onsdag 9 maj 2018

Bra arbitragemöjlighet i Handelsbanken just nu

Äger du Handelsbaken på längre sikt?

I skrivande stund står Handelsbankens B aktie i 108.80 kr st. Samtidigt går det att handla Handelsbankens A aktie för 101.28 st. Detta ger en fin möjlighet att utnyttja prisskillnaden i aktien. Jag har själv gjort det under flera år och tjänat rejält med pengar på det.

Vi säger att du har 1000 Handelsbanken B aktier. Du säljer dessa för 108.80 kr st.

För pengarna köper du istället tillbaka 1000 Handelsbanken A aktier för 101.28 kr st.

På så sätt får du 7520 kr mer i plånboken men har fortfarande kvar 1000 aktier i Handelsbanken. Har du aktierna på ett vanligt aktie/fond konto kan en skatt på 30 % dras om du har gjort en vinst på din investering. Men du kan ju även dra av förluster på detta konto. Jag själv rekommenderar istället ett Investeringssparkonto. Du betalar då endast en låg årlig schablonskatt och kan då tjäna dessa pengar i princip skattefritt.   

Ett annat alternativ i detta exempel är att du köper Handelsbanken A aktier för pengarna du får över. I detta fall får du runt 74 aktier gratis om du kan tänka dig äga Handelsbanken A istället för B aktien. Det bästa med det hela är att A aktien tids nog brukar bli dyrare än B aktien igen. På så sätt kan man göra om bytet igen och tjäna mer pengar. I detta exempel har jag inte tagit med kostnad för courtage. Denna kostnad varierar beroende vilken bank du använder för aktiehandel men du bör ta med den i dina beräkningar.

Utnyttjar du arbitrage möjligheten i Handelsbanken?

6 kommentarer:

 1. Tja Slimis! Känns tyvärr som arbitragemöjligheten nästan försvunnit i shb på senare tid. Var längesen som a var dyrare än b.

  Mvh / Frihetsmaskinen

  SvaraRadera
 2. Hej Frihetsmaskinen.

  Precis som du skriver var det ett bra tag sedan denna möjlighet gick att utnyttja. A aktien har vart blankad den senaste tiden och har därför tappat mot B aktien som inte går att blanka. En del större institutionella investerare har även sålt Handelsbanken (bland annat norska oljefonden). Då de större investerarna håller sig till A aktien, har det som sagt vart negativt att äga A aktien i jämförelse med B aktien den senaste tiden. Skulle större investerare lockas in i aktien igen tror jag att A aktien kan komma ikapp och tids nog bli dyrare än B aktien igen. Men det gäller som sagt att ha tålamod när det gäller en investering i Handelsbanken :-)

  Tack för kommentar.

  Mvh Slimis

  SvaraRadera
 3. Beror nog på att Lundberg har tankat aktier och drivit upp B-aktien precis som när pappa Persson ökar i H&M.

  Som någon skrev ovan är det tyvärr länge sedan det var arbitrage i A-aktien. Senast jag gjorde en swap var i juli ifjol tror jag.

  SvaraRadera
 4. Hej Utlandsutdelaren. När det gäller Lundberg brukar han tanka A aktier. B aktien har sämre omsättning och därför brukar större investerare välja just A aktien. Även om Lundberg köper mycket i Handelsbanken är det inte i närheten vad pappa Persson har köpt i H&M den senaste tiden. Så just Lundbergs köp har inte påverkat kursen nämnvärt den senaste tiden. Får hoppas att arbitrage möjligheten återkommer snart :-)

  Tack för kommentar.

  Mvh Slimis

  SvaraRadera
 5. Det här är ett riktigt smart sätt att tjäna pengar på aktier och som jag nämnt tidigare kallas det att "göra en slimis". ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Aktiepappa.

   Haha, ja det var ju du som kom på det uttrycket ;)

   Tack för kommentar :-)

   Mvh Slimis

   Radera