lördag 24 april 2021

Handlat för 50 miljoner kr i Hufvudstaden det senaste året

Idag var jag in och tittade lite närmare på Avanzas sida Analys. Så här i efterhand gav fjolårets volatila börs fantastiska möjligheter för den som gillar lite mer kortsiktig handel. Jag har ju själv kört lite kortsiktig handel över tid men senaste året har tagit rekord med råge. Tack vare de snabba svängningarna som var förra året uppenbara sig många lägen att både köpa och sälja aktier. Överlag är jag långsiktig i mina investeringar men ibland har jag svårt att sitta still i båten. Jag försöker ibland göra de val jag tror är bäst på kort sikt. Men även ha i åtanke vad jag tror är bäst på lång sikt. Därför vet jag aldrig hur kommande börsvecka blir.  

Här under ser ni i alla fall min handel i Hufvudstaden det senaste året.Min kortsiktiga handel med en omsättning på drygt 50 miljoner kronor har resulterat i 364 140 kr plus till portföljen. Ser vi istället hur mycket aktien gått upp de senaste 12 månaderna ligger istället avkastningen på 10.59 %. En helt okej uppgång på 1 år men i detta fall har kortsiktig handel bidragit betydligt mer till totalen än om jag endast skulle köpt och behållit. 

När jag istället tittar på hela portföljen har jag omsatt ganska exakt 75 miljoner kr de senaste 12 månaderna då jag även handlat för drygt 13 miljoner kr i H&M, 11.5 miljoner kr i Handelsbanken och drygt 500 000 kr i Telenor. 

När jag tittade efter blev jag lite förvånad att jag handlat så mycket det senaste året. Men det kostade även drygt 25 000 kr i courtage avgifter under 2020. Även detta år har jag bidragit med en hel del courtage till Avanza.

I det korta perspektivet tror jag det kommer vara sämre förutsättningar för kortsiktig handel. Den senaste tiden har börsen lugnat ner sig och vi har inte sett några större rörelser. Det är en av anledningarna till att jag själv inte handlat så mycket den senaste tiden. På det är även börsen betydligt högre värderad idag än för ett år sedan. Av den anledningen ligger jag själv just nu med 0.2 % i belåning och väljer att ligga på en lägre risknivå gällande mitt sparande än jag gjorde tidigare. Redan om några dagar kommer jag åter bli skuldfri igen då kommande lön kommer in på kontot.

Det kommer i alla fall bli en spännande fortsättning på 2021. Just nu ligger portföljens avkastning på 25.56 % för året och för stunden är det mitt näst bästa år hittills ur ett avkastningsperspektiv. Rekordet just nu är 2019 och då avkastade portföljen 34.24 %.


Är det någon mer läsare som kör mycket kortsiktig handel? Hur har det gått för er den senaste tiden?

10 kommentarer:

 1. Vilken omsättning, är sjukt imponerad att du lyckats göra detta med vinst. Hur känns det?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Aktiegrubbel.

   Det är givetvis kul när det går bra och man får glädjas så länge portföljen har medvind :-)

   Tack för din kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
 2. Helt galna siffror! Avanza har ju gått som tåget i år och du är en av anledningarna ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej ZeroStrategi.

   Jo Avanza har tjänat en hel del pengar på mig över tid. För ett par år sedan hade man ju aldrig trott att Avanza skulle ha en så pass stor uppsving gällande aktiehandel bland småsparare. Framöver är det bara att hoppas att det finns möjlighet till fler bra affärer. Den som lever får se hur det går :-)

   Tack för din kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
 3. Väl swingat. OMXS30 har gett ~20% i år. Har du räknat vad du tjänat om du tar med courtage och utdelningar?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej myntaren.

   Även OMX30 har haft ett bra år så här långt. De siffror jag redovisar är den avkastning jag haft under detta år. Hade det inte varit för en så hög courtagekostnad hade vinsten vart högre ändå.

   Tack för kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
 4. Nej, handlar inte kortsiktigt, när jag köper går aktien oftast ner, så det hade antagligen blivit brakförluster....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Snålgrisen.

   Kortsiktig handel passar inte alla. Det är flera saker som ska gå rätt om man ska lyckas på sikt. Köp och behåll är också en bra strategi :-)

   Tack för din kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
 5. Snyggt jobbat! Jag jobbar lite som du och handlar endast i de aktier som jag ändå känner att jag vill sitta i. Jag har dock inte riktigt din size ska jag säga! Inte ens i närheten. Ha en go helg!

  Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

  SvaraRadera
 6. Hej Aktiepappa.

  Vet att även du gör lite kortsiktiga affärer ibland. Kul när det går bra för dig :-) Tack för omnämnandet på din blogg förresten.

  Ha en trevlig vecka!

  Mvh Slimis

  SvaraRadera