tisdag 6 oktober 2020

Så lånar du mer pengar till 0 % ränta hos Avanza

Efter mitt senaste inlägg fick jag kommentarer att det endast går att få 50 000 kr i gratis kredit hos Avanza. Läser man på Avanzas villkor stämmer detta. Men i verkligheten går det att få mer i gratis kredit och detta var något jag utnyttjade under en längre tid.

Hur mycket kan man då få i gratis kredit och hur gör man för att få det?

Ärligt talat är jag osäker hur mycket gratis kredit Avanza kan erbjuda. Men för egen del lånade jag 170 000 kr till 0 % ränta under en längre tid och det gick bra. Ni kanske tänker att detta är rena välgörenheten från Avanzas sida till mig. Men så är inte fallet. Under förra året köpte och sålde jag aktier för runt 40 miljoner kronor. Det innebar att Avanza fick in 27000 kr i courtage intäkter från mig. Förutom detta fick de även in över 2000 kr i ränteintäkter eftersom jag inte låg på gratis nivån hela tiden. Man kan säga att Avanza tjänat en hel del pengar på mig när de gav mig 1 miljon kr i kredit. 

Men det är som sagt ingen självklarhet att Avanza ger ut en kredit till vem som helst. Även om du är kund hos Avanza tar de en kreditkontroll och kollar upp hur det sett ut de senaste åren. Även om jag inte haft något fast jobb de senaste åren har jag haft en väldigt bra årsinkomst och det är detta som är viktigt när Avanza gör en kreditbedömning. Givetvis är det även viktigt att inte haft problem med skulder osv sedan tidigare. Skulle jag däremot gå till någon storbank skulle jag troligtvis inte få något lån alls då de kräver en fast anställning. Avanza är på det sättet sjyssta och litar att de kommer få tillbaka sina pengar från mig. Men som säkerhet har jag min Avanza Zero fond samt mina aktieinnehav så det ska mycket till innan det blir någon kreditförlust för Avanzas del när det gäller min belåning.  

Hur gör du då för att få mer i gratis kredit?

I exemplet nedan förklarar jag på ett enkelt sätt hur du gör för att få som i mitt exempel 170 000 kr i gratis kredit. För att göra det hela lätt ligger hela min portfölj i Avanza Zero och mitt innehavs värde uppgår till 1.7 miljoner kronor.

Har du hela ditt innehav på 1 konto har du som sagt bara möjlighet att ha upp till 50 000 kr i gratis kredit.

Men för egen del skapade jag 4 olika konton och ansökte om belåning på samtliga konton.

Efter det lägger jag 500 000 kr i Avanza Zero på 3 olika konton. På det fjärde kontot lägger jag 200 000 kr i Avanza Zero.

På så sätt har jag 50 000 kr i gratis kredit på 3 konton och 20 000 kr i gratis kredit på mitt fjärde konto dvs 170 000 kr totalt.

För att lyckas få mer i gratiskredit krävs ett större sparande hos Avanza. Har du bara 500 000 kr i tillgångar kan du aldrig få mer än 50 000 kr i gratis kredit. Men har du som i detta fall 1.7 miljoner kronor i tex Avanza Zero kan du dela upp ditt sparande på flera konton för att på så sätt få mer i gratis kredit. 

Men för att kunna göra på detta sätt krävs att Avanza godkänner belåning av flera konton. Med det sagt räknar jag med att ha 170 000 kr i gratis kredit även i framtiden om jag vill ha det. Men just nu ligger jag med en högre belåningsgrad och utnyttjar inte min gratis kredit alls.

Finns det någon mer läsare som har haft mer än 50 000 kr i gratis kredit? Eller är det bara jag som i perioder nyttjat denna möjlighet till mer "gratis kredit" hos Avanza?

23 kommentarer:

 1. Gillar sådana här i inlägg. Hoppas bara inte att det kommer något retroaktivt. Tex att de hänvisar till sina villkor och att det är ditt ansvar att hålla dig informerad osv. Missförstå mig inte, jag är på din sida. Men du vet... När något låter för bra så drar man öronen åt sig. Jag ska testa samma grej när det blir aktuellt. Behöver dock några hundratusen till. Fortsätt lämna fler hacks så når jag dig snabbare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Unknown.

   Kul att du gillade detta tips. Jag tror denna möjlighet kommer bestå även framöver. I dagsläget är konkurrensen om kunderna stenhård och detta är ett bra marknadsföring knep för nöjdare och fler kunder. Det var en period 2017 jag var missnöjd med Avanza och då flyttade jag mina besparingar. Skulle Avanza av någon anledning inte motsvara mina förväntningar i framtiden går det fort att flytta mina besparingar igen. Fortsatt lycka till med ditt sparande så kan du också ta fördel av dessa villkor snart :-)

   Önskar dig en trevlig dag.

   Mvh Slimis

   Radera
 2. Det var finurligt att dela upp det så. Att jag inte tänkt på det själv :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alltid kul när man lär sig något nytt :)

   Tack för din kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
 3. Jag har drygt 100 000 i möjlig gratis kredit, uppdelat på tre konton. Nu har jag lånat mer än så, så jag betalar f.n. 0,99% i ränta på alla kontona men det tycker jag känns hanterbart. I "covidkraschen" i början av året hade jag högre belåning och blev tyvärr tvungen att sälja av en del med förlust för att inte bli överbelånad, det var inte så kul. Sedan dess har jag tagit ner belåningen från ca 20% till strax under 10%.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är nåt fel på klockan här på bloggen, mitt inlägg ovan gjordes ca 17.20 men visas som 08.23.

   Radera
  2. Hej Anonym.

   Tyvärr har det alltid vart fel gällande klockan här på bloggen. Osäker vart man kan ändra tiden? Tråkigt att du fick sälja med förlust men det var nog många som åkte på förluster just då. Det var ju inget litet fall i början av året och de flesta hade säkert trott på en mindre nedgång. 10 % låter iallafall som en sund belåningsnivå.

   Tack för att du delar med dig här på bloggen.

   Mvh Slimis

   Radera
 4. Japp jag har en aktiedepå sen gammalt en isk och en kf har möjlighet att låna ca 100 000 kr till 0% spritt över dessa tre.. Skulle kunna optimera belåningen mer om jag splittade isk men det orkar jag helt enkelt inte..

  Utnyttjar alltid gratisutrymmet på ISK, på de andra kontona utnyttjas kredit bara vid särskilda tillfällen ex i mars var jag fullbelånad på gratisutrymmet på alla kontona men nu är jag tillbaka med bara belåning på ISK.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anonym.

   Kul att fler nyttjat denna möjlighet. Jag tycker man ska försiktig med belåning. Men det ger en bra möjlighet om något bra läge uppstår. Mars månad var ju ett bra tillfälle när vi nu tittar tillbaka hur det såg ut just då.

   Tack för att du delar med dig här på bloggen.

   Mvh Slimis

   Radera
 5. Hej slimis finns det andra fonder som man kan äga för att få superlånet ? Asså att man bara behöver äga en fond

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Alex.

   Det finns fler fonder som ger möjlighet till superlånet. När du tittar på information om en fond så kan du se om den ingår eller inte i superlånet. Avanza Global är tex en fond till som ger möjlighet till att nyttja superlånet.

   Tack för din kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
 6. Fint hack!
  Har för lite pengar för att komma upp i mer än 50 000 gratiskredit.

  Pappa betalar? - Bloggen om privatekonomi

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Pappa Betalar?

   Ja alla sparhacks som kan hjälpa oss på vägen är bra :-) 50 000 kr är ju en bra gratis kredit det också. Tids nog kan även du nyttja lite mer gratis kredit.

   Tack för din kommentar. Önskar dig en trevlig dag.

   Mvh Slimis

   Radera
 7. Ska du låna så är det en rimlig källa. 10% är inte jättehög belåning, så det borde inte vara någon större fara. Det enda är att det är lite meckigt att betala tillbaka, skulle vilja att det fanns en knapp som det stod "återställ kredit" på.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Å andra sidan, om det fanns en sådan knapp, så skulle nog många skicka ut pengar från ISK:en till kreditkontot för att just betala tillbaka. Och då räknas det som ett uttag från ISK:en. Nästa gång man lånar från krediten blir det en insättning på ISK:en, och insättningar är skattegrundande. Därför ska man inte skicka pengar fram och tillbaka mellan krediten och ISK:en. Har man pengar på ISK:en samtidigt som man har en skuld på kreditkontot så får man plusränta på ISK:en med samma räntesats som man betalar på skulden. Det blir alltså räntemässigt samma sak som att man betalat av skulden.

   Radera
  2. Kan tillägga att på KF hos Avanza återställs krediten automatiskt vid varje årsskifte, men inte på ISK. Jag kommer inte ihåg orsaken till att det är olika, men det står om detta i Avanzas information om krediter.

   Radera
  3. Mest troligt pga att KF beräknas hela årskatten på vad som är innestående på KF 31/12. Du tjänar på att de tar ut och betalar ner lånet då det minskar beskattningsbart underlag. ISK fungerar annorlunda med kvartals hantering av skattesatsen

   MVH P

   Radera
 8. Snyggt jobbat Slimis. Det är rätt rejäla försäljningar du gjort. Jag har inte sett hur din utveckling varit det sista(kanske har jag missag några inlägg) men jag vet att du brukar pricka ganska rätt i dina köp/sälj så jag antar att dina vinster uppgår till betydligt mer än de 27.000 kr du betalat i arvode?

  Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Aktiepappa.

   Min portfölj avkastade 34.24 % förra året eller drygt 512 000 kr plus. Så det var ett bra år då jag överpresterade Omx30 med några procent. Tyvärr är detta första året jag ligger efter index än så länge. Men året är som sagt inte slut och jag hoppas ta igen lite här i slutet av året. Här framöver är min förhoppning att Handelsbanken kan visa lite bättre resultat än marknaden väntar sig. Sen hoppas jag H&M kan fortsätta prestera bra framöver. Den som lever får se hur året slutar :-)

   Tack för din kommentar. Önskar dig en trevlig Tisdag.

   Mvh Slimis

   Radera
 9. Nu kanske ni inte ens vill veta detta, men jag frågade Avanza om detta (redan 2018) och fick detta svaret:


  Vi tillåter dig endast att låna upp till 50 000 kr totalt räntefritt på alla dina konton. Du kan således inte låna 49 000 kr på 10 separata konton (totalt 490 000 kr). Rent praktiskt kan du detta initialt men eftersom vi upptäcker det i efterhand kommer vi då korrigera räntan.

  Med vänliga hälsningar
  Ludvig
  Avanza Private Banking

  Sen vet jag inte hur de faktiskt gör, men kolla noga alla transaktioner, och se om du kan hitta någon korrigering i efterhand, låter som ett tips...?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anonym.

   Nu har jag inte nyttjat superlånet till 0% ränta med större belopp under någon längre tid. Men jag har inte fått betala tillbaka något i efterhand iallafall. Använder man lite mer gratis belång under en tid tror jag inte Avanza bryr sig något nämnvärt. Men blir det flera hundra tusen kronor till 0 % ränta är väll risken större att de inför någon åtgärd.

   Tack för din kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
  2. Jo precis, så fungerar det säkert, om man maximerar som i deras exempel så man lånar 490 000kr gratis permanent blir det väl 0,99% ränta i efterhand, men några kronor bryr de sig knappast om.

   Radera
  3. Ja, det krävs ju även ett rejält sparande för att kunna komma upp i den nivån. Är själv nöjd att kommit upp i 170 000 kr i gratis kredit.

   Åter tack för din kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera