fredag 22 december 2017

Månadens inköp

Då var det åter dags för lön igen och med det nya inköp. Denna månad blev det lite sämre med lön då jag var sjuk några dagar förra månaden. Till det tillkommer även extra kostnader för julklappar och allt annat som hör julen till. Summerat var det min sämsta sparmånad i år. Januari kommer troligtvis bli lite bättre då jag jobbar en del röda dagar i jul.

Vad har jag då köpt?

Jag valde att fylla på med 67 st Handelsbanken B för 115 kr st. I och med detta köp uppgår innehavet till 3000 aktier jämt.

Jag har även noterat att Lundbergsföretagen har gått ner de senaste dagarna. Jag sålde ju av mina 95 aktier för 626 kr. Nu står investmentbolaget i 615.50 kr st. Även Hufvudstaden och Wallenstam har gått svagt de senaste dagarna. Kanske påverkas fastighetsaktierna av bopris nedgången som sker just nu?  I så fall kanske vi får se lite rea på fastighetsaktier i början av året. Jag bevakar just nu Lundbergsföretagen, Hufvudstaden, Wallenstam och Castellum. Senaste tiden har Castellum känns starkast av de nämnda. Jag äger ju själv Hufvudstaden och det är just för den attraktiva fastighetsportföljen i kombination med en låg belåning. Får vi se ett prisfall på ovan nämnda aktier framöver köper jag gärna på mig lite mer fastighetsaktier.

Fond byten

Jag har även valt att göra en förändring när det gäller mina fonder som jag har i mitt IPS.  Min exponering har vart mot Avanza Zero samt Europa och Global indexfond. Länge gick Avanza Zero bäst. Men i och med Trumps reform har den globala indexfonden dragit iväg rejält och även Europa fonden har gått riktigt bra. Då jag i min premiepension valt AP7 Såfa fond som placerar mycket pengar i utlandet valde jag idag att sälja av mina utländska fonder och istället placera pengarna i Avanza Zero. Avanza Zero är inte lika bred men jag gillar att den har 0% i förvaltningsavgift. Då dessa pengar måste stå till tidigast min 55 årsdag ska de förränta sig i minst drygt 20 år. Jag vet ju inte vilken av dessa fonder som kommer prestera bäst. Men jag vet vilken fond som har lägst avgift. Just avgiften påverkar den långsiktiga avkastningen mer än man tror. Därför är mitt val Avanza Zero nu framöver. Mitt totala sparande i Avanza Zero uppgår nu till 325 140 kr.  Vi får se om 20-30 år om mitt beslut var rätt.

Min nya portfölj ser ni på höger sida av bloggen.


Önskar även alla läsare en god jul och ett gott nytt år! Tack för att ni följer bloggen och kommenterar :-) 

7 kommentarer:

 1. Hej Slimis,
  Det blir lätt så att man tittar i sin portfölj alltför mycket på ingångsvärden, kanske speciellt om man är en långsiktig placerare som jag.
  Jag menar det som du på tittar t.ex SHB A, dom utgör 7% av min portfölj och jag har en ingång på 98 kr , ska jag köpa mer för 115? Ja förmodligen om jag tror på dom. Eller Castellum 7% av portföljen ingång 90,26, ska jag köpa mer eller sälja och hämta hem vinsten?
  Vad jag vill säga med detta är bara att tankarna kan gå på vitt skilda sätt, men ändå grunda i att tror man på framtida god vinstutveckling på företaget. Ha styrkan att blunda för ingångsvärden och fortsätta köpa om man tror på affären.
  Jag tycker att det finns en fin regel som "Stinsen" sade, har du en aktie som gått upp 100% så sälj hälften så är dom som du har kvar gratis.
  Jag har följt den regeln sålde t.ex hälften av mitt innehav i H&M, så dom jag har nu är gratis det är ganska trevligt då kan man ha gott tålamod.
  Har en större andel av portföljen i Holmen, dom börjar närma sig en vinst på 100% när/om dom dit så säljer jag väl hälften.
  Jag menar hade jag varit en riktig "börshaj" så hade jag väl sålt alla mina H&M nära toppen, men vad spelar det för roll? Dom jag har kvar är "gratis" ..
  Tänker man riktigt långsiktigt och inte tror att man är bättre än alla andra, så vad spelar det för roll? Jag tjänar mer pengar på att placera i aktier än att ha mina pengar på ett sparkonto och det är väl det som är det viktiga.

  Jag önskar dig en riktigt God Jul & Gott Nytt År med familj och släkt!
  Hoppas att tanden sköter sig!
  Så tar vi nya tag 2018 :-)

  Vänliga Hälsningar
  /Rille

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Rille.

   Jag gillar din affär i Hennes & Mauritz. Stinsen hade helt klart sina goda strategier. En sann förebild för oss långsiktiga investerare. Hoppas ditt innehav i Holmen snart har dubblats. Aktien har gått riktigt bra länge. Precis som du skriver med anskaffningskurs ska man inte bry sig så mycket. Om ett bolag går bra, ökar vinsterna, förtjänar de ett högre aktiepris med tiden. Omvänt när det går sämre för ett bolag. Sparkonto är inte alls roligt nuförtiden. De flesta går man back på om man tar med inflationen i beräkningen. Det är helt klart bättre att försöka få någon bättre avkastning på sina sparpengar. Jag själv tycker ju att flera kan välja att amortera ner sina lån lite gran. Det är en riskfri sparform samt blir det en otrolig lättnad att slippa ha med banker att göra den dagen man är skuldfri. Men givetvis får de "flesta" bättre avkastning genom att investera i aktier och fonder. Tanden har nu äntligen blivit bra iallafall. Tack som frågar :-) Önskar dig en god fortsättning 2018. Vi hörs.

   Mvh Slimis

   Radera
 2. Hej Slimis. Jag ser att dina innehav och mål är i balans. Betyder det att du aldrig mer kommer att köpa några aktier? :-) Jag är faktiskt intresserad av hur du tänker här, eftersom jag antar att du planerar att fortsätta investera.

  Tack för en intressant blogg. Jag ber att få tillönska dig en god jul!

  Mvh

  Egon

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Egon.

   Planen från början var att köpa och behålla de mål jag haft med mina aktieköp. Dock har olika saker gjort att jag fått sälja av vissa innehav samt att valt att öka i andra innehav. Tex när mina fastighetsaktier steg kraftigt under 2 månader tidigare i år. Jag hade svårt att motivera ett pris på 149.10 kr för Hufvudstaden just då. Av den anledningen sålde jag av och tog en snabb vinst. Har nu istället köpt tillbaka dessa aktier billigare. Dessa mål är som sagt inte hugget i sten men jag håller mig delvis till mina mål. Skulle vi framöver se Skanska ner mot 150 kr, eller Hufvudstaden ner mot 100 kr eller för den delen Handelsbanken ner mot 100 kr är det inte omöjligt att jag ökar på mitt ägande i dessa bolag. Men håller de sig på dagens nivå känner jag mig nöjd. H&M kommer jag inte öka på något mer i även om vi når 150 kr i aktien som jag inte hoppas på. Jag känner att bolaget utgör tillräckligt stor del av min portfölj just nu. Planen kommande år är att fortsätta handla aktier varje månad. Jag kommer fokusera på bolag jag tycker är köpvärda. Det är dock svårt att just nu säga vilka bolag det blir. Jag tror det finns en chans till en billigare börs 2018 just pga boprisfallet som pågår just nu. Isåfall finns det lite krigskassa att fynda för :-)

   Tack själv för en intressant blogg. Jag följer den med glädje.

   God fortsättning Egon :-)

   Mvh Slimis

   Radera
  2. Tack för utförligt svar, Slimis. Jag förstår hur du tänjer nu.

   Mvh

   Egon

   Radera
 3. Är alla förändringar gjorda inför året eller blir det några förändringar i veckan? Mvh KTD

  SvaraRadera
 4. Hej KTD.

  Jag känner mig ganska nöjd med portföljen just nu. Eventuellt kan det bli ett arbitragebyte i Handelsbanken om möjlighet finns :-) Blir väl att fortsätta bygga på portföljen kommande år. Tack för kommentar.

  Mvh Slimis

  SvaraRadera