tisdag 8 juni 2021

Ökat i Handelsbanken

Då var det åter Tisdag och stockholmsbörsen är upp 0.29 % i skrivande stund. Ett bolag som däremot tappat rejält den senaste månaden är mitt största innehav Handelsbanken. Sedan det kom ett förslag på en bankskatt dök samtliga storbanker här i Sverige. Sedan dess har både SEB och Swedbank återhämtat sig. Handelsbanken har däremot fortsatt ner och jag ser inte riktigt varför Handelsbanken ska handlas ner samtidigt som de andra storbankerna handlats upp igen. Det kan givetvis bero på flera orsaker men jag känner mig hursomhelst trygg att ligga lång i Handelsbanken. Ser vi på denna bankskatt skulle det inte vara hela världen om denna införs även om det givetvis påverkar resultatet negativt på sikt. Samtidigt har Handelsbanken snart betalat in alla pengar de pengar som ska gå till resolutionsavgiften som ligger på 3 procent av garanterade insättningar. I dagsläget är drygt 2.7 % inbetalt vad jag förstår. När inbetalningen till detta försvinner blir det ingen nämnbar ökning av avgifter i och med en bankskatt. Möjligtvis att Handelsbanken får betala både dessa avgifter under en kort period men sen sjunker kostnaderna igen. På det effektiviserar Handelsbanken rejält just nu genom att stänga ner en stor del av sina kontor. Givetvis kan detta göra att de missar en del kunder. Men då det inte längre finns lika många kontor kommer både lokal och personalkostnader gå ner ganska rejält. Samtidigt fortsätter Handelsbanken ha väldigt nöjda kunder och tar en väldigt låg risk med sin utlåning. När vi ser på siffrorna visar sig gå åt rätt håll sedan ett tag tillbaka. Jag tror i alla fall att ett köp i Handelsbanken på dessa nivåer kommer bli en bra affär på längre sikt och därför väljer jag att öka just nu. 

Med det sagt har jag köpt 150 stycken aktier idag och priset var 93.14 kr st. Efter detta köp ligger belåningen nu på 0.4 %.

Uppdatering: Idag 16 Juni valde jag att sälja av mina 50 st Tele2 B. Priset var 119.19 kr st. Med det vill jag tacka Tele2 för en bra avkastning i det korta perspektivet. Istället köptes ytterligare 100 st Handelsbanken A för 94.38 kr st. Belåningen ligger just nu på 0.5 %.

Uppdatering: Idag 18 Juni valde jag att återköpa 50 st Tele2 B. Priset var 116.50 kr st. Belåningen ligger just nu på 0.6 %.

Min nya portfölj ser ni på höger sida av bloggen.

Är det någon läsare som har Handelsbanken i sin portfölj? Hur ser ni på bankens framtid? 

9 kommentarer:

 1. Har kört swing och daytrading de senaste 2 veckorna i Handelsbanken vilket gått bra. köpt drygt 2600 nu för 93.28 och planerar att sälja av när de kommit upp igen. 😊

  Vänligen Annelie

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Annelie. Kul att det gått bra med din kortsiktiga handel. Det kan ju bli riktigt fina vinster om man lyckas bra över tid. Fortsatt lycka till nu framöver :-)

   Mvh Slimis

   Radera
  2. Tack! Hade flyt och sålde på 93.88 idag och köpte sen tillbaka på 93.06 i slutet av dagen. Får se vad som händer imorgon!

   Vänligen Annelie

   Radera
  3. Hej Annelie.

   Det var ju en fin affär på kort sikt. Håller tummarna att din swingtrading i Handelsbanken fortsätter gå bra :-)

   Vänliga hälsningar Slimis

   Radera
 2. En sak att fundera över beträffande banker är vad som händer när det blir e-kronor. För mycket talar för att Riksbanken kommer driva igenom detta. Då kan vi ha vårt sparande hos antingen banken till nollränta (men risk) eller har vi dem på konto direkt hos Riksbanken. Med tanke på att bankerna fräckt nog finansierar sig helt gratis med inlåning idag till stor del så kommer detta förmodligen bli ett mycket hårt slag emot banker. Ett av många andra hårda slag.
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och vi talar antagligen inte om en allt för avlägsen framtid här.

   Radera
  2. Hej Investeraren.

   Jag såg att Handelsbanken skulle samarbeta med Riksbanken om e-krona.
   Jag ska erkänna att jag är dåligt påläst gällande risker och möjligheter med e-kronan. Men jag ska läsa på lite mer om detta framöver. Kan du förklara lite närmare varför du tror att e-kronor kommer bli ett hårt slag mot bankerna? Givetvis finns det alltid risker att investera i en bankaktier. Men historiskt har investerare fått bra betalt för det.

   Tack för kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
 3. Jag har närmare 20.000 SHB A i FIRE-portföljen med ett GAV på 77,70. Hoppas på extrautdelning till hösten, ser fram emot ordinarie utdelning nästa år och många år framåt.

  /Max

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Max.

   Det var ett rejält innehav du hade i Handelsbanken samt ett fint GAV. Håller tummarna för många fina utdelningar nu framöver.

   Tack för kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera