onsdag 3 februari 2021

Mina tankar gällande Handelsbankens rapport

Idag rapporterade Handelsbanken sitt resultat för 2020. Då jag tyvärr jobbar både idag och kommande dagar tänkte jag denna gång endast dela mina tankar gällande rapporten.

Till och börja med blev kvartalets vinst bättre än förväntat och kom in på ca 5.7 miljarder kronor. Det kan främst förklaras genom lägre kreditförluster än väntat och lite bättre provisionsnetto. Räntenettot var lite sämre än marknaden hade räknat med. 

Handelsbanken har även lyckats bra med nyutlåning till bostadslån under året. Banken har fortsatt mest nöjda kunder bland storbankerna och fondinflödet är bra. Handelsbanken växer även bra inom Private Banking och har lägst andel problemlån av alla banker i Europa. Förutom detta fortsätter kostnaderna ner och min förhoppning är att Handelsbanken kan nå sin kostnadsbesparingsplan till 2022.  

Jag tycker med det sagt att mycket ser bra ut i Handelsbanken. 

Det jag däremot inte var lika nöjd med är kommunikationen gällande nerdragning av kontor här i Sverige. Om jag inte läste fel i rapporten går denna omställning väldigt långsamt och som aktieägare hade jag gärna sett att Handelsbanken sätter lite fart med sina förändringar. Banken väljer också att göra en avsättning till Oktogonen på 213 miljoner kronor. Jag ställer mig frågan om denna avsättning verkligen är befogad då banken underpresterat OMX30 rejält sedan 2017. När dessutom Carina Åkerström verkar väldigt negativ till någon extra utdelning till hösten så borde även avsättning till personalen dras in. Kan inte banken prestera bättre än snittet ska inte heller personalen ha någon guldkant på tillvaron. Jag trodde själv att avsättningen till Oktogonen var borta för evigt och efter dagens rapport funderar jag om bolaget verkligen är på rätt spår. Kommer avsättningar till Oktogonen fortgå om banken underpresterar Stockholmsbörsen framöver?

Nej överlag är jag inte nöjd med dagens rapport från Handelsbanken men jag är glad för den lilla utdelning som kommer här framöver. Jag kommer följa Handelsbankens utveckling noga framöver. Fortsätter banken betala ut till Oktogonen samtidigt som de underpresterar kommer jag tids nog sälja av mina aktier. Det är helt enkelt upp till bevis att Handelsbanken presterar och vill aktieägarnas bästa nu framöver.

Hur ser ni läsare på dagens rapport från Handelsbanken?

13 kommentarer:

 1. Förstår inte avoget mot oktagonens avsättning. Nöjda medarbetare är bra medarbetare. Nej där håller jag inte med.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Sebastian.

   Folk som jobbar inom bank branschen är inte direkt lågavlönade. Med deras lön skulle jag vart nöjd utan någon extra pensionsavsättning. Den dagen Handelsbanken presterar riktigt bra igen har jag inget emot bonus till de anställda. Men nu har bolaget underpresterat i snart 4 år och då tycker jag bankens lönsamhet borde prioriteras framför extra bonus till personal. Jag hoppas iallafall att denna bonus visar sig i ett bättre resultat i kommande rapporter.

   Tack för kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
 2. Som aktieägare är det inte befogat att dela ut till Oktogonen om man underpresterar och har en negativt syn på en extra utdelning i höst för aktieägarna (iom begränsningen på 25% av vinsten som FI satt) den spärren släpper senare i höst.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hoppas du har rätt. Jag själv räknar inte med någon extra utdelning till hösten. Men jag hoppas Handelsbanken gör något bra för de pengar som hålls kvar i banken.

   Tack för kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
 3. Finns ju ingen anledning att äga storbanker längre.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anonym.

   Jag tror fortsatt bank kan vara en bra investering på längre sikt. Just nu är bank lågt värderat och på sikt tror jag på en uppvärdering av sektorn. Vi får se hur det går framöver.

   Tack för kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
 4. Storbankernas tid är förbi, när de inser vad som håller på att hända kommer det vara försent.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anonym. Tror fortsatt att våra storbanker kommer tjäna bra med pengar även i framtiden. Vilka stora hot ser du själv framöver?

   Tack för kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
 5. Jag tyckte rapporten var OK men oroas över marginalerna. Samtidigt är det här året som det är med offensiv omorganisation och pandemin så förväntningarna var därefter.

  Hade hoppats på 5 kronor per aktie i utdelning men tror det kommer nästa år istället.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Utlandsutdelaren.

   Även jag tror på en höjning till nästa år. Men räknar inte med någon extra utdelning nu till hösten. På sikt borde Handelsbanken kunna leverera ett stabilt resultat och jag hoppas de lyckas nå sina kostnadsbesparingsmål till 2022.

   Tack för kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
 6. Hallå Slimis! Jag håller med dig i allt. Shb borde värna sina aktieägaren bättre. Vad gäller oktagonen blev jag också förvånad, möjligt de måste göra som de gör pga avtal och visst jag tror att oktagonen är en stor del av Shbs framgång, men glöm bara inte hårt prövade aktieägare...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Kalkyl.

   Vi får hoppas att denna oktogonen avsättning ger oss aktieägare mervärde på sikt. Givetvis är det en morot med bonus. Men då ska de anställda leverera ett bra resultat. Jag hoppas iallafall på successivt bättre rapporter framöver och räknar med en bättre utdelning kommande år.

   Tack för kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
 7. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera