måndag 5 oktober 2020

Avanza Superlånet

I ett tidigare inlägg fick jag frågan om jag har min kredit hos Avanza och vad jag tycker om denna kredit. I inlägget nedan tänkte jag dela med min mina tankar gällande Avanzas Superlån.

Avanza Superlånet

För er som inte vet erbjuder Avanza sina kunder en värdepapperskredit. För att locka fler att använda denna kan man erbjudas en räntefri kredit upp till 50 000 kr per konto. 

För att kunna utnyttja de olika nivåerna hos Avanza ställs olika krav. Jag tänker här nedan berätta hur det fungerar på ett enkelt sätt för de som inte vet hur Avanzas kredit fungerar. I mitt exempel nedan äger jag endast Avanza Zero och summan på innehavet är 500 000 kr. När du ska belåna din portfölj är en fond en bra grund då det räcker med endast denna fond för att få belåna sig. Belånar du istället aktier måste du minst ha 3 olika aktier alternativt 2 olika aktier med 1 fond för att kunna utnyttja superlånet. Har du tex bara 1 eller 2 aktier i din portfölj och ingen fond uppfyller du inte kraven för belåning.  

Ett innehav i Avanza Zero på 500 000 kr ger det följande superränta om du är PB-kund hos Avanza:

50000 kr till 0% ränta.

125000 kr till 0.99% ränta

250000 kr till 1.97% ränta.

400000 kr till 3.87 % ränta.

Kommer du över någon nivå höjs räntan på hela ditt lån. Detta är värt att ha i åtanke om du tänkt belåna din portfölj. Går tex mitt Avanza Zero innehav ner till 490 000 kr  och jag sedan tidigare utnyttjar gratis krediten på 50000 kr blir lånets ränta nu 0.99 %. Detta är på hela ditt beloppet som du belånat och plötsligt är din gratiskredit borta. Ditt belåningsvärde har plötsligt gått ner och du är nu bara beviljad 49000 kr i gratis kredit. Blir det ett rejält börsfall och du har belånat portföljen för mycket kan det i värsta fall bli tvångsförsäljning om dina aktier förlorar för mycket av sitt värde och du inte kan skjuta till pengar.

Vad ska man tänka om man funderar på att belåna sin portfölj?

En belåning kan ge en hävstång både på upp och nersidan. Förra året lyckades jag få en liten överavkastning med hjälp av bland annat belåning. I år har min belåning gett mig motsatt effekt än så länge. Även om Avanza erbjuder en billig kredit bör du tänka på både för och nackdelar innan du belånar dig. 

För egen del har jag inga andra lån än min värdepapperskredit. Hade jag haft CSN lån eller bostadslån hade min risk ökat genom att belåna mig mer. Det som lockade med Avanzas Superlån var från början deras gratis kredit. Nu i efterhand tycker jag det varit en bra kredit då det möjliggjort en hel del swingtrading. Nackdelen är alla regler Avanza har med sina krediter. Har du otur kan de värdepapper du belånar plötsligt tappa i belåningsvärde alternativt försvinna helt. Du kan aldrig vara säker att Avanza kommer acceptera dina värdepapper som säkerhet i framtiden. Som ett exempel tog Avanza bort Swedbank från Superlånet i och med penningtvätt skandalerna. Samtidigt är det okej att Danske Bank har superränta. Jag är inte helt säker på vilka kriterier Avanza har för att en aktie ska få vara med i superlånet. Men räkna med att ditt värdepapper plötsligt kan förlora sin möjlighet att belånas och det kan då ge konsekvenser.

En annan nackdel med belåning är att du blir mer inlåst hos Avanza. Så länge du är skyldig dem pengar är det inte bara att flytta dina värdepapper någon annanstans om du av någon anledning vill flytta dina pengar. Har du även utländska innehav tar Avanza ut en rejäl flyttavgift på dessa innehav. 

Om du nu väljer att belåna dig så se till att ha en rejäl marginal på ditt lån. Tänk efter noga vid vilken räntenivå din belåning ska ligga på. Se även till att ha rejäl marginal för att inte blir överbelånad. De sista man vill göra är att sälja av sina innehav i en rejäl krasch. Det är ju då de bästa köpen kan göras. 

Hur har jag själv gjort med min belåning?

Jag har ansökt om superränta på flera olika ISK. På så sätt kunde jag utnyttja en gratis kredit på 50000 kr på flera konton. Men i dagsläget ligger jag på 0.99 % nivån på 2 konton och 1.97 % nivån på 2 konton. Dessa räntesatser gäller om du är PB-kund hos Avanza. Har du mindre pengar ligger räntan lite högre. Innan min försäljning av Hufvudstaden låg hela min belåning till 0.99 % men mina belåningsvärden blev som sagt sämre när min riskspridning blev sämre efter mitt senaste köp i Handelsbanken. På längre sikt ligger jag lite högt procentuellt sätt på min belåning. Men jag har bara detta lån och samtliga ränteutgifter detta år kommer kvittas mot min ISK skatt tids nog. 

Skulle jag rekommendera andra att belåna sin portfölj genom Avanza?

Om du är ny på aktiemarknaden och inte har koll på Avanzas villkor skulle jag inte rekommendera en belåning till att börja med. Det som ger bra resultat på börsen är regelbundet sparande över lång tid. När du tids nog fått en del erfarenhet från aktiehandel och börsen i övrigt kanske en belåning kan vara ett komplement till ditt sparande. Men precis som med andra lån kan det bli en hel del problem. Känner du minsta oro med en belåning är det nog bättre att avstå detta. För egen del har jag främst använt min belåning i denna Corona kris och i övrigt har jag endast använt den för lite swingtrading i perioder. En belåning av portföljen kan ge både bättre och sämre resultat och man bör vara medveten om risken med att belåna sig. Tids nog kommer jag en dag vara skuldfri igen men som läget är just nu väljer jag att ha en viss hävstång i min portfölj. Om det är rätt strategi lär visa sig tids nog. 


Är det någon läsare som använder belåning hos Avanza? Vad tycker ni om deras Superlån?

14 kommentarer:

  1. Hej Slimis! Jag har använt belåning i många år och det är superlånet som gäller för mig. Och superlånet tycker jag fungerar bra

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Nyttboende.

      Kul att det gått bra med din belåning. Även jag tycker superlånet fungerar bra överlag.

      Tack för din kommentar.

      Mvh Slimis

      Radera
  2. Tjena! Använder också belåning sedan en tid tillbaka och funderar på det där du skriver om att man kan kvitta ränteutgifterna mot isk skatten. I mitt fall skulle jag säga att totala Isk skatten är högre än totala ränteutgifterna det här året. Betyder det att jag lånar gratis? Eller hur kan man räkna på det för att veta exakt vad man betalar på ränteutgifterna?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anders.

      Har du säg en ISK skatt på 10 000 kr per år kan du kvitta ränteutgifter mot hela detta belopp. Men de flesta har stora bostadslån och därför kvittas bara en liten del av ränteutgifterna mot ISK skatten. För varje miljon du har på ditt ISK konto betalar du 3750 kr i ISK skatt. Sen beror det hur mycket ränteutgifter du har. Men har du lägre ränteutgifter än det du betalar i skatt för ditt ISK så kan man säga att du lånar dessa pengar gratis.

      Tack för din kommentar.

      Mvh Slimis

      Radera
  3. Hej! Stämmer det verkligen att du kan låna 50 000kr räntefritt per konto? Så har inte jag uppfattat det. Mvh Maria

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Maria.

      Har skrivit en uppföljning hur jag gjort för att få mer i gratis kredit. Men enligt Avanzas sida är det 50 000 kr i gratis kredit som gäller.

      Tack för din kommentar.

      Mvh Slimis

      Radera
  4. Bra genomgång. Använder själv superlånet och ligger runt 10% belåning, vilket jag tycker är lagom. Var inte alls beredd på ett fall liknande det i våras, då gick det snabbt utför även med 10% belåning, och det blev svettigt värre.

    En indirekt fördel med att använda belåningen är att man tittar mycket mer på en akties belåningsvärden och huruvida de ingår i superräntan eller inte. Detta i sig ger en fördel i att man för det mesta kommer att investera i stabila bolag med minimal risk. Dock hittar Avanza ibland på en del dumheter som ´när de ryckte bort Swedbank fråbn superräntan med väldigt kort varsel. De har aldrig bekräftat något, men min teori är att det helt enkelt blev för dyrt för dem/deras risk gick upp när antalet Swedbankägare fördubblades samtidigt som aktien rasade i värde. Danske Bank klarade sig antagligen undan för att den aktien har färre antal ägare hos Avanza. Vet ej, bara en teori. Jag hoppas att de snart återinför Swedbank i superräntan, det känns inte seriöst att hålla dem utanför längre.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Snålgrisen.

      Ja det var nog en hel del sparare som blev överbelånade när det stora börsfallet skedde. Svettigt värre var det när de största raset på en dag skedde sedan 1980-talet. Som du skriver kan man få en bättre belåningsmöjlighet på säkrare papper. Därför lämpar sig belåning bäst till just lite mer stabila bolag. Förövrigt var det var lite konstigt med Swedbank. Banken borde ju kunna ingå i Superlånet den dagen allt med penningtvätten är över. Men vi får nog vänta ett tag till innan det är klart med den härvan.

      Tack för din kommentar.

      Mvh Slimis

      Radera
  5. Frågade Avanzas kundtjänst förra veckan om fenomenet 50000 i gratis lån per konto. Han förkläde pga brister i systemet så kan det framstå som det men försäkrade att det är endast 50000 tog till 0% ränta som gällde. Om någon annan fått höra något annat så skriv och dela med er.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Unknown.

      Har skrivit ett nytt inlägg hur jag gjorde för mer gratis kredit hos Avanza. Men det kanske bara är jag som gör på detta sätt :-) Lycka till.

      Mvh Slimis

      Radera
  6. Kvalar ej in för lån på portföljen, de bedömer mina 10aktier för osäkra antagligen. Har ca 475k i blanco lån som jag använt till aktier, samt önskade jag ej risken att behöva sälja vid en dipp (skönt vid Corona dippen i år kan jag säga). För övrigt ansåg jag att vi inte behövde månadsspara så mycket i månaden utan sänkte det lite med dessa lån.
    För mig har det varit ekonomiskt väldigt bra. Brukar ligga mellan 10-30% i belåning av portföljen.
    /kemok

    SvaraRadera
  7. Hej Kemok.

    Som du skriver finns det gått om aktier som Avanza inte accepterar till superlånet. Ett lån utanför portföljen har ju även de sina fördelar. Framförallt vid större börsfall. 10-30 % låter som en helt ok nivå :-)

    Tack för att du delar med dig här på bloggen.

    Mvh Slimis

    SvaraRadera
  8. Hej
    Bra inlägg👍
    Hade en liten fundering när det gällde swingtrading på isk med superlån. Hur blir det med skatten, när man sätter in pengar (använder kredit) så betalar man skatt för insättning, vid köp av aktie. När man betalar tillbaka, säljer aktie hur blir det då? Har man något typ av tak som räknas av i slutet på året eller betalar man för varje insättning (köp) oavsett om man betalat tillbaka.

    Hoppas jag inte gjorde frågan allt för svår att förstå😬

    SvaraRadera
  9. Hej Alexander.

    Det stämmer bra att du betalar skatt för varje insättning när du använder din kredit. Därför är det bra att tänka på detta innan du använder krediten och räkna med detta i kalkylen. När jag kör swingtrading väljer jag att behålla krediten i kontanter på kontot och inte betala tillbaka direkt just för att slippa betala skatt igen om pengarna ska användas inom kort. Kommer ett nytt läge att göra en affär finns ju pengarna kvar som likvider och behöver inte beskattas igen. Försvinner dock alla lägen och jag inte tänkt göra någon insättning på lång tid kan det vara värt att betala tillbaka krediten för att få en lägre schablonskatt. Ett annat alternativ är att ta upp belåningen på ett aktie/fond konto. Då får du istället betala 30 % skatt på vinsten men kan även dra av dina förluster med 30 %. Jag har själv använt aktie/fond kontot ibland för kortsiktiga affärer. Speciellt om det är lite högre risk. Men överlag sker all handel på ISK.

    Hoppas detta kan vara ett okej svar på din fråga. Annars får du gärna skriva igen :-)

    Mvh Slimis

    SvaraRadera