onsdag 18 oktober 2017

Handelsbanken q3 2017

Mitt näst största innehav Handelsbanken lämnade rapport idag. Till en början såg resultatet ovanligt bra ut. Aktien lyfte 2% men det tog inte lång tid så låg aktien på minus.


Handelsbanken resultat för det tredje kvartalet blev 5.424 miljoner kronor. Väntat var 5.243 miljoner enligt Inquari Financial.

Räntenettot ökade 4% i jämförelse med föregående kvartal.

Provisionsnettot minskade med 6% då säsongsfaktorer påverkade resultatet negativt.

Kärnprimärrelation låg 0.5% över målintervall. Med detta hoppas jag på en extrautdelning till våren.

Övriga kostnader steg och var 8% högre än 3:e kvartalet 2016. Bland annat var kostnader för IT och Brexit högre än väntat. 

149 miljoner har satts av till vinstandelsstiftelsen Oktogonen och detta är något lägre än beräknat.

Räntabiliteten på eget kapital uppgick till 12.9% detta kvartal. 

Personalkostnaderna i Sverige har kommit ned 8 procent de första 9 månaderna 2017.

Sparåtgärder väntas minska kostnadsnivån  med 600-700 miljoner per år och 50-60 svenska kontor kan komma att försvinna. Detta sparprogram lanserades i början av 2016.

 Den brittiska och nederländska verksamheten expanderar och personalstyrkan där ökar.

Kreditförlusterna minskade under årets 9 första månader och uppgick till 0.04% (0.06)

Vd Anders Bouvin är inte oroligt för en eventuell priskorrigering av de svenska bostadspriserna. 
"Vi är trygga med kvaliteten i vår kreditportfölj"

Handelsbanken är fortsatt årets Årets affärsbank samt Sveriges småföretagsbank. Handelsbanken har högre kundnöjdhet än snittet, både bland privatpersoner och företag. Detta gäller i alla länder där Handelsbanken har sin verksamhet.

Handelsbanken har även högst nysparande i fonder här i Sverige och en stabil utveckling i hela verksamheten. 


Jag är överlag dock ganska nöjd med rapporten. Handelsbanken är förhållandevis högt värderad och jag tror det är delvis därför aktien backade idag. På lång sikt ser jag Handelsbanken som en bra investering till låg risk.

Jag lyckades även utnyttja prisskillnaden i aktien idag. 2200 Handelsbanken B såldes för 123.23 kr st.
In köptes istället 2200 Handelsbanken A för 122.90 kr st. Efter courtage var betalat blev det 528 kr över. Dessa pengar kommer investeras i slutet av månaden.


Vad tycker du om Handelsbankens rapport?


9 kommentarer:

 1. Hur kan du sälja HSB för 123,23 ? är det inte jämna ören. Utnyttjade även prisskillnaden men fick endast 7kr men det är ändå nåt :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Säljer man många aktier så kanske aktierna på en kursnivå inte räcker och resten av ordern går igenom på nästa kursnivå. Då kan snittet bli 123.23 även om minsta tick är 10 öre.

   Radera
  2. 7 kr är också pengar :) Precis som kanaljen skriver såldes en del på 123.30 kr st och en del på 123.20 kr st. På så sätt blev genomsnittet 123.23 kr st.

   Mvh Slimis

   Radera
 2. Jag tyckte ocksp att rapporten såg bra ut och ökade lite. Jag lyckadea även köra arbitrage flera gånger mellan A och B idag :). Dock bara småpengar då jag inte ville riskera att bli utan aktier så sålde och klpte småposter om 20-50 st åt gången.

  Mvh / Frihetsmaskinen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Härligt att höra :) Alltid kul med lite gratispengar :-) Hoppas vi får till lite flera arbitrageaffärer framöver :-)

   Tack för kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
 3. Jag äger inte Handelsbanken eftersom jag valde 2 av de andra gammelbankerna när jag började investera för drygt 2 år sedan. När kursen dök under hundringen för något år sedan så var jag väldigt sugen på att ta in en tredje bank i portföljen, men valde att lita på de jag redan hade. Tänkte att 2 stycken får räcka :)

  Däremot vette fasen om jag skulle kalla handel i bankerna låg risk, möjligtvis lägre.....om man jämför med Fingerprint :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. De andra bankerna har ju också gått riktigt bra de senaste åren :) Vad det gäller banker ser jag inte hela sektorn som låg risk. Men om man jämför Handelsbanken med de andra svenska bankerna har de haft betydligt mindre kreditförluster i sämre tider. Jag är framförallt tryggare med att äga Handelsbanken på lång sikt än de andra svenska bankerna. Fingerprint avstår jag. Detta då jag fokuserar på bolag som delar ut pengar till oss aktieägare. Precis som du skriver ser inte jag heller Fingerprint som någon lågrisk investering.

   Tack för kommentar :-)

   Mvh Slimis

   Radera
 4. Ökade mitt innehav med 17 procent jämfört med tidigare antal aktier. Rapporten blandade och gav men var den bekräftelse jag efterfrågade på att banken fortsätter på rätt kurs.

  Du lyckas alltid fint med dina arbitrageswappar i SHB! :) Själv vågar jag bara när det är runt en krona i kursdifferens.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Utlandsdelaren.

   Jag tror det var ett bra tillfälle att öka igår. Bolaget går bra och jag ser fram emot en extrautdelning till våren. När det gäller arbitrage i aktien känns det ganska lätt. Jag kör ju Nordea Investor och med det är det 0.06% courtage istället för Avanzas betydligt högre. På så sätt kan det skilja mindre i pris när jag gör en affär. Lättast är att sälja B aktien och köpa A aktien. Detta då A aktien har bättre omsättning. Då är det mindre risk att misslyckas med bytet. Hoppas att även du kan köra lite byten mellan A och B aktien i framtiden :-)

   Mvh Slimis

   Radera