tisdag 19 december 2017

Idag bestämde jag mig hur jag gör med mitt H&M innehav

Efter de senaste dagarnas dramatiska fall har det inte alls vart kul att vara ägare i H&M. Det påminner lite om i början av finanskrisen då jag precis börjat spara i fonder. På bara några månader hade en stor del av mitt kapital försvunnit. Aktier och fonder innebär alltid en risk och det kan komma perioder då man ångrar att man sparar långsiktigt. Det är just därför man lär vara långsiktig med sitt sparande. Att sälja av mitt i en kris kanske känns bra för stunden men de flesta bolag brukar återhämta sig tids nog. Även om nu H&M haft en negativ försäljningsutveckling det senaste kvartalet, samt svårt att öka vinsten en längre tid behöver det inte betyda att en investering idag blir dålig på sikt. H&M är inne i en omställning till mer e-handel, konkurrensen har blivit hårdare samt haft valutamotvind sen 2015. Det är svårt att säga om/när det kommer vända för bolaget. Ledningen säger dock att e-handeln börjar gå bättre. Samtidigt har det gått sämre för butikerna. Har H&M förlorat sin konkurrensfördel med fysiska butiker eller kan de kombinera butiker/online på ett bra sätt i framtiden? Både Storägaren Stefan Persson och affärsmannen  Sven-Olof Johansson har investerat rejält med kapital då aktien stod i över 200 kr. På frågan om Sven Olof Johansson skulle haft 1 miljon att placera och vart han skulle lägga den svarar han H&M. Detta var när aktien stod i över 200 kr och innan den senaste negativa rapporten kom. H&M har fortsatt ökat omsättningen de senaste året även om det inte vart så mycket som de räknat med. Jag tror att H&M kan lyckas att stänga ner de affärer som inte längre levererar. De säger att de har investerat rejält med pengar inom e-handeln och jag tror och hoppas att denna kostnad kan går ner framöver. Med lite tur kan H&M åter få en valuta medvind nästa år. Aktien är även historiskt lågt värderad just nu och beror ju givetvis på den senaste tidens negativa försäljningsutveckling.

Jag har till slut iallafall valt att satsa på H&M. För mig finns inget mitt emellan. Antingen vill jag äga ett bolag eller inte. H&M är ett bolag jag ägt från och till sen 2012 och jag tror fortfarande att bolaget kan leverera en helt ok avkastning även i framtiden. Jag håller fast vid min analys att vi kommer se ett bättre 2018. Därför valde jag idag att öka mitt innehav med 200 aktier. Köpet gjordes för 171 kr styck. För att finansiera köpet fick 95 st Lundbergsföretagen lämna portföljen. Lundbergsföretagen såldes för 626 kr st. Jag hade tänkt behålla detta innehav men det blev efter en kort tids ägande en mindre vinst. Pengarna jag fick från Lundbergsföretagen valde jag även att öka i Handelsbanken B. 213 Handelsbanken köptes in för 114.30 kr st. Nu är portföljen mer koncentrerad än tidigare men samtidigt fokuserad på bolag jag tror kan ge bra avkastning framöver. Jag håller nu tummarna för oss som tror på H&M på sikt. Må 2018 bli ett bättre år.

Min nya portfölj ser ni på höger sida av bloggen. 

7 kommentarer:

 1. Då är min fråga såhär - utan att för den skull försöka vara kritisk, då jag sålde av mitt innehav vid 235.

  Skulle du investera i H&M idag om de endast hade en 7-årig historik, och inte den långvariga, 30-50-åriga historik som bolaget har idag.

  Jag ser alltför många som ursäktar H&M's nuvarande position med hur bra bolaget tidigare "har" varit. Det känns lite som att investera i textil- eller varvsindustrin i slutet av 70-talet - inte särskilt bra :/.

  Jah hoppas verkligen att H&M återhämtar sig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Sebastian.

   Jag vet inte varför du sålde av ditt innehav just vid 235? Jag själv sålde av mitt H&M innehav 2014. Jag ägde då 1490 aktier och sålde dessa för 294.60 kr st. Jag var dels orolig för den starkare dollarn, högre värderingen samt behövde pengarna till mitt nuvarande boende. Efter det har jag köpt tillbaka H&M aktier i omgångar under senare tid. När det gäller deras historik ser jag det positivt att de har vart med så länge som de varit. Det har bland annat gett H&M ett starkt varumärke. H&M har länge vart högt värderat. Nu när bolaget har fått en mer normal värdering är det inte längre ett "bra" bolag. Kanske har det varit så att H&M inte har förtjänat denna höga värdering som har varit? H&M tjänar fortfarande 65 miljoner kr om dagen och är ju inte direkt något förhoppningsbolag. Deras tillväxt är dock inte som den varit samt att de står för vissa utmaningar. Men de tjänar som sagt fortfarande bra med pengar och har lyckats behålla eller höja utdelningen i över 40 år. Alla bolag kan komma i svackor även om konjunkturen just nu är starkt. Det är bara kolla hur det går för bostadsutvecklarna just nu även om det är högkonjunktur. Kanske finns det köpvärda bolag inom den sektorn nu när oron är stor? Har man inget intresse av att äga H&M kan man avstå en investering. Men jag gillar H&M samt tror på en positiv framtid tids nog även om det ser mer dystert ut just nu. Det var ju betydligt mer positivt om bolaget när aktien stod på ATH för ett par år sedan. Då skulle de flesta äga H&M.

   Tack för kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
 2. Min analys är att ett sådant här stort företag kommer aldrig att konka utan först häbder det som händer nu: drastiska åtgärder för att få ordning på skiten o sedan om några år blir det bra igen.
  Skall faktiskt öka lite jag med snart

  SvaraRadera
 3. Hej Peter.

  Precis som du skriver brukar det bli förändringar tids nog när det går sämre för ett företag. Min förhoppning är att H&M jobbar på sina svagheter framöver och kommer stärkt ut av det här.

  Tack för kommentar.

  Mvh Slimis

  SvaraRadera
 4. "För mig finns inget mitt emellan. Antingen vill jag äga ett bolag eller inte"
  Just det här gillar jag. Jag gillar det skarpt! Var något som jag själv brottades med i början men som jag nu verkligen har intalat mig själv att sträva efter. Vill jag inte äga ett bolag så säljer jag det, finns egentligen inget mellanting :)

  Grymt inlägg. I love it!

  SvaraRadera
 5. Hejsan KTM.

  För mig är det viktigt att veta varför och i vilket bolag jag har investerat mina pengar. Jag tar gärna risk med mina pengar om jag tror det kan ge en bra avkastning på sikt. Är jag inte säker på min investering avstår jag hellre. Det är framförallt när aktiemarknaden/bolaget jag äger går ner rejält som jag börjar fundera på det jag äger. Så länge aktiemarknaden är positiv tänker nog inte alla på vad de äger. Det mesta går upp ändå. När det blir sämre tider brukar det märkas vilka bolag som är stabila trots en sämre konjunktur. När jag tidigare låg över 100 000 kr back i Handelsbanken kände jag mig trygg att äga bolaget även om det var psykologiskt jobbigt att ligga minus så pass mycket. På så sätt kunde jag öka i bolaget när aktiemarknaden var depressiv och på så sätt handla billigt. Det hade jag inte vågat gjort om jag inte trodde på bolaget på lång sikt. Risken fanns att jag då istället hade sålt av innehavet med en rejäl förlust. Istället slutade de så småningom med ett par hundra tusen kr i vinst. Just nu ligger jag minus en del i H&M och visst är det jobbigt när ens innehav inte presterar så bra som man hoppas. Men eftersom jag litar på bolaget på lång sikt vågar jag öka även här nu när marknaden är negativ till bolaget.

  Vi får väl se om det blir bra på sikt. Jag hoppas och tror det iallafall :-)

  Tack för din kommentar och ha en fin dag :-)

  Mvh Slimis

  SvaraRadera
 6. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera