tisdag 24 oktober 2017

Funderar lite på fastighetsaktier

Den 2 juni i år valde jag att sälja av alla mina fastighetsaktier. Jag hade då ägt samtliga fastighetsaktier i 2 månader. Under dessa 2 månader steg fastighetsaktierna kraftigt och jag tog hem en snabb vinst på ca 16 600 kr.

Planen var från början att behålla dessa men jag tyckte de var på gränsen till övervärderade när jag sålde dem.

Fastighetsaktierna jag ägde och sålde var följande:

600 st Wallenstam såldes för 82.10 kr st. Nuvarande pris 78.80 kr st.
300 st Hufvudstaden såldes för 149.10 kr st. Nuvarande pris 135.30 kr st.
300 st Castellum såldes för 131.30 kr st. Nuvarande pris 130.70 kr st.

Nu i efterhand är det Hufvudstaden aktien som har tappat mest i värde av de 3 fastighetsaktier jag ägde.

Det är även den aktie jag i dagsläget är mest sugen på att ta in i portföljen igen. Även om aktien inte har någon högre direktavkastning gillar jag de centrala fastigheterna samt den låga belåningen. Dessa fastigheter kommer alltid vara attraktiva och jag tycker bolaget är välskött. Jag gillar framförallt att Fredrik Lundberg är storägare i bolaget  Jag får se om jag framöver köper in en post igen.

Wallenstam är också en aktie jag skulle kunna tänka mig ta in i portföljen igen. Jag vill dock se ett lägre pris på aktien innan det intresserar mig igen. Med tanke på riskerna för prisfall framöver tycker jag risken i Wallenstam har ökat den senaste tiden. Det finns ett överutbud av nyproducerade bostadsrätter och då framförallt i våra större städer. Risken finns att Wallenstam får satsa mer på hyresrätter istället för bostadsrätter. Hur detta påverkar lönsamheten framöver är jag inte säker på. Men jag tror att lättförtjänta pengar på bostadsrätt affärer blir svårare framöver och då framförallt i Stockholm pga den ökade tillgången på bostadsrätter. Jag har Wallenstam aktien på bevakning.

Sist men inte minst har vi Castellum. Det var den aktien jag funderade på att behålla när jag sålde av de 3 fastighetsaktierna. Castellum lämnade en bra rapport nu senast och aktien har gått förhållandevis bra den senaste tiden. Jag gillar Castellum och även denna aktie skulle jag kunna tänka mig i portföljen igen. Jag håller även Castellum under bevakning och kanske dyker den upp i portföljen igen.


Vilka fastighets aktier är du intresserad av?

6 kommentarer:

 1. Hej Slimis,
  Den enda fastighetsaktien som jag har i portföljen är Castellum (7%).
  Om du tycker om stigande direktavkastning, så har jag för mig att det var mycket länge sedan dom sänkte den (om någonsin).
  Du känner ju mig ganska bra vid det här laget och vet att jag tycker om att sprida riskerna och välja ut en aktie i varje sektor. På fastighets sidan föll valet på Castellum år 2013 och det har varit en trevlig resa sedan dess.
  Som du säkert redan är fullt medveten om så skiljer de olika bolagen sig åt ganska rejält vad gäller tyngdpunkterna i sina fastighetsportföljer. Gällande Castellum är dom blygsamt investerade på boende sidan och har mest kommersiella fastigheter i sin portfölj, vilket känns bra i nu rådande situation.
  Dom är belånade till 49% vilket känns bra, det fina är att dom faktiskt gjorde precis vad dom sa i Norrporten affären. Dvs. sålde av fastigheter efter köpet så man kom ned på samma belåningsprocent som innan (vilket man också klargjorde att man skulle göra innan affären). Sånt gillar jag!
  Om jag skulle utöka innehavet just nu är tveksamt, men det är ju några tankar du kan spinna vidare på :-)

  Med vänliga hälsningar
  Rille

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hejsan Rille.

   Många gillar Castellum och jag kan hålla med om att de har en imponerande historik. Jag tror de har höjt sin utdelning runt 20 år i rad om jag inte minns fel? Det som är fint med fastighetsaktierna på Stockholmsbörsen är att de skiljer sig lite åt. Både Castellum, Hufvudstaden och Wallenstam har sina fina kvaliteter med olika fastighetsportföljer. I dagsläget är jag mest sugen på att ta in Hufvudstaden igen. Aktien verkar påverkas en hel del av prisfallen i Stockholm och kanske kan vi komma ner till riktigt attraktiva nivåer för köp av aktien. Börsen är spännande nu med boprisfall mm. Jag tror säkert vi kan få se en hel del fina köplägen framöver. Castellum kommer jag avvakta med som det ser ut just nu. Kommer aktien under 125 kr igen börjar det se mer intressant ut. Men vill man äga dom på riktigt lång sikt tycker jag även priset känns ok idag. Håller tummarna att Castellum fortsätter att gå bra för dig :-)

   Tack för kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
 2. Hej, castellum har även haft utdelning på 2.5 kr sedan i somras.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hejsan Hobbyspararen.

   Det stämmer att Castellum haft en utdelning sedan i somras. Med det är Castellum en tydlig vinnare den senaste tiden :-)

   Tack för kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
 3. Jag sålde av Hufvudstaden för en tid sedan men sitter tung i Castellum. Hufvudstaden har stor del ´"highend adresser" och det borde finnas fallhöjd då avkastningen lever mke på värdeutveckling?

  Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Frihetsmaskinen. Det var ett bra beslut av dig att sälja Hufvudstaden för ett tag sedan. Jag tror att Hufvudstaden har fallit en hel del just för att priserna i Stockholm har vänt ner den senaste tiden. Frågan är hur mycket Hufvudstaden kommer falla? Aktien har ju vart ganska högt värderad så visst kan det finnas en ganska stor fallhöjd från dessa nivåer. Ska bli intressant och se hur aktien utvecklas nu framöver. Jag funderar som sagt på att ta in aktien igen. Eftersom jag då köper på lång sikt så klarar jag en nedgång. Vi får se hur det blir nu vid lön. Kanske blir det några mindre köp i omgångar. Castellum har däremot utvecklats riktigt bra den senaste tiden i jämförelse med de andra fastighetsaktierna jag ägde.

   Tack för kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera