tisdag 27 november 2018

Stuvat om i portföljen

Då var det åter den 27 och med det kommer en ny lön in på kontot. Denna månad har det vart oväntat mycket utgifter. Dels blev det ombesiktning på min bil och med det vart det inköp av lite nya delar till bilen. Förutom detta har det även blivit ett större klädinköp, en del julklappar har handlas och sist men inte minst 3 månaders elavgift som skulle betalas. Det kostar att ligga på topp. Som tur hade jag jobbat lite övertid förra månaden och med det blev det lite pengar över till nya investeringar.

Vad har hänt i portföljen då? 

Till och börja med har General Electrics (GE) fått lämna portföljen. Jag tog in bolaget som en krydda till portföljen och efter ett tag kändes innehavet helt fel. Jag inbillade mig att priset på aktien var så pass lågt att det fanns en chans för uppstuds värderingsmässigt inom närtid. Det såg även positivt ut att nya VDn köpt aktier för drygt 20 miljoner. Jag köpte in mina aktier lite billigare än VDn men aktien har sedan dess gått sämre än S&P 500 index. Jag är tyvärr för oinsatt i bolaget och väljer därför att ta en förlust på nästan 15% eller 1700 kr i pengar. Aktierna såldes för 7.62 dollar per st. Alternativet vore att öka på nu då de bästa köpen ibland görs när marknaden är som mest pessimistisk. Men eftersom jag har så pass dålig koll på bolaget känns det mer som spekulation att öka och jag föredrar att vara säker på vad jag gör. Eftersom bolaget i princip inte delar ut pengar längre samt att det finns viss risk för nyemission passar det inte riktigt med min långsiktiga strategi med större utdelande bolag.

Jag har även avyttrat mitt innehav i NovoNordisk. 100 aktier köptes in för nästan 2 månader sedan. Priset då var strax under 280 DDK. Jag sålde igår av innehavet för 303 DDK per aktie och med det tog jag hem en snabb vinst på 2700 kr. Både Novo Nordisk ovh GE låg på ett vanligt aktie och fond konto och med det kunde jag kvitta bort min förlust i GE samt få lite pengar över. Jag tror fortsatt på en fin utveckling på längre sikt när det gäller Novo Norsdisk men just nu tackar jag åter för en kortsiktig fin avkastning. Det är inte omöjligt att jag tar in bolaget för 3:e gången gillt i framtiden om aktien då känns attraktivt värderad.

Vad har jag köpt in? 

Till och börja med har jag fortsatt stärka mitt ägande i Lundbergsföretagen. 70 aktier har köpts in för 268.20 kr st. Lundbergsföretagen har den senaste tiden gått lite sämre än index och substansrabatten är runt 10 % i skrivande stund. Genom Lundbergsföretagen får jag lågt belånade fastigheter, en viss substansrabatt, bra riskspridning samt en förvaltning till låg avgift (0.09 %) Det kan tex jämföras med Ratos som tar ut 1 % i förvaltningsavgift eller Investor som tar ut 0.18 %. Eftersom jag har köp och behåll strategi kommer dessa avgifter spela större roll på längre sikt. Mitt innehav är nu 500 aktier och jag kommer vara nöjd med det den närmaste tiden. På längre sikt kommer jag stärka mitt ägande ytterligare .

Jag har även fortsatt att öka i Handelsbanken. Aktien har kommit ner så pass mycket att jag inte kunde låta bli att öka på. Efter sommaren sålde jag av 2700 aktier i bolaget för ca 108 kr st men sedan dess har jag köpt tillbaka lite aktier billigare. Igår blev 280 aktier köpta till portföljen och priset då var 96.64 kr st. Med det äger jag nu 3000 aktier i bolaget och i dagsläget är jag nöjd med det. Skulle aktien fortsätta ner framöver är det inte omöjligt att jag stärker mitt ägande åter.

Sist men inte minst blev det en liten investering i Avanza Zero samt ett inköp av 40 aktier i Sampo. Dessa köptes för 39.87 euro per st. Med det är jag i dagsläget nöjd med min exponering mot bolaget samt utlandet. Det kostar alldeles för mycket att köpa aktier i utlandet så därför kommer det bli mer fokus på Svenska aktier framöver. Just nu har jag fått en viss riskspridning i utlandet och i dagsläget är jag nöjd med den. För en småsparare som mig räcker den svenska marknaden långt.

Efter månadens inköp är portföljen värd nästan 1 850 000 kr. Nya insättningar i kombination med att mina H&M aktier presterat bra de senaste månaderna har gjort att portföljen klarar börsnedgången skapligt. Målet med 2 miljoner till nyår känns tyvärr en bra bit bort. För att nå dit skulle H&M behöva komma med en bättre rapport än väntat nu den 17 December samt att börsen i övrigt skulle behöva bli lite mer positiv. Når jag inte 2 miljoner till nyår hoppas jag iallafall nå målet så fort som möjligt under 2019. Vi får se hur det går.

Min nya portfölj ser ni på höger sida av bloggen.

Med det vill jag även önska alla läsare en trevlig vecka :-)

Har ni gjort någon investering nu vid lön?

6 kommentarer:

 1. Intressant Slimis!

  Har varit borta ett tag men har du börjat med utländska aktier? Har tidigare för mig att du tidigare hade utländska innehav, men sedan valde att investera i Svenska. Men du kanske har ändrat dig igen?

  Dock bra köp med Lundbergsföretagen, gillar deras innehav men utdelningen är väldigt låg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Investmentbolagsinvesteraren.

   Har hållit mig till svenska aktier för det mesta. Detta då jag inte gillar växlingsavgifter för köp i utlandet. Lundberg delar inte ut så mycket. Men istället återköper ha en hel del aktier som gör att substansvärdet blir högre med tiden. Min förhoppning är att han kan förvalta kapitalet minst lika bra som mig själv :-)

   Tack för kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
 2. Har precis hittat till din blogg, intressant läsning :-)

  GE har jag också i min globala portfölj och ligger just nu -7300kr. Det känns sådär, men den får ligga kvar ett tag till, så småningom är det väl dags att avyttra för min del också.

  /Vimigavimsa

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Vimsigavimsa och välkommen till bloggen :-)

   Jag hoppas GE vänder den tråkiga utvecklingen och att din investering blir bra på sikt. Man får ju komma ihåg att bolaget en gång i tiden var ett av de mest framgångsrika bolagen i USA och har man lite tålamod kan säkert en investering bli bra på sikt. Lycka till hur du än gör med din GE investering.

   Tack för kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera
 3. Snygga affärer du gjort Slimis! Själv är vi mitt i en flytt till större hus så det blir faktiskt inga aktieköp de kommande månaderna. Lite surt men det är bara att tugga i sig.

  Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej AktiePappa.

   Kul att höra att du ska flytta till större hus :-) Med din imponerande portfölj kan man gott ta det lugnt ett par månader med investeringar. Fokusera på flytten nu och hoppas ditt nya boende blir trivsamt :-) Lycka till.

   Mvh Slimis

   Radera