fredag 3 november 2017

Några tankar kring H&M igen

För snart 4 veckor sedan valde jag att sälja av 200 aktier i H&M för 219.40 kr st.

Jag har de senaste månaderna varierat mitt innehav mellan 1800 till 2000 aktier. Man kan säga att jag köpt och sålt dessa 200 aktier i omgångar ett längre tag. När aktien har närmat sig 200 kr har jag köpt för att sedan sälja närmare 220 kr. Nu har aktien åter letat sig ner de senaste dagarna och står i skrivande stund i 208.30 kr st. Utan någon ny information gick aktien ner rejält de senaste dagarna. Många misstänker att IR-chefen Nils Vinge lämnat information som fick aktien på fall. Dock ingen information som har kommit ut till allmänheten. Jag trodde att aktien skulle hålla sig bra då vi snart har utdelning. Det negativa för oss H&M ägare är att dollarn åter stärkts den senaste tiden. Även H&Ms konkurrent Next visade svaga försäljningssiffror för några dagar sedan. Sen har även försäljningen av kläder varit svag i Tyskland den senaste månaden. För er som inte vet är Tyskland H&Ms största marknad.

Något positivt gällande H&M?

Jag tycker deras samarbete med ERDEM  har fungerat bra. Går man in på H&Ms hemsida ser man att det mesta är slutsålt. Jag tycker H&M ska satsa mer på dessa exklusiva kollektioner. Jag antar att marginalerna är betydligt bättre på dessa märkeskläder. Något annat positivt är utdelningen som är här om 2 veckor. Med lite tur kan säkert H&Ms aktie återhämta sig en del till dess.

Hur gör jag med H&M aktien framöver?

Jag väljer just nu att vara nöjd med 1800 aktier i portföljen. Jag vill inte vara alldeles för beroende av H&Ms utveckling framöver. Men behåller dessa tillsvidare då jag fortfarande tror att H&M kan behålla sin utdelning framöver samt tror på ett bättre 2018 för bolaget. Framöver kommer jag  bygga vidare på mina andra bolag i portföljen. Det finns även några bolag utanför portföljen som intresserar mig i dagsläget. Dock tycker jag en del aktier är alldeles för dyra för att köpa in. Man får passa på när tillfälliga dippar kommer i bolag man vill äga på längre sikt.


Vill även önska alla läsare en trevlig helg :-)

11 kommentarer:

 1. Jag ökade lite för som du skriver är det ingen ny information (såvitt vi vet) utan främst fortsatt återbekräftelse på kända utmaningar. Utdelning snart så det ger ju ett par procent åter redan denna månaden. Anledningen dock främst att jag efter att under veckan reviderat mina portföljmål för kommande året såg att jag har utrymme att öka till 250 aktier i H&M. Blir kanske ytterligare en handfull före ex-datum, vi får se.

  Positivt var väl att deras hypade kollektion sålde slut hemmavid i veckan. En liten del av vinsten men ändå välkommet tecken på att det faktiskt går att sälja slut lager för märkesprodukterna utan att rea ut.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Utlandsutdelaren.

   Ja ibland blir man förvånad hur en akties kurs antingen kan höjas/sänks rejält utan någon ny relevant information. Man kan bli fundersam för mindre :-) Tycker även jag att aktien är köpvärd idag om man har tålamod och tror på bolaget. Dock ligger jag så pass tungt i innehavet redan och vill ha in lite nya bolag till portföljen. Av den anledningen avvaktar jag köp i H&M. Får hoppas på flera bra kollektioner framöver.

   Tack för kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
 2. Spännande. Du ligger ju fortfarande rätt tungt i H&M och jag kan bara önska lycka till. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Får tacka för det :) Jo precis som du skriver har jag fortfarande H&M som ett stort innehav. Önskar själv alla som äger H&M lycka till :) Det kan behövas efter den senaste tidens utveckling gällande aktiekursen :-)

   Tack för kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
 3. Hej Slimis,
  Ja H&M är en segsliten historia, men jag tror fortfarande att bolaget skall kunna vända trenden, så jag sitter kvar och väntar på bättre tider.

  Gällande Telia efter att ha läst igenom rapporterna ordentligt har jag väldigt svårt att hitta någon riktig vinsttillväxt i bolaget, så jag hoppade jag ur min Telia chansning blev några kronor plus.
  Har mycket svårt att se vad Didner&Gerge hittade där som jag/vi andra inte kan se :-)
  Stoppade in pengarna i Leroy Seafood Group, har tittat på Norska laxodlings aktier ett tag och tycker dom verkar vara en intressant investering. Vi får se om dom tar fart här framåt Jul/Nyår som dom historiskt oftast har gjort.
  Faktiskt ganska roligt att röra om lite i portföljen, även om det är för mindre summor.

  Lycka till med investeringarna.
  /Rille

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hejsan Rille.

   Precis som dig väntar jag på bättre tider :-) Härligt att du gjorde en vinst i Telia. Själv har jag faktiskt ångrat att jag sålde av mitt Telenor innehav. Aktien har gått som tåget och det skulle inte förvåna mig om aktien fortsätter mot 200 nu framöver. Jag skulle fortsatt hellre investera i Telenor än Telia även om aktien stigit drygt 30% i år. Laxaktierna är intressanta. Det är helt otroligt vad priset på lax har gått upp. Frågan är hur mycket konsumenter är bereda att betala innan de väljer något billigare alternativ? Det var inte så länge sedan man kunde köpa ett 4 pack laxfile för 39.90 kr på erbjudande. Nu går det på runt 69 kr på erbjudande. Vår familj äter fortfarande Lax men inte lika ofta som förut. Men lax är både nyttigt och gott så jag tror säkert dessa laxföretag kommer gå bra även framöver. Jag håller tummarna för din investering i Leroy Seafood.

   Kul att höra om dina nya köp och sälj. Fortsatt lycka till även med dina investeringar :-)

   Mvh Slimis

   Radera
 4. Hepp :-)
  Ja vad gäller Telecom så har nog det mesta varit bra senaste år utom just Telia, själv har jag en position i Tele2 som också har utvecklats bra.
  Vad gäller affärer så har jag faktiskt hunnit med en till, sålde Duni efter Q3 rapporten (ett innehav jag haft i flera år). Tanken var helt enkelt så att kan man inte öka marginal och vinst i dessa tider, så är det nog dags att kliva av.
  För pengarna gick jag in i ett nytt bolag Intrum, som jag länge läst en del om. Tror att den marknaden i framtiden kan bli mycket intressant och efter köpet av Lindorff (dyrt? tänkte så först, men är inte så säker på det) så blir dom en stark spelare i Europa.
  Vad gäller laxen, så är den helt enkelt f-bannat god :-) Och visst har du rätt smärtgränsen prismässigt börjar kanske närma sig, men tittar du på http://fishpool.eu/ så kan man raskt konstatera att priserna nu är betydligt under förra årets. En trend eller möjlighet? Det får tiden utvisa ... Kollade bara kursrörelserna ett par år tillbaka och konstaterade att det där kan bli bra, medans jag gjorde en knäckemacka med laxresterna från igår med en skvätt citron (Mums) :-)

  Ha det bäst!
  /Rille

  SvaraRadera
 5. Hej igen Rille.

  Håller med om att Tele2 också har gått riktigt bra. Duni verkar pendla både upp och ner de senaste åren. Har aldrig tittat närmare på bolaget. Hoppas din nya investering i Intrum blir fin :-) Den där fishpool sidan har jag inte sett förut. Med lite tur kan priserna vara på väg upp framöver och med det borde det bli bättre vinster. Knäckebröd och lax är alltid fint.

  Hade bra du med Rille! :-)

  Mvh Slimis

  SvaraRadera
 6. Hoppas HM repar till sig lite snart, då sticker de nog iväg. Vilka bolag sneglar du på? :)

  Med vänlig hälsning Frihetsmaskinen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Frihetsmaskinen.

   Ja det är verkligen tufft i konkurrens bland de som säljer kläder just nu. Jag hoppas H&M repar sig med tiden. Just nu är jag sugen på att öka i mina mindre innehav. Assa Abloy känns intressant under 170 även om aktien är dyr. Köper lite mindre för att bygga upp ett innehav. Jag vill även öka i Hufvudstaden. Ica har sjunkit rejält idag. Håller sig priset under 300 kan jag tänka mig att fortsätta öka där. Peab är också ett innehav jag kan tänka som komplement till Skanska. Wallenstam, Castellum samt investmentbolag är på bevakning. Men det som är köpvärt idag kan ha ett helt annat pris vid lön. Så av den orsaken avgörs köpet alltid samma sag som lönen kommer in. Sneglar du på några speciella bolag just nu? :)

   Tack för kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
  2. Jag är mest inne på att öka i investmentbolagen nu. Hoppas på att Latour droppar lite till!

   Med vänlig hälsning Frihetsmaskinen

   Radera