tisdag 31 januari 2017

Härlig rapport av Hennes & Mauritz

Försäljningen ökade 11% mot beräknade 10%. I fjol ökade försäljningen 7%.

Rörelseresultat landade på 7.354 miljoner kronor för det fjärde kvartalet i det brutna räkenskapsåret 2015/2016.
Förväntat var ett rörelseresultat på i genomsnitt 6.896 miljoner kronor.
Bruttomarginalen blev 57,0 procent, jämfört med förväntade 56,5 procent.
Utdelningen blir oförändrad på 9:75 kronor per aktie.

H&M omformulerar även tillväxtmålen och försäljningen i lokala valutor ska öka med 10-15% med fortsatt hög lönsamhet. Tidigare målet var att öka butiker med 10-15% och jag tycker det nya målet är bättre då fler och fler väljer att handla på nätet. Med tanke på att H&M redan har 4300 butiker tycker jag det är bättre att de satsar mer på försäljningsökning än butiksökning.
H&H kommer dock inte sluta öppna nya affärer. 2017 räknar man med att fortsätta öppna 430 butiker. Även H&M-Home avdelningarna verkar gå bra och denna del tror jag fortsatt starkt på framöver. 2017 ska H&M öppna butiker i Colombia, Island, Kazakstan, Georgien och Vietnam.

Även onlinebutiker öppnar i Turkiet, Taiwan, Hongkong, Macao, Singapore och Malaysia.
Under 2017 planerar även H&M för ett till två nya varumärken.

H&Ms  kostnader för långa satsningar minskade till 300 miljoner kr i jämförelse med året innan då det låg på 600 miljoner. Även detta ser jag som positivt .

 H&M:s vd Karl-Johan Persson ser en starkare försäljning för koncernens samtliga varumärken och i alla försäljningskanaler år 2017.


Kommentar: Jag är glad för en fin rapport idag och att jag gått in och satsat rejält i H&M den senaste tiden. Jag ser positivt på företagets framtid och i dagsläget ser jag aktien som en av de mer prisvärda på Stockholmsbörsens Large Cap. Jag kommer behålla mina 1000 aktier och ser fram emot att fortsätta följa företagets utveckling. För er som sålde era aktier billigt till mig får jag hoppas att ni inte ångrar er :-)


Vad tycker du om dagens H&M rapport?


8 kommentarer:

 1. Snyggt köpt Slimis! Själv har jag gjort ungefär samma men sitter bara på 880 st. Såna här dagar är det roligt att vara investerare :).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack :) Snyggt köp du också :) Gäller att våga handla när andra är skeptiska. Nu är det bara vänta på att aktien börjar vandra mot 300 kr igen. Även dollar har fortsatt försvagats och detta är ju positivt för oss som äger H&M :-) Bästa hälsningar Slimis

   Radera
 2. Jag sitter kvar på mina 500 aktier, dvs har inte ökat eller minskat senaste tiden. Jag har inte hunnit läsa rapporten i sin helhet men det låter ju bra :).

  Det som får mig att fundera är siffrorna, någon som vet får gärna förklara tills jag hunnit gå igenom rapporten. Försäljningen ökade med 11%, är det i sin helhet eller i befintliga butiker? Det är rätt stor skillnad långsiktigt vad det är som driver försäljningen.

  Mvh / Frihetsmaskinen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra att du inte gav upp H&M i alla fall :) Försäljningen ökade 11% i sin helhet. Men det man fokuserar mer på är att försäljningen i lokala valutor samt internetförsäljningen ska öka och lite mindre på att butiker öppnas. Även långsiktiga kostnader gick ner och det kommer satsas mer på H&M-Home som jag ser stor potential i. I skrivande stund försvagas även dollarn mot svenska kronan som ger bättre marginaler på försäljningen. Jag har inte hunnit läst hela rapporten utan endast det viktigaste. Jag tror på ett bra 2017 för H&M :-) Med vänlig hälsning Slimis

   Radera
  2. Som sagt, HM är mitt största imnehav tillsammans med Castellum även fast det finns en del jag inte gillar med HM ;).

   Då betyder det egentligen att omsättningen drivit försäljningen rätt hårt, dvs nyöppning av butiker mm? Det gillar jag inte riktigt.

   Det är bra att det verkar ändra spår nu mot att satsa på att öka försäljning och inte enbart butiker som innan men det är fortfarande bara ord och myckets skall bevisas.

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 3. Visst finns det utmaningar. Men jag tror en investering i bolaget blir bra på sikt. Kommer det en dag jag tappar tilltron till bolaget kommer jag sälja. Jag hoppas dock aldrig den dagen kommer. Har alltid gillat H&M och hoppas det förblir så. Med vänlig hälsning Slimis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tänkte på din sista mening, jag tror de som har sålt har gjort det av en genomtänkt anledning. Det betyder inte att de gjort eller kommer göra en dålig affär. Även om vi som håller kvar i aktien gör framtida vinster på 20-30-40% betyder inte att någon som sålt inte hittat ett bättre investeringstillfälle i något annat. En tillfällig uppgång på 5% betyder ingenting egentligen, speciellt när vi inte riktigt kan ta på vad den beror på :).

   Lundaluppen skrev precis ett inlägg om rapporten. Jag tycker det ger lite nyans. Han länkade även till samma inlägg jag länkade häromdagen av Hurricane Capital.

   https://lundaluppen.blogspot.se/2017/01/rapport-fran-h.html

   Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
  2. Det många gör fel är att köpa dyrt och sälja billigt. Ett rimligt inköpspris på en aktie är viktig för en bättre långsiktig avkastning. Visst har H&M haft det tufft men man får tänka på att dollarn stärkts 40% på kort tid och för H&Ms del har det vart negativt. Nu håller svenska kronan på att stärkas och med det blir det bättre marginaler. Iallafall jag anser att det är fel tillfälle att sälja H&M när värderingen är historiskt låg. Behöver man pengarna inom närmaste tiden bör dom inte ligga i aktier alls. Tack för kommentar :) Mvh Slimis

   Radera