onsdag 6 februari 2019

Köpt och sålt aktier för nästan 400 000 kr idag

Idag kom Handelsbanken med sin rapport och med det blev det stora kursrörelser i aktien. Eftersom jag vart på jobb hela dagen har jag inte hunnit läsa igenom rapporten ordentligt men försökte ta till mig det viktigaste.

Handelsbankens rörelseresultat i fjärde kvartalet blev 5.288 miljoner kronor. Det kan jämföras med förväntade 5.211 miljoner, enligt Infront Datas snittestimat utifrån 18 analytikers prognoser.

Räntenettot uppgick till 7.872 miljoner kronor, något under väntade 7.922 miljoner, medan provisionsnettot blev 2.611 miljoner. Där var snittprognosen 2.594 miljoner.
Utdelningen föreslås bli 5:50 kronor per aktie, att jämföra med snittestimatet på 6:49 kronor.
Lägre marginaler tyngde räntenetto. Handelsbankens räntenetto var i stort sett oförändrat under fjärde kvartalet jämfört med närmast föregående kvartal och uppgick till 7.872 miljoner kronor. Det var 1 procent under Infront Datas snittestimat. Högre affärsvolymer bidrog positivt med 98 miljoner kronor samtidigt som något lägre marginaler sammantaget minskade räntenettot med -8 miljoner.
Banken valde även under fjärde kvartalet att hålla en hög aktivitet i upplåningsmarknaderna, vilket påverkade räntenettot negativt. Medelvolymen utlåning till allmänheten ökade med 1 procent.
Lägre betalningsprovisioner. Provisionsnettot var också i stort sett oförändrat och uppgick till 2.611 miljoner kronor. Nettot av betalningsprovisioner minskade med 4 procent och uppgick till 520 miljoner kronor (542), där nettot av kortprovisioner uppgick till 325 miljoner kronor (356). Banken får årligen en rabatt från kortföretagen och denna erhölls för 2018 under tredje kvartalet, vilket påverkat jämförelsetalen.
Courtageintäkterna ökade med 2 procent. Ut- och inlåningsprovisionerna ökade med 4 procent.
Lägre utdelning än väntat. Handelsbankens styrelse föreslår en utdelning på 5:50 kronor per aktie för 2018. Infront Datas snittestimat pekade mot 6:49 kronor.
"Vidare föreslår styrelsen att det nuvarande återköpsprogrammet om maximalt 120 miljoner aktier förlängs ytterligare ett år", heter det även i bokslutet.
Kapitalnivå som väntat. Handelsbankens styrelse föreslår vidare att årsstämman ger bemyndigande för att emittera konvertibla skuldebrev, i form av så kallade AT1-obligationer "i syfte att anpassa bankens kapitalstruktur till vid var tid rådande kapitalbehov".
Handelsbankens kärnprimärkapitalrelation var i linje med snittestimatet 16,8 procent vid årsskiftet.

I och med denna rapport väljer banken att behålla en del pengar som istället kunnat delas ut till oss ägare. Tyvärr är det inte första gången jag blir besviken på en sämre utdelning än väntat från Handelsbanken. Det var just en sämre utdelning i kombination med hög värdering som gjorde att jag sålde mina då 6000 aktier i början av 2017. Just nu tycker jag det är mer ok med en lägre utdelning då framtidsutsikterna ser lite sämre ut. Kan banken investera dessa pengar på något bra sätt kan det vara bra på sikt att vara lite försiktigare. Men hursomhelst hade jag räknat med en höjning på minst 50 öre per aktie. Resultatet var i nivå med förväntningarna och därför tycker jag banken kunnat delat ut något mer. 
Detta resultat gjorde att aktien fall rejält idag. Under dagens jobb hann jag följa aktiens rörelse och han med det några korta swing trades som senare under dagen visade sig bra.
Följande köp och sälj gjordes under dagen:
200 H&M såldes för 145.46 kr st. In köptes 300 Handelsbanken A 95.174 kr st.
1000 Hufvudstaden såldes för 153 kr st. In köptes 1590 Handelsbanken A för 95,936138 kr st.
Lite senare såldes 1890 Handelsbanken A för 96.86 kr st. 
In köptes åter 1000 Hufvudstaden för 152.10 kr st samt 200 H&M för 143.36 kr st. 
Efter alla dessa swing trades var gjorda har jag räknat ut att det blir ca 3200 kr i vinst minus courtage på runt 350-400 kr. 
Det resulterade iallafall att jag köpte 10 Lundbergföretagen för 285.60 kr st.
Med det fortsätter jag stärka mitt ägande i Lundbergföretagen. Gällande Handelsbanken behåller jag mina 3500 aktier. Handelsbanken har presterat fantastiskt historiskt och på sikt ser jag Handelsbanken som en stabil utdelare med viss tillväxt.  

Förutom dessa investeringar har jag även denna månad fortsatt att skänka pengar till bättre behövande. Denna månad har 100 kr skänkts till Hjärt&lungfonden. 50 kr till Cancerfonden och 50 kr till hjärnfonden. 
Efter månadens gåva har bloggen skänkt följande sedan start:
                            Hjärt & Lungfonden          300 kr
                            Läkare utan Gränser          100 kr
                            Cancerfonden                    100 kr
                            Hjärnfonden                      100 kr
                            WWF                                  50 kr

                            Totalt:                                 650 kr 
Med det vill jag tacka er alla som hjälper mig bidra till dessa organisationer. Ert stöd gör skillnad. Vill du också stödja någon av dessa organisationer rekommenderar jag er att bli månadsgivare eller ge en gåva till dem via sms.

Ett annat alternativ är att bli min Vimla vän och på så hjälpa mig att skänka mer pengar till olika välgörenhetsorganisationer.

Allt överskott från Vimla kommer gå till bättre behövande. Har ni fler tips på hjälporganisationer som ska få pengar framöver? Kommentera gärna.


Min nya portfölj ser ni på höger sida av bloggen.


Hur ser ni på dagens rapport från Handelsbanken?

6 kommentarer:

 1. gillar banken och tror på fast även om rapporten var delvis till en besvikelse, men valde ändå att öka mitt innehav.

  Tack för en bra blogg men långa och bra analyser av dina köp/sälj.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Unknown.

   Även jag tycker banken är prisvärd runt 100 kr. Med det tror jag din investering blir bra på sikt om du har lite tålamod.

   Tack själv för att du läser bloggen och kommenterar :-)

   Mvh Slimis

   Radera
 2. Vad tror du om nya fonden Core Ny Teknik?

  Förvaltaduon bakom den har ju ett imponerande track-record med Swedbank Robur Ny Teknik.

  Jag investerar också normalt i enskilda aktier men valde att gå in tungt i denna, nystartade fonder brukar få en rivstart... :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anonym.

   Swedbank Robur ny teknik har en imponerande historik och jag är säker på att förvaltarduon är duktiga på vad de gör. För egen del avstår jag båda de fonderna du nämner. Dels gillar jag inte aktivt förvaltade fonder men gillar inte heller teknikbolag överlag. Kan även tycka att denna fond är lite dyr med en avgift på 2.1 %. På lång sikt krävs en otrolig prestation för att försvara en så hög avgift när man istället kan välja någon lågprisfond. Men jag är som sagt osäker på vad teknikfonder brukar kosta och kanske får man betala ett högt pris för denna typ av fonder. Läs gärna mitt inlägg om avgifternas betydelse vid pensionssparande för att få en bra förståelse vad höga avgifter gör på sikt. Mitt inlägg finns på höger sida av bloggen. Jag önskar dig iallafall lycka till med din nya investering och hoppas den ger dig bra avkastning på sikt :-)

   Tack för kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
 3. Slimis "the Swinger" :-)
  Bra timat!
  Jag sitter också kvar med mina SHB, tycker rapporten var helt ok att dom under rådande förhållanden behåller lite kapital tycker jag är helt rätt.
  Det tycker jag bara visar att dom håller stilen och gör lite annorlunda än dom andra bankerna. Det är just därför som jag valt att investera i just SHB av de banker som vi har.

  Med vänlig hälsning
  /Rille

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Rille.

   Ja ibland lockas jag till några nya affärer även om jag försöker sitta still i båten för det mesta. Under alla år jag investerat på börsen har jag insett att passivt sparande ofta ger mer än att vara aktiv. Det kostar både i spread och courtage att handla med aktier och när jag ska göra någon swing trade vill jag att risk/rewarden ska se bra ut. I detta fall tyckte jag Handelsbanken sjönk lite omotiverat mycket och tog därför chansen att göra några korta affärer som denna gång lyckades. Nästa gång är det inte alls säkert att det går lika bra.

   Handelsbanken tar det säkra före det osäkra och det kan mycket väl visa sig vara ett bra beslut framöver. Jag litar iallafall att Handelsbanken gör det som är bäst just nu och på sikt tror jag det är ett bra beslut att vara lite försiktigare även om det är tråkigt för stunden med en klen utdelning.

   Önskar dig en trevlig helg och tack för din kommentar :-)

   Mvh Slimis

   Radera