söndag 7 april 2019

Portföljen växer så det knakar. Över 2.1 miljon nu.

För 15 dagar sedan skrev jag om när portföljen äntligen passerade 2 miljoner kr. Sedan dess har mitt största innehav H&M tagit rejält med fart och är upp ca 100 000 kr de senaste 10 dagarna. H&M har länge vart ett sänke i portföljen men när andra andra var som mest pessimistiska valde jag att stärka mitt ägande under förra året. Efter att ha sett riktkurser ändå ner till 75 kr har nu riktkurserna börjat komma upp lite grann och en del blankare har lämnat aktien. Min tro är att aktien kan fortsätta gå bra framöver nu när H&M börjar få ordning på sina problem. Olönsamma butiker stängs ner, e-handeln fortsätter att växa på bra och kostnaderna minskar. Tillväxten av följare på Instagram har hjälpt mig förstå H&Ms popularitet i utlandet och jag har hela tiden vart säker att detta kommer visa sig tids nog genom en högre aktiekurs. Nu framöver satsar H&M mycket på hållbarhet och en framtidsvision de har är att endast sälja kläder man tidigare återvunnit i framtiden. H&M är ett av det ledande bolagen i världen när det gäller just hållbarhet och redan idag säljs mycket kläder som är tillverkade av ekologiskt bomull. Just fokus på hållbarhet ser jag som viktig för att kunna vara världsledande även i framtiden, då tillverkning av kläder är ett stort problem för miljön. Jag ser det positivt att H&M ställer om från slit och släng till mer hållbart mode. Jag tycker även de visar att de är i framkant när det gäller e-handeln. I framtiden kommer en stor del av försäljningen ske på nätet  och det är viktigt att lyckas med den digitala omställningen till mer e-handel. Lyckas H&M kombinera både e-handel med vanlig retail kan man fånga desto mer kunder. Just nu bygger H&M ut sina plattformar online i och detta krävs för att lyckas. Med det tycker jag H&Ms e-handel blivit bättre med tiden och inbjuder till bra shopping. Jag gillar även deras nya satsning Afound. Här har jag bland annat hittat riktigt bra Adidas skor till halva priset samt lite fina barnkläder. Vare sig man vill ha märkeskläder eller vanliga kläder hittar jag det jag behöver på dessa två sidor.

Några affärer den senaste tiden

Den senaste tiden har jag inte hunnit uppdatera portföljen nämnvärt. Men jag har bland annat fått in nästan 32000 kr i utdelning från Handelsbanken. Jag valde även att minska ner med 200 H&M aktier för 163 kr st. H&M är fortsatt mitt största innehav och är värt nästan 700 000 kr. Efter den senaste tidens uppgång valde jag att minska ner lite då innehavet börjat bli för stort sett till hela portföljen. Min flytt från Nordea är delvis klar. Tyvärr blev det ett fel och jag har fortsatt kvar 1294 Lundbergföretagen  aktier hos Nordea. Dessa ska flyttas över i veckan. I och med att jag åter valt att ha Avanza som nätmäklare har jag nu valt att utnyttja deras superlån. Eftersom Avanzas courtage är högre än Nordeas har jag valt att låna en mindre summa för att kunna balansera portföljen framöver. Det gjorde att jag ökade på i både Handelsbanken och Lundbergföretagen nu innan utdelningarna kom in. När Swedbank sjönk som en sten gick även Handelsbanken ner en del och det gjorde att jag kunde köpa in 200 aktier till för drygt 98 kr st. Jag tankade även en hel del Lundbergföretagen för drygt 290 kr då jag tyckte aktien såg rimligt värderad ut i jämförelse med substansvärdet. Med det fortsätter jag stärka mitt ägande i Lundbergföretagen som nu börjar få en betydande storlek i portföljen. Detta gör att portföljens värde just nu är 2 213 000 kr. Men då har jag utnyttjat 100 000 kr i kredit med 0 % ränta. Avanza erbjuder 0 % ränta upp till 50 000 kr. Men genom att ha mina innehav på flera olika konton kommer jag ha möjlighet att utnyttja gratis kredit upp till ca 165 000 i dagsläget. Anledningen till belåningen av portföljen var att jag såg ett bra köpläge i Handelsbanken samt Lundbergföretagen när det stormade kring Swedbank. Jag skulle just nu kunna sälja av och ta en mindre vinst men väljer att behålla dessa tillsvidare. Jag väntar snart in en hel del skattepengar och dessa kommer gå till portföljen. Framöver är tanken att att balansera portföljen med en mindre belåning mellan 0-150 000 kr beroende hur marknaden och möjligheterna ser ut. Eftersom vår familj har ett skuldfritt boende känns det ok att ha lite hävstång i portföljen till 0 % ränta. Skulle jag ta bort belåningen ligger min portfölj just nu på 2 117 000 kr.

Med det vill jag tacka H&M för den fina uppgången på nästan 29 % i år. Portföljen fortsätter att prestera fantastiskt och har nu växt från 975 000 kr till över 2.1 miljoner kr på 33 månader . Det innebär att portföljen växt med i snitt 34000 kr varje månad under bloggen tid. När jag jobbar heltid som Undersköterska har jag inte mycket mer än 17000 kr netto varje månad. Det innebär att portföljen växer dubbelt så fort som min heltidslön och i framtiden hoppas jag portföljen växer även fortare än så. Med det jobbar jag nu vidare mot 2.2 miljoner.

Hoppas att även era portföljer presterat bra den senaste tiden.

Min nya portfölj ser ni på höger sida av bloggen.

Med det vill jag även önska alla läsare en trevlig vecka :-)

20 kommentarer:

 1. Bra jobbat Slimis, är glad för din skull!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej TomDan.

   Tack för de fina orden :-) Hoppas att allt går bra även för dig.

   Ha en fin dag.

   Mvh Slimis

   Radera
 2. Hej Slimis. Grattis för fin utväckling. Vad är målet och hur mycket ska du ha i Avanza Zero i %? Där borde du ha minst 50: av portföljen. Jag också sugen börja flytta i från Avanza Global till AvanzaZero och ha 50% i Sverige gratis. Skönt med 0.055% årsavgift. Riktigt hålllbart långsiktigt. Synd att man kan flytta allt på en gång i AZ. Störande med max. 25000 sek dag.
  Gratis är gott Avanza Zero. Men när man tänker efter LF Sverige index 0.21% ochSeb Sverige index 0.27% är riktigt prisvärda fonder och bredare än Avanza Zero och möjligheten är stor att dem kommer gå bättre än AZ långsiktigt. Lycka till.
  Mvh. Jacke77

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Jacke.

   Jag har inget direkt mål hur mycket jag ska ha i Avanza Zero. Men jag kommer fortsätta öka lite i fonden med jämna mellanrum. Det är synd att man endast kan köpa och sälja för 25000 kr per dag i Avanza Zero. Men skulle alla placera sin pengar här skulle det inte bli mycket vinst för Avanza och därför tror jag de har denna gräns. Som du skriver finns ju bra alternativ till AZ :-) Lycka till även du framöver och tack för kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
 3. Grattis Slimis och fantastisk utveckling på 33 månader!
  Kul att HM går bra, har lite HM jag också men inte så många som du har.
  Trivs du med bara 3 innehav?
  Jag känner mig tryggare med fler, idag har jag 12 olika aktier i pengamaskinen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Nyttboende.

   Det är bra med riskspridning. Men genom att fokusera på de bolag jag känner mig trygg att äga har gjort att jag fått en bra avkastning historiskt. Sen har jag även Avanza Zero som ger mig bra riskspridning. 12 bolag låter bra ur riskspridnings perspektiv. Då drabbas man inte lika hårt om något innehav underpresterar märkbart. Fortsatt lycka till med din pengamaskin :-)

   Mvh Slimis

   Radera
 4. Kul att det går bra för dig! Inte så fruktansvärt långt kvar till att leva på utdelningar..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anonym och tack för de fina orden. Sparande har gått bra de senaste åren och givetvis är det kul när det går framåt. Jag är säker på att tids nog nå mitt slutliga mål. Men jag skyndar långsamt och räknar att det krävs lite mer kapital än jag har idag. Detta då jag även har 2 barn att försörja. Men som sagt är det bara att kämpa på för allt går om man vill :-)

   Tack för att du läser och kommenterar bloggen.

   Mvh Slimis

   Radera
 5. Wow. Verkligen inspirerande. Bra jobbat!

  MVH PB?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej PB?

   Tack för de fina orden. Själv tycker jag att din blogg är inspirerande :-)

   Fortsatt lycka till med dina mål.

   Mvh Slimis

   Radera
 6. Stort grattis!! En fantastisk utveckling att snitta 34 000 kr i ökning per månad. Tack för inspiration och keep up the good work!

  SvaraRadera
 7. Hej Dividend Story.

  Allt är ju relativt men för en småsparare som mig är jag nöjd med min utveckling. Tack själv för inspiration via din blogg. Jag tycker den är fantastisk.

  Fortsatt lycka till och tack för kommentar.

  Mvh Slimis

  SvaraRadera
 8. Hej Slimis,

  H&M verkar knata på bra uppåt även idag. Bra att IKEA-sfären fortsätter att köpa in sig i bolaget.
  Det har pratats mycket positivt om skogen senaste veckan, jag hann köpa in mig i SCA under 80 spänn till 5% av portföljen. Tror att jag sitter nöjd så, har ju även ett innehav i Holmen.
  Ska försöka leta reda på en kandidat till att tillföra portföljen, Astra försäljningspengarna bränner i fickan :-)

  Önskar en toppen vecka!
  /Rille

  SvaraRadera
 9. Hej Rille och ursäkta för sent svar.

  Jo H&M håller sig en bit över 160 kr i dagsläget. Jag tror aktien kan fortsätta stiga fram till utdelningen. Kanske kan även Stefan Persson handla upp aktien lite när han får in ny pengar i kassan. Som du vet gillar även jag skog överlag. SCA:s nya satsning i Östrand känns bra och jag hoppas denna satsning blir bra på sikt. Jag kan tänka mig fortsätta investera i skogen men just nu är det dåligt med likvider. Men får jag in lite mer pengar framöver köper jag gärna mer Lundbergföretagen till portföljen. Då får jag både Holmen och SCA till substansrabatt :-) Hoppas du hittar någon ny intressant investering. När du gör det får du gärna skriva om det här på bloggen :-)

  Önskar även dig en toppen vecka!

  Vänliga hälsningar
  /Slimis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej igen Slimis,
   Intressant att SCA köper skog i Lettland, vad skall det bli av det tro?
   Jag tog och fyllde på ett par innehav idag ABB och SCA, sen köpte jag en liten slatt Kinnevik mest för att det alltid verkar hända nått där :-) Kände också att portföljen behövde breddas med något ytterligare innehav.

   Med vänlig hälsning
   /Rille

   Radera
  2. Hej igen Rille.

   Jag tror att SCA precis som mig ser en investering i skog som ett bra alternativ på längre sikt :-) En fördel med att köpa skog i Lettland är att priset är lägre än här i Sverige. Det blir spännande att fortsätta följa bolaget. ABB har utvecklats näst sämst i Investors portfölj efter Ericsson. Inte ens Gardell har fått någon nämnvärd fart i aktien. Men jag är inte alls insatt i deras verksamhet och jag hoppas att din investering där blir bra på längre sikt. Själv har jag svårt att äga bolag där ledning och VD plockar ut enorma arvoden och löner när inte bolaget presterar riktigt på topp. Ett bra exempel på ett sådant bolag är Ratos. Bolaget underpresterar för jämnan men topparna i bolaget får alltid mer. Det är tyvärr aktiespararna som betalar för detta och får se sina besparingar gå upp i rök. Kinnevik har jag blivit mer positiv till den senaste tiden. Bra att Cristina Stenbeck tagit plats i Zalandos styrelse. Det gäller att Zalando presterar bra framöver då så stor del av Kinnevik består av just Zalando. Känns som du fått en bra riskspridning i din portfölj nu iallafall :-) Nu håller jag tummarna att dina investeringar går bra framöver.

   Vänliga hälsningar
   /Slimis

   Radera
  3. Hej,
   Har dock en undran gällande SCA skogsköp i Lettland.
   Vad ska man göra med skogen? Oavsett om man skall använda den som ved, massa, byggvirke eller annat så måste den avverkas och fraktas till befintliga fabriker.
   Är det ekonomisk försvarbart? Det är det väl förmodligen, skillnaden av priset på skogen gör att det antagligen blir så. Men man kan också se det från en annan vinkel, är det ekologiskt försvarbart? Jag vet inte men det var en tanke som dök upp. Har man kanske planer på att bygga/starta någon tillverkning i landet?

   Vad gäller ABB så tror jag att dom de närmaste åren kan bli en riktig utdelningsmaskin med återköp och direktavkastning. Tror också att Gardell bara har startat styckningen av bolaget, den som lever får se :-)
   Annars håller jag med, det finns för många höga gubbar som mjölkar bolaget på kapital med oförskämda ersättningar.

   Vad gäller Kinnevik/Zalando så tycker jag att dom också är en fin motvikt mot H&M innehavet.
   Jag hoppas att jag lyckats med riskspridningen i portföljen, nu kommer jag nog inte att hoppa in i något nytt på ett tag. Har nu 15 olika aktier i portföljen och det är nog maxgränsen gällande olika innehav för vad jag skall orka hänga med i.

   Önskar en Trevlig Helg
   /Rille

   Radera
  4. Hej Rille och ursäkta för sent svar. Det har vart mycket jobb de senaste dagarna. Gällande SCA har de redan en viss verksamhet i Baltikum. Fördelen med marken i Batikum är att den är ca 3 gånger så bördig som Norra Sverige. Eller ungefär lika bördig som södra Sverige. Massaved kommer skickas till Sverige och det är ekonomiskt försvarbart då transport därifrån inte är så dyrt. Annat virke och ved kommer säljas till inhemsk industri i Lettland. När det gäller köp av mark får inte SCA köpa mark i Sverige utan att sälja om jag förstått det rätt. SCA kommer nog med det fortsätta köpa skog utomlands. En fördel är att man kan effektivisera sågverk mm utomlands då vi i Sverige ligger långt fram i denna sektor. Tror säkert dina investeringar blir bra på längre sikt. 15 bolag låter som en bra riskspridning men som du säger är det även lite jobb att hänga med allt som händer.

   Önskar dig en trevlig vecka :-)

   Vänliga hälsningar
   /Slimis

   Radera
  5. Hej Slimis,
   Hör och häpna, jag gjorde en swingtrade och sålde mina Kinnevik. Även om det var en liten position, så blev det snabbt ett antal sköna kronor som trillade in. Så nu är jag tillbaka på 14 bolag.

   Jo jag tror absolut långsiktigt på SCA och har för avsikt att vid flera tillfällen utöka innehavet. Har läst lite om markköp för bolaget i Sverige det är ganska krångligt men som jag kan förstå det så har du helt rätt.
   Det förklarar ju att man investerar i andra länder för att försörja all tillverkning man byggt ut med så mycket egen skog som möjligt.

   Önskar en Trevlig Påsk!
   /Rille

   Radera
  6. Hej Rille.

   Kul att höra om din affär i Kinnevik :-) Alltid kul när man lyckas med någon kortsiktig affär. ABB har även den börja röra på sig upp rejält :-) Själv har jag ju tagit in Investor nu igen så hoppas starkt på ABB framöver. Hoppas du hittar något 15:e bolag tids nog igen :-)

   Önskar även dig en trevlig påsk!

   Vänliga hälsningar
   /Slimis

   Radera