onsdag 6 december 2017

Hur har sparandet utvecklat sig sedan bloggen startade?

Denna blogg startades i slutet av Augusti förra året. Ungefär 15 månader och 1 vecka sedan. Det har gjorts en hel del affärer sen dess. Ni som har följt bloggen vet att jag både har sålt och köpt en hel del aktier. Det har även investerats en del pengar i Indexfonder. När jag startade bloggen såg portföljen ut enligt nedan:

Handelsbanken A6000
Hennes & Mauritz 500
Com Hem Holding 210  
Telia Company 400
Telenor 100  
XACT OMXSB Utd   40  
Kinnevik B   15  

Förutom detta fanns även 125 000 kr som var investerat hos AMF samt en buffert på ca 30 000 kr.
Allt som allt var tillgångarna värda ganska exakt 1 miljon.

Nu på eftermiddagen valde jag att avyttra mina sista 200 Axfood aktier. Dessa såldes för 159.80 kr st. Jag får tacka Axfood för den tid vi haft tillsammans samt den fina avkastningen. Önskar er som är kvar i Axfood en fortsatt god utveckling. Jag väljer att placera pengarna från min Axfood investering på annat håll. Ytterligare 50 st Handelsbanken A har köpts in för 109.30 kr st. Samt 43 st Lundbergsföretagen för 616 kr st.

Den senaste tiden har börsen gått ner en del och tyvärr har även mitt sparande drabbats av detta.

Idag ser sparandet ut enligt följande:

Aktieportföljen 817 000 kr
Indexfonder      317 000 kr
Likvider            355 000 kr

Totalt sparande ca 1 491 000 kr.

För ett tag sedan passerade mitt sparande 1.5 miljon. Tyvärr har den senaste tidens dystra utveckling på börsen dragit ner kapitalet under denna gräns. Jag är dock ändå nöjd med nästan 500 000 kr mer i portföljen än för 15 månaders sen. Målet att nå 1.6 miljoner kr till nyår känns dock svårt att klara av.  Jag funderar ibland vad jag kunde ha gjort annorlunda. Det är lätt att se i efterhand vad som var en bra respektive dålig investering. Den enda riktigt dåliga investering jag har i dagsläget är H&M. Vi får se om aktien kan ta ikapp lite nästa år. Framöver kommer Decembers lön att vara en besvikelse. Jag var hemma en hel vecka från jobb i November. Jag hade helt enkelt jobbat lite väl mycket en period. Denna månad har inte heller börjat bra då jag åkt på inflammation i en visdomstand. Förutom dyra tandläkarbesök har jag även denna månad  missat en del jobb pga sjukdom. Imorgon ska jag åter till tandläkaren. Jag hoppas verkligen på att få penicillin utskriven. Som det är just nu sover jag knappt om nätterna även om jag knapprar 3 ibumentin +8 alvedon per dygn. Jag brukar inte klaga men tandvärk är inte det roligaste här i livet. Med tiden hoppas jag på att bli frisk igen.Hur går det med ditt sparande?16 kommentarer:

 1. Inte illa med 500k på 15månader!👌🏻
  Hoppas du blir bra från din inflammation, led av samma och rent ekonomiskt/fysiskt lidande rekommenderar jag dig att dra ut den för det kommer oftast tillbaka!

  /Aktieflickvännen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hejsan Aktieflickvännen.

   Det får bli en sista åtgärd att dra ut den :-) Har äntligen fått en penicillin kur så förhoppningsvis blir jag bättre om redan ett par dagar. Tråkigt nog kunde de gett mig penicillin redan i Måndags på det första läkarbesöket. Då hade värken troligtvis redan vart borta. Men bättre sent än aldrig :-) Får hoppas att även kommande 15 månader kan ge 500k :)

   Tack för kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
 2. Verkligen spännande Slimis! Du har visat att du har en god känsla för tajming, så jag önskar dig all lycka framöver att fortsätta tajma bra =) Mvh Kneg till Deg
  PS hoppas värken släpper snart!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Kneg till Deg.

   Får hoppas den goda tajmingen håller i sig :-) Värken har börja släppt lite idag. Nu kör jag äntligen en penicillin kur. Lycka till även du med dina investeringar :-)

   Mvh Slimis

   Radera
 3. Fin början!

  Men visdomstand. Aj! Jag hoppas du blir av med den imorgon.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Daniel. Den sitter kvar men har fått en penicillin kur nu. Så jag hoppas vara bra till helgen igen :-)

   Tack för kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
 4. Hej Slimis,
  Till en början får jag gratulera till den finfina utvecklingen av portföljen.
  Men tandvärk ujujuj! Det är inte roligt har själv haft det en gång, det var just i en visdomstand man känner sig så maktlös och det är ju knappt så värktabletterna hjälpte har jag för mig.
  Jag gjorde faktiskt så att jag drog ur alla mina visdomständer efter det (kanske inte vad du ville höra) ....

  Önskar lycka till med både tanden och portföljen.
  Vänliga Hälsningar
  /Rille

  Ps. Behåller mina Axfood tycker trots ordentlig uppgång att det känns som en bra defensiv aktie med god direkt avkastning att äga just nu. Men du brukar ju tajma bra och kanske kommer tillbaka i en nedgång :-)
  Ds.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hejsan Rille.

   Tack för det :-) Precis som du skriver känner man sig ganska maktlös när man har fördärvligt ont samtidigt som man knappt får någon smärtlindring. Hemsk att höra att du dragit ut alla visdomständer. Kan inte ha vart den roligaste erfarenheten. Tanden känns lite bättre idag och nu är en penicillin kur påbörjad så det borde bli bra till helgen. Du gör nog helt rätt i att behålla dina Axfood. Det är ett välskött bolag som troligtvis kommer prestera bra även i framtiden. Jag sålde även av bolaget av personliga skäl. Det är inte helt klart än, men jag ska med största sannolikhet börja jobba som ägarombud åt Coop. Av den anledningen kanske även Ica åker ur portföljen. Känns lite konstigt att äga Axfood och Ica om jag skulle jobba åt deras konkurrent. Men än har jag inte skrivit på några papper. Men som det ser ut just nu är det 90 % chans att jag får tjänsten. Jag väntar bara på ett beslut. Men det ser positivt ut och jag ser fram emot denna utmaning om det nu blir av.

   Önskar även dig lycka till med portföljen samt dina tänder framöver :-)

   Mvh Slimis

   Radera
 5. Roligt att det går bra för dig, och att portföljen har haft en god utveckling. Jag har också dragit ut 3 visdomständer hos tandläkaren: första var ok, den andra besvärlig, men den tredje tog 2.5 timme + 1 tandläkare och 2 sköterskor, varav 1 fick hålla i mitt huvud som stöd. Rötterna låg under en tand. Efter det gick jag inte till tandläkare på några år, kände mig lite skeptisk. Jag uppmuntrar dig till att skaffa frisktandvård. Jag betalar under 160:- per månad, och detta har räddat mig när jag haft hål eller tänder spruckit.

  Vi verkar garanterat ha en krash på börsen framöver. På nyheterna igår utfärdades en klass 6 varning på börsen, och detta är kopplat till den flackande bostadsmarknaden. Man får se det positivt, vi kommer snart få se en rejäl rea :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej VÄL.

   Fy 3 visdomständer det låter inge vidare. Vad det gäller frisktandvård är det nog inget jag skulle ha större nytta av. Jag har aldrig haft ett hål och brukar endast skrapa bort lite plack vartannat år. Med tandvårdbidrag har jag under mina alla vuxna år lagt ut under 2000 kr på tandläkaren. Nu ska jag förhoppningsvis inte behöva några dyra tandläkarbesök framöver. Vad det gäller krasch ska man aldrig lyssna på dessa nyheter. Det var precis samma snack vid Brexit och nu i efterhand var det som bäst köpläge då. Men får vi lite lägre kurser känns det roligare att handla som nettoköpare :-) Vi får väl se hur börsen går framöver. Jag fortsätter iallafall att månadsspara som vanligt både i upp och nedgång.

   Tack för kommentar :-)

   Mvh Slimis

   Radera
 6. Grattis till en fin utveckling! Här ligger vi +10% senaste året, sänket är amerikanska REITs som ligger cirkus -20%. I övrigt är det mestadels uppåt :)

  Lycka till med tänderna, bara ut med de som trilskas! Har dragit ut mer tänder än vad jag kan räkna, men efter 3 sprutor och lite musik i öronen så brukar det gå bra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Snålgrisen.

   Även du har haft en fin utveckling :-) Tyvärr träffar man ibland på något sänke till portföljen. Men på lång sikt är det viktigast att de flesta bolag man har går som man vill. Låter hemskt att dra ut tänder. Jag fick en penicillin kur idag så jag hoppas det blir bra ändå :-)

   Tack för kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
 7. Tja Slimis! Riktigt snyggt jobbat med sparandet och portföljen! det är bara att mata på mot 1,6, förr eller senare kommer den! :)

  Jag förstår smärtan med visdomständerna, själv drog jag ut 3 st när jag var yngre innan de skulle bli problem, en växte snett och var tvungen att sågas i bitar innan för att få ut.

  Med vänlig hälsning Frihetsmaskinen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjenare Frihetsmaskinen. Tack för det :-) Hur går det själv med din portfölj? Precis som du skriver går förhoppningsvis portföljen upp med tiden, det är bara kämpa på :-) Ja det är verkligen hemskt med visdomständer. Jag hoppas slippa dra ut mina. Får se om penicillin gör bra verkan nu. Mot 1,6 nu ;)

   Tack för kommentar :-)

   Mvh Slimis

   Radera
 8. Hej igen Slimis,
  Klämmer i med ett nytt inlägg som svar på ditt, svara länken fungerade inte.
  Skönt bara lite till då innan penicillinet börjar verka :-)
  Det var faktiskt mycket mindre smärtsamt för mig att dra ut de tre andra än det var med tandvärken i den uslingen som bråkade :-)
  Men det var några år sedan, så det är glömt nu.
  Jättekul med nya jobbet, stort lycka till! Det kan verkligen behövas lite nya kompetenta krafter i Coop! Hoppas att det blir ett lönepåslag också, det tycker jag alltid man ska ha för att byta jobb. Hur det än är så tar det både tid och kraft att skapa ett nytt kontaktnät.
  Min portfölj har gått riktigt bra i år, kommer du ihåg i oktober tror jag att jag nämnde för dig att jag köpte in Intrum ca 12% av portföljen. Det betalade sig verkligen idag under kapitalmarknadsdagen med nya mål och förhoppning om goda vinster. Tänkte egentligen bara att har man tidigare betalat 320-330 kr för dom med god intjäning, så kan nog inte Lindorff affären vara så korkad ändå som så många trodde. Så jag såg det som ett fint läge att komma in under 280 kr.
  Ibland har man tur! Vi får hoppas att den håller i sig.
  Har även lite större innehav (för mig alltså) i Swedish Match, Autoliv, Holmen, Castellum och Axfood som ju alla gått finfint i år. Alla dom utgör nog ca 55% av portföljen, det är ingången i dom Norska firrarna (Leroy) som inte varit något vidare men dom börjar nog simma åt rätt håll så småningom ....

  Vänliga Hälsningar
  Håller tummarna för nya jobbet och tanden :-)
  /Rille

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hejsan Rille.

   Ja det är skönt att man glömmer sina smärtsamma minnen :-) Tror att penicillinet har börjat verka till viss del nu. Får se hur det känns imorgon. När det gäller lönen verkade det ganska generöst. Man jobbar dock inte så många timmar varje år. Jag tror det var någonstans mellan 30-55 timmar per år. Så jag kommer fortsätta jobba hos mina 2 nuvarande arbetsgivare men kanske lite mindre hos dom. Härligt att höra att din Intrum affär blir succé. Måste säga att du har många andra fina bolag i din portfölj även om Swedish Match går bort för min del :-) Har ju nu köpt in mig i Lundbergsföretagen så även jag är delägare i Holmen nu :-) Hoppas din laxinvestering blir bra på sikt. Det gäller att inte ha för bråttom när det gäller aktieinvesteringar. Har man bra bolag är tiden ens vän :-) Håller tummarna för dina investeringar framöver.

   Mvh Slimis

   Radera