torsdag 1 november 2018

Danske Bank Q3 2018


Idag rapporterade mitt 4:e största innehav Danske Bank sitt 3:e kvartal 2018. Tyvärr var jag på jobbet under dagen men hann ändå att följa rapporten till viss del. Med tanke på att de andra danska bankerna kommit in med lite sämre siffror de senaste dagarna var jag först lite orolig att resultatet skulle vara sämre än det nu vart. Nu blev ju inte resultatet fullt så gott som analytiker hade tänkt sig men jag tyckte ändå det fanns en hel del ljuspunkter i rapporten. 

Här nedan är några viktiga punkter från rapporten:


 Danske Banks resultat före skatt blev 3.588 miljoner danska kronor i det tredje kvartalet.
Väntat var 3.722 miljoner danska kronor, enligt Infront Datas snittestimat utifrån 18 analytikers prognoser.
De totala intäkterna uppgick till 11.100 miljoner danska kronor. Här låg snittestimatet på 11.003 miljoner.

Danske Bank upprepar att bankens nettoresultat för 2018 kommer att hamna i intervallet på 16-17 miljarder danska kronor.

Kostnaderna 2018 bedöms nu öka avsevärt jämfört med 2017, som en följd av donationen om 1,5 miljarder danska kronor banken gjort i spåren av Estlandshärvan samt som följd av förvärvet av SEB Pension Danmark.
Provisionsintäkterna förväntas förbli starka, liksom tidigare bedömning.
Danske Bank behåller sin ambition att tillhöra de tre bästa nordiska bankerna när det gäller avkastning på eget kapital.
Provisionsintäkterna förväntas förbli starka, liksom tidigare bedömning.
Danske Bank gör betydande investeringar för att "göra det så svårt som möjligt att använda banken för ekonomisk kriminalitet". Detta är ett arbete som banken tar mycket seriöst, heter det vidare.
Amerikanska, danska och estländska myndigheter undersöker för närvarande Danske Banks förehavanden i Estland under åren 2007-2015.
"Tidpunkten för när utredningarna är färdiga, utfallen av dessa och de påföljande diskussionerna med myndigheter är förenade med osäkerhet. Det är ännu inte möjligt att tillförlitligt bedöma tidpunkten för eller potentiella bötesbelopp för möjliga förlikningar", skriver banken.
Det påpekas att om det blir fråga om böter kan det komma att handla om en "väsentlig" ("material") summa.
Danske Bank planerar för att hålla sin policy om att dela ut 40 till 60 procent av nettoresultatet. Hur den danska storbanken kommer att göra med återköp under 2019 är däremot osäkert.
Danske Bank arbetar för att klara upp penningtvättsfallet "så snabbt som möjligt".
Danske Banks nuvarande läge har ingen påverkan på strategin i Sverige och Norge. I dessa två länder siktar Danske fortsatt på att ta marknadsandelar.

Banken räknar med att deras partnerskap i dessa två länder, samt liknade samarbete i Finland, hålls intakta. I Sverige har Danske Bank bolåneerbjudanden med Saco och TCO.
Mina reflektioner gällande rapporten:
Jag tycker resultatet överlag såg bra ut i denna rapport. Jag tror Danske Bank har goda chanser att fortsätta ta marknadsandelar både i Sverige och Norge. Positivt är även att få mer klarhet gällande nästa års utdelningen. En inställd utdelning hade givetvis inte vart positivt men det var inget jag räknade med då banken tidigare kommunicerat att utdelningen skulle hållas stabil. Just nu tjänar Danske Bank bra med pengar och jag tror det kommer fortsätta så. Banken är välskött och handlas till PE 7 och har ett eget kapital som överstiger aktiekursen. Jämför man med de svenska storbankerna värderas banken lågt. Min förhoppning är att inte att allt för många kunder lämnar Danske bank pga penning tvättskandalen. Men i dagsläget tycker jag det tydligt framgår att Danske Bank nu jobbar aktivt för att denna typ av kriminalitet inte ska upprepas igen. Det jag ser lite oroligt på framöver är givetvis hur stora böter Danske Bank kommer få. Men eftersom aktien tappat så pass mycket i värde tycker jag mycket elände borde vara in prisat i dagens kurs. Skulle banken få sänka utdelningen 1 år pga böter är det något jag kan leva med. Viktigast är att bolaget presterar bra på sikt och jag har stor framtidstro gällande Danske Bank. Jag har iallafall den senaste tiden investerat drygt 140 000 kr i bolaget och hoppas givetvis att det blir en bra affär tids nog.
Hur ser ni på dagens rapport från Danske Bank?
4 kommentarer:

 1. Det var en rejäl beta du har putsat in där, hoppas det betalar av sig!
  Jag är också klart sugen på att gå in, men inte riktigt än. Har några andra case att köra på först.

  Lycka till!

  SvaraRadera
 2. Hej Casette.

  Jo jag brukar satsa rejält i de bolag jag vill äga på längre sikt. Vi får se tids nog hur bolaget presterar. Jag gillar ju banker i allmänhet och ser Danske Bank som ett bra komplement till portföljen. Är det något speciellt bolag du vill ha in i portföljen din framöver? :-)

  Lycka till!

  Mvh Slimis

  SvaraRadera
 3. Hello Slimis

  jag brydde mig inte om Danske köpte Nordea istället. Tror inte dem kan kapa utdelningen helt. Så länge digitaliseringen pågår och den pungar ut över 4% är jag nöjd.

  Hälsningar Tandis / swedendivin.se

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Tandis. Nordea är nog inte fel på längre sikt. Ska själv köpa in lite Sampo framöver och får då en viss exponering mot bolaget. Håller tummarna att din investering blir bra :-)

   Tack för kommentar.

   Mvh Slimis

   Radera