måndag 24 juni 2019

Portföljen har växt från 975 000 kr til 2 150 000 kr på 34 månader

Här i slutet av månaden är det 34 månader sedan jag startade denna blogg. Under bloggens tid har portföljen växt med ca 34 500 kr i snitt per månad eller 1 175 000 kr över 34 månader.  Det har hänt mycket under denna tid och mycket har gått bra men mycket kunde även gå bättre. Det finns som sagt mycket att lära som långsiktig investerare på börsen. Det hela började med att portföljen växte på väldigt bra under 2016. Jag lyckades detta år med en överavkastning mot börsen och året slutade på 21.34 % plus. Jag flyttade sedan över mitt sparande till Nordea och har sedan dess inte utvärderat min avkastning men portföljen har stigit varje år iallafall. I mitt tycke har portföljen presterat bra både 2017 och 2018. 2018 ökade portföljen tex från 1 450 000 kr till 1.7 miljoner kr samtidigt som börsen backade 10 %. Nu under 2019 har portföljen stigit ytterligare 450 000 kr men enligt Avanzas siffror har jag underpresterat börsen lite. Detta kan bero på att jag flyttade över värdepapper från Nordea och jag vet att denna flytt gjorde att siffrorna såg sämre ut än vad det egentligen är. Men enligt Avanza har portföljen ökat drygt 14 % i år och det är sämre än börsen i övrigt. Dock betydligt bättre än något riskfritt sparande. Idag valde jag att sälja både Industrivärden och Kinnevik. Istället har jag nu satsat mer i indexfonder. Även om jag har haft tur att överprestera index i perioder är det inte alls säkert att jag klarar detta över tid. Jag har även lagt ner mycket tid på swingtrading som gett lite bättre resultat än om jag vore passiv på börsen. Men som sagt så har jag funderat mer och mer på indexfonder den senaste tiden. Iallafall en större del av min portfölj. Detta då dessa fonder sköter sig själv och inte behöver samma översyn. Därför blev det en ökning i index idag. Med det består nu ungefär halva min portfölj av indexfonder och ni kan se min hela portfölj här under inklusive belåning som jag utnyttjar till 0 % ränta:

 Med det tar bloggen paus under en period. Jag har den senaste tiden känt mig hängig och inte alls så pigg som jag borde vara. Att vara småbarnsförälder tar på krafterna, men jag har även jobbat lite för mycket under längre perioder de senaste åren. Som arbetande inom vården lär man jobba lite övertid varje månad för att kunna lyckas lägga undan lite pengar till det långsiktiga sparandet. Jag har tänkt gå ner i arbetstid här över sommaren för att vila upp mig. Med det kommer jag i princip bara jobba 89 % natt och försöka låta bli att ta åt mig något extrajobb. Jag kommer återkomma till bloggen när mer energi och motivation finns.

Till dess vill jag önska alla läsare fortsatt lycka till med ert långsiktiga sparande. Hoppas ni får en bra sommar :-) 

33 kommentarer:

 1. Hej!
  Bra jobbat med portföljen!

  Trist att du känner dig hängig.
  Hoppas lite sommar och ledighet gör susen.
  Kom ihåg att det inte är värt att jobba extra om det sliter förmycket på familjen.
  Pengar är inget, familj är allt!

  Trevlig sommar!
  Mvh PB?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej PB?

   Precis som du skriver är både hälsan och familjen viktigare än pengar. Även om jag trivs att jobba mycket i perioder kan det bli lite för mycket emellan åt. Hoppas att du och familjen får en underbar sommar så hörs vi :-)

   Tack för din kommentar.

   Med vänlig hälsning Slimis

   Radera
 2. Trevlig sommar på dig och familjen. Välkommen åter:)
  / Christer

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Crister och tack för din kommentar :-)
   Jag önskar dig och din familj det samma.

   Vänliga hälsningar Slimis

   Radera
 3. Hej Slimis!

  Wow!!!! Vilken jäkla resa!!

  Väldigt starkt utav dig också att känna dig själv och inse att man kanske inte slår index som man gjort åren innan och rida på index ett tag!

  Väldigt synd att du väljer att ta en paus, precis när jag har börjat lära känna dig!

  Men när du skriver din situation så förstår man såklart.

  Jag hoppas att du börjar må bättre snart och får lusten tillbaka att skriva till oss vad som händer i ditt liv!

  Med vänliga hälsningar,
  Fröken Investera

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Fröken Investera.

   Ja, det har vart roligt att skriva med dig :-) Jag hoppas även jag att formen känns bättre snart igen. Jag gillar inte alls att sakna energi då jag till vardags alltid har mycket att göra. Men jag fortsätter följa din blogg även om det blir uppehåll med inlägg här ett tag. Jag hoppas du får en underbar sommar så hörs vi snart igen.

   Hade bäst :-)

   Vänliga hälsningar Slimis

   Radera
 4. Jag önskar dig en fin sommar och hoppas du kommer tillbaka med nya intressanta inlägg så småningom. Du är och har varit en stor inspiration trots att jag har valt en annan väg med lite mindre jobb och därmed mindre att investera.

  Mvh
  I-US

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Investeringsundersköterskan.

   Kul att se fler som jobbar inom vården med samma intresse som mig. Tycker du gör helt rätt att jobba mindre om det känns bäst för dig. Hälsan är betydligt viktigare än pengar och både du och jag vet hur lätt det är att bli sjukskriven i vårt yrke. Som tur är har jag klarat mig bra under mina 7 år i vården.

   Önskar även dig fin sommar och fortsätt kämpa på med dina mål :-)

   Vänliga hälsningar Slimis

   Radera
 5. Ha en bra sommar nu! Härligt att gå ner några procent i tjänstgöringsgrad under en period med. // Frilans

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Frilansportföljen.

   Ja det ska bli skönt att jobba lite mindre under en period. Det är lätt att bli less på jobbet när man jobbar för mycket i perioder. Samt att man blir väldigt trött och det kommer efter.

   Jag önskar även dig en fantastisk sommar och fortsatt lycka till med dina mål :-)

   Vänliga hälsningar Slimis

   Radera
 6. Trevlig sommar och se till att ta de lugnt, Tack för en bra blogg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Unknown.

   Jag ska ta försöka ta det lite lugnare i sommar :-) Hoppas att även du får en fantastisk sommar. Tack för att du följer och kommenterar bloggen.

   Vänliga hälsningar Slimis

   Radera
 7. Hej Slimis,
  Förståndigt att slå av lite på tempot om huvud och kropp börjar säga att det är dags för det.
  I det fallet finns det faktiskt inget/ingen som är bättre att lyssna på.
  Får också gratulera till den fina utvecklingen av ditt sparande (kan det bli ett hus till hösten kanske?).

  Brukar ju skriva några rader om vad jag hittat på, som en liten återbetalning av all information som du delar med dig av :-)
  Jag bevakar min stora investering i Nolato, som jag ju handlade upp under flera affärer runt årsskiftet. I övrigt har jag envist fortsatt att öka i ABB Ltd. och SCA B, dessa är tänkta som långa innehav (som du vet vid det här laget innebär det på min tidshorisont många år). Har även fyllt på lite SHB A aktier och en skvätt Swedish Match.

  Kommer nog att köpa in mig i Firefly som jag tycker verkar vara ett bolag med fin avkastning och intressanta produkter, men det blir en mindre krydda i portföljen.
  Har nu backat ner portföljen till 11 innehav efter att under 1 år sålt av alla innehav i bygg, fastighet och bilindustri.
  Har på det sättet också lagt mig lite i viloläge dock utan att handla några fonder, du vet vad jag tycker om fonder :-)

  Med det vill jag önska dig och familjen en lång och härlig sommar.
  Vänliga Hälsningar
  /Rille

  PS. Ingen såg ännu men en svarv har det blivit :-)
  DS.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Rille.

   Det är tyvärr ofta att jag jobbar på och inte lyssnar riktigt på kroppen. Ibland tar jag helt enkelt åt sig lite för mycket jobb. Men min tro är att jag behöver ta det lugnt en period och sen kommer jag känna mig piggare igen. Portföljen har tuffat på bra och det inser jag först när jag går tillbaka och ser portföljens värde sedan tidigare år. Frågan är givetvis hur börsen går de närmaste åren från här. Den som lever får se :-)

   Har sett att din investering i Nolato gått bra och idag stack SCA iväg rejält. Riktigt kul att din portfölj presterar bra. Sett att Swedish Match kommit ner lite i pris och Handelsbanken handlas även den relativt lågt i kurs likt de andra bankerna. Firefly har jag inte hört talas om. Men jag ska titta lite närmare på bolaget i natt när jag jobbar.

   Jag önskar även dig och din familj en trevlig sommar. Det är alltid kul när du kommenterar här på bloggen :-)

   Hade bäst nu. Vi hörs.

   Vänliga hälsningar
   /Slimis

   Radera
  2. PS. Gällande större boende avvaktar vi just nu. Vi vill gärna bo kvar i samma område som nu och vi har inte hittat något hus som riktigt passar oss. Vi får se ängre fram hur det ser ut :-) DS

   Radera
  3. Allt har sin tid, köp av hus är en stor affär. För många den största man gör i sitt liv, så det är naturligtvis viktigt att det är genomtänkt och blir rätt.
   Det är mycket klokt att skaffa sig ett läge där man inte har bråttom, utan kan ge tid åt att hitta något som känns helt rätt och du är ju en klok person.

   Glömde i mitt förra inlägg att tala om vad jag sålt, det blev de sista aktierna i Axfood som fick gå. Har ägt dom i många år och tyckte att jag kunde hämta hem den fina vinsten nu, rätt/fel? Den som lever får se :-)
   Efter att ha tittat i excel-arken så ser jag också att jag har hållit på att sälja bygg/fastighet och bilindustri under 3 år inte ett, rätt ska vara rätt.

   Önskar återigen en underbar sommar!

   Radera
  4. Den stora frågan blir, kan Slimis låta bli att kommentera H&M :-) :-) :-)

   Radera
  5. Hej Rille.

   Du känner mig för väl gällande H&M så det blev en liten kommentar idag gällande rapporten :-)

   Precis som du skriver är just husköp ett beslut man ska tänka igenom noggrant och flera gånger. När jag tidigare tittat på ett par hus har jag haft med min far. Det finns gott om risker med äldre hus som man måste passa sig för och det är bättre att ha med någon kunnig när jag själv inte kan så mycket gällande hus. Tids nog hittar vi något annat boende men det är inte bråttom. Gällande Axfood tycker även jag att värderingen vart något hög den senaste tiden. Visst har bolaget presterat bra men värderingen är som sagt därefter. Ska bli intressant att fortsätta följa Axfood framöver. Jag köper dock inte aktien på nuvarande nivåer.

   Med det önskar jag även dig en fortsatt trevlig sommar :-)

   Vänliga hälsningar
   /Slimis

   Radera
 8. Skönt att inte behöva vara så aktiv på marknaden!
  Trevlig sommar, Slimis! Ta hand om dig!
  /Arbetsplanen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Arbetsplanen.

   Tack för de fina orden. Ta hand om dig du också och jag hoppas att din sommar blir fantastisk :-)

   Vi hörs.

   Vänliga hälsningar Slimis

   Radera
 9. Hej Slimis!

  Stort grattis till en grym portföljutveckling! Tråkigt att du känner dig hängig men väldigt bra att skala ned och lyssna på kroppen.

  Hoppas du snart känner dig piggare och att du får en härlig sommar!

  Mvh
  The Dividend Story

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Dividend Guy.

   Jag är nöjd med portföljens utveckling. Men det finns alltid mer att lära för att få en bättre avkastning framöver. Även du har haft en bra utveckling på din portfölj och jag är glad att det går bra för dig. Tycker om att läsa din blogg även om jag inte alltid har tid att kommentera. Jag ska försöka ta det lite lugnare nu framöver och lyssna på kroppen. Jag vill att hälsan ska bli på topp igen. I slutändan är en bra hälsa viktigare än alla pengar i världen. Och just träning är något jag gillar väldigt mycket vid sidan av sparandet.

   Jag önskar även dig en trevlig sommar. Ta hand om dig så hörs vi.

   Vänliga hälsningar Slimis

   Radera
 10. Hey man! Vi är i samma läge, och även jag kanske trappar ned på mina inlägg. Grattis till en fin utveckling under dina investeringar. Jag tar mina närmare 400 000:- och placerar dessa i räntor. Sistan resan upp till en halv miljon fördelas mellan ränte och indexfonder, minskad risk - även om det inte är helt riskfritt.

  Mvh VÄL

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej VÄL.

   Grattis själv till en bra utveckling. Kul att du är närma ditt nya boende nu. I din sits hade jag placerat alla pengar i räntor till ditt nya boende. Du har haft en fantastisk resa hit och om du ändå ska köpa ett boende inom närtid tycker jag inte du ska riskera de sista du ska spara ihop. Men det är bara min åsikt och givetvis gör du som känns bäst :-)

   Jag fortsätter i alla fall att följa din blogg.

   Hade bäst :-)

   Vänliga hälsningar Slimis

   Radera
 11. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 12. In-spi-re-ran-de siffror Slimis! Jag hade, precis som dig, en litet tyngre period nyss och kan vittna om att du gör helt rätt i att ta en liten paus då. Det är så man undviker att åka på någonting värre.

  Önskar dig god hälsa och friskt humör ovanpå det!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej 10 årsplanen.

   Tack för de fina orden. Jag ska vila upp mig en period så är jag troligtvis i bättre form snart igen. Till dess får du ta hand om dig och ha en fin sommar :-)

   Tack för din kommentar.

   Med vänlig hälsning Slimis

   Radera
 13. Hallå Slimis! Bra inlägg och självklart sunt att ta det lugnare när det krävs. Jag har också under längre tid kännt mig rätt hängig och trött, kopplar det till både jobbet och barnen. Sen barnen har man inte bara jobbet att sköta, känns som man väldigt sällan verkligen kan vila. Återhämtning förr i livet var enklare, efter jobbet o på helgerna var ju ledig tid. Med barn är det ej så enkelt längre.

  Härligt att din portfölj är så långt kommen, drygt 2 mkr, så tiden bör ju nu enligt den mesta fakta göra sitt!

  Har själv funderat mycket senaste två månaderna på att börja fokusera på fonder jag med. Kommer dock att göra några fler aktieinköp under sommaren så möjligt till september att fokus då skiftas.

  Gillar din 7000 Shb pott och ligger långt efter i den, har diversifierat över alla 4 storbankerna istället.

  Visuellt är din portfölj underbart enkel.

  Själv är jag sådär sugen på avanza zero, ägde den 2018-2019 och den gick inte bra alls. Det gjorde däremot alla aktier som köptes under samma tid...

  Ser framemot framtida läsning så vila nu upp dig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Kalkyl.

   Jo ibland är det bra att lyssna på kroppen. Ska man bli gammal och lyckas utnyttja ränta på ränta effekten gäller det att hålla hälsan i topp. Jag känner igen det där med barn. Ibland kan det tom vara lugnare på jobbet än att vara hemma :-) Gällande fonder känns det inte alls lika roligt som direktägande i aktier. Men jag har iallafall fått ihop ett litet sparande i indexfonder och det är jag tacksam för. Dessa sköter sig själv bra. Tog även in Nordea igår så nu har jag två storbanker i portföljen. Avanza Zero har presterat bra i perioder men sämre i andra. Får vi lite fart i våra svenska banker tror jag även Avanza Zero kommer gå bra under samma tidsperiod.

   Hade bäst du med och tack för din kommentar. Vi hörs :-)

   Vänliga hälsningar
   /Slimis

   Radera
 14. Hej Slimis,
  Som småbarnsförälder och massa jobb inom vården finns det ingen som inte förstår att du kan sakna energi. Hoppas verkligen lite mindre arbetstimmar och semester gör att du får energin tillbaka.

  Som flera tidigare vänliga människor skrivit är arbetet och ekonomin en viktig del av livet men absolut INGENTING är viktigare än familjen och sin hälsa. Om inte du mår bra blir man oundvikligen en sämre pappa och make/sambo.

  Se till att få egentid och försök göra saker som ger dig energi då man oftast som förälder tänker på alla i familjen förutom sig själv.

  Hoppas verkligen energin och ditt bloggande kommer tillbaka då jag tycker den är jätte intressant och väldigt transparent men tänk på dig själv i första hand så kommer säkert bloggen av sig självt med tiden och ett stort grattis till den fina utvecklingen av portföljen.

  Sköt om dig och familjen, hoppas ni får en underbar sommar.

  // Malte

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Malte.

   Precis som du skriver är givetvis hälsan och familjen viktigast. Pengar är bara en trygghet och ingen lycka i sig. Jag ska ta det lugnare nu över sommaren och troligtvis kommer energin vara på topp till hösten igen. Med det ska jag givetvis satsa på att fortsätta uppdatera bloggen tids nog igen. Det är verkligen roligt att få kommentera med så många andra med liknande intresse som mig själv.

   Jag hoppas att även du och din familj för en underbar sommar. Tack för att du kommenterar och följer bloggen.

   Ta hand om dig :-)

   Vänliga hälsningar
   /Slimis

   Radera
 15. Starkt jobbat Slimis! Bra att du lyssnar på kroppen och tar det lugnare. Ha en skön sommar.

  Mvh EDS

  SvaraRadera
 16. Hej EDS.

  Jo ibland är det bra att lyssna på kroppen. Ha en skön sommar du också och tack för din kommentar :-)

  Mvh Slimis

  SvaraRadera