måndag 1 april 2019

Välgörenhet samt tankar om Swedbank

Då var det nya månad och med det innebär det nya pengar till välgörenhet. Denna månad hade jag tänkt skänka lite mera pengar till WWF igen. Tyvärr har de tagit bort deras funktion att skänka pengar via sms och därför föll valet på andra välgörenhetsorganisationer.

Denna månad har 100 kr skänkts till Hjärt & Lungfonden. 50 kr till Läkare utan gränser och 50 kr till Cancerfonden. Efter månadens donation har bloggen totalt skänkt följande:



 Hjärt & Lungfonden          500 kr
 Cancerfonden                    200 kr
 Hjärnfonden                      150 kr
 Läkare utan Gränser          150 kr
 WWF                                  50 kr

Totalt:                                1050 kr

Med det vill jag tacka alla som läser och stödjer bloggen. Ni gör skillnad. Har ni tips om någon annan välgörenhetsorganisation som kan få ta del av välgörenheten framöver? Kommentera gärna. Ett krav är att det går att skänka via sms.


Några tankar kring Swedbank

Annars har jag de senaste dagarna funderat en hel del kring Swedbank. Jag tänker på hela händelseutvecklingen i aktien och banken sedan Uppdrag Granskning sändes på tv. Hur snabbt det kan gå för ett företag med förhållandevis bra rykte att få sitt rykte och varumärke förstört. Det pratas mycket om hur mycket pengar som tvättats och vad eventuella böter kan bli. Men det värsta med penningtvätt är egentligen inte om 10 miljarder har tvättats eller 100 miljarder. När det gäller böter kan det ha betydelse. Är det mindre mängd pengar som tvättats blir det troligtvis lägre böter längre fram. Men för ett företagets rykte och varumärke tror jag det har betydligt större påverkan. Jag tänker på hur mycket kunder som lämnade Nordea när de valde att flytta till Finland samt när det kom uppgifter om Panamaläckan. Även de är misstänkta för penningtvätt i viss omfattning just nu. Många företag och kunder valde att flytta från Nordea och många valde just Swedbank eftersom de såg Swedbank som seriösa. Sedan har vi Danske Bank som uppdagades med penningtvätt. Sedan dess har 11000 kunder lämnat banken. Många accepterar inte denna typ av verksamhet och jag tror att förtroendet för just banker är extra viktigt. Nu visar det sig att risken har ökat för sänkt kreditbetyg hos Swedbank. Det har även kommit fram att större ägare sålt Swedbank aktier precis innan Uppdrag Gransknings reportage. Vad som kommer här näst är svårt att säga. Men en olycka kommer sällan ensam.

Det jag lärt mig den senaste tiden är att vara försiktig med bolag som inte sköter sina affärer rätt. Ett dåligt rykte kan förstöra ett helt företag på sikt. Det känns ofta lockande att köpa bolag som känns billigt för stunden grundat på tidigare resultat. Men för egen del har detta nästan alltid resulterat i att jag fått tagit en mindre förlust då jag insett att det inte är något att satsa på. Jag tror fortsatt att det är bättre att köpa ett fantastiskt bolag till ett ok pris än att köpa ett ok företag till ett fantastiskt pris.

Hursomhelst har hela den här grejen med Swedbank gjort mig förbannad de senaste dagarna. Då vi alla här i Sverige har våra pensionspengar i detta bolag känns det idiotiskt att ledningen och VDn missköt sig så pass att det troligtvis blir böter till USA i framtiden. Detta är pengar vi allihopa får betala här i Sverige genom våra pensionsfonder. Jag tycker detta ärende visar hur viktigt det är att rätt personer sköter ett företag. Nu framöver är det bara hoppas att nuvarande ledning får sparken så att någon mer seriös kan leda detta företag vidare i framtiden.


Med det vill jag iallafall önska alla läsare en trevlig vecka :-)


 

7 kommentarer:

  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  2. Bra jobbat Slimis. Swedbank ingen bra reklam för framtiden. Trogna kunder straffar inte sådana dumheter. Synd. Själv har jag LF bank och Avanza. Angående Sto börsen gillar jag mer medelstora småbolag som fonden Amf småbolag 0.44% i avg. Den ger bättre branchspridning jämfört med storbolag index mycket finnans 30%. Har du haft medelstora småbolag i portföljen och funderat på billig indexfond? Sedan finns det Seb Sverige index hela Sto börsen 0.27% i avg. Hur ser på fonder som Avanza Emrging markets 0.29% i avg? Den borde ha ganska fin potential långsiktigt? Annars mår jag bra att ligga 100% i Avanza Global. Lycka till.
    Mvh. Jacke77

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Jacke.

      Ja småbolag brukar ju kunna växa bättre än större bolag på sikt. Ett alternativ till AMFs fond kunde ju vara Xact Svenska Småbolag. Där ligger avgiften på 0.3 % men det skiljer säkert en del på innehaven. Har dålig koll på mindre bolag eftersom jag fokuserar på de större här på Stockholmsbörsen. Avanza Emerging markets verkar vettig om man vill exponera sig mot dessa länder. Fonden har framförallt en lägre avgift än många liknande fonder. Annars är Avanza Global billigast i nuläget om man vill ha exponering mot hela världen. Dock har avgiften gått upp till 0.11 % från 0.1 så det kan vara värt att hålla koll att den inte sticker mer i framtiden.

      Lycka till och tack för kommentar :-)

      Mvh Slimis

      Radera
  3. Hej Slimis,
    Snyggt jobbat, trist med WWF att dom tagit bort den funktionen.
    Vad gäller Swedbank så håller jag med, man blir bara mer och mer f-bannad. Det enda som skulle kunna få mig att köpa aktier i det bolaget ar när ALLA i styrelsen fått gå (och knappt då).
    Vad gäller banker i övrigt så kopierar jag in ett inlägg som jag gjorde idag på Avanza forumet för handelsbanken:

    "Man kan också se det som att det är helt okay att handla SHB med en premie i förhållande till andra banker, just därför att dom inte har haft någon verksamhet i de Baltiska länderna.

    Om det visar sig (jag säger OM) att dom haft betydligt mindre fuffens för sig än de andra bankerna vilket allt tyder på just nu, tycker jag definitivt att dom borde belönas med högre kurs.
    Vad gäller direktavkastningen kan man ha långa diskussioner om vad som är en bra direktavkastning för både aktieägare och bolag. Jämför man med andra aktier än banker så är den riktigt bra.
    Man skall också minnas (ja jag är gammal) bankkrisen, där den enda banken som klarade sig utan statliga stöd var Handelsbanken. Det kommer jag alltid att minnas, därför är Handelsbanken den enda bank jag har i min portfölj. Dom statliga stöden betalar du/jag och alla andra.

    Vänliga Hälsningar
    /Rille"

    Möjligen skulle man kunnat lagt till att, en av anledningarna till statligt stöd kan ju vara vidlyftiga utdelningar. Fast det låg ju med mellan raderna sas.
    Ska bli kul att se vad det blir för svar, det retar säkert upp många :-)

    Ha en bra vecka!
    /Rille

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Rille.

      Ja det var verkligen synd att WWF tagit bort denna möjlighet. Jag tycker denna organisation jobbar för mycket bra här i världen. Men min välgörenheten till olika organisationer kommer fortsätta och det kommer göra skillnad på sikt.

      Precis som du skriver gällande bankerna har det historiskt vart just Handelsbanken som klarat sig bäst när det blivit sämre tider. I goda tider delar de ut mindre pengar än de andra bankerna. Men samtidigt försvinner ju inte vinsten när man väljer en mindre utdelningsandel. Istället kan Handelsbanken återinvestera pengarna i verksamheten och på sikt kan det generera mer pengar. Jag tycker Handelsbanken förtjänar sin premie mot de andra bankerna. Banken är välskött, historiskt har de haft låga kreditförluster och man kan lita på de som styr banken. Handelsbanken har ett bra rykte och de senaste 100 åren har banken genererat över 1.9 miljoner procent i avkastning och då är inte utdelningar inräknade. Inte ens Warren Buffets Berkshire Hathaway kommer i närheten av den avkastningen. Handelsbanken har ett bra rykte och på så sätt behöver man inte göra reklam för banken. Kunderna rekommenderar sina närmaste och man lever på att göra sjyssta affärer. Detta ger nöjda kunder och dessa kommer tillbaka och gör banken lönsam. Handelsbanken har ett starkt varumärke och detta tycker jag är viktigt. Jag träffar många äldre människor som säger att Handelsbanken alltid behandlat sina kunder väl. När det nu talas om penningtvätt kommer det även fram vilka banker som skött sina affärer på ett bra sätt. Vi får se hur det hela slutar tids nog. Men som kund och ägare i Handelsbanken känner jag mig trygg och det är det viktigaste.

      Handelsbanken är mitt top pick när det gäller bank aktier.

      Jag önskar även dig en trevlig vecka :-)

      Hälsningar
      /Slimis

      Radera
    2. Kunde inte sagt det bättre själv :-)

      Det finns mycket diskussioner om att ha bas innehav i portföljen, sådana som det skall väldigt mycket till innan man säljer. Att man har stor tilltro till hur de sköts med duktiga ledare och ägare med fin långsiktig strategi.

      Mina val har fallit på Handelsbanken och Latour.
      Det är intressant att titta på historiken i båda dessa bolag, den är ohyggligt bra :-)

      Ha det gott och våren närmar sig!
      /Rille

      Radera
  4. Ja även Latour har imponerat under en längre tid.

    Ha det gott du med så hörs vi :-)

    Mvh Slimis

    SvaraRadera