fredag 11 november 2022

Tungt besked idag

Idag var jag på Koloskopi och nu vet jag vad den senaste tidens besvär berott på. Efter 1.5 timmes undersökning konstaterades det att jag åkt på Ulcerös kolit. 

För er som inte vet så är Ulcerös kolit en inflammatorisk tarmsjukdom som jag troligvis kommer få leva med resten av livet. Som det ser ut just nu är min tjocktarm inflammerad mellan 20-25 cm totalt. Inflammationen bedöms i skalan till medel och jag har nu köpt medicin för 1300 kr som jag ska ta nu framöver. Medicinen består av piller som ska tas 2 gånger om dagen men det är även en vätska man ska föra in i ändtarmen varje kväll vid 2 tillfällen med 1 timmes mellan rum för att mildra inflammationen. Om någon vecka ska jag tillbaka på återkontroll. I bästa fall lugnar denna inflammation ner sig och allt ser bättre ut. I bästa fall kan jag slippa äta medicin tids nog. I värsta fall är detta något jag får fortsätta med samt att inflammationen kan bli värre. 
Om vi ska se något positivt i det hela så såg resten av tjocktarmen bra ut. Det var svårt att se men troligtvis har jag ingen cancer heller men det var inget doktorn kunde garantera till 100 %. På sikt ökar dock risken för cancer när man lider av en inflammatorisk tarmsjukdom. 

Hursomhelst en tung dag att få beskedet att jag  kanske aldrig blir helt frisk igen.

Ta hand om er.  

36 kommentarer:

 1. Hej Slimis!
  Tråkigt att höra, hoppas på det bästa och att det läker lite och blir bättre.
  Ta hand om dig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Tobbe.

   Tack för omtanken. Hela beskedet kom som en chock för mig igår. Men idag känns det bättre igen och nu är det bara att blicka framåt. Jag är säker på att det hela blir bättre på sikt.

   Ta hand om dig du också och tack för din kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
 2. Inte roligt att bli sjuk, jag talar av egen erfarenhet. Önskar dig lycka till med allt och att de "bästa fallen" ska utspelas för dig !!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej NLI.

   Precis som du skriver kan vi alla bli sjuka. Men det gäller att inte deppa ner sig och istället göra det bästa av situationen. Nu är det bara fokusera på framtiden. Efter regn kommer solsken.

   Tack för kommentar och lycka till själv.

   Mvh Slimis

   Tack för din kommentar

   Radera
 3. Tråkigt att höra!
  Jag själv har haft diagnosen i ca 7 år, är 30 nu. Så länge jag äter min medicin så är jag symptomfri och kan leva mitt liv som vanligt. Hoppas du slipper några större komplikationer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anonym. Har hört att detta även kan drabba yngre människor. Men vad bra om du kan leva som symtomfri med medicin. Det är väll olika hur mycket besvär man har. Hoppas att även du slipper större komplikationer framöver.

   Tack för kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
 4. Tråkigt att höra
  Jag har även själv haft Ulcerös kollit under många år innan det upptäcktes en cancertumör. Jag hade tur och det var bara den. För mig blev det att tjocktarmen först opererades bort. Några år senare( för 25 år sedan) gjordes förebyggande underhåll och jag fick ett såkallad bedckenreservoar.
  Det är ca 30 år sedan första operationen och jag tycker det fungerar riktigt bra.
  Jag är nu 70++ och lever ett ganska aktivt liv med skidåkning och vandringar på fjellet -utan att hela tiden behöva leta efter en gran......
  Förmodligen kommer du att kallas till regelbundna kontroller och då är chansen stor att även andra saker är under kontroll.
  Lycka till och hoppas du får ordning på sjukdommen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anonym.

   Som du skriver kan man med lite tur leva ett ganska normalt liv trots att man blivit sjuk. Forskningen går ju även framåt så troligtvis blir både vård och mediciner bättre i framtiden. Vilken tur att du överlevde cancern och har ett bra liv idag. Önskar även dig lycka till framöver och tack för din kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
 5. Tråkigt att höra, Slimis! Hoppas medicinen fungerar bra i alla fall!
  /Arbetsplanen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Arbetsplanen.

   Hoppas på det bästa. Jag tror det hela kommer bli bra på sikt och nu gäller det bara att titta framåt.

   Hoppas allt är bra med dig och tack för din kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
 6. Usch vad tråkigt att läsa Slimis, hoppas du blir bättre med tiden. Kämpa på så gott det går.
  Mvh Kalkyl

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Kalkyl.

   Som du skriver är det bara att kämpa på. Efter regn kommer tids nog solsken. Hoppas allt är bra med dig och tack för din kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
 7. Det var inte kul att läsa. Önskar att du kryar på dej så gott det går. Hoppas du så småningom blir bättre och att du slipper knapra piller.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Snålgrisen. Får hoppas på det bästa. Givetvis vill jag inte äta medicin resten av livet men jag är beredd att det kan bli så. Jag är dock säker på att det hela blir bra på sikt så nu gäller det bara att blicka framåt.

   Hoppas att allt är bra med dig och tack för din kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
 8. Tungt besked. Inte det värsta beskedet, tungt ändå. Jag vet inget om den sjukdomen, men det låter ändå bra att det finns en behandling så att du åtminstone får lite lindrigare symptom. Känns dumt att skriva krya på dig för något som antagligen är kroniskt, men krya på dig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Daniel. Som du skriver kan det alltid vara värre. Det är lätt att måla upp en bild som är värre än vad den egentligen är. Det flesta sjukdomar lär man sig leva med och kan ändå ha ett bra liv. Men det känns väll lite extra tungt precis när man får ett tråkigt besked. Jag har nu accepterat hur det ligger till och det är bara blicka framåt. Hoppas allt är bra med dig och tack för din kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
 9. Vad tråkigt att du behöver leva med detta. Hoppas att det blir bättre och att du kommer in i någon slags vardag med dina nya mediciner. Vi får vara tacksamma att det finns så bra hjälp nuförtiden och jag håller tummarna för dig och din bättring.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Fumlan.

   Som du skriver är vi människor fantastiska på att anpassa oss till nya lägen. Så det dröjer nog inte länge innan man är van med det nya läget. Som du skriver är det tur att det finns mycket hjälp att få nuförtiden för att kunna leva ett normalt liv trots att man är lite sjuk.

   Hoppas att allt är bra med dig iallafall och tack för din kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
 10. Hej Slimis,
  Ja det var sannerligen tråkiga nyheter. Eftersom du i grunden är en mycket positiv person, som alltid försöker att titta på det positiva även i tråkiga nyheter/besked så tror jag att det kommer att hjälpa dig mycket. Jag hoppas verkligen att inflammationen stannar upp och mha medicineringen med tiden kan minska.
  En positiv sak i det hela är ju faktiskt att du "tog tag i det" och besökte läkare och fick vård. Jag misstänker att även det här (som så mycket annat) är lättare att göra något åt ju tidigare det upptäcks.
  Är bomb säker på att du fixar det här och kan leva ett helt normalt liv!
  Många vänliga hälsningar och tankar om att du ska bli bra.
  /Rille

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Rille.

   Som du skriver är det ju bra att detta uppmärksammades så fort som möjligt. Det är ju inte bra att vara sjuk och inte veta vad det är för fel. Genom att upptäcka detta i tidigt skede kan man iallafall göra det bästa av situationen. Vad jag förstår finns det många som har samma problem som mig och med lite medicin kommer jag troligtvis kunna leva ett förhållandevis vanligt liv. Men givetvis hoppas jag att inflammationen blir bättre och att jag ska slippa medicin på sikt. Men det lär visa sig om några veckor hur bra effekt medicinen har och hur man mår sen osv. På sikt är jag säker på att det hela blir bra.

   Som vanligt tack för din omtanke Rille det värmer att du och så många andra kommenterat på detta inlägg.

   Önskar dig en trevlig kommande vecka så hörs vi.

   Mvh Slimis

   Radera
 11. Det var tråkigt att höra. Jag hoppas det går så bra som möjligt med behandlingen och även på sikt.

  Mvh

  Egon

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Egon.

   Stort tack för din omtanke. Hoppas allt är bra med dig.

   Mvh Slimis

   Radera
 12. Hej Slimis,

  Det var tråkigt. Jag talar av egen erfarenhet när jag säger hur jobbigt det känns och är, men kämpa. Försök alltid att tänka relativt och finn styrka in familjen.

  Kämpa!

  /Cristofer

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Cristofer.

   Vad tråkigt att även du har egen erfarenhet av detta. Men som du skriver gäller det att kämpa på. Att ge upp är aldrig ett alternativ då det finns så mycket att leva för.

   Kämpa på även du och stort tack för din omtanke Cristofer.

   Mvh Slimis

   Radera
 13. Hej!
  Brukar aldrig kommentera men måste bara nu. Tråkigt med din diagnos, jag hoppas det fortsätter åt rätt håll.
  Förstår det är mycket ny information nu från alla håll och kanter. När du börjat smälta detta och landat i situationen.. kolla in och läsa information om autoimmun kost. Prova läs boken: Autoimmun handbok : för dig med inflammation, magbesvär, allergi eller autoimmun sjukdom.
  Önskar dig all lycka.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anonym.

   Stort tack för dina tips. Jag ska läsa mer om det du skrivit om så fort jag får lite tid över. Förstår att man kan få ett bättre liv genom att anpassa sig efter situationen och det kommer troligtvis bli en del förändringar framöver.

   Önskar även dig lycka till framöver och tack för din omtanke.

   Mvh Slimis

   Radera
 14. Hej Slimis!
  Tråligt att höra. Hoppas medicinen ska fungera och att det inte ska påverka livet negativt!

  Krya!

  Mvh PB?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej PB?

   Stort tack för din omtanke. Hoppas allt är bra med dig och din familj. Mvh Slimis

   Radera
  2. Hej!
   Jo men det vore dumt att klaga, vi har de rätt bra. Tack!
   Mvh PB?

   Radera
  3. Låter bra det PB? :-)

   Mvh Slimis

   Radera
 15. Hej Slimis! Direkt när jag nu läste ditt inlägg (vad det nu kan vara värt) kontaktade en specialistläkare med dubbelkompetens (bland annat hematologi) en gammal god vän, och rådfrågade om din konstaterade sjukdom. Han sa utan att tveka att medicinen idag är mycket god mot din bekräftade sjukdom och att det är väldigt sällan och mycket ovanligt att det rör sig om cancer vid diagnoserad Ulcerös kolit. Enligt honom är sjukdomen kronisk men med den medicin som idag finns tror han du har alla möjligheter att få ett bra liv trots diagnosen, tack vare medicinen. Vilket jag läste att några drabbade också verkar bekräfta och skrivit i kommentarerna ovan. Styrkekramar Slimis och kämpa på nu och finn din väg genom detta. Med vänlig hälsning, din bloggvän Atlas.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Atlas.

   Stort tack för dina värmande ord. Som du skriver finns det bra mediciner idag och forskningen går framåt hela tiden så troligvis kan det erbjudas ännu bättre vård mot detta i framtiden. Det var givetvis tråkigt att få detta besked. Men jag insåg snabbt att det inte är hela världen och att livet går vidare även om man drabbas av motgångar i det korta perspektivet.

   Jag hoppas allt är bra med dig iallafall och att livet flyter på.

   Styrkekram på dig Med vänlig hälsning din bloggvän Slimis

   Radera
 16. Jobbigt att få ett sådant besked. Skönt att det finns viss hjälp med mediciner ändå. Ta hand om dig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Tystainvesteraren.

   Givetvis är det tråkigt med tråkiga besked. Men det kunde som sagt vart värre och livet går vidare. Man får aldrig ge upp.

   Tack för din kommentar. Hoppas allt är bra med dig.

   Mvh Slimis

   Radera
 17. Hoppas allt går väl. Har följt din blogg under lång tid. Skulle verkligen sakna den om den skulle upphöra. Allt lycka till.
  Mvh
  Larsa

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Larsa.

   Tack för både din omtanke och att du följer bloggen. Jag kommer fortsätta uppdatera här på bloggen så länge jag tycker det är kul och har något vettigt att skriva om.

   Ha det bäst!

   Mvh Slimis

   Radera