måndag 19 oktober 2020

Blir nergraderad från PB kund hos Avanza

Då kom dagen då Avanza meddelar att jag inte längre uppfyller kraven för att vara Private Banking kund hos dem. 

Jag kan dock tycka att detta meddelas vid fel tidpunkt. Sedan portföljen toppade på drygt 3 miljoner kronor i början av året har portföljen vart ner som lägst runt 1.9 miljoner kr och just nu ligger det totala sparande på runt 2.7 miljoner kr. Tyvärr har Corona krisen slagit hårt mot min portfölj och trots att portföljen troligtvis kommer uppgå till 3 miljoner inom snar framtid väljer Avanza i detta skede att nedgradera mig. Tidigare har jag blivit nedgraderad från PRO kund och även den gången var det på marginalen till att jag uppfyllde kraven. 

Avanza är iallafall idag långt ifrån att erbjuda de bästa priserna och jag börjar tröttna på hur de behandlar en som kund. Det är ju trots allt deras kunder som gjort att de tjänat rejält med pengar den senaste tiden och för egen del har jag bidragit rejält med courtageintäkter över tid. 

Med det sagt har jag har skrivit ett klagomål till Avanza om deras beslut. Är jag inte nöjd med deras svar kommer jag överväga att flytta mitt sparande till någon annan aktör som uppskattar en mer som kund. 

Alternativen jag främst tänker på är Länsförsäkringar eller Nordea. Båda har en sämre plattform än Avanza men har överlag bättre pris på aktiehandel än Avanza. 

För er som inte vet flyttade jag mitt sparande från Avanza 2017 efter ett visst missnöje vid denna tidpunkt. Då placerade jag mina pengar hos Nordea. Tyvärr hade Nordea en del strul med sin plattform men kanske är detta löst nuförtiden? I övrigt tyckte jag Nordea var bra. I dagsläget erbjuder även Länsförsäkringar aktiehandel till ett attraktivt pris. Då jag idag har Länsförsäkringar som min huvudbank kan jag mycket väl tänka mig samla hela mitt sparande hos dem.

Vi får se hur jag gör med mitt sparande. Just nu ligger iallafall inte Avanza på topp när det gäller kundnöjdhet från min sida.

Är det någon läsare som använder Nordea eller Länsförsäkringar för sin aktiehandel? Hur tycker ni deras tjänst fungerar? 

15 kommentarer:

 1. Hej!
  Jag har både Nordea och Avanza.
  Mina småköp sker på Avanza medan dem större köpen sker via Nordea pga lägre courtage.

  Visst är plattformen bättre på Avanza men jag tycker inte det överväger det högre priset.
  En extra fördel på Nordea är att jag får tillbaka källskatten på ca 6 veckor.
  I början tyckte jag att man allt för ofta fick ringa ang källskatten men efter sommaren har det fungerat bra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Stefan.

   Jag tycker att Nordea är prisvärda och fungerade bra överlag. Det skulle inte krävas mycket för att deras tjänst skulle bli riktigt bra. Tyvärr upplevde jag fel på deras tjänst några gånger. Då jag ibland kör en del kortsiktigt handel är det inte kul när hela portföljen plötsligt är nollställd. Men förhoppningsvis är har Nordea blivit bättre över tid och idag är de säkert bättre än när jag använde deras tjänst. Källskatten tillbaka på 6 veckor är ju iallafall riktigt bra.

   Tack för att du delar med dig dina erfarenheter.

   Mvh Slimis

   Radera
 2. En flytt skulle väl isf innebära att du får sälja av en hel del av portföljen med förlust för att lösa portföljbelåningen? Är det värt det bara för att du inte gillar att du inte längre uppfyller avanzas krav för PB?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anonym.

   Jag behöver inte ha bråttom att flytta min portfölj men det kan ske tids nog då jag just nu inte är särskild nöjd med kundservicen från Avanza. I dagsläget är det iallafall inte aktuellt att lösa portföljbelåningen genom försäljning av mina innehav då jag anser att både Handelsbanken och H&M är för lågt värderade om vi ser på lite längre sikt. Men jag kommer jobba hårt på amorteringen framöver för att bli mindre beroende av Avanza över tid.

   Tack för din kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
  2. Klokt! Jag har inte haft avanza sedan de hade ett minicourtage på 7kr för en order upp till max 15600kr, det var för övrigt på den tiden när många gammelbanker hade ett minicourtage på 99kr... Att vara obelånad och kunna packa och dra är en jävligt skön känsla!

   Radera
  3. Att vara obelånad är en fantastisk känsla. Jag kommer vara där en dag tids nog igen 😃

   Åter tack för din kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
 3. Jag har samma upplägg som Stefan, riktigt nöjd med Nordea faktiskt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej TomDan.

   Kul att höra att du är nöjd :-)

   Mvh Slimis

   Radera
 4. Har länsförsäkringar. Ingen topplattform. Dyrt courtage. Minimum 20 kronor även vid inköp av små belopp.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Kapitalisten.

   Såg att Länsförsäkringar ska få en ny plattform nu framöver. Ska bli intressant att se hur den ser ut. Den kanske överraskar positivt. 20 kr är ett högt courtage vid mindre köp. Men vid större köp erbjuder de ett courtage på 0.05 % och det tycker jag är prisvärt.

   Tack för din kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
 5. Vad tråkigt att höra. Jag bävar för de nya uppdaterade belåningsvärdena som de brukar skicka ut i slutet av oktober. Det var inte så stora förändringar i vårens uppdatering, men det brukar alltid vara något bolag vi äger som de plockar bort från superlånet eller sänker belåningsgraden för, och vips får man högre ränta.

  Kan inte minnas att jag fått en överraskning åt det andra hållet. Är fortfarande jätteirriterad på hur de behandlade Swedbank, när de plockade bort den ur superräntan, helt utan vettig orsak. danske Bank låg betydligt värre till, men de finns kvar. Förmodligen var det pga att antalet avanza-aktieägare fördubblades i och med UGs avsnitt samtidigt som kursen störtdök, och det helt enkelt blir för dyrt för dem... gå i så fall ut och säg det, istället för att de ska gömma sig bakom "andra faktorer" eller vad det nu var de skrev när jag frågade.

  Fler norska aktier åkte också ut från superräntan då man "bytte index". Tack för det, synd bara att det var några av mina största innehav som helt plötsligt blev belånade till helt andra räntor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Snålgrisen.

   Får hoppas de inte försämrar belåningsvärden varken för dig eller mig. Även jag kan bli fundersam hur de tänker kring Swedbank och Danske Banks beslut gällande belåningsmöjligheter. En sak är säker. När man belånar sig är man aldrig säker att belånings värdena kommer vara de samma framöver. Vi vilken räntenivå ligger din belåning just nu?

   Tack för din kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
 6. Har belånat mig med blanco lån i stället (ca 2-4% på lite olika blanco lån) detta då jag inte vill bli tvingad att sälja vid förslut samt att mina aktier ej gäller för superlånet. Funderar på att byta till bank som kan erbjuda lägre bolån ifall jag samtidigt flyttar över portföljen.
  //Kemok
  /Kemok

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Kemok.

   Kan vara värt mycket att slippa vara beroende av superlånet. När Avanza känner för de kan de ändra villkoren som de vill och det kan vara en nackdel. Gällande bolån är det alltid bra att jämföra. På så sätt kan man spara mer pengar över tid.

   Tack för din kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
 7. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera