måndag 22 april 2019

Så här kan alla svenskar bli miljonärer (Per H Börjesson)

Så här kan alla svenskar bli miljonärer av Per H Börjesson

Här i dagarna har jag åter läst Per H Börjessons bok " Så här kan alla svenskar bli miljonärer". Boken förklarar på ett enkelt sätt hur du ska tänka för att spara ihop en förmögenhet.


För att bli rik tar han bland annat upp följande tips.

1 Börja varje månad med att spara 10 % till dig själv.
2 Ha lägre kostnader än intäkter varje månad.
3 Köp aktier eller aktiefonder.
4 Behåll innehaven.
5 Var försiktig när du lyssnar på mäklare och rådgivare.

Följ ovanstående principer och ha inte för bråttom så har du stora möjligheter att bygga upp en förmögenhet. I boken får du inspiration till att förbättra den ekonomiska situation som underlättar ditt dagliga liv. Den förklarar också hur finansbranschen tjänar pengar på att göra enkla saker komplexa. Vilket i sin tur är anledningen till att de tjänar stora pengar - på dig.

Jag rekommenderar er att läsa denna bok om ni inte redan läst den. Genom att bygga upp din egen kompetens så kan du fatta egna beslut om hur man väljer rätt bland det stora utbudet av finansiella produkter. Boken är lätt att läsa och enkel att förstå.

Även om denna bok är några år gammal är det ingen ny vetenskap hur du ska göra för att bli rik. Skulle jag själv få ge ett tips i jämförelse med Per H Börjessons bok, tycker jag man ska satsa på en högre sparkvot den första åren av det långsiktiga sparandet. 10 % är givetvis bättre än ingenting alls men det kommer ta desto längre tid att bygga upp din förmögenhet med så pass låg sparkvot. Satsar du på en hög sparkvot redan tidigt i livet vänjer du dig med lägre utgifter samt kan njuta av ränta på ränta effekten desto tidigare i livet. Man kan säga att i början av ditt sparande jobbar du hårt för dina pengar. Men tids nog jobbar dina pengar hårt för dig.

Jag började själv att spara redan när jag var 24 år gammal. Jag läste på den tiden om 2 bröder. När de båda var 19 år gamla började den ena brodern spara 1000 kr i månaden och han sparade tills han var 26 år. Han tröttnade sen på sitt sparande, men pengarna fick sitta kvar på börsen och förränta sig. Den andra brodern började sedan spara vid 26 års åldern. Han sparade då 1000 kr i månaden framöver. Det visade sig tids nog att den andra brodern var tvungen att spara i över 30 år för att komma ikapp den första brodern. Ränta på ränta har sin effekt över tid. Jag tänkte då: Vill jag spara pengar i 7 år eller över 30 år för att få ut samma summa till pension? Med det vill jag säga att den bästa dagen att börja spara är redan idag. Tids nog kommer du tacka dig själv.

Hur har ni gjort för att lyckas med ert långsiktiga sparande?

7 kommentarer:

 1. Hej!
  Bra råd av Per H.

  För att lyckas med det långsiktiga sparande har automatiska överföringar direkt när länen kommer var nyckeln för mig.
  Att spara det som blir över har aldrig fungerat för mig.

  Börja med 10% om man inte sparar något idag, det är ett bra råd.
  Sedan är det såklart som du säger att det är bra att spara mer.
  Men det absolut viktigaste är att spara något.

  Den tredje brodern som aldrig sparade något, han kom inte ikapp någon av bröderna och får dessutom en odräglig pension. TYP

  Mvh PB?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej PB?

   Mycket bra skrivet. Det viktigaste är givetvis att spara något. Sen är det även en fördel att lära sig leva på lite mindre än sin lön. Tids nog när man kommer i pensionsåldern sänks ju inkomsterna rejält. Är man då van att leva på lite mindre pengar blir inte omställningen lika märkbar.

   Tack för kommentar :-)

   Mvh Slimis

   Radera
 2. Tjäna Slimis. 50% Avanza Global. 50% Spiltan Investement eller Seb Sverige index automatisk månadssparande. Sköter sig stabilt själv. Man kan göra något annat under tiden. Glad Påsk. Lycka till.
  Mvh. Jacke77

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Jacke. Du är en sann förebild när det gäller Indexsparande :-)

   Lycka till även du framöver och tack för kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
 3. Jag gillade Per H:s bok/böcker samt inlägg i debatten om sparande/pension så mycket att jag "stödköpte" några aktier i Spiltan. Dessa har sedan dess gått mer än 10 gånger i värde - med lätthet min bästa investering någonsin (även om jag endast sålt en tiondel för att täcka inköpskostnaden.

  Jag kan endast instämma i Per H:s råd, som du här vidareförmedlar med den äran.

  Mvh

  Egon

  SvaraRadera
 4. Hej Egon.

  Spiltan har haft en imponerande avkastning. Kul att din investering där gått bra :-) Per H Börjesson är en sann förebild när det gäller aktier och investeringar.

  Tack för kommentar.

  Mvh Slimis

  SvaraRadera