen tycker jag att ett sparande är en rolig hobby över tid om det går bra. Jag känner igen din resa lite med min Pappas kusin. Han är rikast i släkten och har en lön på runt 6 miljoner kronor per år. Han började från noll och med tiden blev han rik. Skillnaden på han och alla andra i släkten är alla lyxprylar han köpt genom åren. Dyr båt, bil, swimmingpool vid stugan mm. Jag vet inte hur mycket glädje det gett honom men han har helt klart visat att han har bra med pengar.

   Jag önskar dig iallafall lycka till med att sälja ditt bolag och jag hoppas du får riktigt bra betalt. Gällande dina barn kan du ju ta tiden att träffa dem mer framöver även om de är större.

   Tack för att du delade med dig din resa. Önskar dig en trevlig vecka :-)

   Mvh Slimis

   Radera
  2. "Jag hoppas mina barn kan finna lite lycka i pengarna de ärver för jag missade deras uppväxt till 90%."
   Tunga ord!
   Hoppas du kan ta igen mycket nu när barnen snart är vuxna :-)

   Radera
 14. Hej Slimis!

  Inspirerande resa! De där hundåren i Norge kan jag tänka mig var guld värda. Jag önskar verkligen hade jag hade förstått detta innan jag fick barn. Då hade jag också kunnat tänka mig att jobba järnet något år.

  Med barn hemma så tar jag varje tillfälle jag kan att inte jobba och är supernöjd med att vara ledig alla lov tillsammans med mina barn.

  Dock har jag inga miljoner att stoltsera med. Vi har helt enkelt valt olika vägar.

  Häftigt att höra om din resa. Hoppas du kan njuta av dina pengar när du når ditt mål. Får dock en känsla av att du verkligen älskar att jobba inom vården så ska bli intressant att läsa om du verkligen kommer trappa ner i framtiden!?

  Hur du än gör så är du värd det!

  Pappa betalar? - Bloggen om privatekonomi

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej PB?

   Jag jobbade inte i så långa perioder i Norge. Men när jag väl var där jobbade jag så mycket jag kunde. Det ger ju även en låg skatt när man betalar inkomster från Norge i Norge och inkomster i Sverige här hemma. Tycker du gör helt rätt att prioritera dina barn. Jag försöker själv träffa mina barn så mycket jag kan när jag väl är ledig.

   Gällande nertrappningen är givetvis svårt att säga hur det känns i framtiden. Det finns ju mycket glädje att ha bra arbetskamrater men jag tror även det finns mycket glädje att ha friheten att göra det jag vill.

   Med det sagt hoppas jag givetvis att gå i mål en vacker dag :-)

   Tack för din kommentar. Önskar dig en trevlig vecka.

   Mvh Slimis

   Radera
  2. Ska bli oerhört kul att fortsätta följa din resa.
   Trevlig vecka!

   Radera
  3. Tack och detsamma till dig :-)

   Mvh Slimis

   Radera
 15. Hej!
  Det är kul att följa dig, dels för att du har en portfölj inte många andra skulle våga sig på, och dels för att du är så jordnära. En sann inspiratör som gör det bästa av din situation! Tack för ett intressant inlägg!

  Mvh Fumlan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Fumlan.

   Tack för de fina orden. Det känns kul att kunna dela med mig mina tankar här på bloggen. Tack själv för din inspiration via din blogg. Jag läser den alltid men hinner tyvärr inte alltid att kommentera.

   Önskar dig en trevlig vecka :-)

   Mvh Slimis

   Radera
 16. Intressant historia du har. Ibland tror jag annars att det är mest karriärister (ekonomer/ingenjörer/läkare/jurister...) med kraftigt stegrande löner, löneväxling etc här bland FIRE-folket.

  Runt 2008 tog jag tag i kostnaderna och rensade hårt. Hade t o m inneboende i 18 mån. Lönen var låg men kunde spara spara lite, 1-2.000 kr.

  Nytt jobb 2013 och då kunde jag börja spara på allvar, 4-5.000 kr. 2016 hade jag fått upp lönen och det var då jag förstod att det faktiskt går att spara halva lönen.

  För att svara på din fråga: Att eventuellt kunna gå i pension 2025 som 55-åring räcker lätt för att motivera mig i mitt sparande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Utdelningssmålänningen.

   Som du skriver är det mer högavlönade människor som sparar större summor på börsen överlag. Framförallt krävs det att man får lite pengar över varje månad för att kunna investera dessa på lång sikt. Många lever upp hela sin inkomst och har inget intresse att spara sina pengar för en ekonomisk trygghet på sikt. Eller annars kan det vara att man vill spara men man har helt enkelt inte råd att göra det.

   Imponerade att du hållit i det sparande så bra över tid. Jag är säker på att din ekonomiska situation kommer se riktigt bra ut den dagen du väljer att gå i pension.

   Fortsatt lycka till på din resa och tack för din kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
 17. Bra jobbat Slimis, Hatten av!
  Ser ut som det börjar svänga lite mot värdeaktier, glad för din skull att både H&M och SHB äntligen börjar röra sig åt rätt håll.

  Vänliga Hälsningar
  /Rille

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Rille och ursäkta för sent svar.

   Ja äntligen har både Handelsbanken och H&M uppvärderats en del. Framförallt H&M har ju haft en fantastisk utveckling än så länge detta år. Jag har med det sagt kört lite mer kortsiktig handel denna vecka och minskat ner lite till i H&M. Äger dock fortsatt 1800 st aktier. Samtidigt har jag ökat på lite till i Hufvudstaden nu vid lön. Avkastningen ligger strax över index än så länge detta år.

   Med det sagt håller jag tummarna på en fortsatt uppvärdering av samtliga innehav på sikt.

   Tack för din kommentar. Önskar dig en trevlig helg :-)

   Mvh Slimis

   Radera
 18. Trevligt att läsa mer om din sparresa hälsar en som följt bloggen i flera år! Låter sunt att ta vara på och bejaka livet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Utlandsutdelaren.

   Kul att du följt bloggen så pass länge. Det börjar bli något år jag följt din blogg också :-)

   Tack för din kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
 19. Fin sparresa du gjort kommer bli en trygg å lycklig framtid som sagt. Själv tycker jag krisen 2000 var värre. Men då hade jag ju mindre erfarenhet än när finanskrisen slog till. Mats

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Mats.

   Ingenting är säkert men vi får hoppas att framtiden ser ljus ut. Jag var så pass ung och gick fortfarande i skolan i början av 2000 talet och märkte inte av denna kris något nämnvärt. Men min Pappas sambo utbildade sig just då till IT ingenjör och när hon väl var klar var det omöjligt att få jobb i den branschen. Tror det var över 1000 sökande på varje jobb hon sökte. Det är först nu på senare tid hon haft nytta av sin utbildning då hon idag jobbar inom det området.

   Men som du skriver lär man sig något av varje kris. Kriser kommer och går men livet går vidare.

   Tack för din kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera