måndag 16 januari 2017

H&Ms klädförsäljning sämre än väntat

Idag rapporterade mitt näst största innehav H&M sin försäljningssiffra. Jag hade hoppats på ett bättre resultat men företaget har haft det tufft sista tiden. Samtidigt som börsen överlag fortsätter upp fortsätter H&M ner. Min tro är dock att folk är överdrivet pessimistiska till H&M. De bästa köp och sälj har jag gjort just när marknaden tvivlar som mest.

Några exempel.

Köpte Nordnet Superfonden Norge när Statoil handlades för 100 kr. Gick otroligt snabbt med en uppgång på 20%. Kursen gick snabbt upp när investerare förstod att oljepriset inte skulle vara lågt för evigt.

Köpte SSAB när det var risk för nyemission. Där var det också en snabb kursuppgång på 20%

Köpte Sandvik för 70 kr när det var deras kris. Sålde vid 90 och nu står aktien i 116 kr.

Köpte Volvo för 80 kr. Sålde för 100 kr.

Jag köpte även Handelsbanken för 100 kr. När aktien stod i 92 kr undrade om jag gjort rätt? Var Handelsbankens glansdagar förbi? Folk var pessimistiska men nu står aktien i 125 kr.

Gemensamt för samtliga av dessa köp var att folk var pessimistiska  och inte ville ha aktierna då.
När det väl ändrade på sig gick aktierna upp snabbt.

Nu ser man inget negativt om Statoil som ligger runt 160kr, både Sandvik och Volvo är rejält uppvärderade och SSAB har ökat 72% sen botten. Precis som vid Brexit när experten på EFN sa till folk att sälja och köpa tillbaka senare gjorde jag tvärtom. Jag litar varken på analytiker eller dessa experter i media. Jag har senaste tiden köpt tillbaka stora delar av mitt innehav i H&M . Som jag skrev i ett tidigare inlägg sålde jag mina 1490 aktier för 294.60 kr st och tog hem en fin vinst. Jag tror precis som i Statoil, Sandvik, Volvo och SSABs fall att H&M kommer hitta tillbaka och ge bra avkastning till ägarna. Under tiden kan jag trösta mig med 4% direkavkastning. Då jag inte har några bolån räknar jag i alla fall med att H&M ska ge mer avkasting än den riskfria räntan.

4 bra anledningar att investera i H&M just nu är:

1. Historisk låg värdering av bolaget.

2. Stefan Persson handlade aktier för runt 1 miljard kronor 2016. Aktien stod då i 280 kr. Jag gillar   insiderköp och speciellt när det handlar om dessa summor.

3. Kan bara kostnaderna gå ner lite under året samtidigt som försäljningen tar fart ser jag en rejäl uppsida på aktien.

4. Jag har även en tro att svenska kronan ska stärkas under året och med det kommer H&M s marginaler bli bättre igen.

Då jag har runt 200 000 kr investerat i företaget hoppas jag på ett bättre 2017. Även detta år är mitt mål att slå index och jag tror H&M kommer påverka avkastningen en hel del.

Hur gör du med dina H&M aktier?

12 kommentarer:

 1. Helt rätt tankar. Dock är det svårt att tajma botten och tycker inte direkt HM har någon krisvärdering som bolagen du nämner ovan hade under en kortare tid. Själv skulle jag vilja se kurser runt 220 och under innan jag kallar det för överreaktion.

  Mvh
  SM

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo det kan ju alltid gå ner mer. Som du säger så vet man aldrig vart en botten ligger. Men H&M har gått ner runt 33.5% sen toppen. Vem vet kanske får vi se 220 kr igen. Mvh

   Radera
 2. Så resonerar jag också om H&M men är ändå lite skeptisk nu när de har haft flera svaga rapporter i rad. Tror de kommer vända uppåt 2017-2018 när investeringarna bär frukt men förväntningarna kommer samtidigt revideras ned.

  Några storköp blir det inte över 240 kronor men ökar kanske ytterligare lite för att bibehålla portföljbalansen. Just nu 10 procent men överväger om jag inte på sikt bör minska portföljvikt till 5 procent med tanke på att utdelningstillväxten inte lär vara särskilt hög på sikt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Några stora utdelningsökningar tror inte jag heller på närmaste tiden. Men det är helt ok för min del. Med tanke på alla nya butiker som öppnas är jag nöjd med 4%. Det är dom nya butikerna jag hoppas ska kunna höja utdelningen en lång tid framöver. Sen har ju även investeringar på nätet kostat H&M en hel del. Med lite tur avtar en del av investeringskostnaderna med tiden. Med vänlig hälsning Slimis

   Radera
 3. Jag tycker också att folk överdriver lite om hur dåligt det går för HM. Man behöver inte gå tillbaka så långt i tiden för att hitta analyser där HM målas upp som det perfekta bolaget att ha i portföljen, det svänger snabbt.

  Själv så har jag inga planer på att göra mig av mina aktier i HM, men de ligger inte heller först på listan av bolag som jag vill öka i.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo det svänger snabbt. Inget fel att ligga kvar med det innehav man äger. Jag är själv sugen att öka lite mer men får se vad ekonomin tillåter framöver. Tack för kommentar.

   Med vänlig hälsning Slimis

   Radera
 4. Jag tänker mig att jag ska köpa fler HM. Planen är att ha 1 000 HM och dit har vi en bit och nu är det köpläge. Får se hur långt pengarna räcker bara.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hade själv gärna också haft 1000 st. Får se här också hur långt pengarna räcker framöver. Tack för kommentar.

   Med vänlig hälsning Slimis

   Radera
 5. Jag känner mig som sagt fullinvesterad i HM, vilket är tråkigt just nu ;).

  Så nu behåller jag mina HM och köper annat.

  Mvh / Frihetsmaskinen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag skulle kunna tänka mig lite till i H&M men tycker samtidigt att det inte är fel att ligga still i innehavet. Vi får se framöver hur investeringar i bolaget blir. Tack för kommentar.

   Med vänlig hälsning Slimis

   Radera
 6. Bra inlägg och kan bara hålla med om de 4 punkterna :)

  Det intressanta är att bolaget innan årsskifte vad det bolag som givit mig mest avkastning och nu är det precis tvärt om :D Sitter dock lugnt i båten då jag också tror på H&M om bara försäljningen blir lite bättre.

  Sambon pratar då om HM hela tiden så där har vi en väldigt liten makroanalys ^^

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo jag var säker att innehavet skulle fortsätta upp nu efter nyår. Ibland blir det inte riktigt som man tänkt sig. Har dock ingen brådska när det gäller H&M. Aktiesparande är för mig ett långsiktigt sparande och jag hoppas och tror att H&M kommer tillbaka nu redan i år. Tack för kommentar.

   Med vänlig hälsning Slimis

   Radera