måndag 16 oktober 2017

Preem Mastercard sänker till 0.5% bonus på köp

Idag kom det dystra beskedet.

F r o m 1 januari 2018 får du 0,5% bonus på alla dina köp och ny sparränta är 1.6%. Läs om våra uppdaterade villkor på mina sidor.

Detta innebär att Preem Mastercard sänker sin bonus från tidigare 1% till 0.5%. Dom höjer istället sparräntan från 1.45% till 1.6%. Observera att man endast får ränta för 15000 kr på kortet. Allt över denna summa är 0% ränta.

Tidigare hade OKQ8 Mastercard 1% återbäring men sänkte sedan till 0.5%. Det var av just den orsaken jag istället valde Preems Mastercard.
Som det ser ut just nu blir det att använda mitt Shell Mastercard efter nyår. De har fortfarande en bonus på 1%. En till fördel med Shell Mastercard är att sparräntan upp till 15000 kr ligger på 2%. Givetvis med insättningsgaranti.

Slutsats 

Det gäller att hålla sig uppdaterad om dessa kreditkort och villkoren. Jag vill även fortsättningsvis ha 1% återbäring på mina köp. Detta gör att jag kommer använda Shell Mastercard efter nyår. Bara hoppas att Shell Mastercard inte får för sig att sänka bonusen på köp.


Vilket kreditkort tycker du är bäst?

14 kommentarer:

 1. Norweigan har fortfarande 1%

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast den kan man väl inte få ut i kontanter?

   Radera
  2. Hejsan Anonym.

   Även Norwegian har ett bra kort om man gillar att resa med dem. Fördelen med Shell och Preem har vart att man kan få ut pengarna i kontanter. Detta går inte med Norwegian. Men givetvis passar de dem som reser med Norwegian då det ger billigare resor. Jag reser dock inte speciellt ofta så därför passar återbäring i kontanter bättre för mig.

   Tack för kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
 2. Hej

  Hade Shells kort tills nyligen. Då började de ta ut en "avikostnad" på 15 kr/månad om man har under- eller överskott på kontot. Om du har 15000 kr på kortet får du förvisso 25 kr i ränta, men avikostnaden på 15 kr går inte att undvika så jag sa upp kortet direkt. Dubbelkolla så att de inte har denna kostnad kvar innan du skaffar deras kort, för det förstör ju räntan ganska totalt. Avgiften dras automatiskt från kontot varje månad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Anmälde Shellkortet idag. Har Preem nu.
   Gäller avikostnad även om man har E-faktura?

   Radera
  2. Så här står det på deras hemsida:

   "Shell MasterCard är en löpande kontokredit med räntefri inköpsmånad. Om du väljer att delbetala köp tillkommer en rörlig ränta på f n 17,60% och 15 kr i aviavgift om du väljer pappersavi, vilket ger en effektiv ränta på 19,54%, ett månadsbelopp på 916 kr och ett totalt återbetalningsbelopp på 10 987 kr vid en skuld på 10 000 kr i 12 månader. Om du väljer E-faktura eller Autogiro betalar du inte någon aviavgift vid slutbetalning, men 15 kr vid delbetalning vilket ger en effektiv ränta på 19,20%. Samtliga räntor per 2016-02-24"

   Så jag tolkar det som att de dras 15 kr/månad även om du har E-faktura eller Autogiro. Detta hade inte varit ett problem om det bara drogs om man utnyttjade krediten. Men som jag förstår det dras den även om man har pengar inbetalda på sitt konto.

   Radera
  3. Hejsan Lugin.

   Jag använder redan Shell Mastercard. Väljer du e-faktura eller autogiro och betalar hela beloppet har du ingen avi avgift på 15 kr. Jag har som sagt haft kortet en längre tid och aldrig betalat någon avgift. Dock får du betala denna avgift på 15 kr om du inte anmäler E-faktura eller Autogiro dvs betalar via pappersfaktura istället. Utnyttjar du krediten och delar upp betalningen åker du också på 15 kr i avgift+ ocker ränta. Det är viktigt att man hanterar dessa kreditkort rätt. Betalas hela summan du har handlat för varje månad har du som sagt 1% tillbaka på allt. Men kommer du efter eller delar upp betalningen på flera månader blir det dyrt. Jag väljer själv att betala hela min faktura varje månad. På så sätt slipper jag avgifter och räntor samt får tillbaka 1% på allt vi handlar här hemma. Handlar du för 10 000 kr i månaden får du tillbaka 1200 kr på 1 år i återbäring. Sen är ju även årsavgiften 0 kr på dessa kort. Det kan jämföras med storbankernas kort som ofta ligger på 3-400 kr per år.

   Mvh Slimis

   Radera
  4. Hej Slimis

   Den poäng jag försöker göra är alltså att det dras 15 kr/mån om du har pengar insatta på kontot (överskott) vilket gör att deras sparränta på kontot i stort sätt äts upp helt.

   Ända sättet att undvika avgiften är som du säger att betala exakt hela fakturan varje månand. Väljer du att betala in ett större belopp än fakturan (för att de del av Shells förmånliga ränta) så aktiveras avgifter på 15 kr/mån.

   Man får alltså framöver använda sig av sitt Preem-kort för räntan (1,6 % på belopp upp till 15000 kr; ger 240 kr/år) och sitt Shell-kort för betalningar (1 % cash back).

   Radera
 3. Det var väl EU som satte ett tak på vilken avgift Mastercard/Visa fick ta av butiker när vi handlar med kort. Därav ändrade OKQ8.

  Preem och Shell var väl såpass nya så de inte ville förändra villkoren men nu kryper Preem till korset och jag tror även att Shell gör detsamma snart efter.

  Mitt alternativ blir då Remember card plus eller vad det nu hette.. 125kr årsavgift men denna tjänar jag igen iomed den högre återbäringen 1% istället för 0,5%.. Men de kanske också kryper till korset vad vet jag..

  SvaraRadera
 4. Det stämmer att EU la sig i kostnaderna korttillverkarna fick ta ut av butikerna. Även jag är orolig att flera kommer följa efter och sänka återbäringen. Men vi får väl se hur det blir :-)

  Tack för kommentar.

  Mvh Slimis

  SvaraRadera
 5. Enligt shellmastercard.se

  Betala med ditt Shell MasterCard så får du för närvarande tillbaka 1% kontant bonus. Från den 1 januari 2018 är bonusen 0,5%

  SvaraRadera
 6. Hej Anonym. Tyvärr såg även jag detta tråkiga meddelande. Nästa år blir det endast 0.5% återbäring från både Preem och Shell. SAS har ju ett kreditkort med 1% återbäring. Tyvärr kan endast denna återbäring användas till resor. Vilket kreditkort väljer du framöver?

  Mvh Slimis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hittat något annat kort än?

   Radera
  2. Hej Paitor.
   Har tyvärr inte hittat något bättre kort som passar mig bättre. Handlar dock en hel del mat på Coop och numera betalar jag all mat på Coop med det kortet. På så sätt kan jag få tillbaka upp till 5% hos Coop iallafall. Annars försöker jag hålla nere konsumtionen då tanken är att investera mera på börsen i år.

   Tack för kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera