torsdag 17 maj 2018

Då var jag åter fullinvesterad

Igår tog jag beslutet att åter investera de likvider jag har legat utanför aktiemarknaden med i drygt 1 år. Pengarna har under tiden gjort nytta på annat håll och nu i efterhand var detta ett bra beslut. För er som inte följt bloggen så länge så ägde jag vid den tidpunkten 6000 aktier i Handelsbanken. Bankerna hade haft en fantastisk utveckling från sommaren 2016 till våren 2017.  I början av våren kom Handelsbanken med en sämre rapport än jag väntat mig. Samtliga 6000 Handelsbanken aktier såldes av för mellan 125.10 kr - 132 kr per aktie. Ni kan läsa om mitt sista sälj i länken nedan:

Sålt mina sista Handelsbanken

Efter det har aktien presterat mindre bra och i dagsläget kan man istället fånga upp Handelsbankens aktie för under 100 kr. Det var ungefär samma pris som aktien stod i under sommaren 2016. Eftersom jag gillar att sälja dyrt och köpa billigt har jag under de senaste veckorna tankat rejält med Handelsbanken aktier igen. Under de 2 senaste dagarna har jag köpt ytterligare 600 aktier i Handelsbanken för 98.70 kr st men även 200 st H&M för 138.50 kr st. I och med detta har jag åter gått in med drygt 300 000 kr på aktiemarknaden under de senaste månaderna. Kvar är drygt 20 000 som jag väljer att lägga undan som buffert och kommer därför inte räkna med dessa som mina tillgångar till portföljen något mer.

Något annat som har hänt den senaste tiden är att jag har valt att flytta samtliga mina tillgångar till Avanza igen. Jag hade lite hos Nordnet men det mesta hos Nordea. Flytten från Nordnet är klar men jag väntar fortfarande på att mina aktier ska flyttas från Nordea till Avanza. Efter att ha använt Nordea Investor drygt 1 år väljer jag nu Avanza igen. Fördelen med Nordea Investor är deras imponerande låga courtage för aktiehandel. Har tack vare det sparat en hel del pengar det senaste året. Tyvärr finns det också nackdelar med Nordea och därför kommer jag använda Avanza en period framöver. Skulle Nordea tids nog få ordning på sina problem kan jag tänka mig komma tillbaka.

Vad är då problemen med Nordea Investor? 

De har ofta haft tekniska problem på deras sida. Detta har gjort att jag inte kunnat handla aktier när det har passat mig. En dag var hela portföljen helt borta och det visade 0 kr på depån. Även om det var ett tekniskt problem var det obehagligt. Tidigare var det även problem med utdelningen. När utdelningen kom in snabbt hos Avanza fick jag vänta till sen eftermiddag innan utdelningen kom in hos Nordea. En annan nackdel är att jag inte får ut några pengar från mitt ISK hos Nordea. Om jag ska ha ut pengar från depån är jag tvungen att teckna Nordeas vardagstjänster som kostar pengar varje månad. Eftersom jag normalt sett är kund hos Handelsbanken är det inget jag vill betala för. Jag var som sagt endast intresserad av deras aktiehandel. Enda nackdelen jag ser hos Avanza är deras olika courtage nivåer samt betydligt högre pris på aktiehandel. Men eftersom jag kommer bli platina kund är det lite bättre förmåner. Det kommer ett nytt inlägg så fort min flytt är klar till Avanza. Har tyvärr redan väntat 9 vardagar, så frågan är hur lång tid det ska ta att flytta tillgångar mellan olika ISK?

Min nya portfölj ser ni på höger sida av bloggen.

Med det vill jag även önska alla läsare en trevlig Torsdag :-)

21 kommentarer:

 1. Tack för informationen om Nordea. Jag försökte teckna mig där för ett tag sedan men efter upprepade försök på grund av tekniska problem blev det inget med den saken. Visste inte att man inte kunde göra uttag utan att teckna sig för ett konto, låter helidiotiskt. Då blir det att avvakta lite till. Deras låga courtage och snabba källskattsreturer är annars väldigt lockande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Snålgrisen.

   Ja Nordea har en hel del att jobba med om de ska få nöjda kunder. Deras låga pris för handel räcker lång men jag vill gärna att deras tjänst ska fungera bra i övrigt. Först och främst borde man kunna skaffa Nordea Investor med bank id över deras hemsida. När jag skaffade Nordea Investor blev jag tvungen att besöka deras kontor. Sen skulle man slippa deras vardagliga tjänster för att kunna göra ett uttag från depån. Men tids nog kanske de jobbar på deras brister. Jag är framförallt nöjd med deras låga courtage samt källskatt returer som du nämner.

   Tack för kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
 2. Kan dock meddela att avanza lider av exakt samma problem, brukar ske någon gång per år när man loggar in så har man tex halva värdet på depån (ser ut som något kraschat) men kollar man vidare så är det helt enkelt så att några av ens ISK/KFs inte visas, kör dock vidare på avanza pga slöhet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anonym.

   Det låter inge vidare. Hoppas det fungerar bättre framöver iallafall.

   Tack för kommentar :-)

   Mvh Slimis

   Radera
 3. När du når 3 Mkr hos Avanza kan du bli private bankingkund. Då går courtaget ner.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej kanaljen.

   Såg att det blev lite bättre villkor vid 3 miljoner. Bara hoppas att man är där snart då :-)

   Tack för kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
 4. Slimis, får man gratulera på Nationaldagen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Toscananext.

   Tack för det :-) Ha en fin helg.

   Mvh Slimis

   Radera
 5. Hej Slimis,
  Portföljen (även om du spritt lite på skurarna) börjar åter bli ganska koncentrerad runt kärninnehaven H&M och SHB. Det har ju lönat sig förr :-) och jag kan faktiskt ganska väl förstå dina investeringar. Båda dessa har ju haft en ganska tråkig resa senaste tiden och kanske är det köpläge.
  Trist med Nordea men nu har du ju testat. Håller med om att Avanzas courtage är både krångliga, bindande och dyra. Har varit på dom om courtageklasserna och fått svaret -Vi håller på att titta på det ... Inte mycket till svar, kanske händer nått om några år :-(
  Vad gäller bankingkund så blir det visserligen en aning billigare men samma konstruktion Blä!

  Som jag brukar säga, Den som lever får se :-)
  Önskar dig all lycka med investeringarna och en Trevlig Helg
  Vänliga Hälsningar
  /Rille

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tillägg:
   Finns dock många fördelar med Avanza tycker jag, en mycket tillförlitlig modern plattform. God information och trevlig personal.
   Dock kan alltid BRA bli BÄTTRE!
   Hade faktiskt själv lite funderingar på att byta till Nordea, men tyckte att mycket annat hos Avanza övervägde fördelarna med sänkt courtage på Nordea.
   Jag gör dessutom inte många affärer per år.

   Tack för att du testade Slimis :-D
   Vänliga Hälsningar
   /Rille

   Radera
  2. Hej Rille.

   Jag vet att portföljen blivit lite mer riskfylld igen. Men jag ska jobba mer med att få mer riskspridning nu framöver. Vad det gäller Avanza tror jag inte att de kommer ändra sig vad det gäller deras olika prisklasser samt courtage. Men man kan ju alltid hoppas att de försöker förbättra sig. Det kan mycket väl bli att jag flyttar tillbaka till Nordea i framtiden eller för den delen Nordnet om de skulle erbjuda något bra. Som sagt är jag alltid öppen för förändringar :-) Håller med om att Avanza är bra på mycket. Jag har ju använt både Nordnet, Nordea, Handelsbanken och Avanza för aktiehandel. Varje bank har både sina för och nackdelar.

   Ha en trevlig helg du också Rille och tack för kommentar :-)

   Mvh Slimis

   Radera
 6. Hej, jag har huvudelen av mina aktier i utlandet. Gjorde därför en rejäl genomgång när jag fick höra om Nordeas fördelar, courtage och källskatt, under förra året. Problem i början var vad jag såg då men på senare tid svängde åsikterna lite, se Kösus Sork och @snackargoja t ex och blev mer positiva. Jag bestämde mig därför för att att testa. Nordeas coutagenivå (1 enda) och källskatten på 6 veckor blir helt enkelt för mycket pengar för att låta bli. Jag öppnade därför en framtidsförsäkring, som de kallar sin KF, för ca 2 månader sedan som test. Inga problem att öppna den, behöver dock ett likvidkonto kopplat till KF. Inget av dessa kostar något. Plus:courtage och källskatt, enastående, grafer bra, sortiment bra.
  Minus: avändargränssnitt är lite 1900-tal. Åkt ut och fått logga in igen några ggr. Bygga egna bevakningslistor Går men inte flexibelt, många funktioner saknas fortfarande.
  Avanza framför allt men även Nordnet har bättre layout och gränssnitt men du får betala för det.
  Slutsats: Jag behåller det jag har i Avanza men nysparande i utländska aktier EU och Nordamerika hamnar hos Nordea. Svenska och vissa utländska, de med 0% källskatt hos DeGiro. Någon enstaka ETF köper jag courtagefritt hos Nordnet, t ex XACT högutdelande. Mina asiatiska aktier har jag en annan lösning för då jag inte vill växla valutor hela tiden. Summa summarum: behövs mer än en mäklare men Nordeas alternativ är riktigt bra kostnadsmässigt och bör nog övervägas. Speciellt om man anser ränta-på-ränta vara viktigt. Källskatt på några vecor istället för på några år..... Bara att hoppas Avanza & Co vaknar. (För info: Jag har inte Nordea som bank utan bara denna KF där, min ordinarie bank är bra på fastighetslån, kreditkort, utlandstransaktioner m m men inte aktieaffärer) Hoppas detta hjälper någon! Hälsningar, T. Http://toscananext.blogspot.se

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej igen Toscananext.

   Precis som du skriver är det inget fel med att ha flera nätmäklare. Jag har fortsatt kvar mitt Nordea Investor konto men mina aktier ligger nu hos Avanza. Jag kan fortsatt tänka mig att göra en del aktieköp hos Nordea och istället fokusera på fondsparandet hos Avanza. Jag gillar framförallt inte Avanzas olika courtageklasser men inte heller deras högre courtagekostnad. Dock missade jag en del affärer när Nordeas internettjänst låg nere med jämna mellan rum. Jag hoppas att Nordea tids nog kan få ordning på sin plattform. Alternativt att även Avanza sänker avgifterna för sina kunder. Vi får se hur det blir framöver jag ska fundera lite mer på det. Tack för att du delar med dig dina erfarenheter. Det är alltid kul att jämföra vad som är bäst för oss småsparare.

   Mvh Slimis

   Radera
  2. Än så länge har Nordea varit stabilt men jag har som sagt bara haft den en kort period. Missa affärer är ingen höjdare och det hoppas jag slippa!
   Det går att få en hyfsat deal också hos andra storbanker men då ska man upp i höga belopp. Jag var innne på det för att kunna ha olika valutakonton men de vill de hellre ge platina-kort och priority pass iställetför att sänka kostnaden...
   Hoppet är nu att hitta en svensk mäklare där man kan ha olika valuta på kontot och slippa växla utan köpanya dollaraktier för dollarutdelningen etc till enhetlig courtagenivå och snabb källskatteåterbetalning. Ingen som använder DeGiro eller andra utländska mäklarfirmor?

   Radera
  3. Har tyvärr inte testat Degiro eller någon annan utländsk aktör. Det skulle helt klart underlätta att slippa växla valutor vid handel av aktier. Eftersom spreaden ofta är 0.25% blir det dyrt att handla aktier i utlandet. Det är en av orsakerna att jag främst håller mig till aktier i Sverige.

   Mvh Slimis

   Radera
 7. Man köper aktier via Nordea och använder Avanzas hemsida för att skapa bevakningslistor etc.
  Sitter man inte och trejdar så finns det ingen anledning att handla via Avanza idag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Talandor.

   Nordea har framförallt lägre courtage på aktiehandel. Handlar man för större summor blir skillnaden stor på längre sikt. Avanza är däremot bättre på fonder och jag gillar framförallt deras gratis fond Avanza Zero. Jag hoppas att Nordea tids nog får ordning på deras plattform och deras tekniska problem som är väldigt ofta. Jag är som sagt inte alls nöjd med Avanzas courtage kostnad samt att de ska ha olika courtageklasser som sällan går att byta. Alternativt att Avanza ordnar att vi sparare får mer rimliga kostnader för aktiehandel på sikt.

   Tack för kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
 8. Kul att du är fullinvesterad igen Slimis! Nordea verkar svaja och en del verkar byta tillbaka till Avanza. Mot 2 millar nu! :)

  Med vänlig hälsning Frihetsmaskinen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Frihetsmaskinen.

   Ja det känns bra att köra all in igen. Får hoppas det blir ett bra beslut på längre sikt. Ja vidare mot 2 miljoner nu ;)

   Tack för kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
  2. Jag har också haft stora problem med nordea och överväger också en flytt tillbaka till avanza...tyvärrr...gillade deras courtagenivåer ...

   Radera
  3. Hej Mallan.

   Ja det är verkligen tråkigt att Nordea har sina problem. Men det kanske blir bättre framöver? En sak är iallafall säker. Jag saknar deras låga courtage. Men just nu gör jag inte så mycket affärer och därför blir det inte så stor skillnad. På längre sikt blir det dockmycket pengar om man handlar aktier aktivt. Det är inte omöjligt att jag byter tillbaka till Nordea Investor i framtiden. Men då vill jag gärna att deras tjänst fungerar bättre igen. Tack för kommentar :-)

   Mvh Slimis

   Radera