onsdag 27 december 2017

Misslyckat arbitrage i Handelsbanken

Idag misslyckades jag med ett byte mellan Handelsbanken B och A aktie. Detta är första gången det går riktigt fel och det kändes inte alls bra. 3000 Handelsbanken B såldes för 113.42 kr st. Jag skulle köpa tillbaka motsvarande aktier i Handelsbanken A. Jag räknade på ett pris mellan 113.20-113.30 kr st. Det tog bara några sekunder så var kursen plötsligt uppe i 113.60 kr st. Då det är 3000 aktier kostar det en del att gå back 18 öre per aktie. Jag valde därför att idag minska ner mitt Handelsbanken innehav. Handelsbanken är en trygg och stabil bank och jag vill fortfarande äga bolaget på lång sikt. Jag köpte därför tillbaka 1900 aktier Handelsbanken A aktier för 113.60 kr st och gjorde därmed en minusaffär på mitt arbitrage. Jag valde däremot även att öka på i Hufvudstaden. 600 st aktier köptes för 129.90 kr st. Jag valde även att ta in 600 Wallenstam som jag tidigare i år sålde för 82 kr st. Priset nu var 77.35 kr st.  Av detta har jag nu lärt mig att det är mer riskfyllt än jag trodde med dessa arbitrage affärer. Jag hoppas nu framöver att Handelsbanken kan fortsätta ner lite i pris så jag kan köpa tillbaka lite aktier som jag har förlorat till ett bättre pris. Samtidigt känns det bra med lite mer riskspridning. Detta år har jag inte vart helt nöjd med Handelsbankens aktieutveckling. Jag sålde ju av mina 6000 Handelsbanken aktier i början av året just för att aktien hade värderats upp rejält men även för just mer riskspridning. Nu är jag mer diversifierad framförallt mot fastigheter igen även om jag har viss oro för boprisfall, räntehöjningar mm. 

Min nya portfölj ser ni på höger sida av bloggen.

Har du misslyckats med arbitrage i Handelsbanken någon gång? 


15 kommentarer:

 1. Jag äger Handelsbanken B och köpte faktiskt ett antal idag. Jag har aldrig hållit på med arbitrage och säkerligen köpt B-aktien när det varit lite billigare med A-aktien! Feltänkt, jag vet. Tack vare din blogg är jag numera medveten om detta "problem".

  Det var tråkigt att din planerade handel inte gick som den skulle, men som du skriver kanske inte fel med lite riskspridning.

  (Jag kan inte se din portfölj ute till höger.)

  Tack för en intressant blogg.

  Mvh

  Egon

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Egon.

   Precis som du skriver skiljer ofta priset mellan A och B aktien vad det gäller flera aktier på börsen. Men många bryr sig inte om denna lilla skillnad. Det kan ju framförallt vara att man vill ha den aktie som det är bäst omsättning i och inte den billigaste. Eller att man har börjat köpa t.ex B aktien och vill fortsätta så.

   Det känns bra idag trots mitt misstag. Nu i efterhand är det inte fel med lite mer riskspridning i andra bolag som jag även vill äga på sikt. Det kan ju hända att man gör en missbedömning ibland och skadan blir ju lite mindre med mer riskspridning. Men givetvis hoppas man på att slippa minusaffärer på sikt :-) Konstigt att du inte ser min portfölj? Mina nuvarande innehav är Avanza Zero, H&M, Handelsbanken, Hufvudstaden, Wallenstam, Skanska, Coca Cola samt lite likvider :-)

   Tack för kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
 2. Tråkigt att bomma arbitrage men lätt hänt och du ligger netto med råge sett över många arbitrageaffärer. Man får nästan räkna med att man missar någon gång också.

  Jag är försiktig med arbitrage-swap av det skälet och brukar vilja ha nästan en krona i kursskillnad i SHB för att ta höjd för risken att bägge aktier rör sig i rätt riktning innan affären avslutas. Brukar också förbereda genom att öppna både SHB A och SHB B i var sin flik så att allt är redo och jag kan klicka på köp/sälj med så liten tidsfördröjning som möjligt.

  Är risken hög och marginalen liten väljer jag ibland att chansa med en del av mina SHB-aktier för att inte riskera hela smällen om det går fel. Samtidigt riskerar man ju då lite av vinsten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Utlandsutdelaren.

   Precis som du skriver var det bara en tidsfråga innan man drabbades av denna miss. Men precis som du även skriver har det ju gått bra många gånger också. Bra ide med 2 fönster uppe samtidigt. Ska tänka på det framöver. Sen kan det vara bra med lite större skillnad i pris när man ska göra en affär. Tack för dina tips och idéer. Man lär sig nått nytt varje dag :-)

   Mvh Slimis

   Radera
 3. Du har ju gjort många fina affärer tidigare när du bytt mellan Handelsbanken A och B Slimis. På det stora hela har du säkert gått plus med en hel del och kunnat köpa många "gratisaktier" som följd. Man får fokusera på de bra affärerna när man har lite tyngre dagar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Aktiepappa.

   Tack för de fina orden. Igår kändes det tungt men efter lite tänkande så borde det vara naturligt att man inte alltid kan lyckas med dessa affärer. Idag känns det bättre. Jag ökade på lite i fastighetsbolag jag gillar och jag behöver även mer riskspridning. Just riskspridning är något jag måste bli bättre på. Det hela känns bra till slut trots att det var ett misstag från början :-)

   Tack för kommentar och precis som du skriver har det blivit en hel del "gratis aktier" genom åren.

   Mvh Slimis

   Radera
 4. Hej Slimis,
  Hmmm ... Ja det är onekligen en risk man får ta, någon gång missar man säkert.
  Jag provade faktiskt ett par arbitrage affärer tidigare efter att ha läst just din blogg. Köpte sålde Investor A och B, ett par vändor gick det bra men sen gick jag fel och kurserna rörde sig för fort i för mig ofördelaktig riktning.
  Insåg då raskt att det inte är något för mig. Men man måste ju prova :-)

  Vänliga Hälsningar
  /Rille

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Rille.

   Det känns som det hela slutade bra ändå. Jag måste bli bättre på riskspridning och detta är något jag ska jobba mer på framöver.Tycker du gjorde helt rätt i Investor. Även jag skulle köra arbitrage i Inverstor om jag nu skulle ägt den.

   Hoppas allt är bra med dig annars och tack för kommentar :-)

   Mvh Slimis

   Radera
  2. Hej igen Slimis.

   Bara bra med mig, skulle gärna se lite snö bara men den saknas helt här där jag bor i Stockholms skärgård.
   Fint att det slutade väl med dina arbitrage affärer, gillar dina tankar om ökad riskspridning i din portfölj. Själv har jag valt att försöka välja ut något guldkorn "best in class" inom många sektorer. Gäller bara att oftare välja rätt än fel, så brukar det bli bra.

   Har själv satt upp några regler för några år sedan som jag följt, vet inte om dom är riktigt bra men dom är enkla och passar min strategi mycket bra.

   * Portföljen skall innehålla 10 till 20 olika aktieslag, inget enskilt innehav får överstiga 20% av den totala portföljen.
   * Utländska innehav skall utgöra 5-25% av portföljen.
   * Av portföljens innehåll skall minst 60% vara investerat i värdepapper på Svenska Börsens Large-Cap lista.
   * Portföljen skall aldrig innehålla fonder av något slag.
   * Samtliga värdepappersinnehav skall vara obelånade.

   Tror att dom alla fungerar ganska bra för god riskspridning. Utom kanske fonderna då, men du vet ju vad jag tycker om fonder ....

   Hoppas allt är bra med dig och de dina.
   Önskar ett riktigt gott nytt år!
   Huvva! snart tar vi nya tag med 2018 och det skall bli ännu bättre :-)
   Vänliga Hälsningar
   /Rille

   Radera
  3. Gillar din uppdelning och gillar man att köra enskilda aktier så är det en utmärkt setup. Själv ogillar jag aktier såsom du ogillar fonder. Tycker att risken för en enskild aktie > OMX30. fast 60% i large cap är nästan en indexfond i sig. Just nu har jag 10 stycken Realty Income som avkastar cirka 17kr i månaden. =)

   Radera
 5. Hej Rille.

  Får ursäkta för sent svar. Det har varit flera dagar med mycket jobb. Som du vet vid det här laget brukar jag jobba extra mycket när de andra vill vara lediga :-) Dock blev det ledigt på Julaftons kväll. Är inte mycket snö där jag bor heller. Jag har bara ett par timmar från Stockholm men har aldrig varit i skärgården :-) Att satsa på de bästa bolaget inom sektorn är ofta en bra ide, även om bolag kan bli sämre med tiden. Jag tycker dock du har en trygg och stabil portfölj och påminner mycket om mig själv att investera i större bolag med ok utdelning.

  Vad det gäller din Portfölj strategi tycker jag även den ser bra ut. Vi tänker lika vad det gäller belåning. Jag har nu även gjort mig av med mina fonder som hade förvaltningsavgift och Avanza Zero känns ok eftersom den är gratis. Jag ska fundera mera på hur många bolag som skulle passa till portföljen samt vilka dessa kunde vara. Utländska innehav har jag mest tänkt på för att betala av ISK skatten lite grann varje år :-) Men skulle den amerikanska börsen bli riktigt billig någon gång i framtiden är det inte omöjligt att jag tar in några bolag därifrån igen.

  Jag hoppas på att vi får en rejäl sättning på börsen 2018. Det i kombination med hög sparkvot skulle betyda att jag kan köpa rejält med billiga aktier under året. Men att sia om börsen är svårt. Det är därför ett månadssparande är så bra :-)

  Önskar även dig ett bra 2018 samt ett gott nytt år.

  Mvh Slimis

  SvaraRadera
 6. Har också en känsla att 2018 kommer en sättning, då jag tror att amorteringskravet kommer att kyla ned ekonomin. Investering i den amerikanska börsen innebär en valutarisk, USD ligger rätt högt mot Kronan som egentligen är artificiellt nedtryck pga valutadopingen från Riksbanken. När Riskbanken blir tvungna att höja reporäntan så kommer kronan att stärkas.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är svårt att sia om börsen. Skulle man kunna göra det skulle man vart rik för länge sen :-) Det är bara att följa med och se vad som händer.

   Tack för kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
 7. Surt att du bommade med Handelsbanken :( Men gissar att du tar igen detta snart igen. Skrev ett kortare inlägg om hur året gått. Samlade innehaven ökade med 13,61% och jag är glad för det.

  Tack för titten

  Mvh VÄL

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej VÄL.

   Grattis till en bra avkastning :-)

   Hoppas att även 2018 blir bra.

   Mvh Slimis

   Radera