måndag 30 oktober 2017

Tjänstepensionen försämras för kommun och landstingsanställda

Idag kom ett brev från Länsförsäkringar som gör att jag kommer förlora tusentals kronor fram till min pension.

Från och med 1 Januari 2018 kommer inte Länsförsäkringar vara valbara inom kollektivavtalet för kommunal- och landstingsanställda, KAP-KL.

Jag kan med det ha kvar mitt sparande hos Länsförsäkringar men måste göra ett nytt val före den 1 Januari 2018 för kommande inbetalningar.

Men varför är detta så negativt då?

För ett par år sedan flyttade jag hela min tjänstepension till just Länsförsäkringar eftersom de har lägst avgifter. Detta kostade mig 800 kr att flytta min tjänstepension, men eftersom jag skulle spara hela livet i dessa fonder skulle jag få tillbaka dessa pengar med råge genom just lägre avgifter.

Vad är valet för alla kommun och landstingsanställda framöver?

Istället för att kunna välja fonder med 0.2% avgift samt 75 kr i årsavgift måste vi nu välja fonder som kostar minst 0.4% i avgift och har en årsavgift på 75 kr. Om jag har kvar mitt tidigare sparande hos Länsförsäkringar och väljer att mina kommande inbetalningar till AMF får jag betala en årlig avgift till både AMF och Länsförsäkringar istället för att bara betala till Länsförsäkringar.

 Alla kommun och landstingsanställda måste även betala 0.4% i förvaltningsavgift istället för tidigare minsta möjliga som var 0.2%. Mina avgifter kommer framöver alltså öka med 75 kr per år samt 0.2% höjning av förvaltningsavgiften.

Varför ska man bry sig om detta?

De flesta som jobbar inom kommun eller landsting är redan lågavlönade. För att slippa bli fattigpensionär är det extra viktigt med låga avgifter på sitt pensionssparande. Jag träffar de idag som har jobbat heltid hela livet inom vården och får runt 10 000 kr brutto vid pension på sin 65 års dag. Med högre avgifter kommer framtidens kommun och landstingsanställda få det än sämre.

Vill man veta mer om detta kan man kontakta sin Valcentral. Själv tycker jag verkligen detta nya förslag är uselt. Inte nog med att löneökningarna är usla inom vården. Nu ska man även få betala högre avgifter på sitt  framtida pensionssparande. Som tur hoppas jag kunna spara ihop till min egen privata pension. Men jag tänker på alla de andra som inte har samma möjlighet till ett privat pensionssparande.

Efter att ha googlat runt hittar jag på en artikel där de även påstår att de "sänker avgifterna för 1.1 miljon medlemmar inom kommun och landsting" Se länk under här:

Sänkta avgifter ger högre tjänstepension


Hur gör du med din tjänstepension?

15 kommentarer:

 1. Först ISK-avgiften och nu detta, börjar kännas sådär med socialism eller hur? Just ja, lägg till TV:n på skattsesedeln snart också. Hur många tusenlappar har vi tappat om 20 år?

  SvaraRadera
  Svar
  1. ISK höjningen är även den tråkig för oss småsparare. Tråkigt nog tillkommer Tv avgiften även nästa år som kommer påverka hur mycket vi får kvar i plånboken. I detta fall är det tydligen Länsförsäkringar själva som inte levt upp till kraven att ta hand om tjänstepensionen. Jag har idag ringt och klagat om detta hos Länsförsäkringar. Jag får se om jag kommer ha kvar mitt pensionssparande där.

   Mvh Slimis

   Radera
 2. Håller med, svenska folket måste börja få upp ögonen för detta med smygavgifter. Man stirrar sig blind på sin kommunalskatt och tror att det är bra där. Men lägger man på alla smyghöjningar på allt som kostar så blir det stora pengar i slutändan. Och jag tror inte att någon chef tar dessa argument som anledning att höja lönen ytterligare. Marginalerna krymper helt enkelt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis som du skriver är det dessa smygavgifter man får passa sig för. I detta fall är det tydligen Länsförsäkringar själva som orsakat skadan. De har helt enkelt inte levt upp till de krav som behövs för att ta hand om folks tjänstepension. Endå marknadsför dom sig att ta hand om den.
   Verkligen uselt då tusentals personer kopmmer få betala högre avgifter framöver. Jag ska titta närmare på de andra bolagen och göra en utvärdering vad som är bäst. Men hursomhelst kommer detta sänka min framtida pension samt många andras. Det är bara att spara mera själv. Vad det gäller tjänstepension mm vet man aldrig vad som blir kvar.

   Tack för kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
 3. Hej Slimis,
  Det var mycket tråkigt att höra att du får en försämring där. Skriv gärna vad du får för svar från Länsförsäkringarna om varför dom inte uppfyllde kraven, skulle vara intressant att veta.

  Tyvärr är det ju så att dessa statliga beslut om sparformer och försäkringar ändras hela tiden, det känns precis som att dom aldrig behöver stå sitt kast och erkänna att dom begått ett misstag dom ändrar bara reglerna ....

  Jag tycker att IPS sparandet (Individuellt Pensions Spar) är ett strålande exempel på detta.
  Man började med att sätta 12000 kr med avdragsgill årlig insättning (faktiskt t.o.m mer än det i början om du tjänade bra, en del av lönen som kunde överstiga det beloppet.
  Det ovanliga med den här sparformen var att man kunde köpa aktier, man kunde t.o.m ha oplacerat kapital på kontot och invänta rätt tillfälle (precis som en aktiedepå). Slippa dessa f-bannade fonder som så många göder sig på, som du ju är tvingad till i de flesta andra sparformer.
  Nåväl, jag tänkte det här är ju för bra för att vara sant! Och det var det ju också! Det gick i några år sedan drog man ner beloppet till 1800 för att sedan ta bort det helt.
  Inte nog med det! Såg att nu i år så satte man ett golv för hur låg den genomsnittliga statslåneräntan får vara (som används för att räkna ut den årliga avgiften). Förra året var den 0,34% men då sätter man plötsligt ett golv på att den kan aldrig vara under 0,5%. Nu kommer ju förmodligen inte räntan att vara så här låg länge till, men sätter man ett golv borde man då inte sätta ett tak också? Icke, och det kommer aldrig att hända.
  Dessutom pågår en utredning att höja uttags åldern från 55 till senare.
  xX%@& !! Ta pengarna istället! Det är väl lika bra.

  Suck!
  Tack nu fick jag gnälla av mig lite :-)

  Vänliga Hälsningar
  /Rille

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hejsan Rille.

   Länsförsäkringar ville de inte gå in på vilka krav det var. Men jag kan tänka mig att de var tvungna att investera en hel del pengar för att tillgodose kraven. Precis som du skriver är det tråkigt när de ändrar villkoren för oss sparare. Det känns ju bäst när man vet reglerna när det gäller sparande. Även jag tyckte att IPS var en bra sparform. Det var ju genom IPS jag började mitt sparande. ISK skatten blir troligtvis dyrare så småningom. Men i dagsläget tycker jag den är förmånlig även om den höjs lite. Det man får tänka på när det gäller ISK är att man inte får kvitta bort förluster på samma sätt som ett Aktie/fond konto. Det gäller verkligen att man tänker till vad man investerar i då förluster inte är avdragsgilla. Man får helt enkelt ta hela förlusten vid en dålig investering. Men tanken är ju att man ska hitta bra investeringar och om man gör det kan man få en fantastisk avkastning på sitt kapital tack vare ISK. Alla vinster man gör slipper man ju betala skatt på om man bortser från den årliga schablonskatten. Vad det gäller uttagsåldern får vi se när man kan ta ut pengarna i framtiden. Själv har jag ju många år kvar till dess så de hinner säkert ändra på reglerna innan den dagen kommer ;-)

   Tack för dina åsikter, lite gnäll behövs även det ibland :-)

   Vänliga hälsningar
   /Slimis

   Radera
 4. Blev så jäkla irriterad när brevet från Länsförsäkringar damp ner och informerade om att jag inte längre kan ha min tjänstepension hos dem. Flyttade tjänstepensionen dit för drygt 1 år sedan.

  Vad har du tittat på för alternativ?

  MVH

  SvaraRadera
 5. Hej minegna väg.

  Jag håller med dig. Man betalar dyrt för att flytta sin tjänstepension och nu ska det inte gå att få sina kommande inbetalningar dit. Hos Länsförsäkringar har jag ungefär 50/50 europa/golbalfond med 0.2% avgift. Jag vill fortsätta ha 100% aktiefonder i mitt långsiktiga sparande. Ett alternativ är en traditionell försäkring. Men den passar sig bättre om man närmar sig pension tänker jag eftersom den har lägre risk. Eftersom det är över 30 år tills jag fyller 65 år tror jag att just aktiefonder kommer ge bäst avkastning på lång sikt. Swedbank verkar ha en del attraktiva fonder med låga avgifter. Tyvärr verkar de inte erbjuda deras globalfond med 0.2% avgift till de med tjänstepension genom KAP-KL. AMF har ett bra fondutbud men tycker avgifterna är för höga (0.4%) Ett alternativ jag kunde tänka mig på lång sikt är Swedbanks Europa och Usa fond med 50% i varje. Dessa fonder har en avgift på 0.2% Eftersom jag själv fokuserar främst på svenska aktier i mitt privata pensionssparande kunde det vara ett bra alternativ för bättre riskspridning. Jag funderar i så fall att flytta från Länsförsäkringar för att slippa den årliga avgiften där på 75 kr. Jag måste dock kolla upp flyttavgiften innan så att det inte är för dyrt. Har du funderat på hur du ska göra med din tjänstepension?

  Tack för kommentar.

  Mvh Slimis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad tror du blir dyrast. Att betala 75 kr per år, eller ytterligare 0,2% av kapitalet år ut och år in.... Låter som att du tänker bakvänt när du hakar upp dig på att du får betala två fasta avgifter. Det kan dessutom vara en fördel med flera olika försäkringar eftersom du då kan ta ut dem vid olika tidpunkter och med olika utbetalningstider.

   Radera
 6. Hej Anonym. Både 0.2% avgift och 75 kr per år gör skillnad om pengarna ska stå där 30 år. Men på sikt är givetvis en lägre förvalningsavgift att föredra framför 75 kr i avgift. Sen kan det alltid vara bra att sprida i olika försäkringar som du skriver. Efter att ha funderat lite kommer troligtvis Länsförsäkringar ha kvar mina redan intjänade pengar. Framtida sparande kan bli hod Swedbank. Tänkt är indexfonder med 0.2% i avgift.

  Tack för kommentaren.

  Mvh Slimis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är såhär jag kommer att göra. Frameledes blir det också index fonder med låg avgift. Ska kika på swedbank som du skrev. Begärde sammanställning på pensionsvalet.se sen återstår att välja bara.

   Radera
 7. Det kostar förresten 700 kr att flytta det jag har hos länsförsäkringar, så det får som sagt ligga kvar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är verkligen dyrt att flytta. Även jag kommer skippa att flytta mitt kapital. Hoppas du hittar på något bra alternativ till Länsförsäkringar :-)

   Mvh Slimis

   Radera
 8. Tyvärr kommer nog tjänste- och premiepension vara ett område utsatt för diverse förändringar (antingen via sitt fack, förvaltare eller via staten) även i framtiden. Säkrast är nog att se om sin egen pension via eget sparande. Alltid tråkigt med avgiftshöjningar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Spartacus. Jo tyvärr kommer vi nog se många förändringar inom detta område även i framtiden. Precis som du skriver är avgiftshöjningar inte alls kul. Får hoppas det blir skärpning och lägre avgifter i framtiden. Tack för kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera