onsdag 4 januari 2017

Min historia

Redan i slutet av 2007 började mitt framtida sparande. Jag jobbade då deltid och fick ut ca 10 000 kr efter skatt. Tack vare att jag bodde billigt kunde jag spara undan en liten slant varje månad. På den tiden kunde jag inget om aktiemarknaden men förstod redan då att det var viktigt att börja spara i tidig ålder.

Jag läste om 2 bröder. När båda var 19 år började den ena brodern spara 1000 kr i månaden och sparade tills han var 26 år. Han tröttnade sen på sparande men pengarna fick sitta kvar på börsen och förränta sig. Den andra brodern började spara vid 26 års åldern. Han sparade då 1000 kr i månaden framöver. Det visade sig att den andra brodern var tvungen att spara i över 30 år för att komma ikapp den första brodern. Då tänkte jag: Vill jag spara pengar i 7 år eller över 30 år för att få ut samma summa till pension?

Självklara valet var att sätta igång att spara. 1000 kr i månaden sattes in till AMF i en blandfond med låg avgift. Precis när jag började spara blev det finanskris och jag minns att jag satt in en extra summa i slutet av 2007. I början av 2008 försvann ett stort engångsbelopp på en gång. Kändes ganska surt att förlora så mycket pengar på kort tid. Jag valde att fortsätta med 1000 kr i månaden. Istället för fonder och aktier intresserade mig guld mer. Jag köpte guld varje månad. Guldet hade en fantastisk avkastning  under finanskrisen. Jag köpte fonden enda fram till 2013. Guldet såldes av i mitten av 2012. Guld var populärt då. Det var det man skulle äga. Jag hade tur och sålde det mesta guldet för 250 kr grammet och det låg på 18 karat. Sålde av det sista guldet på 220 kr grammet. Idag tror jag guldet står omkring 240kr för 1 gram 18 karat. Pengarna investerades 2012 i aktier. Jag var helt ny på aktiemarknaden men blev inspirerad redan då av Lundaluppen. Jag köpte in H&M, Cocacola och McDonalds. Jag hade ingen koll på värderingar men jag märkte att börsen var spännande och det gick att göra snabba vinster med investeringar i bra bolag. Jag har sedan dess gjort mycket affärer. Jag köpte gärna en aktie och sålde när den hade gått upp mellan 10 och 20 % . Tyvärr har jag sålt många fina bolag som jag önskar att jag haft kvar idag. Några amerikanska bolag jag ägt är Berkshire Hathaway, PG, KO, MCD, JNJ, BDX, WMT, Största amerikanska innehavet var McDonalds där jag hade aktier för över 300 000 kr.

Bland svenska bolag har jag bland annat ägt: Hufvudstaden, Lundbergsföretagen, Investor, Industrivärden, Telia, Peab, Atlas Copco, Holmen, Indutrade, SKF, SSAB , Sandvik och Volvo.

Mitt mål har alltid varit att aldrig göra en förlust på ett innehav. Jag har tagit någon mindre förlust på någon hundralapp men inte mer än så än så länge. De flesta bra bolag brukar vända och uppvärderas med tiden. Nybörjarmisstagen jag däremot gjorde var att göra för mycket köp och sälj. Jag var väldigt ivrig på snabba vinster. Tråkigt nog så säljer man ofta sina bra bolag man borde behålla. Men jag ångrar ändå inte att sälja ett bolag med fin vinst. Däremot gick det alldeles för mycket pengar till courtage avgifter. Avanza gjorde tusentals kronor i vinst av att jag handlade med amerikanska aktier.

Orsaken varför min portfölj är mindre idag än vad den kunde ha varit är att vi i familjen skulle få tillökning 2014. Jag gjorde då min bästa affär någonsin då jag bland annat sålde 1490 aktier i H&M för 294.60 kr st. Jag har nu lyckats köpa tillbaka samtliga billigare. Men när H&M aktien så småningom stod i 368 kr hade jag ånger att jag sålt. Idag är jag glad att vi köpte vårt boende kontant. Jag valde även att betala av mitt CSN lån som de flesta säger att man ska ha kvar p.g.a. den låga räntan. 2015 blev det flykting invasion här i kommunen. Det gjorde att det blev bostadsbrist och i dagsläget har lägenheten gått upp med mer än 100% . Det gör min bostad till min bästa investering då jag aldrig fördubblat värdet på någon aktie jag ägt.

Jag kommer fortsätta investera i det jag tycker är bra för stunden. Fortsätta jobba på onödiga kostnader och försöka hålla motivationen uppe. En sak jag lärt mig är att det tar tid och mycket engagemang om man ska komma någonstans i livet. Det finns få andra som vill att du ska lyckas eller bli framgångsrik. Ska du bli rik eller duktigt på något måste du fixa det själv. Det kan innebära att du får offra mycket tid eller ta obekväma beslut ibland. Men oftast har man igen det senare.

Hur ser din historia ut?

12 kommentarer:

 1. Imponerande, jag är också född på 80-talet men var tyvärr en av dem som började spara vid 26 istället så jag åker på några "straffår". Men hellre sent än aldrig som de säger :)

  Trots att jag försöker ha en renodlad Buy & Hold-strategi så måste jag erkänna att det kliar lite för mycket i fingrarna ibland vilket resulterar i lite för snabba sälj eller köp. Nio av tio gånger ångrar jag mig så jag har en del att jobba på. Men skam den som ger sig!

  Sjukt imponerande med kontantköpt boende och nollade studielån också, trots den låga räntan så måste det kännas fantastiskt att ha det gjort. Jag har ganska nyligen hittat till din blogg men gillar den redan så ser fram emot att få följa med på din resa framöver :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack :-) Kul att du tittar in på bloggen. Precis som du säger är bästa dagen att börja spara redan idag. Jag tror man kan få lite bättre tålamod med tiden men det är ett livslångt lärande. Fortsatt lycka till med dina investeringar :) Jag ska titta in din sida lite senare idag. Mvh Slimis

   Radera
 2. Trevlig läsning! Alltid kul att läsa när någon lyckats!

  /Aktieflickvännen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Trevlig läsning på er sida också! Ja vi får båda fortsätta kämpa på :-) Mvh Slimis

   Radera
 3. Kul läsning! Intressant att höra bakgrunden till hur ditt sparande startade. Jag började när jag var 18 år med mitt sparande. Men då gjorde jag många dåliga affärer, idag kör jag på köp och håll strategin och hoppas på att mitt tidiga sparande ska gynna mig om ett par år.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack :) Ja det visar sig att det lönar sig att börja tidigt i livet. Fast man inte har en hög inkomst kan bra rutiner och sparande ge mycket i längden. Fortsatt lycka till med sparandet. Det blir roligare med tiden :-) Mvh Slimis

   Radera
 4. Vilket minne för affärer du har! Jag har glömt allt..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack :) Du får skriva ner och anteckna mer om du glömmer. Jag glömmer också men vissa saker lägger jag på minnet. Tack för kommentar. Mvh Slimis

   Radera
 5. Som sagt ovan, trevlig läsning (förutom det där med invasionen förstås). Jag hoppas att ditt investerande fortsätter att utveckla sig väl och jag ser fram emot framtida inlägg.

  Mvh

  Egon

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med dig! Bostadsbrist är inget jag önskar men förhoppningsvis byggs det lite nytt snart. Tack :) Följer själv din blogg med stort intresse. Tycker du har en spännande portfölj. Mvh Slimis

   Radera
 6. Väldigt roligt att få ta del av. Jag började relativt tidigt mitt sparande. Gick på en del nitar i början...så som Nokia och Ratos. Samtidigt bra att göra de missarna med mindre belopp. Ser fram mot att fortsätta följa din investerarresa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis som du skriver så lär man sig förhoppningsvis av sina misstag. Men bästa är att försöka lära av andras misstag. Kan vara värt att ta en förlust och gå vidare om man märkt att man gjort fel. Blir kul att fortsätta följa dig också :-) Mvh Slimis

   Radera