tisdag 3 april 2018

Ibland funderar jag på om jag valt rätt yrke

Jag har sedan 6 år tillbaka jobbat som Undersköterska. Jobbet har för det mesta utförts här i Sverige men jag har även vart över till Norge och jobbat under några kortare perioder 2013 och 2014. Jag tycker jobbet är givande då det ger mycket tillbaka att hjälpa andra människor. När jag började jobba inom vården hade jag en ingångslön på 110 kr timmen. Jag blev ganska snart klar till Undersköterska och med det fick jag 5 kr i påslag per timme. Man kan ju fundera inom vilket annat yrke en 3-årig utbildning ger 5 kr extra i timme i jämförelse med någon som inte har någon utbildning alls? Hursomhelst så avancerade jag till 115 kr i timmen. Året efter höjdes lönen till 123 kr i timmen. Rejält påslag kan man säga. Sen dröjde det 2.5 år innan det blev någon löneökning igen. Jag funderade länge om det ska vara rätt att man aldrig får en löneökning i detta yrke? Efter lång vänta fick vi åter 13 kr i löneökning per timme. Min lön var plötsligt uppe i 136 kr timmen. Förra året var det dags att se hur lönen skulle utvecklas. Jag ringde hon som ansvarar för lönerna här i kommunen och frågade. 2 kr i löneökning fick jag till svar. Mot min förvåning blev det sedan 6 kronors ökning på lönen.

Idag var det åter dags för ny löneökning. Detta år ska kommunen spara 38 miljoner på något sätt. Det märktes speciellt nu vid påsk. Allt påsk godis var indraget i kommunen. Förutom detta antar jag att de dragit in på vikariernas löner. 1 kr blev årets löneökning. Så nu är jag uppe i 143 kr i timmen. Jag har ju även en till arbetsgivare. Där bjöds det på påskgodis. Där ligger jag på 146 kr i timmen och det är innan årets löneökning. Med lite tur kanske löneökningen där är mer än 1 kr? Det ska bli kul att jämföra :-)

Jag börjar verkligen fundera på om jag ska utbilda mig inom något annat annat område. Jag gillar verkligen mitt jobb men det känns verkligen trist att aldrig veta om man får en löneökning eller hur lönen kommer bli i framtiden. Givetvis vet jag att lönen aldrig kommer bli bra inom vården. Men en årlig löneökning hade jag tro på innan jag gav mig in  i yrket. För tillfället är jag inte så sugen att vara i Norge och jobba heller. Barnen är bara små en gång och även om lönen där är betydligt bättre vill jag inte lämna dem hemma själv i 2-3 veckor om gången. Det enda som kan ge lite extra lön i dagsläget är att jobba helger. Förra året jobbade jag 50 helger så det har blivit mer en vana.

Just nu är det väl bara bita i det sura äpplet och glädjas åt denna krona i löneökning. Är ju iallafall bättre än ingen löneökning alls :-)


Hur ser din löneökning ut i år?


12 kommentarer:

 1. Segt Slimis, ni i vården förtjänar verkligen bättre tycker jag. Själv får jag nog en sänkning eftersom jag jobbar mindre i år än förra året, kör ju eget.

  Mvh / Frihetsmaskinen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Frihetsmaskinen.

   Kan tänka mig att det är tufft att köra eget men samtidigt roligt om man får det att fungera bra. Så länge man jobbar med människor är det inte så mycket värt i plånboken. Fördelen är dock att det alltid finns jobb. Det blir bara fler och fler äldre och de blir tyvärr sjukare.

   Tack för kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
 2. Plugga till elektriker 2 år. Jobba vid sidan om (ingen tung utb)
  Inga förkunskaper krävs. Det finns ett område för alla :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anonnym.

   Elektriker är nog inte helt fel om man tycker att yrket är intressant. Tack för tips jag ska ta en funderare :)

   Mvh Slimis

   Radera
 3. Gå en yh utbildning till valfritt "grabbigt" yrke typ skogsmakinsförare eller dylikt så får du upp lönen en bit.. Dock tappar du ju 2års arbete med sparande och avkastning på sparande samt att ta ett jobb enkom pga lön och inte för att man vill göra det känns ju sådär..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tyvärr förlorar man en hel del inkomst på att utbilda sig under en längre tid. Sen är det ju viktigt att man får jobb inom området efter. Men jag kan tänka mig att skogsmaskinförare har lite bättre betalt än mitt nuvarande jobb.

   Tack för tips.

   Mvh Slimis

   Radera
 4. Om du bor hyggligt nära en högskola med sjuksköterskeutbildning så kan det vara en väg. Utbildningen är inte särskilt krävande och du vet ju redan ungefär var man gör i det yrket. Du kan jobba deltid kvällar/helger som usk under tiden du pluggar, och även ta fullt studiemedel. Efter 3 år så har du en klart högre lön än nu och kanske kommer du erbjudas betald vidareutbildning till specialistsjuksköterska och då ökar lönen ytterligare.

  Lycka till med funderingarna!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anonym.

   Jag funderade på Sjuksköterska förut och då inom psykiatrin. Men efter att ha sätt alla försämringar i vården under dessa år jag jobbat är jag inte säker på att jag vill jobba inom vården hela livet. Sjuksköterska är även det ett tufft jobb även om det är bättre betalt. Fördelen är som du skriver att man kan specialistutbilda sig inom något område man är intresserad av. Jag ska fundera vidare :)

   Tack för din kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
 5. Ja det var inga stora påslag. Idag verkar det dock smo om en gymnasieutbildning är ett absolut minimum för att över huvud taget få något jobb. Så akka dessa som du säger som "inte har någon utbildning alls", de är i princip körda. Detta är väl den större delen av de som anlände till Sverige 2015-2016. Så hur dessa människor ska göra sig anställningsbara är en gåta för mig, men jag gissar att Stefan Löfven och Ylva Johansson har svaret, de har bara inte valt att berätta det.

  Mitt tips är att söka dig till en kommun eller äldreboende, där finns det möjlighet att få upp lönen några tusenlappar. Vår kommun här i Småland söker ofta efter undersköterskor. En jag känner jobbar som undersköterska med visst ledaransvar och ligger efter 3 år på 24000 kr i lön. Ingångslön var 21000. Då har det där "undersköterskelyftet" som genomfördes för något år sen gett 1000 kr extra bara där.

  Sjuksköterskorna har det motigt idag känns det som, nästan bara de som jobbar i bemanningsföretag som tjänar vad man med en kandidatutbildning borde tjäna (35-40000). En jag känner tjänar efter 3 års erfarenhet 25000 kr i landstinget, dvs ungefär vad min andra undersköterskekompis ligger på. Landstingen betalar INTE vad de borde. Väljer du att plugga 3 år får du ändå göra minst 2 hundår på nån vårdavdelning innan du är aktuell för bemanningsföretagen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Snålgrisen.

   Ja gymnasieutbildning är ett minimum för många jobb. Men i vården tar de in nästan vem som helst och det kan bli fel ibland. Framförallt är risken stor att det blir fel med mediciner bland de nyanställda som inte lärt sig yrket. Jag jobbar även i grannkommunen här och där har jag som sagt lite högre lön. Genom att byta arbetsgivare kan man höja lönen lite grann men svårt att komma upp i någon riktigt bra lön. Jag ska fundera vidare hur jag ska göra med jobb/utbildning i framtiden. Tack för dina tankar.

   Mvh Slimis

   Radera
 6. Tågförare, har kanske nämnts tidigare, kort utbildning m lön över 30000. Om den möjligheten finns.

  SvaraRadera
 7. Hej Anonym.

  Tågförare såg inte alls så dumt ut. Nackdelen är att jag bor runt 16 mil till närmaste studieort. Men det kan ju gå att pendla om man verkligen vill utbilda sig. Tack för tips hade faktist aldrig funderat på tågförare tidigare.

  Mvh Slimis

  SvaraRadera