söndag 8 januari 2017

6 förändringar som sparar 31 400 kronor per år.

Kanske har ni någon gång hört att det är inte de stora inkomsterna man blir rik av utan de små utgifterna? Genom att eliminera onödiga utgifter kan ni få mera pengar över varje månad och på så sätt amortera/investera mera varje månad.

Jag kommer här under ta upp några som jag tycker är bra tips hur du ska maximera ditt sparande.

1.  Har du storbankens dyra kreditkort?
Gå in till din storbank och säg upp ditt dyra bank kort direkt. Skaffa hellre ett gratis kreditkort med 1% återbäring på alla köp. På detta kort får du även 2% ränta på upp till 15000 kr. Besparing ca 1500 kr per år.

 http://slimis20.blogspot.se/2016/09/basta-kreditkorten-och-tips-pa-ett.html

2. Köper du dyra plastpåsar till din mat varje gång du är på affären?
 Det gjorde även jag. Men har insett hur dumt det är när dom både är dyra och dåliga för miljön. Vår familj storhandlar iallafall 1 gång per vecka och det gick åt 4 plastpåsar i varje gång. En plastpåse kostar ca 2 kr men brukar gå upp i pris över tiden. Istället har vi köpt 4 snygga tygpåsar som kostade ca 100 kr. En engångsinvestering då de är av bra kvalitet och går att tvätta. Nu använder vi dessa och det ger en besparing på ca 400 kr per år. Köper istället avfallspåsar 25 pack på Willys för 4,50kr.

3. Behöver du verkligen vara med i A-kassan och medlem i facket?
För min del hade ett sådant medlemskap kostat mig 689 kr per månad enligt 2017år tabell. Det innebär en kostnad på 8268 kr per år.  Jag avstår och investerar hellre dessa pengar. Besparing 8268 kr år.

4. Betalar du dyrt för att träna på gym eller simma i badhuset?
 Friskvård är viktigt för alla och vad är pengar värt om man inte är frisk så man kan göra något roligt för dom? Men måste det kosta en stor summa pengar varje år? Jag sa upp mitt gymkort för tre år sedan. Nu står min arbetsgivare för gratis gym och 30 besök i badhuset här. Jag betalade tidigare 2500 kr året för gymmet och 1 badhus besök kostar runt 70 kr. Kanske kan din arbetsgivare betala din friskvård? Besparing ca 4500 kr per år.


5. Betalar du dyrt för att ringa?
 Vad du än har för kontantkort eller abonnemang är jag säker på att du kan sänka din kostnad. En mobil är oftast tråkig eller sönder efter max 2-3 år. Det blir betydligt billigare att köpa en äldre modell av telefonen än Iphone 7. Jag själv köpte sist en Huawei Honor X4 för 1500 kr och är förvånad hur bra den är. Ringer ju även gratis istället för 145 kr månaden som jag gjorde förut.
Besparing 1740 kr per år.

http://slimis20.blogspot.se/2016/12/fran-att-ringa-for-145-kr-till-0-kr.html

6. Vad kostar din bil?
 Jag bytte bil för ca 1 år sedan. Idag kör jag en Skoda Octavia Greenline Tdi. Stor som en Volvo V70 men drar runt 0.4-0.45 L mil. Skatt på 1570 kr per år. Kan säga att det är en sparbössa som passar de flesta familjer. Billig i inköp och bra för miljön. I jämförelse med min förra Bmw kombi drar den hälften i bränsle. Vilken bil du än har rekommenderar jag dig att köpa en med mindre motor. Vid 2000 mils körning per år är det en besparing på 900 liter bränsle dvs ca 12600 kr. Även billigare försäkring och skatt. Totalt ca 15000 kr i besparing per år.


Har du någon bra besparing som du tycker är värd att nämna?

20 kommentarer:

 1. Den bästa besparingen på din lista måste ändå vara fuckavgiften. Snacka om att slänga pengar i sjön. Det är ett rent politiskt medlemskap. En politisk inriktning som dessutom inte gynnar den som jobbar ;).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker framförallt att pengarna går till fel saker. Bara titta på alla skandaler inom Kommunal. Känns som de tar ifrån de fattiga och ger till de rika. Det blir många tuselappar förlorade på några år. Jag hoppas mina utdelningar ska rädda mig den dagen jag inte kan/vill jobba något mer. Jag antar att du själv inte heller är med i facket ;) Mvh Slimis

   Radera
  2. Som egen företagare känns det riktigt dumt att vara med i facket ;). Frågar du mig så var facket grymt viktigt i början av seklet men någonstans runt 1978 gick det över styr. Företag 2017 vet att de inte kan överleva utan sina anställda. Facket skapar bara dålig stämning och motarbetar företagens expansion. Och de gånger de verkligen behövs då gör de annat än att jobba för sina medlemmar. ...om du frågar mig ;).

   Radera
  3. Ja du har nog mer erfarenhet än mig med facket ;) Men som du säger har de gjort mera nytta förr i tiden. Hade jag haft mer förtoende för facket och att resurserna går till rätt saker skulle jag kunna omvärdera mitt beslut. Kan tänka mig att företag har det jobbigt med dom då det är mycket regler och lagar som måste följas. Mvh Slimis

   Radera
 2. Medlemskap i A-kassa och facket(unionen i mitt fall) har varit väl investerade pengar. Har fått tillbaka många gånger mer genom A-kassan och fackets inkomstförsäkring än vad jag betalat. Så klart är det bättre att inte bli arbetslös men det händer den bäste i dagens arbetsmarknad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helt enig, viss risk att göra den här typen av besparingar. Tyvärr gör alltför många den och på sikt kommer det att leda till allt annat än ekonomisk frihet för såna som oss.

   Radera
 3. Precis som du skriver finns det en viss risk att inte vara med i A kassan. Men eftersom jag har 2 arbetsgivare i Sverige och en i Norge är det en risk jag är beredd att ta. Blir det en rejäl lågkonjunktur finns ju alltid en risk för mindre arbete. Jag tror man måste utvärdera om risken är värd att ta för de pengar man sparar. I ditt fall har du helt klart gjort rätt som varit med i facket :-) Mvh Slimis

  SvaraRadera
 4. Tack så mycket för tipset om kreditkort :)
  Har själv mitt kort hos Swedbank och vet att jag betalar en kostnad för det. Antar att jag kan fortsätta ta ut kontanter (är sällan men ibland behövs det), oavsett vilket kort jag har.

  Ha en fortsatt trevlig kväll!

  SvaraRadera
 5. Nackdelen med kreditkortet är en avgift att ta ut pengar i automat. Tror den ligger på 35kr. Men man kan ta ut kostnadsfritt i anslutning med att man handlar. Jag brukar köpa något litet på Coop här sen ta ut 2000 kr över summan. Det är dock sällan jag är i behov av kontanter så det fungerar bra mig. Kreditkortet kan du betala in på i förskott så någon kredit behövs inte om man vill. Ha en trevlig kväll du också :-) Mvh Slimis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ah men då förstår jag!
   Mycket bra lösning på problemet. Kan man bara tänka lite framåt så borde det lösa sig.

   Radera
 6. Får man förresten fråga hur dina tankar går kring H&M nu för tiden? :) Intressant då det är mycket prat om bolaget på poddar och i bloggar etc.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag skulle kunna skriva ett långt avsnitt om H&M men jag ger en kortare kommentar. Är man en kortsiktig ägare som jagar snabba vinster är kanske inte H&M rätt aktie. Men är man en långsiktig ägare har jag svårt att se att man kan göra en förlust i dagsläget när aktien är så pass mycket billigare än den varit på länge. Stefan Persson köpte för runt 1 miljard 2016. Priset på aktien var då ca 280 kr. Idag står aktien runt 245 och jag tycker det är ett riktigt bra pris för aktien. Vann jag en miljon kr idag och endast skulle få investera den i en aktie så skulle jag lagt pengarna i H&M . Handelsbanken är dock fortfarande min favorit när det gäller aktier. Får man fråga vad du själv tycker om bolaget? :)

   Radera
  2. Jag håller med dg Slimis, HM är ett första klassens kvalitetsbolag. Jag köpte några för 244,80 idag. Bara 20 st så inga stora pengar men jag bygger och bygger. Tanken är att vi ska ha 1000 HM.

   Radera
  3. Ja 1000 st skulle inte jag heller ha något emot att äga :-) Får väl se om priset håller sig lågt ett tag så man hinner köpa på sig lite till. Mvh Slimis

   Radera
 7. Hej slimis , hur lång tid tog det för dig att nå miljonen ? Hur mycket spara du varje dag ? Jag är relativ ny på det här med aktie men har sparat undan 40k. Mitt mål är att nå miljonen innan 30 jag är just nu 25.

  SvaraRadera
 8. Hej Alex. Jag sparar så mycket jag kan varje månad utan att försämra min levnadsstandard nämnvärt. För att få lite extra att investera försöker jag istället jobba lite mer. Försöker iallafall spara 10 000 kr i månaden när det går. 1 miljon i aktier och fonder nådde jag förra året dvs 32 år gammal. Utöver det äger jag en bostad. Lycka till med ditt sparande. Bästa tipset jag kan ge är att försöka höja inkomsterna och sänka utgifterna. Sen placera pengarna på ett bra sätt så de inte går förlorade. Mvh Slimis

  SvaraRadera
 9. Hej slimis igen . Du besvarade inte min fråga då jag frågade hur många år det tog att nå miljonen. Och hur menar du med att placera pengarna rätt ? På de flesta blogg jag läser så har de minst 20 olika bolag för diversifieringen och du har bara 5-6 ? Just nu har jag också 20 bolag men vet inte vilka bolag som är bra , är som sagt ny och kan inte så mycket om aktie. Får man mer avkastning om man har mindre bolag ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Alex igen. Jag började spara i slutet av 2007 så det har tagit många år. Med att placera pengarna rätt menar jag att vara försiktig med dom. Mindre bolag innebär ofta mer risk så därför har jag själv hållt mig till större bolag. Sen tycker jag man kan ha pengar utanför börsen. Att amortera på bolån är ett utmärkt riskfritt sparande. Jag har förutom 6 st aktier indexfonder. Dessa är en bra grund och minskar risken i jämförelse med enskilda aktier. Att bara ha 6 st aktier är mer riskfyllt än att ha en mer spridningen. Samtidigt kan det ge mera avkastning om man satsar på rätt bolag. Till dom som är nya tycker jag man kan börja med Avanza Zero eller liknande infexfond. Läs någon bok om aktier och hur börsen fungerar för att lära dig mer. När du sparat ett tag kan man börja mer med enskilda aktier. Mvh Slimis

   Radera
 10. Hej slimis det här med kreditkort shell är det så att man få återbäring när man betalar räkningar och så med den också ?

  SvaraRadera
 11. Nej tyvärr ingen återbäring att betala räkningar. Men återbäring på allt du handlar förutom drivmedel från konkurrenter. Jag använder tex kortet på Ica. Använder då också Ica kortet och får på så sätt återbäring både på kreditkortet och Ica kortet. Samma sak hos Coop. Återbäringen betalas ut 4 gånger om året. Man kan se det som en utdelning som betalas ut kvartalvis :D Mvh Slimis

  SvaraRadera