onsdag 14 oktober 2020

Handelsbanken B handlas ner rejält idag

Idag fick mitt största innehav Handelsbanken en rekommendationshöjning. Det var BARCLAYS som höjer rekommendationen till övervikt från tidigare jämvikt.

Enligt analysen tolkar BARCLAYS förra månadens besked om kontorsnedstängningar i Sverige som en positiv stegvis förändring av koncernens filosofi, vilket signalerar en rörelse bort från ett stort kontorsnätverk. Vi ser utrymme för att sådant tänkande kan appliceras i andra regioner för att generera ytterligare kostnadsbesparingar"

Med det sagt öppnar både Handelsbanken A och Handelsbanken B upp kraftigt för dagen. 

Men runt strax efter kl 11 idag kommer beskedet från Söderberg & Partners sparekonom Joakim Bornold ser att det finns en gratislunch att hämta i Handelsbankens B-aktie, givet prisskillnaden mot A-aktien. Det säger han till Dagens industri.

Han tycker inte att det finns någon vettig förklaring till varför prisskillnaden just nu är så stor mellan den röststarka A-aktien och B-aktien. A-aktien står just nu i drygt 78 kronor, medan B-aktien handlas runt 95 kronor. Historiskt sett har A-aktien varit dyrare.

Bornold gissar att nybörjarmisstag bland sparare kan vara bakomliggande orsak. Rådet till de som nu sitter på B-aktier är att sälja dem och köpa A-aktier, så länge som mellanskillnaden överstiger courtaget.Det dröjer inte länge innan Handelsbanken B handlas ner från ca 95 kr till som lägst under 90 kr per aktie. I skrivande stund handlas Handelsbanken B till ett pris av 90.50 kr per aktie. Tittar vi på dagens handel i Handelsbankens B aktie kan vi se att Avanzas kunder köpt drygt 80 000 aktier för runt 91.72 kr st i snitt.  

Samtidigt kostar A aktien 78.40 kr i skrivande stund.

Med det sagt tycker jag det är intressant hur mycket Joakim Bornold kan påverka kursen i det korta perspektivet. För det 2:a funderar jag på vad alla sparare ser för tjusning att köpa den betydligt dyrare B aktien? 

För bara ett par år sedan var A aktien dyrare än B aktien och detta är något som kan hända igen. Det räcker att någon stor ägare dumpar sina B aktier och istället köper A aktier så är detta läge för en bra affär borta med vinden.

Om du idag äger Handelsbanken B är därför min rekommendation att sälja dessa aktier och istället köpa tillbaka A aktien billigare om du vill vara långsiktig ägare i Handelsbanken. Se bara till att inte courtaget äter upp vinsten. 

Jag har själv gjort denna goda affär vid flera tillfällen och tids nog har jag även lyckats köpa tillbaka Handelsbanken B billigare än A aktien. Det finns bra med pengar att tjäna på detta för den som är långsiktig i Handelsbanken. Men långt ifrån alla verkar utnyttja denna fantastiska möjlighet. 

Jag kan även rekommendera Aktiepappas inlägg som handlar om Handelsbanken A eller B


Är det någon läsare som äger Handelsbanken B? Hur kommer det sig att ni behåller eller köper mer när ni kan köpa Handelsbankens A aktie betydligt billigare?

11 kommentarer:

 1. Hej slimis jag har tjänstepension saf-lo och jag undrar var är bäst att har de pengarna för jag kan inte flytta till avanza

  SvaraRadera
  Svar
  1. https://www.google.com/url?sa=t&source=web&cd=&ved=2ahUKEwjT8Jv0lrbsAhWSHHcKHY83D40QFjACegQIChAB&url=https%3A%2F%2Fwww.smaspararguiden.se%2Fblogg%2Famf-sanker-fondavgifterna-nu-basta-alternativet-for-miljontals-svenskar%2F&usg=AOvVaw2CvYTe9Z-OXWueLZeVG9N9

   Läs den här. Mvh.jacke77

   Radera
  2. Så du menar välj amf eller pga låga avgiften ? Är inte lf bättre då ?

   Radera
  3. Själv har jag LF sedan innan och det är lika billigt som Amf. Det går lika bra med LF fond liv. Du måste vänta till slutet av november då Fora ädrar genomför system byte. Det ser du när du loggar in på fora.se
   Mvh.jacke77

   Radera
  4. Hej Alex och Jacke77. Tack för era frågor och svar. Som Jacke skriver har AMF många prisvärda fonder men Länsförsäkringar är också bra. Då jag själv använder Länsförsäkringar som min huvudbank har jag valt att placera min tjänstepension hos dem. Jag placerar denna i deras svenska indexfond med en avgift på 0.2 %. På sikt hoppas jag denna fond kommer ge en bra avkastning. På sikt är en låg avgift väldigt viktigt då höga avgifter äter upp en större del av avkastningen över tid.

   Önskar er en trevlig Fredag.

   Mvh Slimis

   Radera
  5. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
 2. Hej!
  Sedan jag började köpa handelsbanken 2017 har jag endast köpt A-aktier eftersom det varit den som vid köptillfället varit billigare. Hittills har jag bara varit om ett par tillfällen som det kanske varit värt att sälja av och köpa B men mitt innehav har inte varit så stort så det är inte så mkt jag hade tjänat på det.
  Jag tror det handlar mycket om okunskap kring A- och B-aktier överlag som gör att vissa typer drar iväg eller får en sämre utveckling. Kan inte riktigt förstå annars varför småsparare man köper den dyrare.
  Ja läste också Joakims Bornolds uttalande om gratislunch och tycker det var otroligt att se hur en storbanks aktie reagerar så kraftfullt på det.

  Ha det gott :)
  //VGI

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej VGI.

   Det kan mycket väl vara så att större aktörer minskat sitt ägande i Handelsbanken A över tid. Detta eftersom banken successivt visat ett sämre resultat sedan de presterade som bäst i början av 2017. Får vi ett bättre resultat framöver lär aktien locka till sig större aktörer igen och isåfall kommer aktien stiga i pris. Kan även vara så att många sparare har sina B aktier på ett aktie/fond konto och inte vill sälja av med vinst för att betala skatt och därför behåller man B aktien. Men ser vi bättre resultat i Handelsbanken framöver är min tro att Handelsbanken A kommer ta igen på B aktien då A aktien är mer likvid samt har en bättre direktavkasning. Det skulle inte förvåna mig om A aktien en dag åter är dyrare än B aktien. Den dagen växlar jag över till B aktier igen.

   Ha det gott :)

   Mvh Slimis

   Radera
 3. Svar
  1. Hej Aktiepappa.

   Det var så lite :-)

   Önskar dig en trevlig Fredag.

   Mvh Slimis

   Radera
 4. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera