fredag 20 januari 2017

Inköp AstraZeneca

AstraZeneca gick ner rejält under dagen. Orsaken är att Bristol Myers har två godkända läkemedel inom området immunterapi, Opdivo och Yervoy, ansetts ha ett försprång gentemot sina konkurrenter som till exempel Astra Zeneca.

Jag håller just nu på att breddar portföljen och har tittat just på just AstraZeneca en längre tid. Jag har ju inget bolag inom läkemedelsindustrin sen tidigare och idag när aktien pressades passade jag på att köpa in 25 aktier till ett pris av 486.10 kr st. Skulle aktien fortsätta ner en rejäl bit till är tanken att köpa in ytterligare 25 aktier.

Pengarna kom från att jag fortsatte minska mitt innehav i Handelsbanken. 100 aktier såldes för 125.20 kr och jag har nu endast 5400 aktier kvar i bolaget.

Nedan kan ni se aktuella portföljen. Handelsbanken minskar sakta och utgör nu endast 67.5% av portföljen.....
Vad är dina tankar om AstraZeneca?

  
   
  
  
  
  

 

11 kommentarer:

 1. Utdelningen inte hållbar om inte vinsten/kassaflödet kan öka kraftigt. Kassan har gått ner till några få % från 20 % som mest och skulderna ökar kraftigt.

  Dock svänger det ofta i denna bransch, så kanske är det vice versa om 3-3 år?

  /Sofokles

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 2. Ja det är en svårbedömd bransch och visst finns det risker. Jag tycker dock den höga direktavkastningen lockar i dagsläget. Jag hoppas på högre försäljning samt lägre rörelsekostnader framöver. Jag känner mig bekväm med en mindre exponering mot läkemedelsindustrin. Vi blir ju både äldre och sjukare så efterfrågan på mediciner lär ju finnas kvar. Vi får göra en ny utvärdering så småningom :-) Tack för kommentar. Mvh Slimis

  SvaraRadera
 3. Jag blev dock inte klok på vilket avkastning som gällde: är det både preffar och vanliga, eller har de bara fler utdelningsdatum? Jag har haft span på denna aktie under någon månad nu, men den känns väldigt volatil. Självklart är det utdelningarna som lockar, tänkte göra mig av med mitt innehav i Activision Blizzard eftersom den har så pass låg avkastning, och vidare är det inte försvarbart med tanke på källskatten. Kanske blir någon Astra i veckan?

  SvaraRadera
 4. AstraZeneca betalar ut två gånger per år. Jag är inte helt säker på vad direktavkastningen blir i år men jag tror den ligger på ungefär 5 %. Jag är inte insatt i Activision Blizzard men ser att aktien har haft en fantastisk avkastning. Jag vet inte hur länge du ägt aktien. Men har själv sålt många amerikanska innehav med fin vinst. Nackdelen är att det är så dyrt att handla med utländska aktier. Så jag själv tänker endast köpa amerikanska aktier om jag tänkt behålla länge. Bästa rådet jag kan ge är att försöka köpa och sälja så lite som möjligt. Courtage äter upp mer avkastning än man tror. Att köpa AstraZeneca är ingen lågrisk investering. Bolaget är starkt beroende av hur deras forskning går. Men samtidigt säljer de läkemedel som är konjukturstabilt. Vid förra finanskrisen gick AstraZeneca riktigt bra när det mesta annat rasade. Men framtiden är alltid svår att förutspå. Jag tar in aktien för runt 1% av portföljen och ser den risken som ok. Mvh Slimis

  SvaraRadera
 5. Activision Blizzard betalar ut 0,26 Dollar = 2,32 Svenska kronor. Jag har visserligen bara haft denna sedan i somras. Men jag ställde denna gentemot Rottneros som betalar 0,50 kronor i direktavkastning, och aktien kostar nu runt 8 kr. Activision Blizzard ligger just nu i 348:- per aktie.
  Om Rottneros har framtiden för sig blir det en mycket bättre affär.

  SvaraRadera
 6. Ja en del amerikanska aktiers direktavkastning är verkligen låg. Jag vill helst ha minst 3% direktavkastning på aktier jag köper in . Anledningen är att man behöver så mycket mer pengar för att leva på utdelningen när direktavkastning är för låg. Men man ska samtidigt inte köpa en aktie bara för att direktavkastning är hög. Ofta signalerar en hög direktavkastning att risken är högre och marknaden tror att det ska gå sämre för företaget framöver. En för låg direktavkastningen kan samtidigt innebära att bolaget har höga förväntningar och aktien kan således vara övervärderad om det inte företsget fortsätter att gå bra. Rottneros har jag tyvärr ingen insikt i. Du får väll fundera hur du gör :-) Mvh Slimis

  SvaraRadera
 7. Ursäkta blev en hel del stavfel. Är på jobbet så skriver från mobilen :-)

  SvaraRadera
 8. Nice portfölj du har! Inte så många utländska innehav eller du har dem på ett annat konto? Det är ganska ovanligt bland bloggare att inte ha en bunt utländska aktier/ETF.
  Astra har jag haft på bevakningslistan men ännu inget köp där.

  Vad kommer ditt bloggnamn ifrån, lite nyfiken.


  Mvh // Procentpanik

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack :) Jag föredrar att handla med svenska aktier. Orsaken är att courtage kostnaden blir så hög vid köp av utländska aktier. Det är även lättare att hålla koll på svenska innehav. Jag kan tänka mig lite mera utländska innehav så småningom. Ser att Rikinnan30 avslutat sin blogg. Mitt bloggnamn är påhittat så är inget speciellt med det :) Ska titta in din blogg också. Mvh Slimis

   Radera
 9. Notering: Rik innan 30 verkar ha lagt ner sin blogg, länken är i vart fall en återvändsgränd.

  SvaraRadera