onsdag 11 april 2018

Fortsätter öka i H&M och Handelsbanken

Då var det åter en orolig dag på Stockholmsbörsen. I skrivande stund är Omx 30 ner runt 1.6 % och det är framförallt bankerna som sänker börsen idag. Kepler Cheuvreux upprepar minska när det gäller Handelsbanken. De menar att Handelsbankens starka exponering mot svensk bolånemarknad är inte nuvarande premiumvärdering befogad. "Vi bedömer att det finns en stor risk för en ogynnsam utveckling på den nordiska bolånemarknaden, särskilt i Sverige och Norge", framgår av ett marknadsbrev.

De har även en pessimistisk syn på räntenettot framöver och därför sänks vinstestimaten för de 2 kommande åren.

Precis som jag skrev vid mitt senaste inköp av Handelsbanken såg jag risken att aktien skulle fortsätta ner den närmaste tiden. Efter att förra året sålt av mina då 6000 Handelsbanken aktier då jag själv hade en pessimistisk syn på aktien pga hög värdering, köper jag gärna tillbaka dessa billigare nu. Skulle aktien fortsätta ner nu framöver kommer jag stärka mitt ägande i banken. Jag säljer gärna dyrt och köper billigt. Av den anledningen har jag idag köpt in ytterligare 100 aktier till portföljen. Priset idag var 97.04 kr st.

 Jag valde även att köpa in ytterligare 100 H&M aktier för 128 kr st. Min förhoppning är att H&M aktien till slut kommer vända. Som jag skrivit om tidigare borde valuta medvinden samt stängning av olönsamma butiker kunna förbättra vinsttrenden det andra halvåret 2018. Jag fortsätter med det att hålla tummarna för bolaget.

I och med dessa inköp har kassan minskat ytterligare. Jag kommer framöver ta det lite lugnare med inköp till portföljen då jag hoppas på lite mer rea till sommaren. Min nya portfölj ser ni på höger sida av bloggen.

Köper eller säljer ni bankaktier i dagsläget?


20 kommentarer:

 1. Tjenare Slimis.
  Jag har cirka 1200 A-aktier i SHB och dom behåller jag. Köper dock inga fler, inte för att jag tror att det är en dålig investering, tvärtom, men tyvärr är jag redan alldeles för tungt viktad i bolaget.
  Hade det inte varit så hade jag med glädje köpt SHB idag, tror det blir en fin investering på sikt:)

  Mvh / K

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Koll på kontot.

   Har helt missat din blogg. Har lagt till den bland mina läsvärda bloggar nu :-) 1200 aktier var inte dåligt. Ja vi får hoppas det blir en bra investering på sikt :-)

   Tack för kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
  2. Så trevligt!
   Kul att vara med på listan!
   Vi ses bland miljonerna :)

   Radera
  3. Tack själv för att få vara med på din lista! :-)

   Mvh Slimis

   Radera
 2. Köpte lite SEB idag då de backade. I övrigt har jag ganska mycket bank redan. Dock är det nog inget fel, många av de "stora" bloggarna med +5 miljoner i kapital verkar ha mycket bank med tanke på hur stora utdelningar de får därifrån.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Snålgrisen.

   SEB är en bank jag också skulle kunna tänka mig ha i portföljen. Banken har presterat riktigt bra de senaste åren. Hoppas din investering blir bra på sikt :-)

   Tack för kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
 3. Min sparhorisont ligger någonstans över 20 år och jag köper både SHB, SEB och Swedbank. Jag har dock inte så bråttom att köpa dessa just nu då utdelningen redan avyttrats för i år, men tror att storbankerna kommer vara en relativt vattentät investering över tid.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Prepper Invest.

   Precis som du skriver är det lång till nästa års utdelning. Med lite tur kan man fynda bank billigt kommande år. Även jag tror att bank är en bra investering över tid. De flesta är ju beroende av sitt bostadslån över tid samt även bankens övriga tjänster.

   Tack för kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
 4. Köpte också på mig lite mer Handelsbanken A idag, tycker det känns väldigt prisvärt under 100kr

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Enkla investeringar.

   Vi får hoppas det blir bra på sikt :)

   Tack för kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
 5. Hej Slimis,
  Jag var ju tidigare som du kanske minns negativ till byggsektorn, nu känns det också som bankerna befinner sig i en fallande trend.
  Men visst båda börjar att se prisvärda ut, tror dock att det inte brådskar.
  Har som du en hel del Handelsbanken i portföljen.
  Sålde mina Leroy det blev en väldigt fin kort affär, kort för mig i alla fall (några månader). Skulle nu helst vilja öka i Latour eller köpa tillbaka Investor, men sitter kvar och lurar med lite torrt krut :-)
  Sitter också kvar med alla mina HM, jag tror som du att det kommer att ske en värdeökning, men det kommer att ta tid.

  Den som lever får se :-)
  Ha det bäst!
  /Rille

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Rille.

   Ja börsen går upp och ner över tid :-) Både bygg och bank har gått svagt den senaste tiden. Riktigt snyggt köp i Leroy för dig. Ser att aktien har gått riktigt bra på några månader. Latour har kommit ner en bit och kanske går den att köpa under 90 kr snart. Även jag kan tänka mig att öka på i Latour men har som andra investmentbolag har jag tyckt att Latour har vart lite dyr. Investor känns nästan alltid lite dyr men kan gå att få lite billigare i tillfälliga svackor. Blir en intressant tid på börsen framöver och troligtvis fina köplägen på sikt.

   Tack för kommentar och hade bäst även du! :-)

   Mvh Slimis

   Radera
  2. Hej igen Slimis,
   Ja Leroy blev en riktigt fin affär och gett mig lite "krigskassa".
   Har du kikat något på BillerudKorsnäs?
   Ett företag som verkar varit mycket dåligt skött under senaste åren, många driftstopp, katastrofala fel i budgetering inför nybyggnationer.
   Tittar man på produkterna som tillverkas verkar dom dock ligga helt rätt i tiden, mycket papper till förpackningar som borde gynnas av e-handelns framfart.
   Dom ger en god direktavkastning men det känns som det finns ett uppdämt behov av byte på personal i ledande befattningar. Dom måste ju ha gjort bort sig rejält med stillastående kurs i dessa mycket goda tider för träindustrin.
   Kan det vara en kandidat för vändning tro?

   Med vänlig hälsning
   /Rille

   Radera
  3. Hej igen Rille.

   Jag blev lite intresserad av BillerudKorsnäs efter att ha sett Gottodixs aktieanalys. Jag känner mig dock själv alldeles för osäker för att göra en investering där. Jag är inte alls insatt i bolaget eller branschen. Men det kan säkert vara en bra investering på sikt. Jag tycker Gotodix är duktigt när det gäller analyser av bolag och han är ju positiv till bolaget. Något som däremot verkar gå bra när det gäller trävaror och kartong är Stora Enso. Min bästa vän jobbar där och jag hör jämt om hur mycket pengar de tjänar. Då menar jag både bolaget och personalen. Sist nu hörde jag att de skulle satsa mer i Kina på någon kartong med höga marginaler. Stora Enso aktien aktien står dock just nu på topp. Men kanske det kan vara ett alternativ i framtiden om aktien dippar :-) Du får gärna skriva sen när du hittar något intressant för din krigskassa :-)

   Med vänlig hälsning
   /Slimis

   Radera
  4. Tack för svar och råd :-)
   Jag skall ta mig en funderare, det som talar emot en investering här för min del är att jag har Holmen som näst största innehav i portföljen.
   Kanske blir för mycket trä/pappers industri.
   Jag återkommer men vad jag slår till på, möjligen kan kassan också delas upp på två köp.

   Med vänlig hälsning
   /Rille

   Radera
  5. Även jag gillar Holmen. Tyvärr äger jag bara en liten del av bolaget genom Lundbergsföretagen. Idag kom en omvänd vinstvarning för Stora Enso. Skulle ha lyssnat på min vän och köpt en post tidigare. Alltid lätt att vara efterklok.

   Ser fram emot att höra vart du har placerat dina pengar sen :-)

   Mvh Slimis

   Radera
  6. Lustigt, tänkte precis skriva en kommentar om att du skulle lyssnat på din bästa vän, men du hann före :-)
   Vad gäller Stora Enso så kommer jag faktiskt ihåg röran om köpet av Consolidated Papers som gjordes för ca 20 år sedan, vilket tyvärr stämplade aktien som "oduglig" i mina ögon. Det är inte bra att vara för konservativ. Men kanske kan man ta en lärdom av det och likna vid HM, dvs det går att vända stora skutor men det tar tid (låt oss dock hoppas att det inte tar 20 år för HM).
   BillerudKorsnäs åker med uppåt idag, jag köpte faktiskt en pytteliten position där i min IPS portfölj igår för lite kassa som jag fått från utdelningar. Mest av nyfikenhet.

   Önskar en Trevlig Helg
   /Rille

   Radera
  7. Hej igen Rille. För 20 år sedan gick jag fortfarande i skolan och visste inte vad aktier var. Kul att höra om dina gamla minnen :-) Jo Stora Enso är faktiskt ett riktigt bra företag att vara anställd hos. De har bra OB tillägg, får bonusar när det går bra och kan ha betald ledighet ibland. Sen har de ofta 7 dagars ledighet. Själv får jag jobba 200 timmar i månaden för att komma upp i samma lön som min kompis. Jag hoppas att BillerudKorsnäs blir en bra investering för dig på sikt. Eller att aktien dippar så att du kan köpa in dig lite billigare framöver :-)

   Önskar även dig en trevlig helg. Här blir det jobb som alltid :-)

   Mvh Slimis

   Radera
 6. Hej Slimis, hur kan du ha så mycket i likvider? Har du sålt av något innehav eller är du bara bra på bygga kassa?

  Jag har försökt bygga kassa många gånger nu men har så djäkla svårt att hålla fingret från avtryckarknappen så likförbaskat är jag fullinvesterad nu, haha.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej drommaren.

   Jag sålde mina samtliga 6000 SHB aktier förra året för mellan 125-132 kr st. Jag valde då att minska ner risken på börsen genom att ta ut 350 000 kr från aktiekontot. Pengarna har vart placerade vid sidan av börsen sen dess. Nu börjar börsen se mer prisvärd ut och därför börjar jag att gå in med lite likvider igen. Jag sprider ut köpen över tid för att inte köpa alldeles för dyrt. Men som du skriver är det inte så lätt att hålla kassa. Det gäller att ha tålamod och invänta bra köplägen.

   Fortsatt lycka till med ditt sparande :-)

   Mvh Slimis

   Radera