onsdag 2 maj 2018

Portföljvärdet just nu

Förra året i Oktober slog min portfölj ATH. Värdet just då var 1 502 000 kr. Läs gärna mitt gamla inlägg här: Sparandet passerar 1,5 miljoner

Efter det har min portfölj likt övriga börsen varit väldigt volatil. H&M har vart det största sänket i portföljen men även Handelsbanken har tappat en hel del. Sedan Oktober förra året har jag fortsatt månadssparat och investerat på börsen. Jag har även återinvesterat alla utdelningar jag fått samt åter gått in med en del likvider jag haft utanför börsen. Idag köpte jag in ytterligare 300 Handelsbanken A aktier för 98.88 kr st. I och med detta har jag köpt tillbaka totalt 3000 aktier i bolaget billigare än jag sålde för tidigare. Den senaste tiden har H&M återhämtat sig en del. Jag är glad att jag är fortsatt ägare i bolaget och inte tappat tron. Även om bolaget har tappat mycket sen toppen har bolaget den senaste månaden gått upp runt 25%. Min förhoppning är att aktien kan stiga vidare mot 200 kr inom snar framtid. Snart kommer även utdelning från bolaget och givetvis kommer den återinvesteras i något som känns attraktivt just då.

Hur ser fördelningen ut idag jämfört med för 6 månader sedan?  

Aktier          860 000 kr
Indexfonder 340 000 kr
Likvider       240 000 kr

Totalt 1 440 000 kr.

Som ni ser har portföljen tyvärr tappat en hel del i värde trots nysparande och aktivt investerande. En del av mina aktier har tappat i värde men även mina indexplaceringar. Värre hade det vart om index hade gått upp samtidigt som mina aktier hade gått ner. Med det kommer jag göra en ny rapport om ca 6 månader igen. Min förhoppning är att portföljen då är över 1.5 miljon igen. Men skulle börsen bli sur framöver får man vara glad om portföljen behåller sitt värde någorlunda. Jag fortsätter iallafall att investera varje månad som jag alltid har gjort. Min förhoppning är att börsen ska ge en bättre avkastning än den riskfria räntan även framöver.

Hur har din portfölj presterat de senaste månaderna? 

10 kommentarer:

 1. Hej Slimis

  Kollade just OMX30 om backat (-2,8%) under senaste året. Men vi får inte glömma hur vi under tiden handlat på bättre priser :)

  Men jag är inte heller glad över att börsen är så pass volatil som den är just nu. Jag skall strax släppa nya inlägget om en ny milstolpe :9

  Ha det VÄL

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej VÄL.

   Jo för egen del känns det alltid lättare att handla lite billigare än på ATH :-) Viktigaste är att bolagen man äger presterar skapligt så att man kan få en skälig avkastning på sina pengar. Ser fram emot att läsa om din nya milstolpe :-)

   Tack för kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
 2. Hej Slimis! Som jag skrev på bloggen i helgen ligger jag +4,2% i stora portföljen

  Dock ca 2,5% från ATH, vilket var i början av November, alltså 6 mån sedan,
  så du är inte ensam om att inte ha ATH!

  SvaraRadera
 3. Hej Nyttboende och liv via börs och sparande.

  Fin avkastning du har haft :-) Hoppas att även du når ATH snart. Fortsatt lycka till med ditt sparande.

  Mvh Slimis

  SvaraRadera
 4. Hej!
  Resultat i år:
  Utan sparande +5,39%(enl Avanza)
  Med sparande +8,03%
  Ca 60% av portföljen består av preffar och enfastbolag.
  Visat sig vara en bra strategi än så länge.
  Har ganska stora innehav i Tre Kronor och SBB pref som
  gått bra i år.
  Tror även att Cibus kommer att bli ett bra köp.
  Lycka till i fortsättningen!!
  //Jojje

  SvaraRadera
 5. Hej Jojje.

  Kul att din portfölj presterar bra den senaste tiden. Preferensaktier har överlag visat sig vara en bra investering de senaste åren. Tack för kommentar och lycka till även du! :)

  Mvh Slimis

  SvaraRadera
 6. Jag är glad idag! Kommer ihåg hur du nämnde att jag förmodligen skulle slå mitt 250 000:- streck snart, och det gick precis som väntat. Visst snurrar karusellen snabbare och snabbare, men när börsen är så pass volatil blir jag labil :)

  Skall bli mer intressant hur portföljen beter sig med mina nya innehav :)

  MVH VÄL

  SvaraRadera
 7. Grattis VÄL :) Har man bara mål och vilja kommer man långt. Innan du vet av det har dessa 250 000 kr dubblat sig :) En fördel är att du förutom mer pengar har ett övrigt bättre liv nu också. Du har en bra utbildning, träffat den rätta och fått in en bra vana att spara undan en del av din lön. Tänk rätt så blir du framgångsrik. Det gåller det mesta här i livet. Fortsatt lycka till med dina planer :-)

  Mvh Slimis

  SvaraRadera
 8. Tack för de vänliga orden!

  Det hjälper när man hittar bloggar som din och hålla modet uppe. Jag skulle säga att det började svänga över till det positiva när man nått sina första 100 000:-

  När jag nu räknar på vad exempelvis 10% ökning kan generera på det nuvarande kapitalet drar jag på smilbanden. Detta förutsatt att portföljen går så pass bra. Men när jag tittar på mina grafer har min portfölj snittat mellan 9,5-10% per år sedan start.

  Jag håller koll på din blogg, och det är roligt hur vi följer varandra genom sparandet. Jag upptäcker hela tiden nya bloggare i starten, och just börjat spara från ingenting - men dessa för förnuftiga resonemang.

  Vad som stör mig är att jag lätt blir hemmablind på mina framsteg, jag tycker alltid att det går för långsamt. Men när jag sedan backar 1 år i historiken så ser jag hur mycket som hänt :)

  Ha en fantastisk vår

  Och må VÄL

  SvaraRadera
  Svar
  1. Var så lite :-)

   Ja det är kul att börsen har presterat så bra över tid. Det kommer givetvis komma år då även avkastningen är negativ. Men så länge börsen stiger över tid är det ett bra långsiktigt sparande. Det är kul att följa din blogg samt dina framsteg också :-) Som du skriver händer mycket på 1 år och om några år har det hänt ändå mer :D

   Ha en fantastisk vår även du. Nu börjar vädret bli riktigt fint :-)

   Mvh Slimis

   Radera