fredag 8 december 2017

Veckans sista portfölj förändring

Den senaste veckan har det blivit en hel del köp och sälj av aktier. Tidigare i veckan avyttrades hela mitt Axfood innehav och jag tog hem en fin vinst. Beslutet känns helt rätt i dagsläget. Istället har jag köpt tillbaka aktier i Handelsbanken och Hufvudstaden som jag tidigare sålde av till ett högre pris. Idag fick även Ica Gruppen lämna portföljen. Ica känns stabilt och bra men jag vill hellre öka på i Lundbergsföretagen just nu. Investmentbolaget har under en längre tid handlats med premie och i dagsläget är substansvärdet ungefär samma pris som man får betala. För er som inte vet så innehåller Lundbergsföretagen följande bolag:Genom Lundbergsföretagen får man en bra riskspridning (fastigheter,skog,industri,bank mm) samt en god förvaltning till låg avgift (0.1%) Det kan tex jämföras med Ratos som tar ut en förvaltningsavgift på 1.8%. Eller Kinnevik som tar ut en avgift på 0.3%. Jag ser det som positivt att  Fredrik Lundberg är huvudägare i bolaget. Jag är imponerad av hans kapitalförvaltning på lång sikt. Jag tycker även det är positivt att hans döttrar har kommit in i bolaget. På lite längre sikt lär det väl bli de som jobbar vidare med investmentbolaget.

Tanken är att fortsätta fylla på med Lundbergsföretagen till portföljen med tiden.

Min nya portfölj ser ni på höger sida av bloggen.


Äger du investmentbolag

12 kommentarer:

 1. Hej Slimis,
  Min största position i portföljen var till bara 2-3 veckor sedan Investor, dom sålde jag då (hade nog haft dom ett par år). Men inväntar bara ett läge på att köpa tillbaka en del av dem i alla fall. Det är ingen dålig aktie att ha som en grundpelare i en portfölj tycker jag.
  I övrigt äger jag bara en mindre position i Kinnevik, som jag köpte efter en diskussion du och jag hade om dom faktiskt. Kommer inte ihåg när men jag tror att du sålde dina, jag har mina kvar. Köpte dom faktiskt som en motvikt till just Investor gällande investmentsbolag, lite det gamla mot det nya ....

  Med vänlig hälsning
  /Rille

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hejsan Rille.

   Investor har en imponerande historik men har inte riktigt lockat mig. Av etiska skäl gillar jag framförallt inte innehavet SAAB. Sen är jag fundersam hur det kommer gå för Ericsson på sikt. Det känns som att Lundbergs samt Industrivärden ratar Ericsson men Investor satsar där. Får se vem som har rätt på längre sikt. Kinnevik verkar gå rätt så bra nu. Jag har dock den senaste tiden blivit lite mer negativ till telecom sektorn.

   Efter att ha läst följande artikel i Dagens Industri funderar jag på om vi inte kommer gå emot i princip gratis telefoni+internet i framtiden.

   https://www.di.se/pressreleaser/2017/10/13/mytoz-lanserar-medlemstelefon/

   Av den anledningen tror jag de stora teleoperatörerna kommer få det svårare att öka sina vinster framöver. Varför betala flera tusen kronor per år när man kan få en gratis telefon och ringa i 2 år för 500 kr? Framförallt tror jag att folk som har det sämre ställt kan dras till denna typ av abonnemang. Dock tror jag inte det är någon värsting telefon som ingår i erbjudandet och samt tycker jag det är lite snålt med surf. Jag kommer framöver undvika telecom branschen då jag tror marginalerna kommer försämras för alla operatörer.

   Jag ser jag Lundbergsföretagen som ett bra alternativ just nu när det gäller investmentbolag jag tittar på. De har mer reala tillgångar som alltid kommer ha ett värde. Bostäder och skog kommer troligtvis alltid vara attraktivt att investera i. Det har även en seriös och långsiktig ägare (Fredrik Lundberg) Kul att höra om dina tankar. Jag hoppas att Kinnevik fortsätter att utvecklas väl för dig :-)

   Mvh Slimis

   Radera
  2. Hej igen Slimis,

   Ahhh .. Du har ganska hårda investeringsregler för vad du vill satsa ditt kapital på, håller kanske inte helt med men har fullt förstående för dina tankar. Själv har jag valt att inte lägga en spänn på gambling företagen, tycker det är ett hemskt sätt att dra pengar från folk.

   Du har säkerligen rätt gällande operatörerna, konkurrensen blir bara hårdare och hårdare. Förmodligen kommer dom dock att hitta något nytt sätt att hämta pengar på, det brukar förvånande nog ofta vara så.

   Lundbergsföretagen är nog aldrig fel!
   Tror inte Kinnevik blir så värst gammal i portföljen, ska se om man kan surfa med lite till på e-sportvågen men sen får dom nog gå.

   Tack för ditt svar, intressant som vanligt.
   Har tanden lugnat sig?

   Vänliga Hälsningar
   /Rille

   Radera
  3. Hej igen Rille.

   Jo jag är nog lite speciell av mig när det gäller att välja bort vissa bolag :-) Men samtidigt skulle det ju vara tråkigt om vi alla tänkte lika. Tycker du gör rätt i att inte lägga pengar på gambling bolag. Jag har ju samma syn som dig där. Ja det ska bli intressant att fortsätta följa operatörerna. Tekniken går snabbt framåt och därför är det svårt att veta hur framtiden blir inom sektorn. Såg att Zalando aktien har gått riktigt bra den senaste tiden. Det kan nog förklara att även Kinnevik har gått bra :-) Fortsätter Zalando upp framöver lär vi nog se högre kurs i Kinnevik också :-) Hoppas det blir en bra avkastning tids nog för dig i den investeringen. Tanden är bättre men inte helt bra. Har 2 dagars penicillin kvar så jag hoppas inflammationen ger sig tills kuren är slut. Vi får se hur det är om några dagar :-)

   Tack för omtanken och kommentaren.

   Mvh Slimis

   Radera
  4. Sålde faktiskt iväg Kinnevik innehavet idag fick 280 hade betalt 235 i maj i år, så det var ett alldeles fasligt kort innehav för att vara mig.
   Men det blev fina pengar, blir nog fler Norska firrar i morgon för dom.
   Ger mig inte där, tycker att dom ligger så bra i tiden och nu börjar dom förmodligen hamna på rätt pris också.

   Ha det gott, håller alla tummar för tanden :-)
   /Rille

   Radera
  5. Det var helt klart en bra affär på kort sikt :-) Tyckte även jag att Kinnevik var köpvärd runt 235-240 kr. Ska Kinnevik fortsätta gå bra gäller det verkligen att Zalando presterar. Tror även jag att laxbolagen kan vara en bra investering på lång sikt. Känner mig dock för osäker på branschen för en investering. Hur kommer det sig att du valt just Leröy Sefood av alla laxbolag? :-) Skulle du kunna tänka dig något annat laxbolag för differentiering? Ser att även de andra laxbolagen gått ner en del den senaste tiden. Kanske är det oro för lägre laxpriser framöver?

   Hade gott du med :-)

   Mvh Slimis

   Radera
  6. Hej,
   Efter att ha tittat lite valde jag mellan Marine Harvest som är störst och ger väldigt bra direktavkastning och just Leroy Seafood.
   Marine Harvest är som sagt störst och har fiskodlingar inte bara i Norge, vilket är en fördel om laxlusen skulle dyka upp vilken industrin är mycket känslig för.
   Leroy Seafood har å andra sidan ett brett sortiment, skaldjur, vitfisk osv. och är inte lika beroende av just laxen om olyckan skulle vara framme. Men tror också att dom är en av dom ekonomiskt svagare spelarna.
   Har inte kollat så mycket mer utan största anledningen är att jag har en mycket god vän som är mer insatt i området och hen har investerat i just Leroy Seafood.
   Fyllde på innehavet idag för Kinnevik pengarna :-) så får vi se hur det går ....

   Vänliga Hälsningar
   /Rille

   Radera
  7. Ok det var intressant att höra dina tankar om de olika bolagen :-) Det kan ju vara bra med lite annan försäljning än endast laxen. Jag ska hålla lite koll på laxbolagen framöver. Vem vet, det kanske kan bli en investering där även för mig i framtiden :-)

   Tack för kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
  8. Hej igen,
   Ja jag tror verkligen på det, men jag har haft fel förr :-)
   När du tittar på laxbolagen i Norge så kommer du att upptäcka ett enormt korsägande åt alla håll, det var när jag började försöka reda ut det som jag gav upp.
   Därför kanske det inte spelar så stor roll vilket bolag man väljer, dom kommer förmodligen att gå lika bra/dåligt allihop efter att man rensat bort ett par av dom sämsta.

   Önskar som vanligt lycka till med investeringarna
   /Rille

   Radera
  9. Ska titta närmare när jag har lite mer tid på dessa laxbolag. Jobbar nätter i helgen och då kan det finnas lite tid över :-) Precis som du skriver tror jag att just laxpriset har en stor betydelse för dessa företags vinster. Sjunker priserna samtidigt som lönerna ökar blir det ju sämre marginaler om man inte kan få fram mer fisk som istället kan säljas till ett lägre pris. Sen finns ju risker med laxlusen. Sen är ju frågan om när folk tycker laxen blir för dyr och väljer något billigare mat alternativ. Sen har ju laxaktierna gått otroligt bra de senaste åren. Hörde en norrman i en pod som diskuterade just laxaktierna. Trodde man att laxbolagen hade blivit en mer stabila verksamhet som ungefär Axfood och Ica ansåg han att priset på aktierna kunde värderas till det dubbla som var just då. Det krävs dock att laxpriserna kan fortsätta att hållas på en hög nivå. Men trodde man att det var en mer cyklisk verksamhet trodde han att priset på aktierna skulle ner lite från dagens nivåer. Jag håller dock tummarna för att dessa laxbolag fortsätter gå bra. Norge behöver laxindustrin när oljeindustrin kommer minska i framtiden.

   Tack för det och lycka till även du :-)

   Mvh Slimis

   Radera
 2. Hur ser du på att Lundsbergsföretagen innehåller tre av de aktier du redan har i din portfölj, Handelsbanken, Skanska och Hufvudstaden? Blir det kaka på kaka eller är du ok med att vara mer exponerad mot dem?

  Har själv 5 investmentbolag, Investor, Kinnevik, Industrivärden, Svolder och Öresund och brottas själv lite med att vara dubbelt exponerad i en del bolag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hejsan Trollboll.

   Det var många fina investmentbolag du ägde :-)

   För egen del har jag inget emot att vara mer exponerad mot vissa bolag. Jag köper gärna mera av både Handelsbanken, Skanska och Hufvudstaden samt Lundbergsföretagen vid rätt pris. Det viktigaste är att jag känner mig trygg med de bolag jag äger på lång sikt. Det är framförallt vid kraftiga börsfall man måste vara säker på att man har gjort en analys och investerat i rätt bolag. Annars finns risken att man säljer av i panik och gör en dålig affär. Jag tycker du ska göra det som känns rätt för dig. Det kan ju vara smidigare att äga investmentbolag direkt istället för de underliggande tillgångar. På så sätt slipper man engagera sig på samma sätt då investmentbolaget tar hand om affärerna.

   Tack för kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera