tisdag 16 februari 2021

Från 970 000 kr till 3.2 miljoner kr på 54 månader

När jag startade denna blogg i slutet av Augusti 2016 var min portfölj värd 970 000 kr. I skrivande stund uppgår värdet till drygt 3.2 miljoner kr. Det innebär att portföljen i snitt växt med ungefär 41300 kr varje månad sedan starten av bloggen. Det har givetvis vart perioder som vart tufft för portföljen. Framförallt 2020 då en stor del av portföljvärdet försvann på kort tid. Men istället för att sälja i panik ökade jag på mitt ägande så mycket jag kunde och hade ett rekordsparande på i snitt 26000 kr per månad under 2020. Det är när blod flyter på gatorna man ska köpa aktier och det gjorde jag under hela 2020. Som jag då skrev på bloggen brukar börsen återhämta sig ovanligt snabbt. Det gjorde 2020 till ett av det bästa tillfällena någonsin att köpa aktier. Men som vanligt säljer många i panik när det ser som sämst ut. Då gäller det att ha is i magen och gå emot marknaden.

Min nuvarande portfölj ser ni här under. Observera att alla inköpspriser inte stämmer pga min kortsiktiga handel i olika aktier.


 Efter att belåningen är betald ligger nu portföljvärdet på ungefär 3.2 miljoner kr. Den senaste tiden har jag minskat ner lite i H&M och ökat på lite till i Hufvudstaden. Det gör att Hufvudstaden nu är mitt näst största innehav efter Handelsbanken. Hufvudstaden är just nu ratad av marknaden. Det passar mig perfekt då jag kan köpa aktien till ett betydligt lägre pris än innan Corona pandemin. På sikt hoppas jag givetvis på en uppvärdering av aktien. Förövrigt har det blivit bra fart i H&M aktien och även Handelsbanken har fått sig en liten uppvärdering. På sikt är jag fortsatt positiv till samtliga mina innehav. Förutom detta har Avanza Zero uppvärderats rejält och det är kul att min fond presterat bra över tid.

Uppdatering: Idag 17:e Februari fortsätter Hufvudstaden ner och jag köper in ytterligare 500 st aktier till portföljen för 123.50 kr st. Med det finns det just nu dåligt med likvider så det blir ingen mer ökning i närtid. Imorgon kommer rapport och vi får se vad den visar.

Som vanligt kommer det uppdatering här på bloggen när någon ny affär görs.

Med det sagt önskar jag alla läsare fortsatt lycka till med era framtida mål :-)

Mvh Slimis

18 kommentarer:

 1. Bra investerat! En riktigt fin utveckling.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej ZeroStrategi.

   Jag är förhållandevis nöjd med utvecklingen. Men det kan alltid bli bättre på längre sikt.

   Bra investerat även du över tid :-)

   Tack för din kommentar.

   Mvh Slimis

   Mvh Slimis

   Radera
 2. Väldigt fin och bra utveckling! På tiden banker rör sig uppåt och då kommer dit värde fortsätta upp.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Nyttboende.

   Ja det är väl på tiden att våra banker uppvärderas lite grann. Förhoppningsvis kan de iallafall vara stabila utdelare kommande år. Jag håller tummarna för en fortsatt god utveckling.

   Mvh Slimis

   Radera
 3. Bra investerat. Har suttit och gått igenom min portfölj och kan konstatera att den som är vinnare på ett börsras är den som sitter på en stor mängd cash. Det hade inte vi, utan vi var som många andra fullinvesterade, och då är det bara jobbigt att åka med en stor portfölj ner i djupet. man akn inte räkna med att alla ens innehav stiger lika snabbt, för oss har ju snarare flertalet av värdebolaget valt att stanna kvar där nere eller sakta klättrat uppåt, långt ifrån de kraftiga uppåtrörelser vi sett på nasdaq eller S&P500. Ett antal av våra innehav har dessutom gett sig iväg på ökenvandring med halverade utdelningar som följd. Sålde Millicom med en tusenlapps vinst, då jag tröttnade på den. Våra övriga lågpresterande bolag får ligga kvar än så länge, då förlusten (-44%) är för mycket att svälja.

  Hade man haft 50% cash och köpt ett antal bolag med hyfsat bra träffsäkerhet hade siffrorna sett helt annorlunda ut. Dock, när hela portföljen rasat med 35% då är man inte så kaxig, och det svåra ste i det läget tycker jag inte är att köpa, utan att veta VAD man ska köpa. oljan återhämtade sig snabbt, men det gjorde inte oljebolagen. Hade man köpt AVA Olja när den låg på minus, då hade man kunnat göra sig en hacka. Men det gäller att ha rejält med cash. Säg att portföljen är värd 2 mille, du bör då ha minst 500000 kr vid sidan om för att göra nån sorts positiv påverkan, med tanke på att
  1) Du vet inte vilka bolag som faktiskt kommer att sticka iväg
  2) Du kommer aldrig lyckas pricka exakta botten, timing är svårt.

  För alla som satt på en stor pengapåse och lyckades pricka in vinnarna, där är det bara att gratulera. För alla som var fullinvesterade, och likt oss satt på en stor mängd värdebolag, där blev det ett helt annat utfall.

  jag skrev ett långt inlägg om detta på bloggen, som stöd för andra investerare som den dagen kanske hamnar i samma sits.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Snålgrisen.

   Att sitta med cash över tid brukar vara en dålig ide. Statistiskt sätt är den bästa dagen att investera på börsen redan idag. De som försöker tajma marknaden misslyckas ofta. Jag hade själv en liten buffert innan pandemin men har ju även en obelånad bostadsrätt. Det gjorde att jag gick in i pandemin med en god ekonomi. Sen har jag kört med en del belåning under pandemin och det ökade både risken och möjligheten för en god avkastning. Tror man på återhämtning i de bolag man äger kan det ju vara bra att öka på sitt ägande vid ett rejält fall. Tids nog brukar de flesta bolag återhämta sig. Men jag hoppas att dina värdebolag tids nog återhämtar sig. När det gäller börsen gäller det att ha tålamod :-)

   Önskar dig fortsatt lycka till med sparandet.

   Mvh Slimis

   Radera
  2. Ja det är definitivt en stor dos skicklighet och "tur" som avgör när man går in med kapitalet. Ett annat misstag vi gjorde var att bränna av allt för mycket av vår buffert när börsen hade rasat "bara" 10-15%. Då hade vi redan bränt kanske 30%. Hade ingen tanke på att vi var på väg ner kanske -40%. Ett stort misstag. En annan "brist" var att vi satt på kanske 35 innehav. Vilka ska man köpa? Säg att du har 100000 kr att bränna. Det blir inte mycket om du köper 3000 kr per aktie. Ta Ares Capital, som innan covid låg på +8% i vår portfölj. Vi hade aktier till ett värde av ca 75000 kr. Sen rasade dessa till -42%. Köper jag för 3000 eller 6000 kr då, ja det blir inte mycket tillväxt när denna aktie ska klättra upp igen. Vid dessa scenarios är nog "all in" mycket bättre, men det kräver ju lite nerver av stål. Jag valde att investera brett istället, över en längre tid. Då blev resultatet betydligt sämre. Men visst, jag hade ju kanske råkat överköpa mig i ett bolag som inte alls återhämtade sig... vilket ett antal av bolagen i vår portfölj inte har gjort, än.

   Det gäller att ha kul och lära sig något. Läropengarna ska man försöka minimera, men att undvika dem helt, det är nog svårt.

   Radera
  3. Hej igen Snålgrisen.

   Givetvis spelar även tur in hur bra man lyckas förvalta sitt kapital. I en börskrasch brukar jag alltid köpa lite index om börsen gått ner mycket. Det känns lite tryggare då än vissa enskilda aktier. Men man lär så länge man lever och förhoppningsvis har vi bättre erfarenheter till kommande kris.

   Tack för din kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
 4. Instämmer med ovan skribenter - starkt och bra investerat!

  Alltid ett nöje att få ta del av skildringar likt denna.
  Hoppas allt annars är bra och att du ej jobbar ihjäl dig iom. covid-19. Din och alla vårdanställdas insatser är extremt uppskattade, men de får inte ske utifrån att ni själva riskerar er hälsa/energi!

  For the horde!

  /Cristofer

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Cristofer.

   Det har faktiskt lugnat ner sig här gällande Covid 19. Inte ett enda fall just nu varken hos personal eller brukare där jag jobbar :-) Det är tester flera dagar varje vecka och läget känns riktigt stabilt just nu. Min förhoppning är att det ser ut på liknande sätt på andra ställen i Sverige nu framöver. Förhoppningsvis kommer vaccinet hjälpa till för en bättre utveckling samt att vi fortsätter följa restriktioner.

   Tack för din kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
 5. Grattis! Så sent som igår kväll kollade jag oberoende av ditt inlägg samma sak: från 772 till 1882 KSEK på 49 månader (dec 2016-jan 2021) = 22.653 kr/mån. Har väl haft några rejäla bottennapp, men vem har inte det? Bara drygt hälften av vad du klarat per månad men jag är nöjd ändå.

  Med dina 3200 KSEK hade jag redan nu varit så gott som helt säker på att kunna gå i pension 2025, men nu är det nog 50/50 att jag hinner. Men det blir i så fall troligen bara ett år extra eller ett halvår.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Utdelningssmålänningen.

   Grattis själv till en god utveckling. 22.653 kr i månaden är bra. Men viktigast av allt är att hålla i ett bra sparande över tid. Det är då de goda resultaten tids nog syns. Fortsatt lycka till att nå pension 2025. Det är inspirerande att följa din resa.

   Mvh Slimis

   Radera
 6. Vad roligt Slimis, bra jobbat!

  Även jag ser fram emot Hufvudstadens rapport!

  Må gott!

  Mvh Louise

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Louise.

   Håller tummarna att rapporten visar lite bättre än väntat. Det kom iallafall siffror idag att butikshandlarna ser lite ljusare på framtiden och det är ju bra om det fortsätter i den riktningen. Förhoppningsvis får hela Retailsektorn ett lyft när restriktionerna tids nog släpps.

   Må gott!

   Mvh Slimis

   Mvh Slimis

   Radera
 7. Väldigt snyggt jobbat! Det är ju en hel lön det där.

  Hur mycket är korta affärer och hur mycket är långsiktig ägande i den uppgången?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Daniel.

   Det har gått ganska bra över tid. Men jag jobbar alltid för en bättre utveckling på sikt. Jag är osäker hur mycket av denna uppgång som är från värdeökning samt kortsiktig handel. Men jag uppdaterar min avkastning varje år och överlag har det vart en bra utveckling över tid. Jag hoppasframöver på en fortsatt god utveckling av min portfölj.

   Tack för kommentar.


   Mvh Slimis

   Radera
 8. Snittet på 41.3 tkr är tänkvärt! En mycket bra resa Slimis!

  SvaraRadera
 9. Hej Kalkyl.

  Resan har vart skakig över tid. Men på sikt har resultatet vart helt okej. Får hoppas att portföljen kan fortsätta prestera även i framtiden :-)

  Tack för din kommentar.

  Mvh Slimis

  SvaraRadera