torsdag 18 februari 2021

Hufvudstaden Bokslutskommuniké 2020

Idag rapporterade mitt näst största innehav Hufvudstaden för 2020.

 • Nettoomsättningen från fastighetsförvaltningen minskade med 7 procent till 1 768 mnkr (1 896), vilket främst förklaras av tillfälliga hyresrabatter samt ökade hyres- och kundförluster för butiker och restauranger till följd av covid-19.

 • Fastighetsförvaltningens bruttoresultat uppgick till 1 237 mnkr (1 373). Minskningen om 10 procent förklaras främst av lägre hyresintäkter för butiker och restauranger.

 • Årets resultat efter skatt uppgick till -1 462 mnkr (3 146), motsvarande -7,13 kronor per aktie (15,25). Minskningen förklaras främst av negativa orealiserade värdeförändringar i fastighetsbeståndet avseende fastigheter med en betydande andel butiker och restauranger.

 • Styrelsen föreslår en utdelning om 2,50 kronor per aktie (3,90). Sänkningen sker mot bakgrund av genomfört aktieåterköp, kommande investeringar och 2020 års lägre resultat.

 • Fastighetsbeståndet marknadsvärderades till 45,6 mdkr (47,7), vilket ger ett substansvärde (EPRA NTA) om 173 kronor per aktie (185). Årets orealiserade värdeförändringar i fastighetsbeståndet var -2 930 mnkr (2 727).

 • Soliditeten uppgick till 60 procent (62), nettobelåningsgraden till 19 procent (16) och räntetäckningsgraden var 9,1 gånger (11,4).

 • Hyresvakansgraden vid årets slut var 8,2 procent (5,0). Exklusive pågående utvecklingsprojekt uppgick hyresvakansen till 6,7 procent (1,7).

Vill ni läsa hela rapporten kan ni göra det här:


Mina tankar gällande rapporten:

Tråkigt nog har pandemin slagit hårt mot Hufvudstadens resultat. Det är framförallt negativa orealiserade värden i fastighetsbeståndet som sänker resultatet för året. Annars innehåller även rapporten kostnader för uppstart av e-handel, Cecil coworking samt minskade parkeringsintäkter.  Pandemin har även gjort att Hufvudstadens hyresgäster har fått hyressänkningar och detta belastar resultatet i det korta perspektivet. Det har omförhandlats hyror under året och dessa har i snitt stigit 5 %. Positivt när det gäller kontor och negativt gällande butikslokaler. Hufvudstaden väljer även att sänka utdelningen efter 19 års höjning varje år. Men det är inte så dåligt som det ser ut med en utdelning på 2.5 kr per aktie. Hufvudstaden förklarar sänkningen med att man återköpt egna aktier för 500 miljoner kr dvs ca 4 miljoner egna aktier. Tar man med detta i beräkningen är det en högre utdelning till aktieägarna än om man jämför fjolårets utdelning på 3.9 kr per aktie. Återköp är inget Hufvudstaden gör varje år utan sker endast när läget är bra för det. Jag kan tycka det är en bra ide med återköp+ en lägre utdelning detta år. Hufvudstaden ser det som en bra affär att köpa tillbaka aktier när aktien handlas med en hög substansrabatt. Men marknaden gillar inte alls dagens rapport då aktien slutade ner och står i skrivande stund i 117 kr.

Tror man att pandemin någon gång går över kommer det gynna Hufvudstaden på sikt genom ökad försäljning och högre fastighetsvärden. Hufvudstadens ekonomi är fortsatt stark och jag ser fortsatt positivt på aktien på längre sikt. Innan pandemin besökte kunder både butiker och restauranger i en betydligt högre utsträckning än idag. En dag kommer pandemin att vara över och då är min tro att aktien också står betydligt högre i pris. Frågan är givetvis när allt ser bättre ut igen och vi återgår till ett mer normalt läge igen.

Jag är iallafall övertygad att ett köp idag kommer vara ett bra beslut om man har tålamod. Jag har därför minskat ner med ytterligare 1950 st H&M aktier som jag sålt för drygt 187 kr per st. Istället har jag köpt in ytterligare 3500 st aktier i Hufvudstaden för drygt 119 kr st. Det gör att jag idag äger 12000 st aktier i bolaget och är en av de 500 största ägarna i bolaget enligt 2019 års aktieägarstruktur.

Med det sagt ser jag fram emot den lilla utdelning som kommer inom kort. På sikt ser jag en pandemi som lugnar ner och vi återgår mot en mer normal vardag. Med det sagt hoppas jag på ljusare tider tids nog. Dagens rapport var ett tungt besked för oss aktieägare. Men när det gör som ondast gäller det att ha is i magen. Tror man på de bolag man äger kan det vara ett bra läge att öka på sitt ägande och det gjorde jag idag.  Det svider att öka i det korta perspektivet. Men jag tror som sagt det kommer vara ett bra beslut på längre sikt.

Min nya portfölj ser ni på höger sida av bloggen.

Hur ser ni läsare på dagens rapport från Hufvudstaden?

20 kommentarer:

 1. Jag skäms lite över hur kortsiktig jag har blivit. Jag surnade helt enkelt till när jag skummat igenom rapporten och sålde av hela min position. Som du skriver så är det nog snarare köpläge nu. Kanske ökar jag i Lundbergs och får därigenom lite fler Hufvudstaden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej ZeroStrategi.

   Jag har ägt Hufvudstaden i perioder över många år. Två gånger sålde jag strax under 150 kr med en bra vinst då jag tyckte aktien började bli för högt värderad. Sista gången gick aktien upp till över 200 kr och hela fastighetsmarknaden var övervärderad just då. Att köpa vid det tillfället var en dålig affär så här i efterhand. Nu har aktien tappat över 40 %. Då börjar det göra ont att äga aktien. Folk har förlorat mycket pengar i aktien och även hoppet. När detta tillfälle inträffar brukar det vara som bäst att köpa aktier. Du tar helt enkelt över någon annans smärta. När istället Hufvudstaden gick bra och aktien var dyr då skulle det köpas. Många av dessa köpare säljer nu istället. Som vanligt här på börsen köper många dyrt och säljer sedan billigt. Det brukar inte vara en bra strategi över tid för att tjäna pengar. Tittar vi historiskt så har inköpspriset stor betydelse vilken avkastning du fått i Hufvudstaden aktien. Köpte du 2007 kostade aktien 92 kr. Köpte du den 2009 vid rätt tillfälle kostade den 43 kr. Samma nu. Du kunde köpt Hufvudstaden för 203 kr för 1 år sedan. Nu drygt 41 % billigare dvs 118 kr. Tror man att Hufvudstaden ska gå stärkta ur denna kris likt tidigare kan man köpa aktien till ett bra pris nu. Vare sig den kostar 118 eller 125 är det en rejäl rabatt mot substansvärdet på 173 kr. Försvinner Coronan tids nog och hyresstöden försvinner kommer Hufvudstaden få in mer pengar i hyror. Då kommer även substansrabatten minska i kombination med högre fastighetsvärden. Vill man inte äga Hufvudstaden direkt är ju Lundbergs ett fantastiskt alternativ. Jag har iallafall fullt förtroende för Hufvudstaden och på sikt ser jag en återhämtning i aktien. Tills dess inkasserar jag den lilla utdelning som bolaget ger :-)

   Tack för din kommentar. Önskar dig en trevlig helg.

   Mvh Slimis

   Radera
 2. Jag tror definitivt det är köpläge om man investerar på lång sikt. Det gör jag, och skulle gärna köpa mer, men just nu finns inga likvida medel. Sänkt utdelning tycker jag i rådande läge känns rimligt och ansvarsfullt. Jag har förtroende för bolagets ledning och är glad att jag äger aktier.

  Coolt att vara en av de 500 största ägarna :-)

  Mvh Louise

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Louise.

   Att sitta still i båten är inte fel det heller om man tror på bolaget på lång sikt. Hufvudstaden har klarat av många kriser sedan 1915. Även denna gång är jag säker att Hufvudstaden går ut stärkta ur krisen. Som ägare gäller det bara att överbrygga den kris vi är i just nu och ha tålamod.

   Önskar dig en trevlig helg och tack för din kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
 3. Jag tror, obs tror, att det kommer att ta ett par år för hufvudstaden att komma tillbaka och att bolaget kommer att underprestera rätt hyggligt fram tills dess. När bolaget återigen hittar formen tror jag vidare att hufvudstaden kommer att underprestera gentemot fastighetssektorn som helhet. Bolaget är helt enkelt för defensivt, inga förvärv, ingen tillväxt, kanske några omförhandlade kontrakt med några procents ökning här och där, egentligen inte mer än en lågavkastande fastighetsobligation... Jag sålde idag efter att ha köpt in mig i dippen i somras och ser ingen anledning att skynda in i aktien! Implicit säger ju hufvudstaden själva detsamma för annars hade de kunnat utnyttja sin väldigt starka finansiella ställning och iaf bibehålla förra årets utdelning. Sorry men det är ingen brådska in i det här pappret!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anonym.

   Tråkigt att du gett upp i bolaget. Vad var det som lockade dig med Hufvudstaden från början om du trodde att bolaget skulle underprestera sektorn i helhet? Just nu känns det iallafall som du inte tyckte det var något attraktiv aktiecase. Själv ser jag det som ansvarsfullt att sänka utdelningen ett år som detta. Pengarna finns ju kvar i bolaget och när det blir bättre tider kommer givetvis aktieägarna får ta del av ett bättre resultat.

   Önskar dig fortsatt lycka till med dina placeringar.

   Mvh Slimis

   Radera
 4. Hej Slimis!
  Jag är precis som du långsiktig ägare i bolaget (är dock inte med på listan över de 500 största ägarna, så coolt!) och ser detta som ett fint tillfälla att fylla på med fler aktier i detta eminenta bolag.

  Mvh / K

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej K.

   Kul att höra att det finns någon mer som är positiv till bolaget på sikt :-)

   Jag håller tummarna att vi får en bra avkastning tids nog.

   Önskar dig en trevlig helg och tack för kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
 5. Intressant, har gjort snarlik analys! Great minds think alike.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Aktiegrubbel.

   Kul att vi tänker lika.

   Önskar dig en trevlig helg och tack för din kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
 6. Hej Slimis, det känns sådär med bolaget. Jag är kluven men beslutade mig för att jag är lång och behöll mitt innehav. Det mest tråkiga egentligen är att de bröt sviten av utdelningshöjningarna. Inga bolag mer än de amerikanska tar utdelningarna på riktigt allvar. Återköp i all ära men nej jag är besviken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Kalkyl.

   Givetvis är det tråkigt med denna utdelningssänkning. Men jag är säker på att denna kris inte varar för evigt och för mig är det viktigaste att Hufvudstaden håller en stark finansiell ställning och hjälper deras kunder genom krisen. Hufvudstaden har branschens mest nöjda kunder och det ska man inte underskatta. På sikt är nöjda kunder även lönsamma kunder. Genom en låg belåning har även Hufvudstaden lägst räntekostnader bland våra svenska fastighetsbolag. När Coronakrisen tids nog kommer under kontroll kommer försäljningen gå upp och tillfälliga hyreslättnader kommer försvinna. Då kommer även fastighetsvärdena stiga. Eftersom Hufvudstaden återköpt aktier billigt kommer det ge en rejäl skjuts upp för aktien tids nog. Tittar vi historiskt på Hufvudstaden har det vart som bäst att köpa vid kriser. Det var ju 100 år sedan Spanska sjukan härjade och det kanske tar 100 år till nästa pandemi. Det gör att vi kanske aldrig mer kommer se några hyreslättnader när denna pandemi är över. Givetvis kommer även priset på aktien vara ett helt annat den dagen samhället är mer normalt igen. När blod flyter på gatorna köper jag. Det lär visa sig tids nog om det blir en bra affär.

   Önskar dig en trevlig helg och tack för kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
  2. Hallå igen Slimis, läst alla dina kommentarer och du skriver väldigt bra. Jag tror som dig och jag tror på bolaget så sitter kvar med övertygelse. Vad gäller utdelningssänkningen var det tyvärr ändå fel väg tycker jag, att inom några år nått upp till Aristokrat med 25 års höjningar ska inte föraktas. Nu får de börja om från år 0 igen. Det grämer mig trots omständigheterna.

   Radera
  3. Hej igen Kalkyl.

   Ja det är helt klart synd att att förstöra en så pass fin utdelningstrend över tid. Men jag är övertygad att Hufvudstaden ser till aktieägarnas bästa när de valde att göra denna sänkning. Jag tror helt enkelt att en utdelningssänkning i kombination med återköp kommer ge en bättre avkastning på sikt än att säg höja utdelningen till 4.10 kr som de troligen skulle gjort om inget återköp gjorts. Får Hufvudstaden upp fastighetsvärdena på sikt kommer det vara guld värt med de återköp som gjorts under krisen. Nu sätter vaccinationen igång på riktigt och en stor del av befolkningen kommer vara vaccinerade till sommaren. Förutom detta är arbetslösheten på väg ner. Kläd och modehandeln hade ett katastrofår 2020 och får troligtvis blir det bättre 2021. Jag tycker det är mycket som ser ljusare ut framöver. Jag håller tummarna att vi ser en rejäl återhämtning nu framöver. Efter regn kommer sol.

   Mvh Slimis

   Radera
 7. Inget läge att bottenfiska i en passiv investerare.Kräftgången kan hålla på mkt länge och varför sitta och vänta på en uppgång när man kan placera sina pengar på mkt bättre snabbväxare.Om uppgången kommer om några år har man blivit omsprungen många gånger om av den som sålt och placerat på aktier i "the trend is your friend"

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anonym.

   Jag köper när jag tycker ett bolag är billigt och det har fungerat bra historiskt. Gällande Hufvudstaden köper jag inte aktien för att det är snabbväxande. Då kan man köpa SBB eller något liknande bolag som satsar mer på tillväxt. Hufvudstaden är ett försiktigt fastighetsbolag med låg belåning som klarat sig bra över tid. Det passar mig bra. Just nu kan man även köpa bolaget till ett attraktivt pris. Kräftgången kan hålla i sig men på sikt är jag övertygad att Hufvudstaden kommer stå betydligt högre än idag.

   Tack för din kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
 8. Kolla Hufvudstadens historik i ett längre perspektiv och jämför med OMXS30 så ser du att Hufvudstaden har underpresterat. Tillväxtpotentialen är fortfarande låg med nuvarande strategi. För mig motiverar inte nuvarande rabatt mot substansvärde mer än en liten post, tycker det känns för chansartat och inget jag tror på på lång sikt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej BF.

   Tittar man på Hufvudstaden vs OMX30 sedan 2007 har Index gått aningen bättre. Men då har Hufvudstaden sin värsta kris någonsin just nu samtidigt som index står i ATH. Jag tycker Hufvudstaden är både välskött och aktieägarvänligt över tid. Målet med en bra utdelningstillväxt finns kvar och jag tror vi kommer se bättre siffror framöver. Jag har iallafall gått in rejält i bolaget nu och tror på bättre tider. Den som lever får se hur det går tids nog :-)

   Tack för din kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
 9. Trevligt blogg, tack för den.
  Gillar också Hufvudstadens kvalitativa sida men blev lite besviken över att de sänkte utdelningen med tanke på deras starka finansiella ställning. Det ska vara ett nollsummespel men att vara en utdelningsaristokrat torde vara ett köpargument i sig. Men att återköpa till kraftig substans är smartare för bolaget. Men hade önskat att man höjt belåningen en aning och höjt till 3.95.

  Nåja, tänkte höra om du hyser några tankar om risken för att Lundbergs köper ut Hufuvdstaden från börsen. De sitter med 88 procent av rösterna så borde inte vara några problem att komma över de 90 som krävs. Här har jag lite för dålig koll på om det alltid är 90 procent av rösterna som räknas eller om det finns specialregler för vissa aktier med stor röstskillnad.
  Skulle ett bud komma så drar ju Lundbergs nytta av att köra återköp ist för utdelning för dessa återköpa aktier finns kvar i bolaget. SHB oktagonen har fått sitt kassaflöde avskuret. Nu är det olika bolag och i SHB är makten inte alls lika stor som Hufvudstaden men likväl.
  Tidigare har det aldrig känns aktuellt men nu när kursen varit så pressad och rabatten så stor så börjar man undra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Lordcashpoint och ursäkta för sent svar.

   Som du skriver har Fredrik Lundberg makten i Hufvudstaden. Men min uppfattning är att inget utköp är aktuellt just nu. Men skulle så vara fallet i närtid tycker jag tillfället är bra eftersom aktiekursen är så pass pressad. Skulle ett utköp ske kan vi andra aktieägare iallafall räkna med en budpremie. Däremot har Lundberg stärkt sin makt i Hufvudstaden genom återköp av aktier som genomförts det senaste året. I dagsläget fortsätter Lundberg främst att stärka sitt ägande i många av de andra portföljbolag han äger. Senaste tiden har han ju handlat mycket aktier i bland annat Handelsbanken.

   Det blir iallafall intressant att fortsätta följa Hufvudstaden nu framöver. Jag har fortsatt öka på mitt ägande den senaste veckan.

   Tack för din kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera