måndag 25 februari 2019

Månadens inköp

Då var det åter dags för ett inköp till portföljen. Denna månad kommer det tyvärr inte bli något nysparande till portföljen. Januari var en skaplig månad med drygt 180 timmar på jobbet och med det en inkomst på drygt 25000 kr netto. Men utgifterna har vart betydligt högre än normalt den senaste tiden samtidigt som jag vill ha lite buffert i ekonomin vid sidan av portföljen.

Bland annat gick min gaspedal sönder på bilen. Tydligen är detta ett vanligt problem hos Volkswagen och Skoda. Bilverkstan här ville ha 1600 kr för en ny. Efter några minuters googlande hittade jag ett bolag i Stockholm som heter Trodo. Halva priset och givetvis skickade jag efter en gaspedal här. Ett tips är att ni håller rent runt gaspedalen på vintern. Blir det is och smuts här finns det en risk att gaspedalen blir förstörd då kvaliteten på gaspedalen är dålig på dessa bilar.

Förutom detta valde jag att handla en del till bilen direkt från Tyskland. Tidigare har jag inte handlat på nätet när det gäller bildelar. Men efter tips från en kompis tittade jag närmare på det. Det resulterade i att jag köpte 5 oljefilter för 43 kr st. Det kan jämföras med 148 kr som de tar här på AD bildelar eller 175 kr hos Mekonomen. Oljan jag köpte in betalade jag under 100 kr litern för. Här på stan kostar samma olja en bra bit över 200 kr litern. Total besparing att handla på nätet istället för på stan hamnade till slut på nästan 4000 kr. Jag förstår att lokala handlare är oroliga för e-handelns framfart. Då det skiljer så pass mycket i pris tror jag fler kommer handla mer över nätet i framtiden även om man vill gynna den lokala bygden.

Månadens sparande kommer därför endast gå in till mitt räntesparande som jag har på mina kreditkort hos Shell och Preem. I dagsläget får jag 1.6 % ränta hos Preem och 2 % hos Shell med insättningsgaranti. Nackdelen är att man endast kan investera upp till 15000 kr med ränta på varje kort. Allt sparande över det innebär 0 % ränta. Inte så dåligt med tanke på att det är ett riskfritt sparande.

Istället har jag idag investerat den summa jag sålde Avanza Zero för förra veckan. Framöver kommer det vara mindre fokus på indexfonder då det finns en del bolag jag egentligen inte vill äga via Avanza Zero. Jag har fortsatt nästan 400 000 kr investerat i Avanza Zero och det får räcka i dagsläget.

Jag har med det idag fortsatt att stärka mitt ägande i Lundbergföretagen. Aktien har ökat en del i pris den senaste tiden men det har även de underliggande tillgångar gjort. I skrivande stund ligger substansvärdet på ca 319 kr och handlar med en mindre substansrabatt. Så länge investmentbolaget inte handlas med premie är tanken att fortsätta stärka mitt ägande här. Lundbergföretagen är ett investmentbolag jag vill äga mer av i framtiden. Lundbergföretagen består av attraktiva fastigheter, skogstillgångar och svensk industri. En bra riskspridning helt enkelt. Just nu tycker jag en del bolag i investmentbolaget är lite högt värderade. Men det är bättre att köpa ett fantastiskt bolag till ett ok pris än ett dåligt bolag till ett fantastiskt pris. Jag har med det köpt in ytterligare 30 aktier för 291.40 kr st.

Efter detta inköp ligger portföljens värde på ca 1 930 000 kr och resan mot 2 miljoner fortsätter.

Min nya portfölj ser ni på höger sida av bloggen.

Har ni gjort någon investering nu vid lön?

8 kommentarer:

 1. Hej Slimis! Väldigt mkt pengar i Avanza Zero, kan gratulera dig att ha tålamodet att behålla pengarna där. Jag hade sålt en del och köpt aktier med utdelning, nu när vi snart är på utdelningstiden.
  Som jag skrev på bloggen så, personligen inget nysparande denna månad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Nyttboende. Kan hålla med om att fonder är lite tråkiga. Men de är ett bra sätt att sprida riskerna, även om det är vissa bolag jag inte vill äga via Avanza Zero. Även jag ser fram emot lite utdelningar snart :-) Hoppas du slår nytt rekord i år. Med det fortsätter jag följa din blogg även om jag är lite dålig att kommentera.

   Tack för kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
 2. Bra tips om att köpa bildelar från andra länder. Det skiljer väldigt mycket i pris, kolla bara på AC-kompressorer.

  Väldigt mycket i Avanza Zero, inte funderat på att lägga lite i Avanza Global också?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Snålgrisen. Ja det är alltid bra att jämföra priser vad det än gäller. Att betala för mycket är det ingen som tackar en för tids nog. Gällande fonder har jag valt Avanza Zero av 2 anledningar. Dels är den gratis och sen att den fokuserar på större svenska bolag. Avanza Global kunde vart bra ur ett riskspridnings perspektiv. Men jag tycker våra svenska bolag har presterat fantastiskt historisk och därför satsar jag mina sparpengar här hemma. De flesta av våra storbolag verkar ju även globalt.

   Tack för kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
 3. Fint med Lundbergs! Har i februari köpt lite Sampo samt försöker bygga upp lite kassa :)
  //thedividendstory.com

  SvaraRadera
 4. Hej Dividendstory. Inte sett din blogg förut. Lägger till den bland mina favoriter. Lundbergs är mitt top pick när det gäller investmentbolag. Jag gillar även Sampo även om jag inte äger bolaget idag. Hoppas du får ihop en rejäl kassa snart :)

  Tack för kommentar.

  Mvh Slimis

  SvaraRadera
 5. Hej Slimis. Hur tänker du kring Lundbergs? Jag försöker själv jaga lite högre direktavkastning. Ser du aktien som ett substitut för bankkonto?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Vardagsekonomen.

   Gällande Lundbergs tror jag på en bra substans tillväxt över tid. Direktavkastningen är låg men istället återinvesteras en del av vinsten i investmentbolaget. Jag ser Lundbergs som ett välskött bolag som jag skulle köpt redan för många år sedan. Men framöver kommer det köpas fler aktier här och på sikt kommer det bli ett av mina större innehav.

   Tack för kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera