fredag 4 juni 2021

Nytt möte med chefen

Som jag skrev tidigare var det en strid för att få igenom den löneökning jag hade rätt till detta år. Efter att detta var avklarat trodde jag att vi var överens men tydligen fick chefen ett ont öga för mig och detta ville hon gärna visa genom att kalla in mig på möte. Till en början kunde hon inte ta detta möte själv. Istället hade hon kallat in en högre chef här i kommunen och förutom henne var hon tvungen att ha med en person från HR som jobbar med bland annat arbetsmiljö. 

När mötet började skulle vi prata om mitt "olämpliga beteende". Dels hade jag ju ringt till hennes privata telefon 1 gång samma dag som jag fick beskedet att jag inte skulle få någon löneökning detta år. Hon svarade inte på detta samtal. Men var rasande över detta. Ville jag henne något skulle det skickas genom mail till henne. Dagen efter ringde jag under kommande morgon 13 gånger till hennes arbetstelefon. Saken var den att hon skulle vara tillbaka på sitt arbetspass klockan 7 på morgonen enligt hennes telefonsvarare. Jag tänkte att hon kanske var sen eller hade flextid men tydligen satt hon i möte till klockan 9 på morgonen. Det var tydligen respektlöst att ringa henne flera gånger. Jag fick då lära mig att man ska ringa 1 gång och inte mer. Hon hade även tagit för givet att jag inte trodde henne efter att vi haft en diskussion gällande vad som gäller för min delegering här på jobbet. Eftersom det stod en sak på nätet och chefen sa en annan sak ville jag prata om detta med Sjuksköterskan här i kommunen. Jag tycker själv att det inte är så konstigt att man vill kolla upp något jag är osäker på. Även detta var att visa brist på respekt till chefen. 

Som grädde på moset tog chefen upp att jag skulle ha slarvat på en städning, glömt tagit ett kort på tavlan när jag hade larmtelefon, att jag varit trött på jobbet samt någon mer obetydlig anmärkning. Ett par av dessa saker stämde men resten var rena skitsnacket bakom min rygg. Som ett exempel så stämmer det att jag var trött på jobbet förra veckan. Med 2 barn här hemma som var sjuka och vakna halva natten borde det vara förståeligt att man inte är helt på topp och detta berättade jag när jag kom till jobbet. För den delen så var detta inget som gjorde att jag misskötte jobbet genom att jag var trött. Men tydligen är detta något man går vidare och berättar till sin chef bakom min rygg. Nu har jag dock fått reda vem det är som både ljugit och pratat skit bakom min rygg och jag blev faktiskt förvånad. Efter att ha vart i denna grupp över 8 år från och till har inget liknande hänt tidigare. 

Hela situationen känns i alla fall som barnlådenivå och man kan fundera om det är sånt här våra skattepengar ska gå till. Att min chef själv har sina brister var inget inget hon tog upp på detta möte. Som ett exempel har vi rökfri arbetstid här i kommunen. Att då stå och röka med sina anställda under arbetstid tycker inte jag är okej. Som en chef borde man istället vara ett föredöme att en rökfri arbetstid följs. 

Nej jag tror inte denna chef kommer bli populär genom att trycka ner sin personal när man får chansen. Saken är den att hon har ADHD och verkar ha väldiga problem att hålla sig lugn och frågan om detta är en bra chefsegenskap när man ska ha med anställda att göra. Jag har i alla fall själv aldrig träffat på en mer otrevlig chef och det är något som lockar mig bort från denna arbetsplats. 

Jag har i alla fall den senaste veckan vart på en anställningsintervju och blivit erbjuden ett nytt jobb som verkar väldigt intressant och dessutom bättre betalt. Om drygt 1 vecka kommer jag testa på detta arbete och känns det bra kommer jag lämna in en uppsägning till min nuvarande arbetsgivare. Att jobba för en dålig chef över tid och för den delen ha en medarbetare som springer och skvallrar bakom ryggen på en är inte kul. 


Nu är det i alla fall äntligen helg och solen skiner :-) Livet går vidare.

Jag hoppas ni alla läsare får en underbar helg!

Mvh Slimis

27 kommentarer:

 1. Hej Slimis, det låter som en tråkig situation du är i.

  Jag vill bara ge lite insyn i hur de kommunala löneavtalen fungerar. Det finns ingen individgaranti och ingen rättighet att få en löneökning varje år. Om du är visstidsanställda(ex vikarie) är du anställd för en period med den lön ni kom överens om vid anställningen. Är du tillsvidareanatälld (fasta ställning) omfattas du av löneöversynen och chef ska se över om din lön eventuellt behöver justeras. Lönen ska spegla arbetsinsatsen och om lönen är lägre än arbetsinsatsen ska den justeras till rätt lön. Är lönen högre än arbetsinsatsen ska den inte justeras till en högre lön.

  Det är hela lönen som är i fokus och löneökningen är en konsekvens av den nya lönen. Med andra ord, för att sätta rätt ny lön måste en löneökning till.

  Det kallas individuell lön vilket medför att varje medarbetare har möjlighet att påverka sin lön genom sin arbetsinsats.

  Med vänlig hälsning

  J

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej J.

   Jag har förstått att de skiljer sig på löneökningar mellan visstidsanställda och tillsvidareanställda. Jag har ju själv jobbat utan en fast tjänst de senaste åren och har därför missgynnats en del vissa år. Men sen skiljer det sig mellan olika arbetsgivare hur man gör med lönen till sina anställda.

   För det mesta brukar visstidsanställda få en liten löneökning varje år. Därför blev jag misstänksam om jag verkligen inte skulle få en löneökning detta år.

   Efter att ha kontaktat min chefs chef kom det fram att det blivit ett misstag med lönerna. Inte bara för mig utan för alla andra som var i samma situation som mig. Hade jag inte kontaktat chefen på HR hade troligtvis fler än jag blivit utan löneökning i år. Vi skulle i alla fall ha rätt till löneökning men något hade blivit fel i kommunikationen till min chef. Problemet var sedan att övertyga min chef att lyssna på mig gällande detta. Istället för att min chef kontaktade chefen över blev det massa tjafs om detta. Precis som att min chef inte ville ge mig någon löneökning ändå. Hela situationen hade kunnat sluta utan några problem om chefen bara lyssnat på mig istället för att motarbeta mig. Men jag gav mig som sagt inte och tack vare det får både jag och alla de andra visstidsanställda i kommunen sin löneökning i år. Det gäller att stå på sig ibland.

   Tack för kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
 2. Hej Slimis,

  Jag tror att alla som läser detta blir förbannad det blir i alla fall jag. Jag tycker du gör helt rätt som står upp rakryggad och markerar att chefen har fel vilket gör att du sover bättre och slipper att fundera för mycket. Tyvärr tror jag detta är alltför vanligt beteende. Hoppas du får jobbet du söker vilket vore en tydlig passning till din arbetsgivare att visa missnöje.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Unknown.

   Det gäller att aldrig ge upp här i livet. De flesta hade nog nöjt sig med en 0 kronors löneökning eftersom detta alternativ är lättast i det korta perspektivet. Men på längre sikt blir det jobbigare då man inte bara missar löneökningen i år utan även löneökning för alla kommande år om man är kvar hos samma arbetsgivare. Det har kostat mycket energi och mitt välmående har inte vart på topp de senaste dagarna. Men livet är inte alltid en dans på rosor och ska man komma någonstans här i livet gäller det att kämpa på. Håller tummarna att det nya jobbet jag sökt känns rätt. Om drygt 1 vecka vet jag hur det blir framöver.

   Tack för kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
 3. Usch vilken jobbig situation! Riktigt bra att du tycks kunna ta dig ur den. Hoppas att det nya jobbet blir bättre.

  Mvh Fumlan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Fumlan.

   Ja livet är inte alltid en dans på rosor. Jag hoppas verkligen jag gillar det nya jobbet jag sökt. Ibland lär man gå vidare i livet och just nu känns det som rätt tidpunkt att satsa på något nytt. Vi får se om drygt 1 vecka hur det går med allt 😃.

   Tack för kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
 4. Den svenska vården genomsyras av dåliga chefer på alla nivåer. Tyvärr kommer det nog aldrig bli bättre. Gött o ha lite fuck you pengar i såna här lägen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Sj. Jag har träffat på någon bra chef inom vården så jag vill inte dra alla över samma kam. Men överlag vill jag ha så lite som möjligt att göra med de som sitter över mig. Jobbet klarar jag bra utan deras hjälp. Gällande pengar underlättar det alltid att ha en liten buffert. Går allt åt skogen kan man ju leva på dessa pengar ett tag.

   Tack för kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
 5. Kommunchefer är s.k. Idioter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Putte. Önskar det skulle finnas bra kommunchefen. Det skulle göra bra för samhället på sikt. Vi får hoppas framtiden ser bättre ut.

   Tack för kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
 6. Jag måste komma med en objektiv syn på det hela och det är att detta är inte en så pass allvarlig situation att du måste kontakta henne på privata telefonen, att du sen spammar henne med 13 samtal är också lite märkligt, kan förstå din frustration men det är lite överdrivet.

  skulle min chef ignorera min uppmaning till kontakt så skulle jag söka mig till platsens fackansvariga, finns ej denna så skulle jag söka mig ett steg högre upp.

  Alla andra ursäkter är jag van vid på min egen arbetsplats att om man inte ställer upp för chefen så kommer chefen med sin auktoritet och visar vem som bestämmer.

  Vi arbetare i sverige är vana och tro att vi betyder mer för arbetsgivaren än vad vi gör, tyvärr är det inte så.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anonym. Hade kommunen här samt denna chef skött sitt jobb från början hade det aldrig blivit några problem. Jag respekterar chefer som respekterar oss anställda och beter mig aldrig illa mot någon så länge de inte beter sig illa mot mig. Nu blev det som det blev och jag ligger inte på topp hos chefen. Men det har mindre betydelse framöver. Även om jag slutar imorgon på denna arbetsplats står jag inte utan jobb. Som du skriver har även jag insett att vi arbetare inte är betyder något något nämnvärt så länge vi kan bytas ut. Men i vården är det inte alltid så lätt att byta ut sin personal. Helst ska man ju iallafall ha en utbildning och kunna svenska språket för att kunna ta hand om människor och hantera mediciner mm.

   Tack för kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
 7. Jag vet inte vad du har för arbetsgivare. Men att även högre chefer ställer upp på denna typ av möte, för denna sak, det talar för att det är en sjuk arbetsplats där ingen bör vistas i förlängningen. Uppenbarligen mår varken chefer eller underställda bra av denna sjuka miljö.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Investeraren.

   Jag jobbar i kommunen så det är enhetschefer vi pratar om samt 1 personal inom HR. En liten sak som vanliga människor kunde diskutera över en fika förstoras istället upp till något stort problem.

   Kan tänka mig att chefer inte heller mår bra av att lägga energi på såna här dumma problem.

   Jag lägger iallafall detta bakom mig nu och går vidare.

   Tack för kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
 8. Jag lider att behöva ta del av detta och om jag gör det av att läsa, kan jag enbart föreställa mig hur hemskt det måste vara att uppleva detta. Lämna chefen, arbetet och det snabbt!

  Var stark, som du är!

  Må väl och hälsa familjen!

  //Cristofer

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Cristofer.

   Tack för de fina orden. Vare sig det gäller familjen, vänner eller jobb är det viktigt med bra relationer. Ibland är det bästa att bara gå vidare även om det kan kännas jobbigt i det korta perspektivet. Efter regn kommer solsken.

   Tack för kommentar. Må väl och hälsa familjen.

   Vänliga hälsningar
   /Slimis

   Radera
 9. Hoppas verkligen du får napp med nytt jobb! Jag har haft kollegor som jobbat kvar för länge och det är inte bra när någon som tidigare var engagerad istället går och bara är synbart missnöjd, det smittar till alla andra också.

  Säg upp dig, och sköt det snyggt för din egen del även om chefen inte gjort rätt. Du vill bli ihågkommen för allt bra du gjort, inte dina sista handlingar som du gör i frustration. Det är bättre att bara gå vidare med bra vitsord. Livet är för kort för att jobba på fel ställe och vantrivas och det låter inte som att något gott kommer komma ut av situationen nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej BF.

   Som du skriver är det otroligt viktigt att trivas på den arbetsplats man är. Tyvärr tillbringar vi alldeles för mycket tid av vårt liv på jobbet och för att orka kan man inte gå och misstrivas.

   Jag har som sagt redan gått vidare från detta tjafs. Trivs jag på det nya jobb jag sökt jobbar jag endast kvar uppsägningstiden och tackar sedan för mig.

   Tack för kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
 10. Tråkigt att höra och jag förstår din frustration. Jag kan också bli frustrerad över vissa saker, framförallt vid lönerevisioner, och då kan jag ibland reagera starkt. Något jag lärt mig är dock att alltid trycka ner känslorna och aldrig prata med någon i affekt. Det är synd att du ska behöva leta nytt jobb men troligtvis är det det en bra väg framåt. Det kan vara svårt att hitta tillbaka till ett respektfullt beteende efter en konflikt. Lycka till Slimis!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Tystainvesteraren.

   Som du skriver är det bra att försöka kontrollera sin känslor. Men det går ju till en viss gräns hur mycket man ska acceptera. Är man för snäll här i livet finns det alltid en risk att bli utnyttjad för det och det är inte heller bra. Jag tror att denna nya arbetsgivare kan vara ett rejält lyft och jag ser fram emot att provjobba där nästa vecka.

   Lycka till även du framöver och tack för kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
 11. En riktigt trist arbetssituation. Måste kännas skönt att lämna in uppsägningsblanketten och gå vidare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Zerostrategi.

   Ja det är aldrig kul att bli orättvist och illa behandlad. På sikt ska man aldrig acceptera det. Håller tummarna att de nya jobbet jag sökt känns bra.

   Tack för kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
 12. Hade du varit med i facket hadde nog allt gått smidigare.Arbetsgivare å chefer har i alla tider gått hårt åt fotfolk som inte är med i fackat. Du har liksom inget skydd. Plus du hade haft rätt till att ha med facket på möten folk som kan lagar å regler lite som en advokat. sossemats

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har väl exakt samma skydd som de som är med i facket? Det enda "skydd" du har via facket är ju att de kan föra din talan. Men det kan en advokat också göra. Gällande fördelar är väl dessa situationsberoende och inte alls en självklarhet. Du har till exempel på många arbetsplatser samma bundenhet av kollektivavtalet oavsett om du är medlem eller ej.

   Radera
  2. Hej Mats och finalys.

   Givetvis är det en trygghet att ha med någon från facket vid ett sånt här möte. Men det här är första gången jag egentligen vart i behov av deras hjälp. Skulle jag betalat till Kommunal + a-kassa i drygt 8 år som jag jobbat hade jag betalat in i alla fall mellan 60-70 tusen kronor. Då mitt mål är att bli ekonomiskt oberoende och inte behöva besvära samhället ekonomiskt i framtiden så har dessa pengar gjort bättre i mitt långsiktiga sparande. A-kassa och facket är bra för dem som vill ha den säkerheten. Jag försöker istället få en ekonomisk trygghet genom mitt sparande. Jag hoppas med det sagt att slippa ha med någon chef att göra framöver.

   Tack för kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
 13. Tråkig situation. Din chef verkar inte vara den bästa..

  Kan dock förstå irritationen från chefens sida. Att ringa på folks privata telefoner är något jag inte tycker att man gör med mindre än att byggnaden står i brand eller någon håller på att dö just precis nu. Av samma anledning som chef sen inte svara när en medarbetare trots allt ringer är naturligtvis också kasst.

  Det är en väldigt specifik situation du beskriver. Är du inte rädd att någon känner igen vem du är? För visst skriver du anonymt här?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Karl Peng.

   Att ringa min chefs privata telefon är inget jag heller vill göra. Men de har som sagt ingen skyldighet att svara när de är lediga och det gjorde inte heller den här chefen. Det stämmer att jag skriver anonymt här på bloggen. Men jag står samtidigt för vad jag skriver och skulle någon känna igen hela situationen skulle det inte vara hela världen. Jag hänger ju varken ut min chefs namn eller vilken kommun det gäller. Min blogg handlar ju främst om ekonomi och sparande och förhoppningsvis behöver jag inte ta upp såna här tråkiga situationer i framtiden.

   Tack för kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera