tisdag 5 december 2017

Ökat i Hufvudstaden

Hade missat att jag hade lite pengar över som låg på lönekontot och inte gjorde någon nytta. Förde därför över drygt 2600 kr till mitt Nordea Investor konto. Pengarna investerades idag i Hufvudstaden. 20 aktier har köpts in till portföljen och jag betalade 130 kr st.

Hufvudstaden är det bolag som har tappat mest i värde sedan jag i somras sålde av mina fastighetsbolag.

Försäljning fastighetsbolag

 Jag sålde av Castellum, Wallenstam och just Hufvudstaden. Sedan dess är det bara Castellum som har lyckats öka i värde av de 3 bolagen.

Varför har då Hufvudstaden tappat så mycket i värde sedan min försäljning i somras?

Jag ansåg att aktien var för högt värderad när aktien stod i 149.10 kr. Därför sålde jag av mina aktier och tog en snabb vinst. Efter det har vi fått en prisnedgång i Sverige och framförallt i Stockholmstrakten. Jag tror många oroar sig att priserna ska fortsätta ner framöver. Men det är svårt att sia om framtiden och därför köper jag gärna in mig i Hufvudstaden nu när priset sjunker. Jag vill äga Hufvudstaden på lite längre sikt och därför passar jag på att öka nu när aktien är lite lägre värderad än i somras. Jag gillar framförallt Hufvudstadens låga belåning samt attraktiva fastighetsportfölj. Skulle aktien fortsätta ner mot 100 kronor framöver är tanken att fortsätta öka i Hufvudstaden. Annars är jag nöjd med mellan 250-300 aktier i bolaget.

Min nya portfölj ser ni på höger sida av bloggen.


Äger du Hufvudstaden? Hur ser du på bolagets framtid?


6 kommentarer:

 1. Jag äger inga Hufvudstaden i dagsläget, sålda också av mina förut. Tycker dock att det är ett fint bolag med otroligt fina fastigheter. De har ju bara på bästa adress och troligtvis dras dom med ner om det blir en större kris men jag tror inte de kommer ha problem att klara sig och fortsätta tjäna pengar. Deras fastigheter är väldigt unika tillskillnad mot alla nybyggen och adresserna är de bästa som man kan få tag i.

  Med vänlig hälsning Frihetsmaskinen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Frihetsmaskinen.

   Jo jag kommer ihåg när du sålde av ditt innehav :-) Precis som du skriver tror jag många äger Hufvudstaden just pga läget. Får vi se lägre priser framöver ökar jag gärna på mitt innehav :-)

   Tack för kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
 2. Tjena,
  Jag gillar HUfvudstaden. Den låga belåningen som du påpekar samt att de bara har fastigheter i absolut A-läge gör Hufvudstaden attraktivt och stadigt. Jag tror det är ett bra bolag att äga på mycket lång sikt.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej petrusko.

   Jo tro framförallt det är de attraktiva A-läget på fastigheten som lockar för att investera i Hufvudstaden. Samtidigt känns det tryggt med en låg belåning plus en stark huvudägare ( Fredrik Lundberg) Nackdelen är väl den relativt höga värderingen samt lite lägre direktavkastning än många andra fastighetsbolag på Stockholmsbörsen.

   Tack för kommentar :-)

   Mvh Slimis

   Radera
 3. Hufvudstaden ser attraktiv ut med en rabatt på ca 16-17% av EPRA NAV med sin låga belåningsgrad på 15% och höga räntetäckningsgrad på 9 ggr. Men, det kan vara värt att komma ihåg att Hufvudstadens cityfastigheterna har väldigt låg direktavkastning, vilket konkret innebär att förvaltningsresultatet efter skatt per aktie i procent av aktiekursen ändå bara är ca 3,67%.

  Motsvarande tal är ca 10% för Diös och 7-8% för Hemfosa, Klövern, Kungsleden och Platzer (efter justeringar för preferensutdelningens belastning på stamaktierna och joint ventures del av Hemfosas förvaltningsresultat).

  Tycker man Diös och Klövern är för riskfyllda och Hemfosa har gått upp för mycket i år, tror jag man ska titta lite på Platzer. De har dessutom sålt byggrätter som bara väntar på ett detaljplanegodkännande i kommunen efter årsskiftet. Går det igenom blir det ett rejält resultattillskott under 2018.

  Mvh Mattias

  SvaraRadera
 4. Hejsan Mattias.

  Precis som du skriver kan man inte räkna på så högt förvaltningsresultat per aktie när det gäller fastigheter i centrala Stockholm. Men jag tror ändå en investering i Hufvudstaden kan vara bra på sikt just pga attraktiva lägen av fastigheter samt värdeökning av dessa fastigheter på sikt. Att aktien just nu har en substansrabatt är ett plus i kanten. Jag har inte kollat närmare på de andra bolagen du nämner. Men jag är lite försiktig överlag när det gäller fastighetsinvesteringar. Jag vill främst ha en exponering mot Stockholm och därför bevakar jag främst Wallenstam och Hufvudstaden. Men jag tror säkert man kan få en bättre avkastning i de andra bolag du nämner. Jag är än så länge en amatör vad det gäller investeringar men försöker lära mig med tiden.

  Tack för dina tips och ideer :-)

  Mvh Slimis

  SvaraRadera